Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Echt geld, échte rally

Echt geld, échte rally

 

Tipje van een een lezer: kijk eens naar de volumes en naar individuele aandelen op Wall Street. We pakken voor het gemak even de Dow Jones, want voor de S&P 500 hebben we geen volumes en 500 aandelen zijn ook wel wat veel om in één artikel te behappen. 

Laten we eerst de volumes van de Dow Jones kijken. In de grafiek van vijf jaar zien we niet een keer dit soort volumes. Ja, wel incidenteel zoals augustus 2015, maar niet structureel zoals u bij het groene cirkeltje kunt zien:

 

Grafiek Dow Jones
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Breed

Er wordt vaak gezegd dat een rally drijft op een paar grote blue chips die stijgen en daarmee de index omhoog trekken vanwege het indexgewicht. Kijken we naar de individuele Dow Jones aandelen, dan valt op dat er maar liefst 12 zijn die vanaf 8 november met meer dan 10% zijn gestegen.

Het is dus niet zo dat Goldman Sachs en Apple samen de Dow Jones op 20.000 punten hebben gekregen. Deze rally wordt breed gedragen, zoals dat zo mooi heet. Hier is een tabel met de losse Dow Jones aandelen en de stijging in procenten erachter vanaf 8 november vorig jaar. Uit Reuters Datastream:

 

Tabel Dow Jones
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Gaan we ook nog even technisch en trendmatig naar de Dow Jones fondsen kijken. Welke aandelen noteren boven het 50-daags gemiddelde (kortere trend) en het 200-daags gemiddelde (langere trend)?

Hieronder een screenshot uit Reuters. Het linkerrijtje geeft aan welke fondsen boven het 50-daags gemiddelde noteren en het rechterrijtje geeft aan wie boven het 200-daags gemiddelde staat.

Chevron en Intel zijn de enige twee die onder het 50-daags gemiddelde noteren en Johnson & Johnson en Pfizer de enige twee die onder het 200-daags gemiddelde noteren.

Ook hieruit kunnen we concluderen dat de rally breed gedragen wordt en dat 26 van de 30 fondsen uit de Dow Jones duidelijk in een opwaartse trend zitten.

 

Grafiek Dow Jones
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De grote...

Er stroomt dus geld richting de Amerikaanse aandelenmarkt, maar waar komt dat vandaan? Uit obligaties wellicht? Rentes op langer lopende obligaties zijn opgelopen, ofwel obligaties worden verkocht.

Daarnaast zien we dat buitenlandse partijen ook steeds vaker Treasuries verkopen. In de grafiek ziet u de Treasury International Capital, ofwel de netto aan- of verkopen van buitenlandse partijen in Amerikaanse obligaties dat wordt gepubliceerd door het Amerikaanse Ministerie van Financiën:

 

Grafiek Dow Jones
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Uit obligaties en in aandelen... Heeft iemand de term Great Rotation al laten vallen? Bij deze dan :-)


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links