Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biotechcheck: Biotrio

Het Franse Nicox en het Deense Genmab domineerden deze week het nieuws door met positieve berichten naar buiten te komen kwamen over samenwerking met grote farmaconcerns of over de vorderingen van de eigen pijplijn.

Nicox vertelde vorige week een deal te hebben gesloten met Pfizer voor het gebruik van haar Nitric Oxide-technologie voor de ontwikkeling van middelen tegen oogziektes. Pfizer betaalt een upfront van 23 miljoen euro.

Bovendien ontvangen de Fransen in totaal 300 miljoen euro aan milestone-betalingen en royalties op producten die de markt halen. Momenteel bevindt zich een middel tegen glaucoma (oogziekte) zich nog in preklinische fase.

Dat grootmacht Pfizer nu al zo'n groot bedrag hiervoor wil betalen, zegt volgens mij zeker iets over de potentie van de technologie van Nicox.

Nicox
De onderneming heeft ook nog een paar middelen in de kliniek, waarvan eentje in Phase III tegen artritis en een in Phase II tegen hart- en vaatziekten. De koers steeg hierop zo'n 80%. Als klap op de vuurpijl maakte Nicox bekend met Merck een deal te hebben gesloten voor het ontwikkelen van nieuwe middelen tegen hoge bloeddruk.

  • Het bedrijf krijgt een upfront-betaling van 9,2 miljoen euro,
  • Nicox heeft recht op milestone-betalingen ter waarde van 279 miljoen euro,
  • De biotech ontvangt royalties op toekomstige producten.

    Dit nieuws zette de koers van het aandeel in een paar dagen nog eens meer dan 40% hoger en dit is eens te meer een voorbeeld van hoe snel een koers in deze sector kan stijgen door sterke allianties met grote farmabedrijven. Het betekent ook de doorbraak van en een absoluut vertrouwen in de technologie van Nicox.

    Deze kan bestaande medicijnen tegen ondermeer hart- en vaatziekten sterk verbeteren door daar een zogenaamd extra molecuul aan toe te voegen: nitric oxide. Deze stof speelt een vitale rol in veel processen in het menselijk lichaam, met name in het vatensysteem, het immuunsysteem en in het centrale zenuwstelsel.

    Genmab
    De Deense onderneming Genmab maakte positieve resultaten bekend van haar Phase I/II onderzoek van Humax CD-20 voor de behandeling tegen reuma. De studie liet zien dat maar liefst 77% van de onderzochte patiënten een verbetering zagen van 20% in het aantal opgezette en gevoelige gewrichten.

    Humax CD-20 is wat behandeling betreft te vergelijken met het middel Rituxan van Roche voor reuma en kanker. De totale omzet van Rituxan beliep vorig jaar ruim 2 miljard dollar. Deze potentie is eveneens aanwezig bij het middel van Genmab. Het medicijn voor deze indicatie kan in theorie in 2008 op de markt kunnen.

    Later dit jaar wordt de bekendmaking van een partner verwacht. Genmab is een van de best gefinancierde biotech bedrijven in Europa met meer dan 300 miljoen dollar in kas. Recent haalde het 130 miljoen dollar uit de markt door een plaatsing van nieuwe aandelen. Ik tip Genmab nog steeds als een van de winnaars van 2006.

    Alizyme
    Verder vestig ik uw aandacht op een interessant Brits biotech bedrijf: Alizyme. Onlangs werd het in een analistenrapport genoemd als een van de voorlopers op het gebied van middelen tegen obesitas, ofwel zwaarlijvigheid. Het concern heeft een aantal middelen in ontwikkeling tegen vetzucht, diabetes en darmaandoeningen.

    Renzapride tegen prikkelbaar darmsyndroom, ook wel IBS genaamd, bevindt zich momenteel in Phase III. Dit is een chronische darmontsteking die veel last kan geven. Een voorbeeld hiervan is de ziekte van Crohn. Middelen hiertegen zijn er niet en de markt voor chronische darmonstekingen kan meer dan 1 miljard dollar groot zijn.

    Een ander middel dat Alizyme ontwikkelt is Cetilistat tegen zwaarlijvigheid en diabetes, dat te vergelijken is met Xenical van Roche - in 2005 goed voor 400 miljoen euro omzet. Alizyme verwacht later dit jaar met Phase III te beginnen. Opvallend is dat Alizyme voor haar medicijnen in ontwikkeling nog geen grote partners heeft.

    Omdat de kosten voor Phase III onderzoek fors zijn, denk ik dat Alizyme binnenkort nadere mededelingen doet over partnerships. U ziet aan Nicox waar dit toe kan leiden. Houd dit fonds in de gaten. Op een koers van 173 pence en een marktwaarde van rond de 300 miljoen pond, is er volgens mij nog veel koerspotentieel.


    Marcel Wijma is directeur van Van Leeuwenhoeck Research (VLR), een onafhankelijk researchinstituut in de Life Sciences sector. VLR is onderdeel van de Mello Life Science Group. Wijma heeft op moment van publicatie geen beleggingen. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen. Uw reactie is welkom op wijma@iex.nl

  • Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Marcel Wijma

    Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

    Meer over Marcel Wijma

    Recente artikelen van Marcel Wijma

    1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
    2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
    3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

    Gerelateerd

    Reacties

    2 Posts
    | Omlaag ↓
    1. Bergen 24 maart 2006 12:04
      Een kleine correctie mbt de gegeven medische informatie over Renzapride (Alizyme):
      IBS = irritable bowel syndrome, prikkelbare darm syndroom, is een functionele stoornis vd dikke darm, en dus geen chronische darmontsteking. Daarnaast bestaat IBD = inflammatory bowel disease, zoals ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, dit zijn wel chronische darmontstekingen.
      IBS komt veel vaker voor dan IBD en daar bestaat idd geen effectieve medicatie tegen, dus dat zou een grote markt zijn.
    2 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links