Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Relaxte correctie

Relaxte correctie

Hoewel de markten sinds een week of twee behoorlijk aan het bewegen zijn, is de paniek onder beleggers eigenlijk nog best ver te zoeken. Vooral de Amerikaanse beurzen (en dan met name de Nasdaq) hebben te lijden onder winstnemingen zodra de all-time highs weer in zicht komen.

De beurzen willen wel omhoog, maar er zijn op dit moment te veel onzekerheden om goed door te stoten. U kent het rijtje:

  • Tapering door de Federal Reserve
  • Wapengekletter in (de) Oekraïne
  • Twijfel over groei China

Er zullen ongetwijfeld nog wel wat meer kleinere onzekerheden zijn, maar voor veel (grote) beleggers zijn deze factoren voldoende reden om voor een gedeelte uit aandelen te stappen.

VIX reageert nauwelijks

Zo kwam eergisteren een van de grootste bulls van de VS, Dennis Gartman, met de mededeling dat de draai van vorige week vrijdag op de beurs hem volledig ‘uit aandelen heeft gejaagd’ en hij de langverwachte correctie wil uitzitten met cash en goud. Tja.

De heftige dalingen in de Nasdaq van afgelopen weken worden echter maar matigjes gevolgd door de Dow Jones en S&P500. De volatiliteitsindex, VIX, gebaseerd op de optiepremies van de S&P500, komt zelfs nog nauwelijks van zijn plaats.

Over het algemeen wordt een stand van 20 in de VIX gezien als draaipunt. Het afgelopen jaar noteerde de VIX vaak rond de 13/14 met een enkele uitschieter naar de 20 bij een 5%-correctie. 

Meer rebalancing dan correctie

De Nederlandse volatiliteitsindex (gebaseerd op opties van de AEX) is al bijna 2 jaar niet meer boven de 20 geweest.


(fullscreen)

De huidige dalingen lijken meer op een soort ‘rebalancing’ dan op een echte correctie. De dalingen in de Amerikaanse aandelen komen vooral uit de technologiehoek en biotechsector en hebben tot nog toe weinig spillover naar de bredere markten.

En de Europese beurzen doen het eigenlijk best aardig, de AEX staat slechts 1,5 % onder het hoogste punt van het jaar. Alles wijst erop dat beleggers volop vertrouwen hebben in de financiële markten. Illustratief hiervoor is natuurlijk wel dat Griekenland weer zelfstandig obligaties kan uitgeven.

Het enge van deze markt

Overigens is de enige reden dat men geld aan Griekenland wil uitlenen niet dat men weer vertrouwen heeft in de Griekse economie, maar omdat men vertrouwen heeft in het vangnetje van de ECB.

Tegelijkertijd is dat ook het enge van deze markt. Iedereen weet dat het economisch herstel nog maar moeizaam gaat maar toch trekken de beurzen, alweer voor het vijfde jaar, vol door. Met als grote inspirator de wetenschap dat het gewoon niet mis kan gaan.

Omdat de Fed, de ECB, de Japanners en zelfs de Chinezen (die al willen stimuleren als de groei minder dan 7% is) klaarstaan met verse dollars, euro’s, yens en yuans bij elke tegenslag die de markt te verwerken krijgt. Je zou er bijna een goudrekening van openen...

 

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links