Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekenland: En nu dan?

Griekenland: En nu dan?

De stofwolken trekken op en eigenlijk kunnen we niets anders dan vaststellen dat de financiële markten redelijk voorspelbaar - lager, maar met mate - hebben gereageerd op de Griekse crisis. De Europese beurzen zijn van de grootste schrik bekomen en dobberen rond om en nabij de -3%.

De euro is na het eerste dipje van vannacht ook weer teruggekrabbeld, naar 1,11 dollar en goud heeft besloten zich maar helemaal te onthouden van stemming.

In de obligatiemarkt is het beeld ook ongeveer wat je zou mogen verwachten: Duitsland, Nederland, Frankrijk UK en VS zijn gewild, terwijl de periferie wordt afgestraft. Flinke bewegingen, maar het blijft - dankzij de ECB? - in het redelijke. De 10-jaarsrentes op dit moment (via Investing.com):

  • Griekenland: 14,67% (+3,79%)
  • Duitsland: 0,80% (-0,12%)
  • Nederland: 1,08% (-0,08%)
  • Spanje: 2,31% (+0,20%)
  • Italië: 2,36% (+0,21%)
  • Portugal: 3,02% (+0,30%)
  • Frankrijk: 1,23% (-0,06%)
  • VS: 2,36% (-0,12%)
  • VK: 2,08% (-0,11%)

Juncker rekent af

Dat is de stand van zaken. Nu wordt het tijd voor de moeilijker te beantwoorden vraag: wat nu? Het regent vandaag toespraken, brieven, analyses en documenten. Zojuist hoorden we Jean-Claude Juncker afrekenen met het duo Tsipras/Varoufakis in niet mis te verstane bewoordingen.

Kortom, de liefde tussen de eurogroep en de Griekse regering is zwaar bekoeld. Juncker deed geen enkele moeite zijn frustratie te verbergen en richtte zich direct tot de Grieken zelf, die komende zondag Ja of Nee tegen de voorstellen van de eurogroep mogen stemmen. 

Plan B bij een Nee

'Ja' betekent waarschijnlijk het vertrek van Tsipras/Varoufakis, nieuwe verkiezingen en lijkt de enige manier te zijn om Griekenland en de rest van de eurozone weer enigszins on speaking terms te krijgen. Hoewel nog steeds niet helemaal duidelijk is hoe Griekenland daar precies mee geholpen gaat zijn.  

'Nee' is vrijwel zeker het begin van een Grexit-scenario, met alle monetaire en economische fallout - vooral in Griekenland zelf - die daarbij hoort. Ondertussen deed Tsipras vandaag nog een aandoenlijke poging om alsnog de maand uitstel te krijgen waar hij eerder dit weekend ook al om vroeg - en niet kreeg van een woedende eurogroep.

Enfin, het handjevol beleggers dat nog geen Plan B - oftewel Plan Grexit - heeft, heeft niet lang meer om daarover na te denken. Hoe zit het met al die exposure naar Griekenland? Waar zit die nog? 

Weinig exposure

Gemiddeld hebben de eurolanden zelf zo'n 3,3% van het BBP aan Griekenland-exposure, via leningen, het steunfonds EFSF en het Securities Market Programma van de ECB.

De Nederlandse banken hadden volgens de bank for International Settlements (BIS) eind vorig jaar nog 1,3 miljard aan Griekse schulden op de balans. Daarmee zijn ze nog wel best of the rest in de mondiale ranglijst, na Duitse, Amerikaanse en Britse banken. 

En afzonderlijk? Dit tabelletje - dat afkomstig schijnt te zijn van BofA Merrill Lynch, ik heb het niet kunnen checken  - geeft een uitsplitsing, al helpen die N/A-tjes bij de Nederlandse banken niet echt voor het inzicht. 

Banken hard afgestraft

Net als beleggers hebben ook de banken hun exposure naar Griekenland de laatste maanden nog verder afgebouwd. Volgens Corné van Zeijl is die exposure anno nu dan ook vele malen kleiner geworden dan de bijna 40 miljard euro die eind 2014 nog in de boeken stond:  

Vandaag verloren Europese banken op het dieptepunt zo'n 50 miljard euro aan beurswaarde. Dat is dus  al ruimschoots meer dan de volledige uitstaande exposure naar Griekenland. En dan vinden we de markt nog redelijk beheerst reageren...

Oh, en om het even helemaal in een mondiaal perspectief te zetten:


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
  2. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2
  3. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. MoreMoney 29 juni 2015 15:30
    Pfff, gelukkig dat die arme banken geen geld meer hebben uitstaan??

    Waar zijn al die waardeloze schuldpapieren dan gebleven?
    1. Een deel is afgelost met de noodhulppakketten die de Grieken hebben gekregen (hoera, de banken uit de wind gehouden met belastinggeld)
    2. De overige rotzooi is opgekocht door de ECB en ligt opgestapeld in de kelder in Frankfurt. Onnodig te zeggen dat de ECB zelf geen geld heeft, maar hiervoor publieke middelen inzet.

    Geweldige uitvinding die EU. Voor de banken dan tenminste.
  2. [verwijderd] 29 juni 2015 16:59
    Europa begaat een fatale fout, die geopolitiek gezien het einde betekend, mits Europa nog iets gaat doen. Mocht Griekenland exit gaan, dan zal het er ooit heus wel boven op komen. En precedent scheppen voor meer landen om te vertrekken. Het zal namelijk een koud kunstje blijken uit de Euro te stappen en te herstellen.
    Komen de Grieken er niet bovenop, dan is het een potentieel oorlogsgebied, op termijn is dat dan in die regio onvermijdbaar!

    Als er een referéndum zou worden gehouden over de Griekse Schulden, dan stem ik voor (grotendeels, eenmalig) kwijtschelden.
    En zou ik voor vervolging van de woekerpolisverzekeraars zijn!
  3. Eventus docebit 29 juni 2015 17:36
    Tsja. Zelfs als Tsiproufakis vertrekt na een "JA" en er nieuwe verkiezingen komen, dan hou je de vraag wat je in de tussentijd gaat doen met Griekenland. Geld geven? Met het risico dat er wéér een partij aan de macht komt die z'n kont afveegt met door eerdere regeringen gemaakte afspraken? Geen geld geven en de Griekse bevolking in z'n sop gaar laten koken? En de situatie maandenlang op z'n beloop laten omdat er geen regering is om afspraken mee te maken? Zelfs niet als het gaat om het afschrijven van een groot deel van de schuld?
  4. Rafter 29 juni 2015 18:43
    Ik heb gisteravond naar een interessante discussie gekeken op de ARD. Topman van de ECB was er en ook een kameraad van Tsipras.
    Met cijfers werd aangetoond waarom het mis is gegaan: de lonen en pensioenen zijn sinds 2009 in Gri met 40% gestegen, de economische groei bijna niet. Ze hebben zichzelf totaal uit de markt geprijsd, na het begin van de crisis in 2009. Het geheel doet denken aan het pre-euro tijdperk onder Pasok, met een reeel tekort van 14%....
    Uit de antwoorden van de kameraad van Tsipras, onversneden Trotzkist, bleek dat ze in een totaal ander universum leven. Actievoeren is maklijker dan regeren.
    Mijn conclusie: komen binnen 2 maanden verkiezingen daar
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links