Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Zweeds voetbal

Untitled Document Versatel wordt toch nog overgenomen. Tele2 en Apax kopen de telecom voor 1,34 miljard euro, ofwel 2,20 euro per aandeel. Normaal gesproken houd ik een slag om de arm over het slagen van een dergelijk bod, maar dankzij de aanmelding Talpa's 42%-belang is succes bijna verzekerd.

Is de prijs hoog genoeg? Als ik louter en alleen kijk naar de beurskoers, dan is die in het afgelopen jaar enkele malen hoger geweest. Op 13 december 2004 noteerde Versatel nog 2,47 euro en op 2 mei 2005 stond het aandeel op 2,22 euro.

Neem ik de fundamentele kracht van de onderneming in ogenschouw, dan lijkt die 2,20 euro een redelijke prijs te zijn. Versatel behaalde vorig jaar een omzet van 600 miljoen euro en de twee bieders zijn bereid om 2,2 keer die omzet te betalen.

Gunstig moment
Winst? Versatel behaalt wel een positief bedrijfsresultaat (EBITDA), maar na rentelasten en noodzakelijke afschrijvingen blijven rode cijfers over. Het moment waarop ze een passende winst maakt - stel, 0,10 euro per aandeel - is nog ver weg. Verder is Talpa als grootaandeelhouder een garantie voor een redelijke prijs.

John de Mol staat bekend als een slimme investeerder en die verkoopt niet te laag. Eerlijk gezegd is de afgelopen tijd met Versatel geleurd - denk aan de vrijage met Belgacom - en uiteindelijk is een koper gevonden. De overname komt op een gunstig moment. De groei van het aantal breedbandgebruikers is vrijwel tot stilstand gekomen.

In het eerste kwartaal wist ze 1000 nieuwe breedbandgebruikers in Nederland binnen te halen tegen 130.000 bij KPN. Binnenkort blijkt of haar investering in het voetbal succesvol is. Versatel kocht voor 91,5 miljoen euro de uitzendrechten van de Eredivisie en biedt nu een gecombineerd product aan: snel internet (ADSL 2+) én live-voetbal voor 39,95 euro per maand.

Hoog of laag?
Het is de vraag of Versatel in staat is om dat aanbod op tijd gereed te hebben. Op 12 augustus begint de competitie al met de wedstrijd AZ - Sparta. Bovendien is de vraag of de doelstelling van CEO Raj Raithatha - 100.000 voetbalabonnees eind 2005 - haalbaar is. Eind 2008 moeten dat er zelfs 500.000 zijn.

Een derde risico betreft de financiële positie. Met een negatieve operationele kasstroom kan de bodem van de schatkist snel in zicht komen. De biedpremie van 14% ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag (1,93 euro) is op het eerste gezicht mager. Diverse zakenbanken verwachtten - bij de gesprekken met Belgacom - een hoger bod.

Van Lanschot ging uit van 2,40 tot 2,50 euro en Fortis droomde zelfs van 3,50 euro. Tegen de achtergrond van de hierboven geschetste risico's lijkt het bod van 2,20 euro niet onaardig. Beleggen is het afwegen van risico en rendement en juist dat risico ligt bij Versatel op een hoog niveau.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Peter Paul de Vries is directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op devries@iex.nl.


Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter Paul de Vries

Auteur:

Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

Recente artikelen van Peter Paul de Vries

  1. Goed zo AFM
  2. Rutte weg, stem PVDA!
  3. Smallcap-crash door accountantstekort

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.