Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

M7: MS, Olies en Redskins

In juli zei ik in Dow Jones: 80.000 dat ik Microsoft nog niet in portefeuille had, maar dat het wel op mijn nominatie stond. Inmiddels heb ik het aandeel gekocht, want over twee weken keert ze het superdividend van 3,08 dollar uit.

Onderzoeken wijzen bovendien uit dat in de regel Amerikaanse aandelen in de twee maanden voor de ex-dividend datum oplopen, om die koersstijging daarna weer grotendeels in te leveren.

Microsoft is sowieso een goede toevoeging aan mijn portefeuille, omdat ik weinig ict-aandelen in bezit heb. De onderneming heeft bovendien veel cash geld op de balans staan, dat ook in de toekomst naar de aandeelhouders terug kan vloeien.


Indexverschuivingen
De omvorming van Koninklijke Olie tot een Brits bedrijf is een prima stap. Daarmee wordt een deel van de heersende scepsis onder beleggers weggenomen. Fundamenteel zet dit op korte termijn natuurlijk geen zoden aan de dijk. Opvallend is dat het aandeel redelijk goed blijft liggen, terwijl de olieprijs van ruim 54 dollar teruggezakt is naar 47 dollar.

Binnen mijn portefeuille is het moment dichterbij gekomen dat ik een deel van mijn positie met winst verkoop. Sinds februari steeg het aandeel 18%, terwijl de AEX 5% inleverde. Overigens was Koninklijke Olie binnen de oliesector geen uitblinker, maar binnen de Nederlandse en wereldwijde context was het dit jaar een prima belegging.

De transformatie heeft mogelijk wel gevolgen voor de liquiditeit van het aandeel op Euronext Amsterdam. Koninklijke Olie verdwijnt uit de MSCI Netherlands en ook uit de Eurostoxx 50. Daardoor vloeit er minder indexgeld naar het aandeel. Erg is dat niet, want Koninklijke Olie komt sterker naar voren in de FTSE 100 en per saldo werkt dat in haar voordeel.

Rood: AEX
Blauw: Koninklijke Olie

Redskins of Royal Blush
Volgens de berekeningen kan dat een paar miljard euro aan extra instroom genereren. De notering op Euronext blijft gehandhaafd, maar binnen een termijn van vijf jaar loopt het volume hier ongetwijfeld aanzienlijk terug. Voor Euronext is dat even slikken, omdat Koninklijke Olie sinds mensenheugenis met stip het meest verhandelde aandeel is.

Een ander mogelijk gevolg is dat de Nederlandse variant met een kleine korting noteert ten opzichte van de Britse. Ik heb ook winst genomen op Standard Bank uit Zuid-Afrika. Het aandeel steeg in de afgelopen vijf maanden bijna kleine 30%. De Zuid-Afrikaanse financials deden het allemaal goed en de rand is ten opzichte van de euro sterker geworden.

U hoeft vannacht trouwens niet aan de buis gekluisterd te zitten om te weten te komen wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Er is namelijk een onfeilbare indicator. Geen nattevingerwerk, maar een indicator die al 72 jaar feilloos werkt: de laatste thuiswedstrijd voor de verkiezingen van American football-team Washington Redskins.

Afgelopen weekend verloren de Washington Redskins in eigen huis van de Greenbay Packers. Daarmee is het lot van George Bush bezegeld. Sinds 1932 heeft de zittende president de verkiezingen niet meer gewonnen, als de Redskins hun laatste thuiswedstrijd voor Election Day verloren.

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop Microsoft
Laatste verkoop Standard Bank
Aantrekkelijke sector

Telecom

Minst aantrekkelijke sector Farmacie

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren
Jorik van den Bos is beheerder van het ING/Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds. Van den Bos' columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Meer over Jorik van den Bos

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links