Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
TA: Daling halfgeleiders biedt nieuwe koopkans

TA: Daling halfgeleiders biedt nieuwe koopkans

Op internet circuleren meerdere doemscenario's, waarbij tech de achilleshiel is van deze bullmarkt. Laat ik daar klip en klaar over zijn, dit is onzin.

Tech ligt er technisch sterk bij, mogelijk dat de subsector halfgeleiders een deukje heeft opgelopen. Maar op langere termijn is ook in deze subsector de stijgende trend intact en is er niets aan de hand. Ook ASML, het Nederlandse vlaggenschip in de sector halfgeleiders ligt er op lange termijn nog prima bij.

AEX

De Nederlandse beurs ondergaat nog steeds het pullbackscenario. De AEX vormt een potentiële hogere bodem boven de voormalige weerstand 531 rond de koerstoppen van juni en augustus. De RSI kruipt al voorzichtig opwaats, dat signaleert bodemvorming.

 

ASML

Op lange termijn ligt ASML er technisch bezien sterk bij. De fors hogere toppen en bodems signaleren koopkrachtige vraag onder beleggers. Zolang dit patroon kan worden voortgezet blijf ik positief. Aan de bovenkant kan ASML verder oplopen richting weerstand 160,00 (berekend koersdoel). Steun zie ik rond 133,45 (gevormd op 16 januari).

Mocht u de stukken hebben: aanhouden in de beleggingsportefeuille. De 200-dagenlijn van ASML (glooiende rode doorlopende lijn) laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe doorlopende lijn) stijgt en signaleert dat ASML beter presteert dan de rest van de markt.

 

Halfgeleiderssector

De correctie die de halfgeleiderssector recent heeft getroffen komt niet helemaal uit de lucht vallen. De SOX is de top van 13 maart 2000 rond 1.362,10 genaderd, waar winstnemingen zijn opgetreden. Pas na een uitbraak hierboven wordt de opmars hervat.

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, ondergaat thans een stevige tussentijds correctie. Maar deze vindt plaats binnen de lange uptrend.

Bij een eventuele verdere daling naar de onderkant van het stijgende trendkanaal zou er weer een nieuwe instapkans kunnen optreden. Steun ligt rond 1.122,16 (gevormd op 25 september). De 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie van de SOX. Doorgaans biedt een daling naar de 200-dagenlijn een nieuwe koopkans, zolang die lijn stijgt. 

 

Nasdaq

Tenslotte de Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs. Deze consolideert wat, met ondergeschikte correcties. Deze vinden plaats binnen de stijgende trend, dus nog geen schade.

Van belang is dat de Nasdaq 100 index zich weet te handhaven boven steun 6.227,99 (gevormd op 15 november). Belangrijk is dat de Nasdaq 100 eind oktober eerst een weerstandslijn (blauwe stippellijn over de toppen van de afgelopen zomer) heeft gebroken en nu een potentiële hoger bodem vormt boven die oude horde. Een bullish pullback dus.

De hogere bodems van de Nasdaq op langere termijn wijzen nog steeds op aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de stijgende trend dient de Nasdaq 100 index boven de laatste top te breken. Die ligt op 6.426,04 (top van 28 november).


Samenvattend stel ik vast dat de recente correctie in de halfgeleiderssector wel een deuk heeft geslagen, maar het lange termijn technische beeld niet heeft ondergraven. Bij een eventuele verdere daling zou er zelfs weer een nieuwe koopkans kunnen optreden, mits de dip binnen de uptrend blijft. Voor de brede techsector is er voorlopig geen vuiltje aan de lucht, deze ligt er technisch nog zeer sterk bij.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. Volkswagen zoekt een bodem
  2. AEX zoekt z'n weg omhoog
  3. Duitse beurs daagt all-time high uit

Gerelateerd

Reacties

383 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 M357 6 december 2017 08:40
    De US gaat de afgelopen weken met procenten omhoog en onze AEX doet helemaal niets. Gaan er daarentegen in de US een paar punten vanaf dan moet de AEX natuurlijk wel met een forse daling reageren. De AEX is dus gewoon een Micky Mouse beurs en speelbal van bedrijven als Altice en Akzo. Wat een grap!
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 6 december 2017 08:49
    quote:

    M357 schreef op 6 december 2017 08:40:

    De US gaat de afgelopen weken met procenten omhoog en onze AEX doet helemaal niets. Gaan er daarentegen in de US een paar punten vanaf dan moet de AEX natuurlijk wel met een forse daling reageren. De AEX is dus gewoon een Micky Mouse beurs en speelbal van bedrijven als Altice en Akzo. Wat een grap!
    Begonnen met het volgen van de Aenix of kort geleden ingestapt neem ik aan?

    Feit blijft daar waar de Vs Indices een oprisping in de buik krijgen..

    Lijden Eu Indices gelijk aan Diarree..
  3. [verwijderd] 6 december 2017 08:57
    quote:

    carisol schreef op 6 december 2017 08:38:

    Toch niet te geloven hij waait weer mee de verkeerde wind, asml zit in trenddaling hij zegt weer kopen.

    Kerstrally geeft hij aan bodem bereikt en de beurzen dalen hard, wat moet je met zo iemand, niemand gelooft hem.

    Begrijpend lezen blijft moeilijk en van TA heb je geen kaas gegeten!
383 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.