Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

M7: Van Royal naar Total

De laatste weken heb ik in mijn Gilissen Quality Growth Fund vooral verschuivingen binnen de oliesector doorgevoerd. Ik stapte van de duurdere in de ondergewaardeerde fondsen. Exxon Mobil gooide ik uit de portefeuille na de enorme rally na de jaarcijfers.

Het aandeel is naar mijn smaak nu gewoon veel te hoog gewaardeerd. Mijn belang in Koninklijke Olie verlaagde ik onlangs ook en dat in het Franse oliebedrijf Total heb ik juist weer opgebouwd. Tot slot heb ik nu ook het Italiaanse energieconglomoraat Eni in mijn portfeuille opgenomen.

Met andere woorden, ik blijf voor mijn fonds beleggen in de big oil, hoewel Eni natuurlijk niet voor 100% een oliebedrijf is. Een belangrijk deel van haar activiteiten behelzen ook aardgas.

Koninklijke overwaardering
Het verhaal van Koninklijke Olie is bekend. Op korte en middellange termijn is er teveel onzekerheid rond dit aandeel. Het wordt in ieder geval moeilijk de winstontwikkeling op peil te houden, zeker gezien de reserveperikelen. Fundamenteel is het aandeel op dit moment gewoon minder veelbelovend.

In het algemeen acht ik de sector nog steeds aantrekkelijk, hoewel de olieprijs natuurlijk een hoge mate van onvoorspelbaarheid kent. De koersontwikkelingen van oliemaatschappijen lopen nog steeds achter op die van een vat olie. Op de lange termijn blijft de olieprijs hoog volgens mij, waardoor ik ook voor een overweging kies.

De belangrijkste factor is natuurlijk de grote vraag uit China. Bovendien zijn oliemaatschappijen ware cash-machines, bij wie het het kasgeld als het ware de oren uit komt. Hoog dividendrendement en flinke buy back programma’s, daar wil ik als belegger graag bij zijn. Per saldo zit ik met een olieweging van 10 tot 12% in mijn portefeuille.

Rood: AEX
Blauw: Koninklijke Olie

Game over
Dat percentage is ongeveer vergelijkbaar met de MSCI World Index. Ik geloof niet dat het nu te laat is om nog in olieaandelen te stappen. De huidige koersen verdisconteren een lange termijn olieprijs van rond de 30 dollar, de sector kan daarom nog eventuele zware tegenvallers opvangen.

In de afgelopen tijd verkocht ik ook BNP Paribas verkocht. Dat aandeel had ik anderhalf jaar in portefeuille gehad en liet in die periode een koersstijging van 23% zien. Het is een keurige bank die in het afgelopen jaar profiteerde van de dalende rente. Dit is over en uit, in de VS stijgt de rente en mogelijk waait dit fenomeen over naar Europa.

Voor financials wordt het in elk geval moeilijker, de reden ik de weging verlaagd heb. Mijn keus viel daarbij op BNP Paribas, omdat ik verder, behalve Citigroup, geen echte 100% banken in portefeuille heb. ING bijvoorbeeld is ten slotte ook voor een (aanzienlijk) deel verzekeraar.

Rood: AEX
Blauw: BNP Paribas

Somber
Op den duur verlaag ik de weging van deze aandelen misschien ook. Momenteel zijn financials goed voor 15% van mijn portefeuille. Over het algemeen ben ik niet enthousiast over de vooruitzichten van de aandelenmarkt. De economie in VS draait lekker door. Ietsje minder hard dan vorig jaar, maar wel zonder kunstmatige ingrepen.

De rente tendeert omhoog, mogelijk later ook hier. Vanaf voorzie ik dat de vastrentende en de aandelenmarkt wereldwijd even een minder rooskleurige periode voor de boeg hebben.

Untitled Document

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop Total, ENI
Laatste verkoop Koninklijke Olie, Exxon Mobil, BNP Paribas
Aantrekkelijke sector

Energie

Minst aantrekkelijke sector Technologie

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren


Felix Lanters is beheerder van het Gilissen Quality Growth Fund. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Felix Lanters

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen en hoofd van het team voor Europese aandelen. Tot 2006 gaf hij leiding aan het Gilissen Quality Growth Fund. Van 1987 tot 2004 was hij werkzaam bij ABN Amro, oorspronkelijk als analist en vanaf 1994 tien jaar lang verantwoordelijk voor één van de paradepaardjes, het Tra...

Meer over Felix Lanters

Recente columns van Felix Lanters

 1. jul '07 Rente(n)ieren 2
 2. jan '07 French Connection 5
 3. okt '06 Stormachtige stockpicks 11

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. BNP Paribas 29,870 17:00
  +0,565
  +1,93%
 2. ENI 5,650 16:11
  -0,180
  -3,09%
 3. Royal Dutch Shell A 10,938 17:00
  +0,462
  +4,41%
 4. Total 25,790 16:50
  +0,660
  +2,63%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare