Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Experts verwachten rustige maand

Een hoop hectiek op de beurs. Maar per saldo daalde de AEX een bescheiden 2,4%. Gezien alle berichten over de mogelijke recessie in de Verenigde Staten, China, de olieprijs, Brexit en de effecten van het vluchtelingenprobleem lag een grotere daling voor de hand.

De experts waren erg enthousiast voor de maand januari. Dat is helaas weer niet uitgekomen. Vorige maand gingen ze van een uitgesteld december-effect uit, maar helaas kwam dat ook niet in januari.

Expertverwachting korte termijn
Kortetermijnverwachting experts
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor februari is dat enthousiasme wat getemperd, maar ligt nog steeds op een redelijk niveau. Een aantal experts verwacht een wat rustiger maand. Alleen dat zou de beurzen hoger kunnen zetten. En rust was er de afgelopen maanden inderdaad niet veel. 

Voorspelling februari  
optimistisch 54%
neutraal 21%
pessimistisch 25%
per saldo 28%

 

Terughoudend op langere termijn

De verwachtingen op lange termijn waren al minder optimistisch. En dat verandert voor de komende zes maanden nauwelijks.

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 42%
neutraal 34%
pessimistisch 24%
per saldo 18%

 

De langeretermijnverwachtingen van de experts zijn dus opmerkelijk terughoudend.

Expertverwachting komende halfjaar
Langetermijnverwachting experts
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Aandelenkeuzes januari licht positief


Een long-short hedgefonds dat volgens de expertverwachtinge zou hebben belegd, zou een klein positef rendement van 0,8% hebben gehaald. Het houdt niet over, maar het is in ieder geval positief.

Jammer dat de experts voor Arcelor hadden gekozen. De -10,7% die het staalfonds neerzette is erg slecht. Daar stond gelukkig Ahold naast, dat met een plus van 6,9% het beste AEX-fonds was.

De IEX-lezers lieten overigens een min van netto 7,0% zien. Zij hadden ING (-14,9%) en Randstad (-12,9%) bij hun toppers staan.

Toppers januari Stemmen Rendement Floppers januari Stemmen Rendement
Arcelor Mittal +9 -10,7% Altice -12 -0,1%
Ahold +6 +6,9% Boskalis -5 -3,5%
Vopak +5 +1,0% Unilever -4 +2,0%
Delta Lloyd +4 -0,1% NN -3 -4,3%
Gemiddeld   -0,7% Gemiddeld   -1,5%
AEX   -2,4%      

 

Februari-favorieten

De favoriet van de maand is Shell. Na de dramatische performance van de afgelopen periode en het scherpe herstel aan het einde van de maand vinden de experts de tijd rijp om het aandeel te kopen.

ING staat op plaats nummer twee. Het aandeel was met -14,9% het een-na-slechtste aandeel van de AEX. Het slechtste aandeel was OCI (-27%). Arcelor Mittal is uit de toplijst verdwenen; in de afgelopen negen maanden liet dat aandeel slechtst 1 plusmaand zien.

In de floplijst staat Altice wederom bovenaan, gevolgd door Delta Lloyd. Die laatste keuze lijkt logisch. Eind van de maand is er een enorme verwatering. Tenzij de aandeelhouders tegenstemmen, maar is dat wel positief voor de koers?

Na Delta Lloyd was het blijkbaar moeilijk kiezen. Daardoor staan er maar liefst acht namen bij de floppers.

 

Toppers februari Stemmen Floppers februari Stemmen
Royal Dutch Shell +8 Altice -6
ING +6 Delta Lloyd -4
Aegon +3 Wolters Kluwer -3
ASML +3 Aalberts -2
    Heineken -2
    OCI -2
    Philips -2
    TNT Express -2

 

Er deden deze maand 67 experts aan de enquête mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Redactie IEX

Auteur:

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 februari 2016 09:38
    Analisten zijn vaak te optimistisch en zullen nu wel wat temperen omdat ze vaak toch deels achter de markt aan lopen. De particulieren doen niet anders en halen daar slechte resultaten mee. Contraire visie leveren regelmatig leuke winsten op, uiteraard zitten er ook zeperds tussen. Met moneymanagement kan je dat goed opvangen.mijn aandelen portefuielle doet het goed plus ruim 10%, maar ja dat is een goudmijn.
    Ik geef goud een kans om boven 1140 uit te komen en dan ligt de weg vrij naar 1200 en hoger etc...
    bandbreedte 390 a 430 had ik in gedachte met 10a20 punten als uitschieter. 450 en 370 zijn dan uit zonderingen, die met kleine kans kan.
    De vraag is altijd is bodem gezet of komt er nog een duik achteraan en is dit een bobby trap beweging.
    De mute is vaak een contra indicatie voor mij.
    als bij veel beweging de mute wil stilzitten dan kan de volatility zakken door de demping van bewegen en daarna komt weer een grotere beweging.
    we zullen zien wat er gebeurt.. succes allemaal.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.