Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wie volgt Zwitserland?

Wat een schokeffect op de markten vorige week donderdag. Het historisch neutrale Zwitserland, een veilige haven voor grote kapitalen, bezweek onder de wereldwijde valutaoorlog die er aan de gang is.

Terwijl alle centrale banken ter wereld koortsachtig proberen om hun valuta te depreciëren, gebeurde het omgekeerde met de Zwitserse frank (CHF). De frank steeg op één dag met 30% tegenover de euro, met een intraday-stijging van maar liefst 50%!

De begrenzing op de Zwitserse frank is losgelaten. Sinds de crisis in 2008-2011 was de frank immers gestaag aan het appreciëren tegenover de euro, en door de eurocrisis kwam er tijdens 2010-2011 nog bijkomende druk op de frank.

Eenvoudige oplossing

Dat was een doorn in het oog van de Zwitserse centrale bank, die nadat de frank met 60% was gestegen tot 1,04 tegenover de euro in augustus 2011, besloot om op 6 september 2011 een cap te zetten op de CHF.

De negatieve impact van de sterkere munt op de Zwitserse exporteurs begon te zwaar te worden. De frank zou niet langer mogen bewegen onder (met andere woorden, versterken boven) 1,20 tegenover de euro.

Als een centrale bank haar valuta wil doen depreciëren, is de oplossing vrij eenvoudig: geld printen en dat geld gebruiken om buitenlandse munten aan te kopen. Zo steeg de balans van de SNB (Swiss National Bank) tot liefst 85% van het bbp.

Veilige havens

Toch zorgde dat niet voor inflatie. Het beleid van de SNB zorgde tevens voor politieke druk, aangezien een oppositiepartij een referendum deed organiseren om de SNB te dwingen om 20% van de balans in goud aan te houden. Die motie werd in november verworpen.

Het kwaad was echter al geschied, want de SNB kon haar beleid onmogelijk nog verdedigen. Bovendien wordt de ECB verwacht om deze donderdag een programma voor de aankoop van staatspapier aan te kondigen ter waarde van 550 miljard euro.

Liefst 93% van de door Bloomberg ondervraagde economen verwacht dit. Dit zou waarschijnlijk leiden tot enorme inflows in Zwitserland aangezien beleggers veilige havens zoeken. Hierdoor zou de balans van de SNB met nog eens honderden miljarden toenemen.


Bron: WSJ, SNB.

 

Alles opgekocht

Als de SNB de koppeling van de CHF met de EUR niet had losgelaten, zou ze immers nog meer afhankelijk zijn geworden van het beleid van de ECB. Op die manier heeft ze een opportuniteit gezien om uit te stappen net voor de ECB haar programma van QE zou aankondigen.

U kunt zich afvragen of de balans van de SNB geen enorm hedgefonds verbergt. Bijna alles hebben ze opgekocht: euro’s, eurobeleggingen, obligaties, smallcapaandelen, noem maar op. Dat heeft ervoor gezorgd dat de leverage in het systeem enorm is en zeer sterk verweven is met het internationale banksysteem.

Dat maakt de SNB uitzonderlijk kwetsbaar vandaag. De collateral damage van de beslissing van de ECB werd onmiddellijk voelbaar.

Niet alleen werden Zwitserse aandelen die afhankelijk zijn van de export gedumpt, ook Oost-Europese buurlanden die in CHF hypotheken hadden opgenomen likken hun wonden. Om maar te zwijgen van de internationale valutahandelaars en hedgefondsen die short zaten op de CHF die failliet gingen.

Andere structuur

 

De Zwitsers zelf zullen hier ook niet blij mee zijn. Heel wat economen geloven dat verliezen voor een centrale bank niet relevant zijn, en aldus geen invloed uitoefenen op het beleid. Maar dat is bij de SNB wel even anders, want die is voor 45% in handen van private beleggers.

Heel wat ervan zijn gewone retailbeleggers die dividenden ontvangen van de SNB. De rest is in handen van de Zwitserse kantons, die recent hebben geklaagd over ontoereikende cashtransfers vanuit de SNB.

Deze aandeelhouderstructuur staat in schril contrast met die van de meeste andere centrale banken, die in feite overheidsinstellingen zijn, volledig in handen van de schatkist en dus van de belastingbetaler.

Goudprijs

 

De manier waarop de SNB werkt, maakt de centrale bank bevreesd voor verliezen op de balans, zeker aangezien misnoegde burgers onmiddellijk veranderingen in het monetaire en reservebeleid kunnen forceren via een referendum. En verliezen, die zijn er tegenwoordig massaal bij de SNB, dat mag u van mij aannemen.

Interessant is ook om de link te bestuderen tussen de move van de SNB en de goudprijs. Op exact dezelfde dag dat de Zwitserse nationale bank de CHF koppelde aan de EUR om aldus te beletten dat er massaal geld zou vloeien naar de CHF, steeg de goudprijs tot een hoogtepunt van 1920 dollar per ounce.

Sindsdien ging het bergafwaarts met goud. Maar daar kwam recent verandering in. De ontkoppeling van de CHF met de EUR zorgde ervoor dat de goudprijs opwaarts uit z’n dalende trendkanaal brak.


Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: StockCharts.

 

Kanarie in koolmijn

De goudprijs voelt als het ware dat er iets loos is. Mensen verliezen het vertrouwen in centrale banken. De Zwitserse centrale bank was de eerste om zich in de valutaoorlog te storten, en ze is de eerste om te capituleren. 3,5 jaar opgebouwde spanning kwam in één dag naar boven…

Ik denk dat Zwitserland de kanarie in de koolmijn kan zijn en dat er nog andere valutaoorlogen staan aan te komen. De wereldwijde groei is immers nog aan de zwakke kant, en de wisselkoers inzetten is een van de laatste hefbomen die je kan gebruiken om de groei proberen aan te zwengelen.

De Aziatische landen zouden wel eens het voortouw kunnen nemen, denk ik dan aan Zuid-Korea, Taiwan en andere. Deze landen hebben immers fors te lijden onder een sterke daling van de Japanse yen, die op zijn beurt goed is voor de Japanse concurrenten-exporteurs.

De grote opkomende landen zoals Brazilië zullen ook creatief moeten zijn met hun wisselkoersen.

Uitstel renteverhoging

De intensiteit van de wereldwijde valutaoorlog zal grotendeels afhangen van de Amerikaanse Fed. Die heeft immers aangegeven de rentevoeten te willen optrekken, terwijl de ECB een omgekeerd beleid volgt, namelijk een expansieve politiek.

Dat heeft de dollar fors doen stijgen tegenover de EUR. Tot nu toe heeft de Fed de stijging van de dollar niet tegengegaan, maar de Fed zou de appreciatie wel eens kunnen afremmen door de eerste renteverhoging, die verwacht wordt in de zomer, met enkele maanden uit te stellen.

De forse stijging van de euro heeft de centrale banken in een moeilijk parket gebracht en verplicht hen om hun posities te herzien. De conclusie is dat beleggers in de huidige constellatie, meer dan ooit, een positie in goud moeten aanhouden.

Fysiek goud

 

Goud is en blijft nog altijd de ultieme munt. Wanneer centrale banken over de hele wereld de handdoek in de ring werpen, wordt het vertrouwen in valuta’s zodanig aangetast dat beleggers een beroep zullen doen op de enige brandverzekering die er bestaat voor een portefeuille: fysiek goud.

Het momentum voor goud begint sinds langere tijd weer te verbeteren: inflows in de beursgenoteerde trackers (zoals GLD) stijgen weer, en de goudprijs zelf noteert weer boven het 200-daagse gemiddelde. Dit doet mij vermoeden dat het herstel van het goud wel eens duurzamer kan zijn dan velen verwachten.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Gerelateerd

ECB

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

goud

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Zwitserland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/CHF

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Gold World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Mr_expat 20 januari 2015 11:04
  Als je weet dat de munten of andere assets die je opkoopt toch gewoon gaan dalen, waarom zou je ze dan kopen? Dan wacht je toch totdat de daling is geweest en dat het tijd is dat die munten of assets in prijs gaan stijgen. Doe je dat niet...dan zak je zelf mee en kun je er niets aan verdienen.
 2. [verwijderd] 20 januari 2015 11:32
  Beetje bangmmakerij. De goudprijs stijgt al weken, vooral door de situatie in Griekenland waar vliegtuigen vol euro's ingevlogen worden ivm bankproblemen en massale opnames. Wanneer de verkiezingen in GR acher de rug zijn en er duidelijk is kunt je weer uitstekend turbo goud gaan en wel short.
 3. Cybres 20 januari 2015 13:17
  Alle trades in EUR/CHF onder 0,85 zijn sowieso aangepast of bust dus 50% intraday stijging was niet aan de orde. (41 wel) Paniek natuurlijk wel compleet en van 1,20 naar 0,85 is in een G10 currency een beving van 10 op de schaal van Richter. Wie weet gaat de Deense Kroon er toch ook nog aan. Geen Peg heeft ooit voortdurend blijven bestaan.
 4. [verwijderd] 20 januari 2015 20:33
  @Greenspannetje In het zeer leeswaardige artikel wordt slechts ter verder het duurzaam bij

  “Marcel Tak for president!”

  latende kennisgeving duidelijk dat hetgeen wat u in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis i.h.k.v. het door de deskundige brandweer met de door de soeverein hierbij betrokken “soevereine” landen beschikbaar gestelde instrumenten en middelen kopen van tijd voor het oplossen van de probleempjes die zijn ontstaan met de vele weeffouten van een in Maastricht door de toenmalige gezamenlijke regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in een door de hoge, lage en hongerloontjes landen te voeren wereldwijde valutaoorlog die aan de gang is om te voorkomen dat de hoge, lage en hongerloontjes landen de vriendelijke groeten van de deurwaarder krijgen,

  waardoor andere landen wegens de wet van vraag en aanbod van schulden,

  waar alle hoge, lage en hongerloontjes landen met creatief boekhouden in de door de auteur beschreven wereldwijde valutaoorlog,

  dus na o.m. twee door Westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen,

  de niet door de VN gemandateerde militaire acties i.h.k.v. het naar een democratie bombarderen van Irak met het gevolg van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm over Syrië waarin IS, net als in het als nevenverschijnsel van de Vietnamoorlog ontstane machtsvacuüm Pol Pot in de killing fields, de criminele touwtjes in handen kreeg,

  en de aan de soevereine staat Rusland,

  dat voor het probleempje van het onder het smeltende ijs van Siberië tikkende tijdbom waarvoor de tijdrekeningen uiteenlopen, zodat het over vijf minuten ook einde oefening van de voorspelbare rondjes van de ronde of platte aarde door het heelal kan zijn, en alle overige probleempjes van de hoge, lage en hongerloontjes landen tot het einde der tijden de sleuteltjes in handen heeft,

  als rijk van Het Kwaad en het Rode Gevaar opgelegde sancties

  onder het motto

  “De munt van het hoge, lage of hongerloontjes land mag in het belang van het hoge, lage of hongerloontjes land niet te duur of te goedkoop zijn”,

  in een mondiaal urbanisatieproces creatief mee in de weer zijn,

  opdat op financieel, economisch en monetair gebied voorkomen wordt dat in monetaire crises de betreffende hoge, lage en hongerloontjes landen alle los en vast zittende spulletjes voor een bodemprijs op de valutamarkt op een presenteerblaadje aangeboden worden,

  zoals in de veelal hoge lonen landen van de eurozone de ijsvrije havens van Rotterdam en Hamburg en de gasvelden rond Cyprus,

  en de suffering people in deze monetaire crises in de rijen van de gaarkeukens van andere landen kunnen gaan staan,

  wat bijvoorbeeld tussen de in de hysterische waan van de dag te voeren beraadslagingen over de hoofddoekjes in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte door in de dames en heren volksvertegenwoordigers die zichzelf controleren met parlementaire enquêtes,

  waarin bijvoorbeeld te lezen is dat de Tweede Kamer een hoge snelheidstrein beter niet bij Blokker, maar uiteraard de veel betere treinen van de Bijenkorf zou moeten bestellen,

  die tussen de korte termijn “oplossingen” voor de problemen in het hysterische waan van de dag met de hoofddoekjes door geacht worden om de regering van de soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis betrokken lidstaat Nederland,

  het vooralsnog grotendeels onder de zeespiegel van de Noordzee en niet in de woestijn waar heilige boeken zijn ontstaan als het Griekenland van het noorden en gidsland voor belastingparadijzen bekend staande hoge lonen land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld voor de lange termijn te controleren blijkens teletekst nog niet is geland

  ???????????????????????????????????????
  Kamer tegen opkopen staatsleningen

  ????????????????????????????????????????
  ?? Een meerderheid in de Tweede Kamer is
  tegen het plan van de Europese Centrale
  Bank om staatsleningen op te kopen van
  eurolanden.VVD,PVV,CDA,SP en CU willen
  niet dat obligaties van probeemlanden
  op het bordje van de andere landen
  belanden.

  De ECB wil de staatsschulden opkopen om
  banken te ontlasten,net als de federale
  bank in de VS.Zo komt er bij de banken
  geld vrij voor investeringen en voor
  kredieten voor bedrijven.

  Minister Dijsselbloem vindt dat de
  Kamerleden zich niet met het monetaire
  beleid van de ECB moeten bemoeien.De
  ECB is onafhankelijk,benadrukt hij.
  ????????????????????????????????????????

  altijd over de aparte entiteiten schatkist, nationale bank en overheidsfinanciën die als aparte onafhankelijke entiteiten in een gezond financieel systeem opereren heeft gedacht helaas in een aaneenschakeling van financiële crises niet juist kan zijn,

  voor zover dit in de geschiedenis van de mensheid in de vaart der volkeren in het Noorden, Zuiden, Oosten of Westen uiteraard ooit juist is geweest.
 5. [verwijderd] 21 januari 2015 02:39
  formidabel geformuleerd.

  de niet door de VN gemandateerde militaire acties i.h.k.v. het naar een democratie bombarderen van Irak met het gevolg van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm over Syrië waarin IS, net als in het als nevenverschijnsel van de Vietnamoorlog ontstane machtsvacuüm Pol Pot in de killing fields, de criminele touwtjes in handen kreeg,
 6. Arod74 21 januari 2015 12:58
  "Het momentum voor goud begint sinds langere tijd weer te verbeteren: inflows in de beursgenoteerde trackers (zoals GLD) stijgen weer, en de goudprijs zelf noteert weer boven het 200-daagse gemiddelde. Dit doet mij vermoeden dat het herstel van het goud wel eens duurzamer kan zijn dan velen verwachten."

  In Euros's is dat zeker het geval. Door de EU-QE gaat de euro alleen maar kelderen, en dan wordt dollar én goud meer waard. En laat daar nou ook een synergie zijn doordat de goudprijs in dollars noteert...

  Europese beurzen en goud zullen allebei stijgen, om en om. Als de beurzen kelderen zal goud nog harder stijgen, en als beurzen stijgen dan neemt goud een rustpauze.
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ECB, goud, Zwitserland

Column door: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist...

Meer over Nico Pantelis

Recente columns van Nico Pantelis

 1. dec '16 Kanteljaar 4
 2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
 3. dec '16 Koppig koper 4

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/CHF 1,0674 21:52
  +0,0018
  +0,17%
 2. Gold World Spot (USD) 1.718,78 21:57
  +9,53
  +0,56%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare