Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Biotechcheck: Genmab

Vanaf vandaag houd ik u wekelijks op de hoogte van het reilen en zeilen van de o zo dynamische biotechsector. Ik richt mij vooral op opvallende nieuwsitems uit deze sector in Europa en de VS.

Veel nieuws van en over Amerikaanse biotechbedrijven heeft vaak een directe impact op de gemoedstoestand van de beleggers in de Europese biobroeders en -zusters. Zoals het lopende cijferseizoen.

De afgelopen week stond vooral in het teken van de bekendmaking van een aantal cijfers van grote biotech- en farmabedrijven. Voorbeelden waren het Amerikaanse Amgen, het Ierse Elan en uit eigen land Crucell.

Bovendien waren er ook positieve geluiden te horen over de voortgang van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen van diverse ondernemingen. Genmab bijvoorbeeld.

Geen grap Genmab
Een sterke stijger vorige week was het Deense Genmab, dat het grootste deel van haar onderzoek in Utrecht doet. Ze is bezig met een fundsraising die 127 miljoen dollar moet opbrengen. Daarmee moet de kaspositie uitkomen op meer dan 300 miljoen dollar en dit maakt Genmab tot een van de best gefinancierde biotechs in Europa.

Het geld wordt waarschijnlijk gebruikt om de middelen Humax EGFR en Humax CD20 volledig in eigen hand te houden. Dit geeft Genmab straks een aanzienlijk sterkere positie bij onderhandelingen met mogelijke partners.

  • EGFR wordt ontwikkeld tegen lymfklierkanker en leukemie en bevindt zich in Fase I/II. Het product moet een concurrent moeten van Rituxan, een kankermedicijn van Genentech dat vorig jaar meer dan 3 miljard dollar in het laatje bracht.

  • CD20 wordt ontwikkeld tegen hoofd- en nekkanker en bevindt zich ook in Fase I/II. Voor EGFR heeft Genmab een fast track status gekregen van de Food & Drug Administration (FDA). Beide middelen kunnen in 2009 op de markt komen. Overigens, ik koos Genmab uit voor mijn Biotech Top 5 2006, die u in IEX Magazine vindt.

    Genmab, bron Genmab

    Amgen... positief
    's Werelds grootste biotechconcern Amgen zag de winst in het vierde kwartaal met 20% toenemen tot 824 miljoen dollar. De omzet werd vooral gedreven door de sterk gestegen verkopen van medicijnen tegen reuma en bloedarmoede. Amgen brengt ondermeer het middel Epogen tegen bloedarmoede op de markt.

    Dat middel wordt ook geslikt door kankerpatiënten. Opvolger Aranesp was in het vierde kwartaal goed voor 873 miljoen dollar aan omzet. Het reumamiddel Enbrel zag de verkopen met 19% toenemen tot 674 miljoen dollar. De winst per aandeel voor 2005 kwam uit op 2,93 dollar, voor 2006 rekent Amgen op 3,55 à 3,70 dollar.

    Het concern blijft hiermee een winstgroei laten zien die vele malen hoger ligt dan van het gemiddelde farmabedrijf. De concerns moeten vandaag de dag genoegen nemen met zo'n 6% à 8%. Zij zien ook hun winsten onder druk staan door de afloop van patenten op medicijnen die altijd veel geld in het laatje brachten.

    Nieuw elan Elan en Crucell
    Het Ierse Elan maakte ook haar jaarcijfers bekend. Deze waren beter dan verwacht. Vooral de kosten wist het concern goed onder controle te houden. Belangrijkste trigger voor een verdere stijging van het aandeel is de hernieuwde lancering van haar middel Tysabri tegen MS. De FDA geeft hierover medio maart uitsluitsel.

    Uit de onderzoeken is gebleken dat Tysabri een nieuw middel is tegen MS en een flink deel van de markt hiervoor kan innemen. Schattingen gaat uit van een jaarlijkse omzet van uiteindelijk 3 miljard dollar. Elan ontwikkelde dit middel met Biogen Idec, dat marktleider Avonex op de markt tegen MS heeft. Tysabri moet de opvolger worden.

    Over de cijfers Crucell is intussen bijna alles gezegd en geschreven, maar ik voeg hier nog een punt aan toe. Dit is het jaar van de grote transitie bij Crucell. Met de overname van Berna wordt het een productgedreven concern. Het break even punt kan door deze overname naar voren worden gehaald: 2007 in plaats van 2008 of 2009.

    Er is ook meer nieuws te verwachten over Crucells Star-technologie dat Genentech momenteel aan het evalueren is. Een licentie draagt vele miljoenen en is daarom veel waardevoller dan een licentie op de Per.C6.


    Marcel Wijma is directeur van Van Leeuwenhoeck Research (VLR), een onafhankelijk researchinstituut in de Life Sciences sector. VLR is onderdeel van de Mello Life Science Group. Wijma heeft op moment van publicatie geen beleggingen. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen. Uw reactie is welkom op wijma@iex.nl


    Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Marcel Wijma

    Auteur:

    Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

    Recente artikelen van Marcel Wijma

    1. Pharming: Noblesse Oblige
    2. ProQR: Het vizier op oogaandoeningen
    3. Liever Nasdaq dan Euronext

    Gerelateerd

    Reacties

    12 Posts
    | Omlaag ↓
    1. ved 1 februari 2006 16:45
      Beste M.Wijma,

      Even attent maken op een hinderlijke verwarring
      in deze eerste Biotechcheck (waarvoor overigens
      mijn waardering). De indicaties genoemd bij de
      Genmab producten Humax EGFR en Humax CD20 zijn
      verwisseld. CD20 is geindiceerd voor behandeling van follicular lymphoma en EGFR voor behandeling van o.a. hoofd- en nekkanker.

      vr. gr. Au.
    12 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.