Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Markten veren op op negatieve rente.

Geld lenen kost niks

Financiële instellingen adverteren al jarenlang met de tekst: "geld lenen kost geld,” maar dat is ouderwets, het wordt nu: "geld lenen kost niks." Money for Nothing dus, zoals de Dire Straits reeds poëtisch zongen in de jaren tachtig.

ECB-voorzitter Draghi heeft het blijkbaar voorzien op ons spaargeld en onze pensioenen in ruil voor het stoppen van de door hem zelf gecreëerde deflatie. We worden allemaal vriendelijk verzocht om onze hypotheken om te zetten naar goedkopere versies en dat geld te gebruiken voor consumptie.

Huizen te kopen,boten, auto’s allemaal met gratis leningen. “Als het gratis is zeg ik geen nee” was de tekst van een ander nummer uit de jaren tachtig (of al eerder). Ik geloof van Sjef van Oekel. Nee, nu het gratis is moeten we alles kopen wat los en vast zit. Toch?

Grafiek éénmaands Euribor

 

ECB-week

Ja, het was ECB-week vorige week en ik had een positieve uitslag verwacht, maar toen die maar tijdelijk leek en het direct die dag ineen zakte, ben ik short gegaan. De volgende dag voelde ik me even gesterkt toen er veel kritiek kwam van andere centrale bankiers op de ECB, soms bij monde van oud centrale bankiers.

Had ik het even het idee dat het Drahgi-effect van Super Mario uitgewerkt was. Maar die dag gingen de koersen alsnog weer omhoog alsof het positief is dat deze maatregelen getroffen moeten worden? Voor mij pijnlijk maar voor de wereld prima.

Maar ik heb nog wel een vraag: gingen de koersen eerder niet omhoog op het feit dat de economieën het juist goed deden? Dus moeten we dan blij zijn als het niet goed gaat? Hoe gek kan het worden? U merkt, het gaat ver boven mijn pet.

Oplossing voor alles?

Nu zijn er gelukkig meer dan genoeg problemen in de wereld:

  • de Britse exit
  • recessie in de Verenigde Staten
  • de verkiezingen in Duitsland
  • vluchtelingen
  • ernstige groeiproblemen in China
  • de vergrijzing
  • El Nino
  • veranderingen van olie- naar zoneconomie
  • et cetera

Kortom, is een lage rente overal een oplossing voor? Is de huidige stijging een mooi begin van een herstel is of moeten we het huidige niveau gebruiken om short te gaan?

Snel naar de hoofdrolspelers in het sentiment. Eerst de olieprijs, die is nu op een niveau dat het weerstand begint te krijgen. De aanbodkant is niet veranderd en er is veel olie opgeslagen die nog naar de markt moet vloeien. Als ik China moet geloven is de vraagzijde zelfs afgenomen…

Grafiek WTI-olieprijs

 

In China gaat het nog niet goed, in de Twindicator hebben we gewoon verkoopsignalen.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

Ondanks alle turbulentie, of juist door al deze turbulentie is de volatiliteit gedaald. De VIX Index staat ineens weer op 17 dat is alsof er nergens problemen in de wereld zijn. Ik dacht dat het goedkoop was maar het ging nog even dieper.

Grafiek volatiliteitsindex VIX

 

Ondertussen veerde ons geschiedkundige voorland Japan iets op en geeft in de Twindicator een koop. Ik zou de Nikkei niet long durven te zitten maar voor de helden en dommeriken een prima belegging toch?

Grafiek Japanse Nikkei 225 Index

 

De MSCI World Index laat gewoon een enorm hoofdschouder zien en dat is volgens de boekjes een negatief patroon. In 2007-2008 was er een soortgelijk patroon te zien. De hele beweging kan dus gemakkelijk een pullback zijn.

Grafiek MSCI Index

 

De zeer brede Amerikaanse Wilshire 5000 Index geeft een soortgelijk plaatje als de MSCI. De koers zit nog onder de 200-daagslijn dus voor echt optimisme is het nog iets te vroeg.

Grafiek Wilshire 5000 Index

 

In de Duitse DAX en de AEX zie ik een raar plaatje in de candle-grafiek. In de komende dagen krijgen we meer duidelijkheid.

Grafiek twindicator DAX Index

 

Als de AEX de komende dagen alsnog de Draghi-dag weet te overvleugelen, dan kan het zelfs door naar de 375. Maar persoonlijk vraag ik me echt af of dit gaat lukken.

Grafiek twindicator AEX Index

 

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik in de EB-indicator op de AEX nog geen verkoopsignalen heb maar de candle’s vind ik zo vreemd.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

Ik zie ik zie…

Even inzoomen op de candle’s, wat een beweging en dan zou ik willen verwijzen naar mijn column waarin ik benoem dat bewegingen beleggers ziek maakt en maakt dat dit een reden is tot stoppen. Ook is dit soort volatiliteit een signaal van een top. Maar optimisten zullen een vlagpatroon zien in de AEX.

Grafiek AEX Index

 

De Dow Jones Industial Index geeft nog geen signaal van betekenis.

Grafiek Dow Jones Index

 

En ook uit de S&P 500 komt weinig richtinggevend nieuws voor de beren. Gaan we weer consolideren aan de top?

Grafiek S&P 500 Index

 

Terug naar Draghi, hij wil de problemen in Europa aanpakken. Een van de problemen is Griekenland en zien we dit land profiteren van de lage rente? De Griekse Bankindex doet niet heel veel erger nog doet niks op de renteverlagingen.

Grafiek Griekse Bankenindex

 

De euro-dollar wordt ook niet zwakker. Een nog lagere rente zou de euro nog verder moeten laten verzwakken. Maar ik heb een keihard koopsignaal in de euro-dollar.

Kortom de één-op-één verhouding raakt steeds verder weg. Dit is niet goed voor de export. Kortom ik snap het allemaal niet meer en het komt mij een beetje over als paniekvoetbal.

Grafiek valutapaar EUR/USD

 

Amazon blijft mijn lieveingshort maar of u nu al short moet zitten is even de vraag. Ik zit zelf wel short maar vrijdag was een pijnlijke dag dus of ik blijf zitten is even de vraag.

Grafiek aandeel Amazon

 

Allianz zou ook een leuke short kunnen zijn maar door herstel moeten we ook hier even naar de zijlijn.

Grafiek aandeel Allianz

 

Per saldo nogmaals rare plaatjes die prima in manipulatieverhalen passen maar in vrije markten moeilijk verklaarbaar zijn. Leve de negatieve rente? Hoewel ik hoorde dat u in Denemarken geld toe krijgt op een hypotheek denk ik niet dat dit allemaal kan. Om muzikaal met een Frank af te sluiten: Welkom in Utopia


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 14 maart 2016 09:42
    Ik kan me nog herinneren dat ze begonnen met QE en de rente te verlagen. Dat is nog niet eens heel lang geleden. Was dat niet vorig jaar. Toen vloog de DAX bijvoorbeeld van een 9600 naar 12400. Nu doen ze niet eens 10100 punten. Inmiddels miljarden euro's bijprinten verder en inmiddels een nog lagere rente. Ik lees graag je stukjes. De grafieken - op dit moment lijken ze nog up te liggen. Ik wacht rustig af. Ik loer op wat shortjes. Maar daarvoor moeten de indici nog net wat hoger gaan.
  2. [verwijderd] 14 maart 2016 09:57
    De mantra van de ECB is dat lidstaten moeten hervormen en dat begint te lijken op het hervormen omwille van het hervormen. Dat doet Min. van Onderwijs al jaren. In de kunstsector is dat ook decennia lang het credo. Nu dan 'Gratis voor niks' als slogan voor de vrije westerse wereld. Dat trekt mensen aan want nergens verkrijgt men dat behalve dan VS en EU. Heeft men niet door dat na overconsumptie bv in EU/UK/VS er een andere consumptiepatroon ontstaat dankzij de vele variabelen die bij consumeren hoort.
  3. [verwijderd] 14 maart 2016 12:36
    Inderdaad Cees, die beweging van donderdag & vrijdag was behoorlijk bizar. Zowel in indices als valuta. Dit laat weer blijken dat het een perverse markt is; stijf van speculatie en ontkoppeld van fundamentals.

    Gelukkig is het weer een centrale bank week, dus de prijzen zullen weer 'all over the place' schieten. Ik weet niet wat ik moet verwachten komende week, dus ik verwacht alles.
  4. ton1234 14 maart 2016 13:09
    De groteske EU en de ECB leggen de rekening van haar falende politiek neer bij de spaarzame burger die juist risico vermijdend is. Totale waanzin. De rekening wordt verlegd naar de verre toekomst, wanneer deze heertjes al lang uit beeld zijn verdwenen. Reden te meer om uit dit falende instituut te stappen. Onze Griekse miljarden zijn al verdampt, laten we voorkomen dat we nog meer kwijt raken aan 'nieuwe projecten
  5. Maan Arkenbosch 14 maart 2016 16:37
    De E.U. gaat in blokken uiteenvallen en die blokken bestaan uit culturen die verwant aan elkaar zijn.Mogelijk dat die blokken een eigen muntensysteem gaan invoeren. Er lijkt een los E.U. verbond aan te komen met aanzienlijk minder macht voor Brussel.Dat komt de economie ten goede.Feitelijk heeft Europa niemand nodig, hun cultuur heeft voor welvaart gezorgd.De hoge werkeloosheid en sociale spanningen/schulden/extreme politieke partijen vormen het breekijzer.Eerst moeten de Europese landen los van de V.S. Dan wordt de handel met Rusland ook profijtelijk.Mogelijk komt er een binding met edelmetalen om het vertrouwen in het geld te herstellen.Dit jaar kon wel eens meer spanningen gaan opleveren i.v.m.erosie en voedselschaarste El Nino?).Het wordt op termijn een 60er jaren economie.Ouderen worden het bestelen van hun spaarcentjes/pensioenen/afgelost huisje moe en zij hebben een behoorlijke impact op de politiek.De inflatie cijfers worden gemanipuleerd en zijn een leugen.Doordat het besteedbare inkomen kleiner wordt wordt het voelbaar (duurdere) bestedingspatroon ook anders en daar speelt het CBS bewust niet op in.Nu de Draghi bazooka leeggeschoten is, zorgt wantrouwen voor rentestijging en stijging edelmetalen.Daardoor komen veel latente verplichtingen/onderhuidse problemen boven water. De enorme schuldenberg zou wel eens tegen de pensioenen en besparingen van de kleine spaarder(s) weggestreept kunnen worden.De effectenbeurzen worden gestuurd door ingewikkelde geprogrammeerde gegevens-sensors welke alles opzuigen/extrapoleren om hieruit een aan of verkoop advies te distilleren.Sinds de politiek, de economie (multi-s) en het geldstelsel bepaald, is het een casino geworden.Of zie ik het niet goed???
  6. Van der Stadt 14 maart 2016 18:26


    Dat geld lenen niets meer zou kosten is een farce. Maar alle media praten deze onzin graag na. Niet alleen deze onzin trouwens.

    De Rabobank stuurde dit weekend klanten een brief dat hun krediet op betaalrekening wordt omgezet in een nieuw product;

    "RABO KORT ROOD STAAN"

    Tarief ??????????????

    12,90 %

    Ja , u leest het goed 12,90% zal effectief best 13,00% zijn :p

    Bijzonder voor een bank die boven de 5 miljoen € tegoed geen rente meer geeft.

  7. [verwijderd] 14 maart 2016 22:31
    PS

    Hoewel bijna iedereen in de eurozone ene daarbuiten al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin op zijn of haar 10 vingers kan uittellen dat de heer Draghi het uiteraard niet “op ons spaargeld en onze pensioenen heeft voorzien in ruil voor het stoppen van de door hem zelf gecreëerde inflatie”,

    maar hij in een financiële, monetaire en humanitaire crisis in Europa geheel in tegenstelling hiermee in dubieuze afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren die een sigarenwinkel die langer dan een week sigaren wil verkopen uiteraard niet zou hebben ter blussing van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis vanwege de algehele afwezigheid van beleid van de niet vooruit te branden aan de lopende brand problemen veroorzakende regeringsleiders nu juist met de door hen ter beschikking gestelde instrumenten en middelen een vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen zal wensen te voorkomen,

    waarbij iedereen ervan uit kan gaan dat de heer Draghi dus geen voorstander van het uitstrooien van gratis geld is, alleen al om het simpele feit dat het geld nu eenmaal niet aan de bomen groeit en in de geschiedenis van de mensheid tot dusver alleen de zon voor niets opkomt, en hij uiteraard het in nummers als

    Dire Straits - Money For Nothing + lyrics

    www.youtube.com/watch?v=iwDDswGsJ60

    Golden Earring - Radar Love
    www.youtube.com/watch?v=XwqMKf7r7Xg

    L. A. Woman - The Doors

    www.youtube.com/watch?v=JskztPPSJwY

    uitgedraagde beleid waar WEL muziek in zit uiteraard voor min of meer iedereen in de eurozone en daarbuiten tot het einde der tijden zonder enig gedoe met beraadslagingen over de hoofddoekjes wegens genoeg gewicht in de schaal zal aanbevelen!?!

    En de heer Draghi dan ook datgene zal doen om de rest van de wereld in deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand niet middels een uit de hand gierende hyperinflatie te storten in een langdurige Grote Depressie zoals in het interbellum in de dertiger jaren van de vorige eeuw!?!

    Zodat de heer Draghi het in een financiële, monetaire, economische en last but not least humanitaire crisis in Europa hetgeen wat hem wordt toegedicht zal toeschrijven aan de algehele afwezigheid van beleid van de niet vooruit te branden aan de lopende band problemen veroorzakende regeringsleiders en er wat hem aangaat uiteraard geen 1 (één) hypotheek in de hoge, lage of hongerloontjes landen in en buiten de eurozone middels gratis geld in een omgekeerde wereld van een mondiaal IKEA huisje, boompje, beestje, fietsje, brommertje, autootje, vakantiereisje, goudklompje (sub)urbanisatieproces wordt omgezet naar goedkopere versies teneinde dat geld te gebruiken voor consumptie, huizen, boten, auto’s “allemaal met gratis leningen”,

    in welke aaneenschakeling van door de aan de lopende band problemen veroorzakende regeringsleiders aan te richten crises vooralsnog niemand het nummer “Als het gratis is zeg ik geen nee” uit de jaren tachtig (of al eerder) van mogelijk Sjef van Oekel voor de geest kan halen, uiteraard geheel anders dan het nummer

    Barend Servet, waar moet dat heen?
    www.youtube.com/watch?v=vALfTnd7rD4

    Songtekst: Barend Servet - "Waar moet dat heen"

    Waar eens de boterbloemen bloeiden
    Staat nu een maf paleis
    Waar al die leuke plantjes groeiden
    Zijn nu stenen doods en grijs
    Och zal de mensheid ooit eens leren
    Te leven zonder bruut geweld
    Zullen wij dan ooit waarderen
    Wat onze Schepper heeft besteld

    refr.:
    Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan
    Waar komt die rotzooi toch vandaan
    Wat moeten wij met ons bestaan
    De wereld is nog niet vergaan

    Waar eens mooie gebouwen stonden
    Is nu een grote troep
    Waar ooit het geld werd uitgevonden
    Trap ik nu in de poep
    Och zal de mensheid ooit een leren
    Te leven zonder bruut geweld
    Zullen we dan ooit waarderen
    Wat onze Schepper heeft besteld

    refr....

    van de Fred Haché show.

    Waarbij naast de puntjes van aandacht die de auteur in een aaneenschakeling van de door de aan de lopende brand problemen veroorzakende regeringsleiders aangerichte crises aansnijdt een puntje van aandacht is dat het goed met de provincie Nederland gaat zolang Duitsland het economische motortje al dan niet met degelijke geheime software trekt, en het slecht voor de provincie Nederland is als Duitsland hoest, of moeten we nu juist in de provincie Nederland blij zijn als Duitsland hoest,

    en hoe zit het dan als de heer Trump zich als chief commander als opgewonden standje met een kort lontje bij het minste of geringste zuchtje tegenwind zich weer veel te veel opwindt, gaat hij dan op het knopje drukken, of gaat hij eerst nog even tot tien tellen? Hoewel van ze land of ze American Dream van de verreweg sterkste politieagent van de wereld met de verreweg grootste al dan niet geheime wapenindustrie voor de toys for the boys alles gezegd kan worden,

    maar niet dat het land met de gouden dollar geen ijzersterke troefkaart in handen heeft waarmee ze land of ze American Dream het uiteraard in een Coca Cola hamburger internet en televisiecultuur onder het duurzame motto “Onze god is verreweg de beste god van de hele wereld” nog in lengte van jaren het mee kan uitzingen?!?

    En het uiteraard in een mondiale valutaoorlog in een aaneenschakeling van crises dan ook maar de vraag is of Europa ooit tot het inzicht van Japan komt dat een gecontroleerde deflatie dat tijdens de oppottingen en de schuldensaneringen zoals de beroemde econoom Keynes, de beroemde Nederlandse professor Heertje en de beroemde Japanse professor dit dan ook zonder enige paniekvoetbal aanbevelen uiteraard te verkiezen is boven een uit de hand gierende inflatie die tot de Grote Depressie in de vorige eeuw leidde!?!
  8. [verwijderd] 14 maart 2016 22:52
    @Poppenkast U zegt het zoals alle ca. 7 miljard verschillende, niet allemaal in naam van de vrijheid over 1 kam te scheren mensen uiteraard in uw woorden, maar je zou als vele producten van hun ouders Adam en Eva in de geschiedenis van de mensheid voor wat betreft de geschiedenis van de mensheid op de ronde of platte aarde die in de ijdelheden der ijdelheden in de hoge, lage en hongerloontjeslanden in en buiten de eurozone dus na o.m. de uitroeiing van inheemse volkeren als de Indianen, de Aboriginals en de Maori’s,

    twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloed vergietende wereldoorlogen en de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjeslanden zijn voorspelbare rondjes door het heelalletje maakt,

    in retorische zin ook kunnen zeggen dat de aan de lopende band in de wereld problemen veroorzakende Vereniging van gezamenlijke sigarenhandelaren in Maastricht in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur een inkoopcombinatie zonder nadere afspraken was overeengekomen met het gevolg van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van dien om met een kwantum korting sigaren in te kopen.

    Wat aanvankelijk,

    zoals min of meer iedereen in de hoge, lage en hongerloontjeslanden in en buiten de eurozone weet,

    met name voor transportland Nederland dat als hoge lonenland gebaat is met open grenzen dermate goed ging dat de betreffende inkoopcombinatie in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur de inkoopcombinatie van de verreweg grootste sigarenhandelaar met de verreweg grootste al dan niet geheime wapenindustrie van de wereld van ze Land of ze American Dream in ze Sky naar de kroon was gaan steken!?!

    Zodat een olieboer in het Midden-Oosten er goed aan meende te doen om met de Vereniging van gezamenlijke sigarenhandelaren uit Maastricht meer boomende zaken te doen, zodat hij er goed aan meende te doen om de sigaren en de olie in de munteenheid van de in ze Sky boomende Vereniging van gezamenlijke sigarenhandelaren uit Maastricht af te rekenen, hoewel niemand erbij is geweest desondanks met de desastreuze gevolgen van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm waarin de terreur organiserende organisatie IS de touwtjes in handen kreeg vanwege deze niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak van dien!?!

    Zodat het betreffende hoge lonenland dat ten noorden van de Vereniging van gezamenlijke sigarenhandelaren in Maastricht zich na het commando “Wie niet voor ons is, is tegen ons” van chief commander Bush zich als dan weer van provincie van Duitland en dan weer van ze land of ze American Dream in deze niet door de VN gemandateerde oorlog liet rommelen, zodat het land ten noorden van de Vereniging van gezamenlijke sigarenhandelaren in Maastricht,

    dus geheel anders dan de sigarenhandelaren in Duitsland, België en Frankrijk, dan ook politieke steun aan deze niet door de VN gemandateerde militaire acties verleende!?!

    met uiteraard de hierbij behorende politieke verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld de niet meer in de eigen regio op te vangen vluchtelingenstromen van dien!?!
  9. [verwijderd] 15 maart 2016 01:38
    "(...) Hoewel bijna iedereen in de eurozone en daarbuiten al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin op zijn of haar 10 vingers kan uittellen dat de heer Draghi het uiteraard niet “op ons spaargeld en onze pensioenen heeft voorzien in ruil voor het stoppen van de door hem zelf gecreëerde inflatie” (...)"

    "(...) En het uiteraard in een mondiale valutaoorlog in een aaneenschakeling van crises dan ook maar de vraag is of Europa ooit tot het inzicht van Japan komt dat een gecontroleerde deflatie dat tijdens de oppottingen en de schuldensaneringen zoals de beroemde econoom Keynes, de beroemde Nederlandse professor Heertje en de beroemde Japanse professor Koo dit dan ook zonder enige paniekvoetbal aanbevelen (...)"
  10. [verwijderd] 15 maart 2016 08:21
    Recessie in de VS?

    Er is geen recessie in de VS. Een recessie is 2 achtereenvolgende kwartalen met negatieve groei. In Q3 2015 groeide de US economy met 2% in Q4 met 1%.

    Er is dus absoluut geen sprake van een recessie en ik zie ook niet gebeuren dat die er komt. Wel is duidelijk dat het groeitempo nu een stuk lager ligt dan voorheen. Let's see wat Q1 2016 brengt.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.