Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

IVM Caring Capital: "Het gaat erom wat geld voor mensen betekent"

Interview met Hans Volberda, CEO van IVM Caring Capital

Duurzaamheid wordt ook in de beleggingswereld een steeds belangrijker thema. Bij IVM Caring Capital staat verantwoord en duurzaam beleggen hoog in het vaandel. Maar nog belangrijker is de vraag wat geld voor mensen betekent, benadrukt Hans Volberda, CEO bij IVM.

“Sinds het succes van de klimaatconferentie in Parijs lijkt de bewustwording in een stroomversnelling te zijn geraakt. Het is nu echt een topic, en dat merken wij zelf ook. De belangstelling neemt toe, wat goed te zien is aan de stijging van het aantal digitale brochures dat bij ons gedownload wordt”, begint Volberda.

Harde cijfers 

“Het tegengaan van de opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld oliebedrijven. Ik doel bijvoorbeeld op de enorme voorraden fossiele brandstoffen waar sommige bedrijven nu al op moeten afschrijven. Deze zogenaamde stranded assets kun je straks allemaal niet meer gebruiken, wat een enorme financiële impact gaat hebben. Het gaat bedrijven simpelweg geld kosten.”

Volberda kan ook richting klanten met duidelijke cijfers komen. “Ook wij kunnen binnenkort bijvoorbeeld de CO2-footprint, dat is de maatstaf in hoeverre bedrijven CO2 uitstoten, per portefeuille laten berekenen. Er komen steeds meer instrumenten waarmee we aan klanten kunnen laten zien wat het effect van hun manier van beleggen is.”

Niet alleen maar groen

De CEO wil graag een vooroordeel wegnemen. “Vaak denken mensen, daar heb je weer een partij die begint over duurzaam. Wij willen echter groen combineren met het behalen van een goed rendement. Wij willen ook weten wat geld voor mensen betekent. Wil je je vooral richten op het behoud van vermogen? Wil je de mogelijkheid hebben om je kinderen te helpen? En in wat voor wereld moeten zij dan kunnen leven? Om achter hun ideeën over geld te komen, doen wij een uitgebreide persoonlijke intake met onze klanten.”

“Bij ons stappen vaak beleggers binnen die al een duidelijke overtuiging hebben. Dat is mooi, maar ik zou ook graag eens beleggers willen zien die er nog niet zo mee bezig zijn. Daar is nog veel ‘winst’ te behalen. Immers, als je een goed rendement kunt behalen en tegelijkertijd duurzaam kunt beleggen, dat is toch een no brainer. Ik bedoel daarmee niet dat we nu bij iedere belegger passen. Sommige mensen hebben niet zoveel met het duurzaam beleggen voor volgende generaties. Ja, die zijn bij ons minder aan het goede adres. Maar dat is niet erg, er moet wat te kiezen zijn.”

Bemoedigend

“Twintig jaar geleden liet duurzaamheid veel beleggers koud, maar wij merken dat ze steeds meer zelf een idee hebben van welke kant het op moet gaan. Dat leidt tot verandering.” 

Volberda wijst erop dat zelfs grote bedrijven als Shell nu de klimaatverandering niet meer ontkennen: In plaats van een oliebedrijf noemen zij zichzelf ‘energiebedrijf’ en investeren ze ook veel in schone energie. “Ik word niet betaald door Shell, begrijp me niet verkeerd”, lacht hij. “Maar er zit veel kennis en know how bij deze bedrijven. Als dit soort grote ondernemingen echt mee gaat doen met de transitie, heeft dat een enorme impact en we kunnen we de slag gaan maken. Dit zijn bemoedigende signalen.”

Gouden Stier

IVM Caring Capital is voor de derde achtereenvolgende keer genomineerd voor een Gouden Stier in de categorie Beste vermogensbeheerder. Volberda: “Wij proberen dat wat geld voor mensen betekent, te vertalen naar een goede vermogensplanning, waarbij het behoud van vermogen voor volgende generaties centraal staat. Ik gun de andere vier partijen ook een Gouden Stier, want een ieder is op zijn eigen manier ergens goed in. Maar we zouden het fantastisch vinden als we hem na drie nominaties ook echt een keer binnenslepen!”


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

  1. 03 mrt D66-stemmers weten plusje te behalen
  2. 02 mrt Experts verdeeld over richting beurs in maart 4
  3. 02 mrt Tech about to pop?

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare