Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

MacIntosh: Waar knelt de schoen?

MacIntosh: Waar knelt de schoen?

MacIntosh meldde vrijdag nabeurs de Kwantumwinkels in Nederland en België verkocht te hebben aan investeringsfonds Gilde. De netto-opbrengst is 28 miljoen euro wat de retailer gaat gebruiken voor schuldafbouw.

Moet gebruiken eigenlijk, want vorig jaar werd een achtergestelde lening verkregen van 20 miljoen euro van vier grootinvesteerders met als onderpand de Kwantumwinkels. Kwantum stond nog voor 27 miljoen euro in de boeken zodat er boekhoudtechnisch een winst van 1 miljoen euro wordt geboekt.

In anderhalf jaar tijd crashte de koers van 8 euro naar nu 0,60 euro. Een flashback.

April 2014

Anderhalf jaar geleden presenteerde het bedrijf op de aandeelhoudersvergadering de conclusie dat de omzet in de schoenenbusiness het beste gediend was met een cross channel-manier van verkoop: online gesteund door herkenbare, fysieke winkels met een eigen smoel.

Om die strategie uit te kunnen voeren was nieuw geld nodig. Dat werd gevonden via de bovengenoemde achtergestelde lening van 20 miljoen euro met Kwantum als onderpand, 10% extra aandelen à 8 euro (opbrengst 19 miljoen euro) en een nieuw financieringspakket bij het bestaande bankenconsortium van 140 miljoen euro.

Ik zat gisteren dat persbericht nog eens door te lezen. Communicatie is ook een vak: "Significante omzetgroei Fashion (+10,1%) en groter marktaandeel in H1 2014 bevestigen strategische aanpak."

Pas later in het persbericht lees ik dat de operationele bedrijfsresultaat voor rente en belasting (EBIT) uitkomt op een verlies van 13 à 14 miljoen euro. Ter geruststelling meldt de groep dat "voor fashion-retailers zoals Macintosh" het eerste halfjaar meestal verliesgevend is.

Een op velerlei manieren te interpreteren omschrijving, kan ik met de kennis achteraf vaststellen. De aandelen worden geplaatst maar de koers herstelt niet meer en glijdt, in lijn met het slechtere beurssentiment, weg naar onder de 7 euro.

Oktober 2014: Halfords kopje onder

Dan gaat in oktober de een jaar eerder verkochte dochteronderneming Halfords failliet. Halfords is verkocht aan de algemeen directeur. De beste man kreeg, om hem een kontje te geven, een financiering van 9,5 miljoen euro mee. De reactie op de beurs is heftig, het aandeel daalt van 6,5 naar 5 euro.

Macintosh probeert de gemoederen te sussen door in een officiële reactie te melden dat de lening al is afgeboekt naar 6,4 miljoen euro en dat elke cent die verkregen wordt uit de failliete boedel eigenlijk een verbetering van de nettoschuld zal opleveren.

Later in de maand komen de derdekwartaalcijfers. Lichte teleurstelling, want ondanks dat de tweede jaarhelft beter moet zijn, wordt er toch een negatief bedrijfsresultaat behaald. De schuld ligt bij de warme septembermaand.

Volgens onderzoeksbureau GfK worden er in september 2014 28% minder schoenen verkocht dan een jaar eerder, en september 2013 was ook al niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig doet Macintosh het dan nog vrij goed met een daling van maar 5,7%.

En o ja, bij Kwantum gaan het intussen crescendo.

December 2014

De koers lijkt rustig rond de 5 euro het jaar uit te kabbelen, als er op 22 december opeens paniek ontstaat. De Telegraaf weet beslag te leggen (of meer waarschijnlijk: krijgt toegespeeld) op een interne email waarin het personeel opgeroepen wordt meer omzet te draaien richting einde van het jaar omdat de actuele cijfers achterlopen bij de prognoses.

Het management probeert de boel nog te sussen in de krant van Wakker Nederland (“De verkopen blijven in de gehele markt achter bij vorig jaar, al sinds september. De schoenenwinkels van Macintosh doen het juist relatief goed vergeleken met de concurrentie").

Maar de geest is al uit de fles en het aandeel sluit het jaar af op een magere 3,60 euro.

April 2015

In april 2015 worden de jaarcijfers gepresenteerd. Het tweede halfjaar was inderdaad, zonder de extra afboekingen, minder slecht dan het eerste. De toch redelijk grote verliezen nopen het bedrijf echter de strategie opnieuw "verder aan te scherpen".

Naast Kwantum wordt nu ook NEA, producent en groothandel in braces, en de beide Britse winkelketens te koop gezet. Het geld zal worden gebruikt voor schuldafbouw en verdere uitbouw van de winkelformules bij Fashion, de tak waar Macintosh vol op wil inzetten.

De omzetgroei sterkt de nieuwe CEO Kurt Staelens in de overtuiging dat het de juiste keuze maakt. NEA wordt op 29 april verkocht aan OFA Bamberg, een leverancier van medische steunkousen. Zowel NEA als de Britse divisie later dat jaar worden een dag voor de kwartaalcijfers verkocht.

Handig voor de kopers om te weten, dat ze graag voor de kwartaalcijfers de boel rond willen hebben. De koers is dan al (mei dit jaar) onder de 3 euro beland. De opbrengst van 19 miljoen euro moet de nettoschuld van begin 2015 van 70 miljoen euro verder verlagen maar ondertussen lopen de verliezen alweer op.

Een stijgend werkkapitaal en investeringen zetten nog meer druk op de schuldpositie. In plaats van dat de schuld afneemt met die 19 miljoen euro, neemt die juist toe: met 12 miljoen euro naar 82,2 miljoen euro eind juni.

GrafiekMacIntosh
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Daar is Delta Lloyd weer…

Grootaandeelhouder Delta Lloyd, dat er in zit via de eigen beleggingen en via het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds, maakt van de gelegenheid gebruik haar belang wat af te bouwen. We zien in de AFM-registers alleen terug wanneer er een bepaalde grens (3, 5 of 10%) doorbroken wordt.

Ik kan dus niet met zekerheid zeggen of er meer is afgebouwd dan gemeld. Gezien de penibele positie waarin de verzekeraar zich bevindt lijkt dat niet onaannemelijk. Het wachten is nu op de verkoop van de Britse winkels, en het eigenlijk wel goed lopende Kwantum.

Er wordt niet meer geïnvesteerd in deze beide formules, dat mag de koper straks doen. Met een mooie opbrengst kan de schuld naar aanvaardbare proporties worden afgebouwd en krijgen de overgebleven schoenenzaken in de Benelux de tijd om haar cross channel-strategie te perfectioneren.

Juli 2015

Bij de halfjaarcijfers toont het management zich weer vol goede moed. Het bedrijfsresultaat is opnieuw flink negatief: -13 miljoen euro, maar dat komt door afbouw van de wintervoorraden. En mocht u het ontgaan zijn, het eerste halfjaar is altijd beroerd in de retailbusiness.

De heer Staelens: "…maar we liggen op schema bij het transformatieproces." Lange tijd blijft het stil maar dan opeens meldt het bedrijf dat de verkoop van de Britse winkels waarschijnlijk gaat tegenvallen. De markt moet rekening houden met een boekverlies van 40 à 50 miljoen euro.

Het gehavende aandeel belandt opnieuw in een vrije val, de kans op een snelle turn-around wordt nu wel heel klein. Niet dat de winkelformule niet zou kunnen aanslaan, maar de netto schuld hangt als een molensteen om de nek van Macintosh.

Als de verkoop van Fashion UK én Kwantum tegenvalt, dan moet Mac nog een keer met de pet rond..… Het wordt uiteindelijk nog iets erger dan gemeld: de afboeking wordt 53 miljoen euro en Macintosh kan van het ontvangen bedrag netto 17 miljoen euro op de schuld afboeken.

Maar ze zijn blij dat ze er af zijn, want de verliezen liepen ook daar gewoon door.

November 2015

Nu Kwantum nog. En dat lukte dit weekend. Het investeringsfonds Gilde hielp de geplaagde retailer uit de brand voor een vriendenprijs van 28 miljoen euro. De nettoboekwaarde van Kwantum was 27 miljoen euro waardoor er 1 miljoen euro boekwinst overblijft.

Dat betekent dat de schuldafbouw, zoals eerder beloofd, ten opzichte van eind 2014 , toen de nettoschuld 70 miljoen euro bedroeg, redelijk gelukt is. De opbrengsten van de verkopen (totaal 64 miljoen euro) zouden dan resteren in een nettoschuld van 6 miljoen euro.

Kijk ik door de cijfers heen, dan was er halverwege dit jaar echter al een toename van de schuld naar 82,2 miljoen euro, waar de bate van de verkoop van NEA al in verwerkt zat.

Tel ik alle plussen en minnen bij elkaar op dan zou de nettoschuld momenteel eerder in de buurt komen van de 35 tot 40 miljoen euro. Misschien nog iets minder omdat het werkkapitaal (lees: de voorraad schoenen) in deze drukke maanden wel wat zal afnemen.

Directe nood is er niet omdat er geld in kas is van de verkochte divisies. Het bankenconsortium dat anderhalf jaar geleden de financieringsruimte heeft opgetuigd zal echter wel vragen gaan stellen over de gang van zaken en de huidige stand van de nettoschuld.

Misschien is het daarom verstandig als het management wederom een mailtje rondstuurt naar de dienstdoende Al Bundy’s van de overgebleven schoenenzaken. Een paar zeer goede wintermaanden zou opnieuw zeer welkom zijn.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links