Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Exit Onno

Beste IEX-lezers,

Als ik zo'n aanhef als deze gebruik dan is dat meestal om op deze plek iets leuks of iets vervelends te melden en ik ben bang dat het vandaag om dat laatste gaat. IEX moet namelijk voor de tweede keer in korte tijd afscheid nemen van een gewaardeerd columnist.

Wij hebben de samenwerking met Leon Hillen - die u misschien beter kent als Onno - met onmiddellijke ingang stopgezet. Dat betekent dat hij niet meer voor IEX schrijft en geen modelportefeuille meer op onze site aanhoudt.

Zijn wij gek geworden? Leon is tenslotte een veelgelezen en geprezen columnist en we konden het gedurende de jaren dat hij voor IEX schreef prima met hem vinden. Toch zijn er dingen gebeurd, waardoor wij niet anders konden dan uit elkaar gaan.

Negen aliassen
Ik leg u dit in grote lijnen uit. Een paar weken geleden deed onze forummoderator Thijs een zogenaamde IP-check op een opvallend nieuw alias op het IEX-forum. Via zo'n check kunnen we kijken of het IP-adres (zeg maar het nummer van de PC waar die postings vandaan komen) misschien overeenkomt met een lid dat we eerder hebben geblokkeerd of iets dergelijks.

Tot onze grote en stomme verbazing vond Thijs op datzelfde IP-adres maar liefst acht andere, huidige aliassen, waaronder dat van… Leon Hillen. Dat een columnist er negen aliassen op nahoudt is sowieso al vreemd - en tegen de forumregels - maar nog ernstiger werd het toen wij gingen uitzoeken wat er op deze accounts in het verleden is gepost.

Dat leverde een patroon op van vijf jaar lang consequente bijval en toejuichingen voor columnist Onno (en voor die tijd voor forumlid Onno), voor Leons website Vermogensvisie én voor Onno's aandelenadviezen. Met name dit laatste vonden wij schokkend, zeker omdat dit op en rond zijn columns over diezelfde adviezen gebeurde.

Geschonden vertrouwen
Voeg daarbij dat deze aliassen ook andere columnisten regelmatig op weinig subtiele wijze en anoniem onder vuur namen en het moge duidelijk zijn dat wij met een huizenhoog probleem in ons maag zaten. Natuurlijk hebben wij het een en ander besproken met Leon, die uiteindelijk ook toegaf onder al deze aliassen te hebben gepost.

Wij hebben het ook voorgelegd aan een oudgediende columnisten van IEX en dat leidde eigenlijk al snel tot één conclusie: hoezeer iedereen ook gesteld is op Leon als columnist, het vertrouwen is simpelweg te zeer geschonden om te blijven samenwerken. Dat geldt voor de redactie, maar ook voor de geraadpleegde columnisten.

Waarom is er geen andere mogelijkheid, vraagt u zich misschien af - zeker als u één van de vele Onno-fans bent. Kan het niet blijven bij een berisping en de belofte dat het nooit meer gebeurt? Nee, dit is helaas geen optie. IEX heeft een naam hoog te houden als het gaat om heldere motieven, open vizier en transparantie.

Niet onder het tapijt
Dit geldt voor lezers, forumposters én IEX-personeel en -columnisten - zonder aanzien des persoons. Vanaf de oprichting van de site is dit iets waar strak de hand aan is gehouden. Full disclosure is voor alle columnisten een vereiste en alleen al de schijn van ondoorzichtige spelletjes is op IEX uit den boze.

Wij zijn echt geen dienstkloppers die met het wetboek in de hand ieder artikel uitpluizen, maar we eisen van onze columnisten dat ze open en eerlijk zijn en er geen dubbele agenda op nahouden. Als - zoals in dit geval - blijkt dat wij (en u) daar niet volledig van op aan kunnen, schaadt dat niet alleen de columnist in kwestie, maar ook IEX en indirect alle andere columnisten.

Dat nemen wij niet weg door genoegen te nemen met de belofte dat het niet meer zal voorkomen. Daarom konden wij uiteindelijk weinig anders dan besluiten de samenwerking te verbreken - na uitgebreid overleg met Leon, vanzelfsprekend. Dit gebeurt met pijn in het hart, want wij verliezen er een columnist mee die we heel lang, heel hoog hadden zitten.

En nu?
Het is alleen niet des IEX om dit soort zaken onder het tapijt te vegen. Dat is niet eerlijk ten opzichte van onszelf en u. Hoe nu verder? De bijdragen van Onno moet u missen. Wat krijgt u daarvoor terug? Ik kan u in ieder geval vertellen dat er diverse kandidaat-columnisten staan te trappelen aan het begin van de hindernisbaan die tot de voorpagina leidt.

De eerste daarvan introduceren we morgen nog. Bovendien presenteren wij in de komende maanden diverse nieuwe rubrieken en over niet al te lange tijd ook een paar drastische wijzigingen aan het uiterlijk van IEX. Ik houd u op de hoogte.

P.S: Ik merk dat er op het forum veel gevraagd wordt naar de exacte aliassen die Leon heeft gebruikt. Aangezien er nu ook forumleden bij worden getrokken die hier volledig buiten staan, geef ik hieronder de aliassen waarom het hier gaat:

  • Leon Hillen,
  • beeltgiter,
  • JamesCramer,
  • chantalleke,
  • Runder Voorhof,
  • Livermore,
  • mentoz,
  • Gaylord Unplugged,
  • Plus een laatste alias dat al enige tijd is verwijderd.

    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX/Debeurs.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  • Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Pieter Kort

    Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

    Meer over Pieter Kort

    Recente artikelen van Pieter Kort

    1. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
    2. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2
    3. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt

    Gerelateerd

    Reacties

    4 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 16 mei 2012 19:51
      Mwah, kan me bijna niet voorstellen dat er nog lezers zijn die (adviezen van) IEX columnisten serieus nemen. En als je zelfs "fan" wordt van (1 van) de columnisten dan wordt het toch eens tijd voor een bezoek aan de dokter.

      Technisch gezien is het overigens ook niet makkelijk te bewijzen dat data afkomstig van een bepaald IP direct te relateren is aan een specifiek persoon. Maar als je het zelf toegeeft is het een ander verhaal :-)
    4 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links