Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Relaxte correctie

Relaxte correctie

Hoewel de markten sinds een week of twee behoorlijk aan het bewegen zijn, is de paniek onder beleggers eigenlijk nog best ver te zoeken. Vooral de Amerikaanse beurzen (en dan met name de Nasdaq) hebben te lijden onder winstnemingen zodra de all-time highs weer in zicht komen.

De beurzen willen wel omhoog, maar er zijn op dit moment te veel onzekerheden om goed door te stoten. U kent het rijtje:

 • Tapering door de Federal Reserve
 • Wapengekletter in (de) Oekraïne
 • Twijfel over groei China

Er zullen ongetwijfeld nog wel wat meer kleinere onzekerheden zijn, maar voor veel (grote) beleggers zijn deze factoren voldoende reden om voor een gedeelte uit aandelen te stappen.

VIX reageert nauwelijks

Zo kwam eergisteren een van de grootste bulls van de VS, Dennis Gartman, met de mededeling dat de draai van vorige week vrijdag op de beurs hem volledig ‘uit aandelen heeft gejaagd’ en hij de langverwachte correctie wil uitzitten met cash en goud. Tja.

De heftige dalingen in de Nasdaq van afgelopen weken worden echter maar matigjes gevolgd door de Dow Jones en S&P500. De volatiliteitsindex, VIX, gebaseerd op de optiepremies van de S&P500, komt zelfs nog nauwelijks van zijn plaats.

Over het algemeen wordt een stand van 20 in de VIX gezien als draaipunt. Het afgelopen jaar noteerde de VIX vaak rond de 13/14 met een enkele uitschieter naar de 20 bij een 5%-correctie. 

Meer rebalancing dan correctie

De Nederlandse volatiliteitsindex (gebaseerd op opties van de AEX) is al bijna 2 jaar niet meer boven de 20 geweest.


(fullscreen)

De huidige dalingen lijken meer op een soort ‘rebalancing’ dan op een echte correctie. De dalingen in de Amerikaanse aandelen komen vooral uit de technologiehoek en biotechsector en hebben tot nog toe weinig spillover naar de bredere markten.

En de Europese beurzen doen het eigenlijk best aardig, de AEX staat slechts 1,5 % onder het hoogste punt van het jaar. Alles wijst erop dat beleggers volop vertrouwen hebben in de financiële markten. Illustratief hiervoor is natuurlijk wel dat Griekenland weer zelfstandig obligaties kan uitgeven.

Het enge van deze markt

Overigens is de enige reden dat men geld aan Griekenland wil uitlenen niet dat men weer vertrouwen heeft in de Griekse economie, maar omdat men vertrouwen heeft in het vangnetje van de ECB.

Tegelijkertijd is dat ook het enge van deze markt. Iedereen weet dat het economisch herstel nog maar moeizaam gaat maar toch trekken de beurzen, alweer voor het vijfde jaar, vol door. Met als grote inspirator de wetenschap dat het gewoon niet mis kan gaan.

Omdat de Fed, de ECB, de Japanners en zelfs de Chinezen (die al willen stimuleren als de groei minder dan 7% is) klaarstaan met verse dollars, euro’s, yens en yuans bij elke tegenslag die de markt te verwerken krijgt. Je zou er bijna een goudrekening van openen...

 

 

 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

correctie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX Volatility Index

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-Nasdaq 100

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: correctie

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Volg @nicoinberg op Twitter

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 08:00 HAL koopt bouwbedrijf
 2. 03 jun Unibail-Rodamco: Herstel onderweg 4
 3. 01 jun Aanpassingen Premium

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX Volatility Index 28,75 09:24
  -0,97
  -3,28%
 2. NY-Nasdaq 100 9.704,69 03 jun
  +47,38
  +0,49%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare