Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Pieken bij paniek

Met ons fonds zijn we altijd op zoek naar waarde. Wil je die vinden, dan moet je zoeken waar anderen (nog) niet durven of willen kijken. Zoeken naar aandelen en sectoren die uit de gratie van beleggers en investeerders zijn. Let wel: tijdelijk en voor ongegronde redenen. In het begin van 2003 waren dat bijvoorbeeld de cyclische waarden, omdat iedereen lage verwachtingen had van de economie.

Volgens onze analyses waren juist die fondsen echter extreem laag gewaardeerd en de groei van de free cash flow die deze bedrijven nodig hadden om aantrekkelijke investeringen te zijn was minimaal.

Wij hebben derhalve een forse overweging genomen in deze bedrijven en daarvan, met het economisch herstel, vooral in de VS, geprofiteerd.

Goede paniekaankopen
Met de financiële waarden, de banken en herverzekeraars, zagen we hetzelfde verhaal. Paniek in 2002. Wij hebben destijds bijgekocht en ook die sector heeft bijgedragen aan onze outperformance in 2003. De gemiddelde gewogen impliciete groeivoet van de fondsen in het Contrarian Fund is 1,4%, terwijl het marktgemiddelde nu op 5% ligt en historisch gezien op bijna 7%.

Dus de vrije kasstromen hoeven slechts 1,4% per jaar toe te nemen, om op langere termijn aan een rendement van 10% te komen. Dat is de kern van onze beleggingsfilosofie. Deze bedrijven hoeven dus geen topprestatie te leveren om er een mooi rendement mee te behalen. Toverwoorden zijn dus: enterprise value en free cash flow.

Franse tol en Belgisch bier
Vier voorbeelden uit onze portefeuille op dit moment.
Vinci – Een Frans constructie- en concessiebedrijf dat zich bezig houdt met parkings en snelwegen. Constructie, dus cyclisch, dat is de perceptie in de markt. Maar Vinci is helemaal niet zo cyclisch. Omdat ze onder andere tolwegen en grote parkeerterreinen exploiteren is het een echte cashcow, met een grote initiële investering, maar daarna nauwelijks nog investeringen. Zij hebben derhalve een gigantische free cash flow.

Bank of America - Financials hebben het ontzettend goed gedaan over de afgelopen twaalf maanden, uitgezonderd Bank of America. De overname van Fleet Boston wordt over het algemeen als te duur getypeerd. De waardering van BoA en Fleet Boston samen is echter ontzettend laag. Wij hebben derhalve onze positie uitgebreid tot 5% van de portefeuille ten koste van Citigroup.

Interbrew – Officieel Interbrew-AmBev, de eerste volledig globale brouwer. De waardering is momenteel erg laag. De koers kan van 23 euro zeker terug naar de beginwaarde van 32 euro. Goed management en een uitstekende fusie.

Comcast – We hebben ons belang in ComCast verhoogd van 1% tot 4% van de portefeuille in de paniek na het mislukte bod op Disney. De koers daalde in reactie op de afwijzing met 30%. Ongeacht de verdere afloop van die zaak, kan ComCast dat verlies zeker weer goedmaken. Het blijft een gezond bedrijf met een zeer grote free cash flow.


Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Nyssens columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

AB InBev

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

VINCI

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Ivan Nyssen

Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Daarnaast maakt hij, als Managing Director, deel uit van het directie comité van de Capital@Work Groep, ...

Meer over Ivan Nyssen

Recente columns van Ivan Nyssen

 1. apr '05 M7: Oliehype
 2. jan '05 M7: Dollarbull
 3. aug '04 Bij de les blijven

Gerelateerde instrumenten

 1. AB InBev 38,395 17:36
  +0,915
  +2,44%
 2. VINCI 81,020 17:39
  +4,180
  +5,44%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare