Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shufflemania

Voor het schrijven van deze column had Onno keuze uit twee van zijn favoriete onderwerpen. De eerste optie was een stuk over de economie nu hij weer verse munitie hebben gekregen in de vorm van de midweeks gehouden toespraak van Fed-voorzitter Alan Greenspan.

Een echt vrolijk stuk was dat niet geworden, want, zoals u weet, is Onno niet bijster positief over de westerse economieën op de wat langere termijn en lijken de zorgwekkende ontwikkelingen alleen maar te verhevigen.

Het leuke van de langere termijn is dat het op de korte termijn nog geen problemen hoeft te geven en daarom schuift Onno dat onderwerp een weekje vooruit. Hij kiest aldus voor de tweede optie als onderwerp voor zijn wekelijkse bijdrage.

Speculatiegolf
Vooral ook omdat het een ontwikkeling betreft, die op de korte termijn speelt en weer voorbij is voor Onno er erg in heeft. Prettige bijkomstigheid is dat dit onderwerp een wat vrolijker teneur heeft dan een stuk over de economie, want wie vindt het nu niet leuk om net als Onno in korte tijd wat geld te verdienen aan speculatie?

Welnu, de speculanten zijn in de afgelopen weken weer volop aan hun trekken gekomen. Eerst terug naar het begin en dat is om precies te zijn vier weken geleden, toen Onno in zijn column Hosonno de speculatieve golf als het ware aankondigde: “Als de stemming zo blijft, dan komt zelfs het kleine grut op de lokale markt tot leven en wordt het in de shuffle-modus gezet.”

Amper een maand verder blijkt dit een doeltreffende voorspelling. De stemming op de beurzen is onveranderd goed. Op economisch en geopolitiek vlak gebeurt er zo weinig dat de wereld lijkt stil te staan. Meest sprekend hiervoor is dat Het Journaal soms van gekkigheid niet meer weet hoe de tijd te vullen.

How high will we try?
In dat op korte termijn stabiele, weinig prikkelende klimaat is het mogelijk dat beursindices rustig voortkabbelen omhoog. Op een maand na geniet Onno nu al een jaar van stijgende koersen, zonder een correctie van belang - en dát in dit povere economische klimaat, dat volgens Onno nog steeds een langjarige baissemarkt is. “How high will we try?”

Voor de AEX is bij ongewijzigd sentiment een stijging tot 370 en misschien 400 mogelijk… Tot het sentiment een keer omslaat, onvermijdelijk nog dit jaar. Intussen ziet Onno dat door het toegenomen vertrouwen van beleggers onderwaarderingen in vrijwel alle gevallen zijn weggewerkt en hebben plaatsgemaakt voor overwaarderingen en speculatie.

Overwaardering ziet Onno in aandelen als ASML, Randstad en Numico om er maar een paar te noemen. Speculatieve treft vooral optisch goedkope fondsen van het type Getronics. Nog geen jaar geleden keek bedrijf en aandeel de dood in de ogen (koers 0,10 euro), vandaag de dag is het niet raar als het aandeel op één dag een paar dubbeltjes meer waard wordt.

Klappers
Let wel, zo’n dubbeltje is qua marktkapitalisatie van het bedrijf nog even veel waard als een jaar geleden. Voelt u het gevaar? Dit is wat Onno bedoelt met speculatieve golven. Aandelen stijgen, beleggers en actieve handelaren profiteren daarvan en da’s prima. Dit is alleen niet redelijkerwijs gerelateerd aan welke bedrijfseconomische ontwikkeling dan ook.

Zoals vaker gesteld: profiteer ervan zolang u kunt, maar wees op uw hoede. Neemt niet weg dat het altijd leuke en smakelijke verhalen zijn om te verslaan. U kunt er op een verjaardag mee voor de dag komen, als u vertelt een klapper van 25, 50 of misschien wel 100% te hebben gemaakt. Wat dacht u van de volgende aandelen:

Fonds
Koers 31-12-2003
Koers 13-2-2004
Rendement
1,73
2,17
25%
0,12
0,15
25%
0,24
0,35
46%
0,36
0,53
47%
0,43
0,64
49%
1,33
2,01
51%
0,94
1,46
55%
1.66
2,92
76%
0,26
0,48
85%
0,24
0,48
100%

Shuffles
Dergelijke enorme stijgingen in korte tijd worden ook wel eens aangeduid met de term shuffle (zie IEX.nl Dossier Shuffelen). Hierbij is sprake van een vrij spontane, door een categorie actieve beleggers/speculanten opgepakte koopgolf in een aandeel, die even abrupt eindigt als dat hij begint.

Eventuele manipulatie hierbij blijkt niet meer of minder aanwezig dan in de grotere fondsen. Bij pennystocks valt dit direct op, bij blue chips komt het minder snel aan de oppervlakte. Concreter, waar bij Ahold of Hagemeyer ABN Amro of hedge funds nodig zijn om de koers te sturen, daar volstaan bij pennystocks een paar vermogende particulieren.

Op het moment dat bovengenoemde pennystocks het strijdtoneel zijn geworden van excessieve speculatie, blijkt vaak dat dit de climax is van een goede beursperiode waarna een onvermijdelijke periode van afkoeling volgt. Kortom, de pret is even over, want het lijkt onwaarschijnlijk dat in koers verdubbelde fondsen dit huzarenstukje herhalen.

Onno’s Premiumportefeuille
Overigens stelt Onno nadrukkelijk dat niet alle stijgingen een gevolg zijn van een shuffle. In bepaalde gevallen gaat dit, op zijn minst gedeeltelijk, gepaard met gunstig bedrijfseconomisch nieuws. Zo figureren van de namen genoemd in het tabelletje Versatel, Corus en Pharming al enige tijd in Onno’s IEX.nl Premium Portefeuille (+11,77%).

Zo is het onlangs geherfinancierde Pharming klaar om de langverwachte partner te kunnen verwelkomen. Een medespeler die het mogelijk maakt de C1-remmer in 2005 op te markt te brengen, zodat uiterlijk dat jaar winst wordt gemaakt. Zolang deze verwachting reëel is, kunnen de aandelen in portefeuille blijven en zelfs worden (bij)gekocht.

Voor Corus was het vrijdag driewerf hoera: ten eerste de verwachte stijging van de staalprijzen, waar ook branchegenoot Thyssenkrupp van repte. Ten tweede gaf ratingagentschap Standard & Poor’s Corus een upgrade. Ten derde wordt het fonds per 27 februari in de MSCI opgenomen. Kortom, dit aandeel blijft ook in portefeuille.

Exit Crucell en IJW
Onno’s kanshebber voor 2004 Hagemeyer presteert voortreffelijk. Het aandeel dan, niet het bedrijf. Onno surft vrolijk mee op de golven van de speculatie, met de vinger aan de knop zodra er slecht nieuws is. De positie in Vopak verdubbelde hij midweeks, omdat technisch gesproken slotkoersen boven 15,50 euro een verdere stijging waarschijnlijk maken.

Geslachtofferd in de portefeuille zijn Crucell en de Intereffekt Japanse Warrants. Op Crucell kon bijna 100% winst worden gemaakt en da’s mooi genoeg voor een bedrijf dat al het mogelijke positieve nieuws voorlopig heeft verkondigd, terwijl winst maken nog jaren op zich laat wachten. Het blijft een leuk bedrijf, maar is nu even voldoende gewaardeerd.

De Japanse Warrants gaan eruit omdat Onno het wel gehad heeft met Japan, zolang de Nikkei niet door de 11.200 punten breekt. De twijfels over Japan hebben mede te maken met de vreemde economische manoeuvres van het land. Want met het opkopen van dollars en dollarleningen lijkt het, althans volgens Onno, een kansloze weg te zijn ingeslagen.


Klik hier voor Onno’s IEX.nl Premiumportefeuille (+11,77%)
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Op moment van publicatie is hij privé long Pharming. Onno/Hillen handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Reageren? Email naar onno@iex.nl

Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Op moment van publicatie heeft Onno/Hillen geen posities in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Onno

Leon Hillen, bij onze lezers bekend als Onno, voedt als meedenker in de weekeinden de IEX-site met beleggingswijsheden. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Hillen houdt op IEX.nl de Modelportefeuille Nederl...

Meer over Onno

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links