Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Net zo slecht als 2008

Beleggen is net als vuurwerk afsteken.

Iedereen een heel goed 2016 gewenst.

De Amerikaanse beurzen zetten in 2015 een negatief jaarresultaat neer, kijkend naar de performance zonder dividend. Zo was de Dow Jones -2,23% over het jaar.

Toch wel gek want historisch gezien zie je dit soort vlakke beurzen voor een recessie of andere correctie. Maar hoe is dat weer te combineren met de huidige renteverhogingen?

Grafiek Dow Jones Index

 

Ook de S&P 500 heeft een negatief jaar achter de rug.

Grafiek S&P 500 Index

 

Zelfs Berkshire Hathaway, het fonds van de volgens sommigen, topbelegger Buffett, maakte een min van onvgeveer dan 11,5% ten opzichte van het slot het jaar ervoor (slot in 2014: 226.000 dollar).

Grafiek Berkshire Hathaway

 

Ook de AEX deed het niet echt geweldig, maar wist er een klein plusje uit te slepen. Zouden we naar een herbeleggingindex kijken dan doen we het beter. De NL20 Total Return Index zou de niveaus van voor 2007 zelfs overschreden hebben.

Ook was het best een volatiel jaar, waar menig trader best leuk aan verdiend heeft.

Grafiek NL20 Total Return Index

 

De Duitse DAX heeft ondanks het Volkswagen-schandaal het prima gedaan met een winst van meer dan 10%. Let wel dit is ook een Total Return Index dus dividenden worden herbelegd.

Grafiek Twindicator DAX Index

 

De AEX heeft het niet zo geweldig gedaan en we hebben verkoopsignalen, dus de komende tijd reken ik eerder op dalingen dan op stijgingen.

Grafiek AEX Index

 

Griekenland heeft weer problemen met pensioenen en zo brengen de Grieken het land uit 2015 weer in beeld bij de rest en zorgen net als in 2015 voor wat volatiliteit. Overigens ook de Engelsen gaan voor volatiliteit zorgen met een Britse exit en dan hebben we ook nog eens Amerikaanse verkiezingen dit jaar.

Grafiek Athex Index

 

Het jaar van de apenstreken China was in 2015 ook een golfmaker op de beurzen. We zagen een klassieke crash en een herstel. Kijkend naar de economische cijfers aldaar denk ik niet dat 2016 een rustig jaar wordt.

Grafiek Shanghai B Index

 

Internet niet schuldig

Nog even terug naar de laatste weken van 2015. V&D, DA en andere detailhandelspartijen onder andere de schoenenzaken van MacIntosh gingen failliet. We kunnen wel het internet de schuld geven maar volgens mij zijn er andere zaken aan de hand.

Zo is V&D is jarenlang bestolen (via leningen) door de investeerders en werden er allerlei rare truckjes uitgehaald met het vastgoed. Maar nu zijn ze volgens de media failliet gegaan omdat we alles online kopen en krijgen we kul argumenten als de wintercollectie liep niet goed door het mooie weer en te oud publiek.

Nu is de vergrijsde bevolking juist een prima doelgroep (hebben geld en tijd) en veel van deze mensen gebruiken helemaal geen internet.

Een beleving

Wel wil ik ook mijn zegje doen over de cadeaubonnen. Het is natuurlijk asociaal dat u die niet in mag leveren terwijl u ze net in uw kerstpakket hebt gekregen. Het lijkt een beetje op ons echte geld, het heeft nu een waarde maar morgen misschien niet meer.

Maar zo ver is het allemaal nog lang niet. En dus eerst nog even terug naar de verdwijntruc van V&D. Want wat betekent dit voor de vastgoedsector? Nog meer panden vrij. In Hilversum hebben ze bijvoorbeeld al een laag winkels van het winkelcentrum (Hilversthof) afgehaald om de leegstand tegen te gaan.

Maar toch denk ik dat we iets verkeerd doen in Nederland met de winkels. Ik was in Dubia tijdens de kerst en daar waren shoppingmalls zo groot en zo veel winkels en geen leegstand. Het was zo groot dat je gemakkelijk twee dagen rond kon lopen en nog niet alle winkels had gezien.

Toch leegstand

In het winkelcentrum waren musea, skibanen, mega-aquaria en nog veel meer avontuur en beleving en dus was het er druk. Vroeger had je ook beleving in de V&D.

Overigens staan er wel heel veel gebouwen leeg in Dubai, want er wordt zo veel gebouwd dat ik aldaar ook wel probleempjes zie maar het is wel mooi om te zien dat de kul argumenten van onder andere internet dus niet speciaal hout hoeven te snijden.

Snel terug naar de toekomst van de AEX. Ik zie negatieve patronen in de AEX en ben dus niet heel positief over 2016.

Langetermijngrafiek AEX Index

 

Als ik even inzoom, zie ik engulfing bear-patronen… Net zoals in 2007 en 2000. Dus nu kan iedereen als een dom blondje blij zijn, maar vraag uzelf even af hoe gelukkig u nu eigenlijk bent?

Grafiek Engulfing Bear-patroon

 

Mijn lievelingsshort Amazon heeft een stoploss geraakt en dus wacht ik op een hernieuwd verkoopsignaal.

Grafiek Amazon

 

Ik heb nog wel een long in de Cheese Cake Factory, een keten vergelijkbaar met de grote hamburgerketens maar dan iets smakelijker en met iets meer variatie. Het bedrijf is laag gewaardeerd in zijn sector.

Grafiek Cake

 

Op lange termijn moet u overigens wel een stoploss op 45,30 dollar leggen want het lange plaatje is technisch minder mooi dan het fundamentele plaatje.

Langetermijngrafiek Cake

 

Ik heb overigens mijn short nog in Adidas omdat we technisch heel mooie verkoopsignalen hebben. Kijk eens naar een turbo short of een putje

Grafiek Twindicator Adidas

 

Dit jaar is er overigens het nodige gebeurd in België: er is een speciale belasting ingevoerd. Uw winst wordt belast. Maar hoewel Binck een belangrijke partij in België is heb ik eigenlijk geen effect van de speculatietax gezien op het aandeel. Dus zie ik het zwaarder in?

Grafiek Binck

 

De volatiliteitsindex (VIX) staat overigens relatief laag ondanks alle volatiele vooruitzichten van lage olieprijs, verkiezingen, et cetera.

Grafiek VIX Index

 

De olieprijs lijkt iets te herstellen maar als ik naar de productie van Iran en de andere landen kijk, dan zou ik voorlopig geen herstel verwachten.

Grafiek WTI olieprijs

 

Ik heb eerder gezegd dat we naar de dollar-yen moeten blijven kijken om de aandelen te begrijpen. We zien best grote bewegingen de afgelopen tijd en dus wil ik iedereen even waarschuwen.

Grafiek dollar-yen

 

Ook wil ik waarschuwen voor verkoopsignalen in de Wilshire 5000 Index. Dit is een zeer brede index in de Verenigde Staten en deze geeft op meerdere manieren verkoopsignalen.

Grafiek Wilshire Index

 

Kortom wees voorzichtig in 2016, beleggen is net zoiets als vuurwerk afsteken. Mijn verwachting is dat we een heel wild jaar gaan krijgen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. taurus86 4 januari 2016 14:08
    Beste wensen Cees. Maar over V&D het volgende: We gaan nu een kritische periode in de Detailhandel tegemoet. Want het ´Shop in the Shop´ model maakt slagzij.
    Wie merken verkoopt zal steeds vaker worden geconfronteerd met ´Kijken en niet Kopen´ want via het Internet blijkt steeds vaker dat de Fabrikant van ´het merk´ niet voldoende prijszettingsmacht heeft om het verschil tussen Web en Winkel binnen de perken te houden.
    De toekomst voor de grootwinkels is het voeren van Eigen Merken. Aldi en Lidl zijn voorlopers in deze, maar de grootgrutters hebben het inmiddels ook goed op de rit. Nu de - high margin- middenstand nog. Er dreigt een flop voor Shop in the Shop.
  2. Maan Arkenbosch 4 januari 2016 18:26
    Reeds enkele maanden waarschuw ik voor 2016 en zeker voor de eerste maanden hiervan en ook december heb ik als negatief bestempeld. Er stapelen zich alleen maar problemen op. Het moet nu uit de marges komen en die zijn smal. Cees, jouw visie deel ik al langer, maar de particuliere belegger zat te lang op de roze wolk en daar heeft de beurs te lang op gedreven. De opkomende markten/valuta-s konden wel eens een groter probleem worden dan China, welke mede die problemen veroorzaakt heeft. Zoals reeds eerder gesteld, lanlopende puts kunnen geen kwaad. Het JAPAN scenario begint zich steeds meer te manifesteren. De problemen van de E.U. vluchtelingen/Oostblok/Griekenland komen er nog eens bij. Kijk ook naar de Joodse Tora/voorspellingen. En nogmaals!! Houdt goud en zilver in de gaten. Als de de E.U./ECB/bureaucraten nog meer rare capriolen gaan uithalen met het spaargeld en pensioenfondsen is de beer los.Het vertrouwen in een normaal functionerende financiële markt is weg.Jammer dat realisme als negatief gezien wordt. Cees! laat je door betweters niet in de luren leggen.
  3. Moneyball 4 januari 2016 20:25
    Als je maar lang genoeg roept, dan krijg je vanzelf wel een keer gelijk.

    Helaas zijn maar weinig marktvolgers die terugkomen op hun eerdere teksten, behalve dan als ze correct bleken. Die andere 50% hoor je nooit wat over. Dat geldt ook voor Cees. Spijtig, want kritische zelfreflectie is een teken van kracht. Alleen mindere resultaten verkopen niet zo goed..

  4. [verwijderd] 5 januari 2016 08:18
    @bovenstaandezuurpruimen waarom zo op de man spelen zonder zelf ook maar iets je nek uit te steken? Iedereen weet dat de markt niet te voorspellen is, anders waren we met zijn allen al steenrijk geweest. Maar de analyses en voorspellingen helpen wel om inzicht te krijgen en je eigen beleggingsstrategie te ontwikkelen.
  5. [verwijderd] 5 januari 2016 10:16
    Cees, je bent weer lekker kortzichtig bezig, maar ja, ben niks anders gewend van je. Je bent in 1 winkelcentrum in Dubai geweest en je baseert je hele vastgoed analyse daarop. Lekker bezig...
    Ben je ook naar andere winkelcentra in Dubai geweest? Heb je gekeken naar de leegstand daar? Trouwens Dubai Mall & Mall of Emirates is 1 grote farce die kunstmatig in het leven wordt gehouden door de overheid. En verder is het internet in de emiraten nog lang niet zo ontwikkeld zoals in europa. Daar gaan ze komende jaar pas iets van merken.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links