Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

12,5% gegarandeerd

Leg de glazen bol maar terug in de kast, de candle sticks kunnen deze kerst op zolder blijven liggen en het hoofd-schouderpatroon naast de anti-roosshampoo. Wij zijn er uit. Over ruim een jaar, op 31 december 2005 staat de AEX op 364,71 punten.

Dat is niet gek, want dat betekent dat de index 5,61% wint vanaf de huidige stand van 345 punten (14 december 2004). Tenminste, dat is de uitkomst van de voorspellingen van zeven van IEX’ vooraanstaande columnisten. Maar u kunt er nog veel beter uitspringen.

Verwacht namelijk geen rustige, geleidelijke groei van 0,66% per maand. De Amsterdamse hoofdgraadmeter is ten slotte geen hedge fund. De eerste maanden gaat de index namelijk zuidwaarts om op het hoogste punt te eindigen. Beleggen in 2005 is in eerste instantie een kwestie van instappen op het juiste moment.

Zomerrally!
Het dieptepunt wordt volgens de kenners aangetipt in juni, op 324,14 punten. In juli wordt er uitgebodemd en blijft de index voor Pampus liggen. Klaar voor de nekslag, roepen de beren u op dat moment ongetwijfeld toe. Doemscenario’s verschijnen in De Telegraaf en op RTL-Z. Zelfs het Jeugdjournaal legt de overeenkomsten met 1929 uit aan de kleintjes.

Fed- voorziiter Alan Greenspan wordt uitgebreid op televisie getoond, terwijl hij tijdens een vergadering met andere Fed-governors nerveus aan een neushaartje trekt. Voor beren het teken dat hij ten einde raad is, maar wie zegt ons dat het geen afgesproken codegebaar is om het Plunge Protection Team te lanceren?

Eens te meer wordt duidelijk dan het vlak voor de dageraad het allerdonkerst is. Beleggers met stalen zenuwen kunnen in de loop van januari uit de markt stappen. De AEX zakt na ultimo januari 8% weg. Bespaar u zelf die dip en ga een stuk fietsen. Trek met wandelschoenen en rugzak door de velden en kom begin juli terug. Of prijs u rijk met enkele AEX-puts.

Ultieme grafiek
Op de camping zet u uw krukje voor de tent neer en onderhoudt u een innig contact met uw Treo. U wilt immers geen seconde missen van de campingrally? Vanaf begin juni gaat het namelijk bergop zonder tussentijdse dalingen. In het slechtste geval houdt de AEX af en toe even pauze. U pakt uiteindelijk 12,5% in de rit van de bodem naar de top.

Dat is geen slecht rendement voor zes maanden, want dat komt neer op precies 25% op jaarbasis. De ultieme grafiek voor 2005 spreekt boekdelen.

Om het even in historisch perspectief te laten zien plakken we deze lijn als staartje aan de AEX-grafiek sinds januari 2003:

Deze voorspelling komt tot stand met dank aan de individuele maand- en eindejaarsvoorspellingen van:

Columnist
Slotstand AEX 2005
Marcel Tak
430
Lukas Daalder
423
Corné van Zeijl
405
Rob Koenders
385
Bob Homan
370
Frank van Dongen
275
Willem Middelkoop
270

Klik hier om te reageren en te discussiëren

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. Op moment van publicatie had de auteur geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 03 mei Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend 1
  2. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  3. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links