Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Kans op beurrally als Yellen de rente verlaagt.

Wantrouw aandelen

Vorige week voorspelde ik nog een potentiële bounce voor de olieprijs. Die kwam er ook, en hoe: in geen tijd werd olie bijna 10 dollar per vat duurder en handelen we vandaag al ruimschoots boven de kritische grens van 35 dollar. Dit positieve effect van olie straalde af op de rest van de markt.

Vooral aandelen kregen de wind in de zeilen, aangezien de oliecrash eerder ook de beurzen in woelig vaarwater bracht. Het blijft een opmerkelijk gegeven: de olieprijs die positief correleert met aandelen.

In normale omstandigheden zou je eerder het omgekeerde verwachten. Lagere olie is goed voor de winst van bedrijven, en dus positief voor de beurskoersen. Maar we leven in aparte financiële tijden, waarbij de historische wetten blijkbaar niet meer van tel zijn.

Krimp van de winst

Tegenwoordig moet olie stijgen om aandelenkoersen te laten toenemen. Je kan er wel een verhaal bij bedenken dat als olie stijgt, de economie goed gaat, maar dat is ver gezocht. De prijscorrectie van olie heeft immers weinig met de vraag te maken, maar meer met het (over)aanbod van olie.

Bovendien, om nu te zeggen dat de lagere olieprijs een positieve impact heeft op de winstcijfers van bedrijven, daar valt over te discussiëren. Immers, Amerikaanse bedrijven krijgen dan wel een voordeel van de lage olieprijs, die wordt meer dan te niet gedaan met de hoge stand van Amerikaanse dollar.

Gooi daar een belangrijk deel energie(-gerelateerde) bedrijven bij, en per saldo zien we al maanden een krimp van de winst voor de bedrijven in de S&P 500, de belangrijkste beursgraadmeter ter wereld.

Stressmeter

Door de lagere winsten, in combinatie met de oplopende koersen, loopt de waardering van aandelen weer op. Het zijn allemaal niet de onderdelen die actieve beleggers willen zien. U wil juist lage waarderingen en oplopende winsten zien.

Bovendien zie ik aan de horizon nog meer onheil voor aandelen. Een ratio om de gezondheid van de beurs te meten is de Ted-spread. Dit is wat mij betreft de echte angstgraadmeter. Vaak wordt hiervoor de VIX-index gevolgd.

De VIX meet echter de mate van paniek (volatiliteit) op de beurs, terwijl de Ted vooral de stress in het financiële systeem opmeet. Paniek is iets wat snel komt, maar ook weer snel kan verdwijnen. Stress is een systematisch proces. En laat precies die stress vandaag oplopen.

Op de onderstaande grafiek van de Ted-spread is duidelijk te zien wat ik hiermee bedoel.

 Stress is een systematisch proces
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Aankomend onheil

Sinds 2014 loopt de Ted-spread stelselmatig op, met recent de eerste echte schokken op de lijn. Dit signaleert onderliggende problemen in de financiële markten. De Ted-spread waarschuwde eerder ook voor ellende in aanloop van de financiële crisis in 2008, maar meer recent ook met de kredietcrisis in 2011.

Vandaag zitten we opnieuw in een systeem van een oplopende Ted-spread. En dit voorspelt weinig goeds voor de aandelenmarkten. Helaas. Wat de trend van de Ted kan doen keren? Daarvoor is er slechts één adres: de Fed.

Ze waren in het verleden het enige instituut die de uitslaande brand onder controle konden krijgen. Ik vermoed dat dit vandaag niet anders zal zijn. Maar de Fed heeft zich met haar renteverhoging in een erg moeilijk parket gemanoeuvreerd.

Té koppig

Meer nog, ze staan mee aan de basis van de recente spike van de Ted. Wat de Fed nu kan doen, is op haar beslissing terugkomen en de rente opnieuw verlagen. Of Janet Yellen ook bereid is om dit te doen, daar heb ik ernstige twijfels over.

De koppigheid waarmee ze recent het Amerikaanse congres toesprak over het nieuwe rentebeleid van de Fed, liet weinig aan de verbeelding over. Toch gaat iedereen ervan uit dat de Fed de renteverhoging bij de volgende vergadering zal uitstellen. Ik ben daar niet zo zeker van.

Ik sta er zelfs niet van te kijken indien Yellen stoïcijns doorzet met haar rentecyclus. Als dit gebeurt, dan zullen de gevolgen mogelijk niet te overzien zijn. Maar ja, zoals iedere politicus weet: never waste a good crisis. Ik heb allerminst vertrouwen in deze markt.

Let op nieuwe records

Als Yellen doorzet met de renteverhogingen, dan kan de beurs volgende week (opnieuw) een duik maken. Stelt Yellen de renteverhoging een kwartaal uit, dan nog hoeven we weinig spektakel op de aandelenmarkten te verwachten, want dan blijft dit proces als een zwaard van Damocles boven de beurs hangen.

Enkel als Yellen toegeeft en de rente terug verlaagt, mogen we ons opmaken voor een volgende episode van de beursrally. Wat er ook van moge zijn, u hoeft enkel de recordniveaus in de gaten te houden: de S&P 500, de Dow Jones Industrial, de Dow Jones Transport, de Russell 2000, et cetera.

Als dit soort belangrijke indices op nieuwe records staan, dan pas is de kust veilig voor hogere koersen. Tot die tijd wantrouw ik aandelen en moeten bounces (zoals de huidige) verkocht worden!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. aad94 8 maart 2016 11:04
    Als dit soort belangrijke indices op nieuwe records staan, dan pas is de kust veilig voor hogere koersen. Tot die tijd wantrouw ik aandelen en moeten bounces (zoals de huidige) verkocht worden!

    Oja, als er een nieuwe top wordt bereikt moet je aandelen bijkopen jaja. Deze man is ook nog eens beleggingsadviseur?

    Wat een onzin dit allemaal, aandelen verkopen omdat de markt niet goed is? Je belegt in een bedrijf! Waar je op de lange termijn vertrouwen in heb want anders stap je er niet in toch?? De unilevers & coca cola & michellins van deze wereld. Koop Unilever vooral bij als aandelen gaan zakken zou ik zeggen, rond een euro of 25 is er straks weer een mooi koop moment.
  2. Met Effekt 8 maart 2016 12:37
    quote:

    aad94 schreef op 8 maart 2016 11:04:

    Als dit soort belangrijke indices op nieuwe records staan, dan pas is de kust veilig voor hogere koersen. Tot die tijd wantrouw ik aandelen en moeten bounces (zoals de huidige) verkocht worden!

    Oja, als er een nieuwe top wordt bereikt moet je aandelen bijkopen jaja. Deze man is ook nog eens beleggingsadviseur?

    Wat een onzin dit allemaal, aandelen verkopen omdat de markt niet goed is? Je belegt in een bedrijf! Waar je op de lange termijn vertrouwen in heb want anders stap je er niet in toch?? De unilevers & coca cola & michellins van deze wereld. Koop Unilever vooral bij als aandelen gaan zakken zou ik zeggen, rond een euro of 25 is er straks weer een mooi koop moment.
    Ja, ik verbaas mij ook regelmatig om de adviesen van dit soort adviseurs. Had iemand die bv nav adviezen van een Kees de Kort belegd op lange termijn winst behaald?

    Ik ben blij dat ik niet, itt tot de meeste pensioenfondsen, het advies van onze top deskundigen van het DNB hoeft te volgen: staatsobligaties kopen. Zelfs op de torenhoge koersen met een negatieve coupon durven ze dat nog steeds te adviseren.
  3. WelNiet 8 maart 2016 13:54
    Meer nog, ze staan mee aan de basis van de recente spike van de Ted. Wat de Fed nu kan doen, is op haar beslissing terugkomen en de rente opnieuw verlagen. Of Janet Yellen ook bereid is om dit te doen, daar heb ik ernstige twijfels over.

    Stel dat Yellen de rente zou verlagen, dan is toch al het vertrouwen in de FED weg? Wie zou renteverhogingen dan nog serieus nemen als signaal?

    En toen de AEX Total Return vorig jaar op recordhoogte stond was de kust veilig?
  4. [verwijderd] 8 maart 2016 14:35
    Ik deel Nico's scepsis over de duurzaamheid van deze rally. Consumentengerelateerde fondsen hebben fundamentals in de rug, de rest is gedreven op ijdele hoop (banken) en heel veel speculatie (alles gerelateerd aan grondstoffen).

    En alle voorgaande speculatie is gebaseerd op speculatie dat Centrale Banken 'dovish' zullen zijn.

    Sorry Nico, maar propageren dat de rente verlaagd zou moeten worden is echte 'beursmannetjes-praat' en staat ver verwijderd van economische verantwoordelijkheid. Je snapt toch dat de rente-keten doorrekent naar obligaties, hypotheekrentes (huizenmarktbubbels) en spaarrentes?

    En zoals @WelNiet zegt, wat is er dan nog over van de kredietwaardigheid van de FED?

    Het trieste is dat je wellicht gelijk krijgt; rentes omlaag, meer Draghi-magie, beurzen herstellen de bullmarkt en de heroïnejunk is weer geholpen - met nog meer heroïne! Maar wanneer mag de junk dan wel stoppen? Bestaat dat moment dan wel?
  5. Moneyball 8 maart 2016 19:31
    Nico, chapeau dat je de moeite neemt om hier iets te schijven. Maar ik heb de column nu 3x gelezen, en vraag me af wat er nu eigenlijk staat. Toch een poging om het samen te vatten:
    - ik, Nico, heb het (goed) gezien met de olieprijs, applaus voor mezelf
    - een of andere stressmeter (hoe dat werkt leg ik niet uit) zegt dat 'men' wat gespannen is
    - ik, Nico, heb geen idee wat de Fed doet met de rente, maar weet wel dat het belangrijk is

    Veel meer kan ik er helaas niet van maken.

  6. [verwijderd] 9 maart 2016 10:47
    Eigenlijk dus raar. Helemaal geen goed nieuws maar toch blijven mensen denken/hopen dat er een grote stijging komt op de beurzen. Volgens mij niet echt ergens op gebaseerd. Mensen zijn bang de boot te missen en beleggen is voor velen een beetje een verslaving. Het begint in mijn ogen steeds meer op een pyramidespel te lijken en als de stemming keert, weet men niet hoe snel er verkocht moet worden. En de computerkoop- en verkoopprogramma's overheersen waarschijnlijk. Zelf ben ik niet gerust over de Chinezen. De hele wereld probeert de chinezen uit te leggen hoe ze de tegenvallers moeten communiceren, maar het is daar zwaar mis. En dat zal denk ik begin April blijken als de kwartaalcijfers China loskomen.
  7. [verwijderd] 9 maart 2016 15:31
    quote:

    be2007 schreef op 9 maart 2016 10:47:

    Het begint in mijn ogen steeds meer op een pyramidespel te lijken en als de stemming keert, weet men niet hoe snel er verkocht moet worden
    Yep! De gehele financiële wereld is dunnetjes de Minsky's 'Financial Instability Hypothesis' aan het doorlopen. Speculatie viert hoogtij, ondernemingen gebruiken Ponzi-finance om balanswaardes op te krikken en beleggers stinken erin.

    Het probleem is, niemand lijkt meer te zien waar we werkelijk staan.
  8. TheSky 10 maart 2016 06:33
    Quote uit nl.m.wikipedia.org/wiki/TED-verschil

    Het TED-verschil schommelt in de loop der tijd, maar bleef historisch gezien vaak binnen een interval van tussen de 10 en 50 basispunten (0,1% en 0,5%). Dit veranderde in 2007. Een stijging van het TED-verschil voorspelt vaak weinig goeds voor de aandelenmarkten, want zo'n stijging duidt erop dat er relatief weinig liquiditeit in de markt beschikbaar is.

    We zitten nu op 0,37, waarom is dat dan een probleem?
  9. Brokie Even 14 mei 2016 09:03
    quote:

    aad94 schreef op 8 maart 2016 11:04:

    Als dit soort belangrijke indices op nieuwe records staan, dan pas is de kust veilig voor hogere koersen. Tot die tijd wantrouw ik aandelen en moeten bounces (zoals de huidige) verkocht worden!

    Oja, als er een nieuwe top wordt bereikt moet je aandelen bijkopen jaja. Deze man is ook nog eens beleggingsadviseur?

    Wat een onzin dit allemaal, aandelen verkopen omdat de markt niet goed is? Je belegt in een bedrijf! Waar je op de lange termijn vertrouwen in heb want anders stap je er niet in toch?? De unilevers & coca cola & michellins van deze wereld. Koop Unilever vooral bij als aandelen gaan zakken zou ik zeggen, rond een euro of 25 is er straks weer een mooi koop moment.
    Nico is slim of beter gezegd doortrapt. Die weet dat je beleggers die op toppen instappen moet koesteren en moet aanmoedigen om vooral te blijven doen wat ze doen. Die mensen maken dat wij goed kunnen verdienen.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.