Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stijgende VIX, hoe handel je erop?

Stijgende VIX, hoe handel je erop?

 

De laatste keer dat de CBOE-VIX index zo laag stond was de zomer van 2014. Weet u het nog? Het was voor mij mijn eerste jaar bij IEX. De beurs steeg de hele zomer rustig door en eigenlijk verveelde ik mij bijna dagelijks. Er was een moment die zomer dat ik dacht: is dit het nou, die beurs?

Ik heb hier een vijfjaarsgrafiek met de CBOE-VIX uit Reuters met een lijntje op de slotkoers van gisteren. Dan kunt u mooi zien dat het in de zomer van 2014 was dat de CBOE-VIX index zo laag stond. Klikken voor groot:

 

 

Hoe kun je hieraan verdienen?

Je kunt natuurlijk de premie op indexopties kopen, dus een put en een call, maar het kan ook anders. Op de site van Lynx kom ik een leuk ideetje tegen van Roy van Santen. Hij speelt in op een stijgende VIX met opties op de Amerikaanse VIX-index. Ik copypaste een stukje uit Roy's artikel:

Met een stand van 11 in de Amerikaanse volatiliteitsindex, is dit een mooi moment om op meer volatiliteit in te gaan spelen. Ik doe dit middels een optiestrategie op de VIX-index. Met een vertical callspread 11-15 met expiratie maart 2017. Om deze optiecombinatie op te zetten voer ik de volgende transacties uit:

 

 

Ik gooi Roy z'n trade even in de Option Pricer van Reuters om te kijken wat de scenario's zijn. Het oranje lijntje is als u vandaag verkoopt en het paarse lijntje is op expiratie. Reuters verrekent de transactiekosten ook, dus vandaar het verschil van 25 dollar. Roy vertelt dat zijn kosten 24 dollar zijn, maar over het verschil van één hele dollar gaan we niet moeilijk doen, toch Roy?

 

 

En met Roy zijn trade is niks mis, maar wellicht is het te groot of te klein voor u. Roy doet vijf keer deze vertical callspread, maar dit kunt u ook één of twintig keer doen. Afhankelijk van de grootte van uw portefeuille en uw risicobereidheid natuurlijk.

Putje kopen

Een andere manier om in te spelen op een hogere volatiliteit is een putje kopen. Dit is logisch omdat hogere volatiliteit vaak met een daling gepaard gaat. Dalingen gaan nu eenmaal sneller dan stijgingen is de regel en dan moet u een put en niet een call hebben.

Probleem waar je tegenaan loopt is dat je naast je visie op volatilitet ook een juiste visie op de richting van de markt moet hebben. Vaak is één van de twee goed hebben al lastig genoeg. Ik zit zelf naar AEX-opties te kijken. Hoewel de volatiliteit laag is, is het toch nog een hoop geld voor één klein putje. Ik bedoel, je gaat toch geen 2 euro voor een 300 put december 2017 betalen of ben ik nu gek?

Wat is er dan allemaal te krijgen? Als je in wilt spelen op volatiliteit geldt, hoe langer de looptijd van de optie des te groter het effect van volatiliteit op de prijs. Maar als ik naar de AEX-opties kijk vind ik die dus wel aan de prijs. 

Van Cees Smit en Nico Inberg heb ik geleerd dat als je een klein putje koopt, je die moet kopen voor een lage prijs en afschrijven. Een soort staatslotje. Kopen en als die aan het eind van de rit geld oplevert is het mooi meegenomen.

En anders is het jammer. Het moet je niet deren, want die optie had je toch al afgeschreven. Als het je wel deert, is je positie te groot.

Burn Baby Burn!

Inspelen op volatiliteit kan dus op meerdere manieren. De optiestrategie van Roy is een goede manier. Een putje kopen kan, mits je het niet erg vindt om je optie bij aankoop af te schrijven. Maar er is één manier waarbij het lijkt alsof u uw geld in de brand steekt.

Dit zijn VIX-ETF's en leveraged VIX-ETF's. Dit zijn ETF's gevuld met (ultra) korte termijn VIX-futures en iets minder korte termijn VIX-futures. Hier zijn de grafieken van de drie grootste VIX-ETF's. We beginnen met de iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN. Ticker: VXX 

 

 

Nummer twee qua total assets is de ProShares VIX Short-Term Futures ETF. Ticker: VIXY

 

 

De ProShares VIX Mid-Term Futures ETF, met ticker: VIXM

 

 

Ik ken één ETF die het nog bonter maakt dan alle voorgaande bij elkaar. Het is misschien wel de meest bizarre ETF die ik ooit ben tegengekomen. Ik heb het over de ProShares Ultra VIX Short-Term Futures ETF, beter bekend met haar ticker: UVXY.

De grafiek lijkt op de bovenstaande, maar als u 'm uitvergroot ziet u dat deze ETF niet begon op 300 of 1500, maar op 2 miljoen. Die twee miljoen komt natuurlijk door het enorme aantal stocksplits die er zijn geweest:

 

 

Vanaf het topje in februari 2016 is de UVXY met 98% in waarde gedaald. De ETF daalt zo hard omdat het doorrollen van VIX-futures geld kost. 

 

 

Dus...

Koop vooral een putje als u denkt dat de markt daalt en daarom de volatiliteit omhoog gaat. De vertical callspread is een leuk idee als u verwacht dat de CBOE-VIX stijgt, maar u geen visie op de markt heeft.

Blijf vooral weg van de leveraged ETF's, zou ik zeggen. Ik hoor u denken: kan ik dan niet een calletje schrijven op de UVXY? Dat ding verliest toch 80% ieder jaar? Dat kunt u doen, maar ik waarschuw u alvast en een gewaarschuwd man telt voor twee.

Ik ken persoonlijk iemand die die calletjes op de UVXY schrijft als die stijgt en een spike in de grafiek laat zien. Hij heeft mij er direct bij verteld dat er een maand - augustus 2015 - is geweest waarin hij die maand meer verloor dan ik de komende tien jaar kan verdienen.

Gelooft u mij als ik u zeg dat ik alles kwijt was geweest als ik die maand ook maar één call had geschreven en bij twee calls ik faillissement had kunnen aanvragen? Dus calls schrijven op de UVXY kan, maar het kan ook uw faillissement betekenen.

Gelukkig heb ik dat spelletje niet gespeeld en ben ik niet failliet gegaan en leerde Cees Smit mij vlak voor de augustus crash:

Nick, aan het kopen van opties is nog nooit iemand failliet gegaan. Aan het schrijven van opties wel.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. scar1982 27 januari 2017 09:05
    Handelen op de vix-future of vstoxx-future kan ook via turbo's bij Commerzbank en BNP. Het probleem van hierop handelen is het feit dat je enkel op futures van de VIX of VSTOXX kunt handelen en niet rechtstreeks op de VIX.De futures noteren meestal aan een veel hogere koers dan de VIX-zelf bij lage volatiliteit. Dit heet het Contango-effect. Wanneer de uitgever van de turbo long de future moet doorrollen gaat de contango serieus in het nadeel spelen van de bezitter van deze turbo long. Zo bedroeg het verschil tussen de VSTOXX-future van december en die van januari maar liefst 20%. Zulke instrumenten kan je dus best enkel voor de heel korte termijn aanhouden. Of nog beter er gewoon vanaf blijven.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links