Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Succes verzekerd

Untitled Document Autoriteiten en belanghebbenden in Engeland zwartepieten uitgebreid wie verantwoordelijk moet worden gehouden voor de overstromingen. Laten we het voorlopig op de weergoden en uppergrumpy Gordon Brown houden.

Wie er zeker ook voor op draaien zijn de verzekeraars. De schade aan de duizenden getroffen huizen in het graafschap Gloucestershire en omgeving wordt door de Engelsen voorlopig geschat op tussen de 2 en de 2,5 miljard pond.

Dat komt bovenop de schade uit eerdere overstromingen dit jaar. Verzekeraar Aviva (zakelijk long) moet vermoedelijk zo'n 400 miljoen pond reserveren voor uitkeringen aan verzekerden. Het is daarom niet zo gek dat de koers een behoorlijke tik heeft gekregen.

Het moederbedrijf van Delta Lloyd is een allround verzekeraar die het niet alleen van schadeverzekeringen moet hebben.

Interessant aandeel
Vermogensbeheer (meer dan 350 miljard pond onder beheer) en het levensegment zijn zeker zo belangrijk voor Aviva. Bij leven moet ze het nu beter doen, nu de rente wat is gestegen. Deze op vijf na grootste verzekeraar ter wereld verdiende in 2006 bijna 2,4 miljard pond in 2006. Dan is 400 miljoen schade veel, maar niet desastreus.

Verder heeft het aantrekkelijke posities in een aantal groeimarkten, zoals India en Rusland. Voor wie denkt dat ook deze sores ooit weer voorbij gaan en de misère is ingeprijsd, kan Aviva, zeker op langere termijn, een interessant aandeel zijn:

  • De consensus winstverwachting voor 2008 ligt op 0,94 pond per aandeel. Dat geeft een koers/winstverhouding (k/w) van iets meer dan 7 nu met een mogelijk dividendrendement van tegen de 6%,
  • Een omzet van ten noorden van 40 miljard en een boekwaarde van 14 miljard moeten op een marktkapitalisatie van maar iets meer dan 17 miljard veel toekomstperspectief bieden,
  • Dan moet de koers binnen nu en twee jaar met zo'n 40% naar tegen de 10 pond kunnen stijgen.


    Tijdsperiode grafiek: 

    Of Aegon?
    Beleggers die liever dichter bij huis blijven kunnen Aegon (zakelijk en privé long) overwegen. Bedenk daarbij wel dat meer dan de helft van de omzet uit Amerika komt. Deze verzekeraar kent op een koers van euro 13,29 euro nu een vergelijkbare lage waardering als die van de grotere en meer gespreide Engelse zuster.



    Tijdsperiode grafiek: 


    Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Op moment van publicatie heeft hij geen positie in genoemde aandelen. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op jasper@iex.nl.

    Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Jasper Oeberius Kapteijn

    Auteur:

    Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar heeft de afgelopen tien jaar altijd in het effectenvak gewerkt. Zo was hij partner bij een hedgefund met kwantitatieve en statist...

    Recente artikelen van Jasper Oeberius Kapteijn

    1. Koopje Air France-KLM
    2. From Russia with love

    Gerelateerd

    Reacties

    6 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 28 juli 2007 14:39
      In de prijs van de reversal (short put, long call) zit het dividend ingeprijsd. Bovendien houd je geld aan op rente. Met opties heb je wel weer te maken met de spread natuurlijk. Zo is er altijd wat. Bottom line is dat het een goedkoop aandeel is met flinke lange termijn upside. Dat is voor mij belangrijker dan een procentje meer of minder belasting.
      Jasper
    6 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.