Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Meer van hetzelfde

De zone 325 blijft als een magneet werken op de AEX. In mijn analyse TA: Bankstel van gisteren gaf ik aan dat de stieren nieuwe aanvallen op deze zone inzetten en dat ik aanneem dat ze deze waarschijnlijk tot een succes weten te maken.

Terugkijkend naar de handelsdag van gisteren kan ik het koersverloop van de AEX inderdaad het beste op deze manier samenvatten. Vooralsnog heeft de index zich echter nog niet los kunnen maken van 325.

In de komende dagen houd ik, net als gisteren, rekening met nieuwe pogingen van de stieren. In afwachting hiervanvan blijft mijn technische visie van de afgelopen anderhalve week ongewijzigd: voorlopig is de beweging van de AEX een correctie en geen dalende trend.

Eni: 17,05 euro
Begin augustus kon ik een positief technisch verhaal over het Italiaanse Eni vertellen. Op basis van bodemvorming nam ik aan dat het fonds aan de vooravond stond van een stijging en kon ik een technisch koersdoel berekenen van 18,65 euro. Gisteren heeft de koers dit richtpunt bereikt en daarom kijk ik of het aandeel nog stijgingspotentieel heeft.

Ik vrees dat het antwoord op die vraag nee luidt. Na het bereiken van het koersdoel in de ochtend betraden gistermiddag de beren al de arena. Het gevolg was de vorming van een key-reversal omkeerpatroon. Bovendien valt mij op dat de koers in de afgelopen weken een versnelling van de trendmatige beweging liet zien.

Zoals aan de grafiek valt af te lezen, is de koers aan de bovenkant uit het opwaartse trendkanaal gebroken. Acceleratie van een trend is veelal een voorbode van het einde daarvan. Tot slot verbaast het waarschijnlijk niet dat de relevante indicatoren hoog zijn opgelopen tijdens het laatste gedeelte van de stijging.

Opgeteld luidt daarom de slotconclusie dat een terugval van Eni aannemelijk is. Het richtpunt is de onderkant van het opwaartse trendkanaal. De steunlijn hiervan fluctueert momenteel rond 17,05 euro.

BNP Paribas: 57,35 euro
Gisteren ging ik in op de technische vooruitzichten van ABN Amro (zie ABN Amro: 20 euro) en Deutsche Bank (zie Deutsche Bank: 63 euro). Vandaag besteed ik aandacht aan hun Franse sectorgenoot BNP Paribas. De koersfluctuaties van het aandeel zaten in 2004 voor het grootste gedeelte gevangen in een dalende trend.

Half september was de koers echter krachtig genoeg om zich te ontdoen van dit neerwaartse juk. In de langere termijngrafiek (niet afgebeeld) leidde deze uitbraak tot voortzetting van de opwaartse trend, die midden oktober 2002 is ingezet. De druilerige beweging in 2004 mag worden gezien als een consolidatiefase binnen deze opgang.

Op basis van de breedte van het kanaal kan ik een eerst volgend richtpunt bepalen op 57,35 euro. Belangrijker vind ik echter de conclusie dat de opwaartse trend sinds eind 2002 onveranderd intact is.

Deutsche Telecom: 16,20 euro
Eind augustus kon ik op basis van een dubbele bodemformatie een koersdoel rond 15 euro voor Deutsche Telekom berekenen. Betekent het realiseren van dit koersdoel het einde van de kracht van het fonds? Ik denk het niet. Na de formatie van de dubbele bodem heeft zich een nieuw koerspatroon ontwikkeld: een symmetrische consolidatiedriehoek.

Na het omkeerpatroon in de vorm van de dubbele bodem is er nu een continuatiepatroon gevormd. Op basis hiervan neem ik aan dat de ingezette beweging zich voortzet en daarom verhoog ik het koersdoel voor Deutsche Telekom naar 16,20 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

  1. BNP Paribas 33,500 23 okt
    +0,915
    +2,81%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare