Login
 
Wachtwoord vergeten?

Douche van Koets voor Rabobank

Ik kom eerst nog even terug op mijn column van vorige week, Overwoekerd. Avero heeft mij afgelopen dinsdag benaderd en een oplossing aangeboden om toch de overlijdensdekking apart af te sluiten. Hoe zij dit gaan doen met de gezondheidsverklaring is nog niet bekend. Zoals bekend sluit Avero zelf geen risicoverzekering meer af.

De verzekering wordt daarom ondergebracht bij Centraal Beheer. We hebben nu diverse berekeningen aangevraagd. Avero gaf wel aan dat het een uitzondering is, omdat hier sprake is van een schrijnend geval. In ieder geval heeft mijn column wat teweeg gebracht en wacht ik de berekeningen van Avero af, zodat de klant een beslissing kan nemen.

Douche van Koets
Terug naar de uitreiking van de Douche. Opvallend was dit jaar het aantal reacties, veel meer dan voorgaande jaren. Het zal niet vreemd zijn, dat vooral de Rabobank veel werd genoemd. Hierbij noemde een lezer de Rabobank als volgt: RAsechte BOeven BANK ! Hieronder nog enkele reacties van lezers.

"Ik wil de woningcorporaties nomineren vanwege wanbeleid bij corporaties. Dit jaar door onjuist gebruik van derivaten, maar woningcorporaties hebben echter een historie van wangedrag en onkunde door hun bestuurders (Vestia,cruiseschip Rotterdam), maar er is meer. Onze omvangrijke sociale huursector heeft zeker ook een invloed gehad op de huizenzeepbel. Deze bubbel, ontstaan vanaf halverwege jaren negentig, is niet alleen gekomen door hypotheekrenteaftrek, maar ook door een mismatch in vraag en aanbod. Er was vraag naar betaalbare koopwoningen, maar het aanbod in met name grote steden was een belangrijk deel huurwoningen. Dit was het moment geweest om sociale huurwoningen grootschalig in de verkoop te doen en alleen de eigenlijke doelgroep te gaan bedienen. Naar mijn mening waren de huizenprijzen dan minder gestegen en waren veel van de scheefwoners  beter af geweest."


"Ik vind dat we dit jaar niet om de Blokhypotheek en z'n naamgever Stef Blok heen kunnen. Zelden zo'n stom en ondoordacht product gezien. Wat mij betreft met kop en schouders eerste, tweede en derde plaats."

"Ik kende de Douche niet, maar is wel erg simpel voor 2013. Minister Dijsselbloem, die het stalinistische onteigenen in Nederland heeft ingevoerd."

"Voor mij moet Rabobank de Douche krijgen. Welke werkgever laat werknemers die ervoor zorgen dat de werkgever een boete krijgt van 774 miljoen euro, in dienst blijven? Misschien hebben ze nog een bonus gekregen ook. Ik ben gepensioneerd. Ik heb wel bijna 39 jaar gewerkt bij een plaatselijke Rabobank."

Jos' keuze
Dat klinkt niet bepaald vrolijk. Mijn lijstje nu. Vorig jaar won Mark Rutte. Dit jaar werd het mij wat moeilijker gemaakt.

Op plaats 3: VVD en PVDA
De invoering van de verplichte aflossing heeft aangetoond dat politieke partijen niet goed op de hoogte zijn geweest wat er daadwerkelijk speelt op de huizenmarkt. Iets laten opdringen door Brussel is een bewijs dat Den Haag geen nee durft te zeggen tegen Brussel. Bovendien had politiek Den Haag al voor de verkiezingen besloten dat de verplichte aflossing werd ingevoerd. Door de huurprijzen flink te verhogen, worden starters gedwongen te gaan kopen. Een werkwijze die niet door de beugel kan. Het aantal huizenbezitters zal de komende jaren toenemen. Hierna zal Den Haag besluiten om de renteaftrek nog verder te beperken of zelfs af te schaffen. Ik verwacht dat dit laatste binnen tien jaar een feit is.

Op nummer 2: Stef Blok
Met stip op nummer 2: minister Stef Blok. Deze kwam begin dit jaar met de Blokhypotheek. Bij deze hypotheek was het mogelijk om weer geld op te nemen om de maandlasten van de lopende hypotheek te verlagen. In twee columns Voor het Blok en Voor het Blok II heb ik aangetoond hoe waardeloos dit voorstel was van de minister. Natuurlijk is er geen bank in Nederland geweest die de Blokhypotheek is gaan aanbieden. De minister heeft hiermee aangetoond niet deskundig te zijn. Het is wel zeer vreemd dat in de nieuwe voorwaarden van NHG de Blokhypotheek is meegenomen. Dit is weer een bewijs hoe goed NHG bezig is.

Op nummer 1: Rabobank
Het was dit jaar niet mogelijk om onder de Rabobank uit te komen. Deze betrouwbare bank heeft aangetoond totaal niet betrouwbaar te zijn. De Liboraffaire heeft aangetoond hoe deze bank met zijn klanten omgaat. Hierna heeft de bank zijn kop in het zand gestoken, net als bij de dopingaffaire in het wielrennen. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen: de Rabobank doet dit juist wel. De afgelopen maanden heb ik diverse medewerkers van de Rabobank gesproken. Deze begrijpen niet dat er niet daadkrachtig wordt ingegrepen. In de top worden hoge salarissen uitbetaald, terwijl deze heren weinig tot niets doen. Uiteindelijk zijn er twee heren (Piet Moerman en Sipko Schat) opgestapt. Ik ben echter nog wel benieuwd of de Rabobank de boete van 774 miljoen gaat opgeven aan de Belastingdienst. Als zij dit daadwerkelijk doen, dan tonen zij nogmaals aan maling te hebben aan iedere Nederlander.

Dit was het vijfde jaar van de Douche van Koets. Dit waren de vorige genomineerden:

2009: AFM, DSB, Afab, Rabobank, Ministerie van Financiën
2010: Minister de Jager, Geldgevers, Independer
2011: Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Minister de Jager, Rabobank
2012: Mark Rutte, Staatssecretaris Frans Weekers, Klaas Knot / Gerrit Zalm
2013: Rabobank, Stef Blok, VVD en PVDA

Toch wil ik de Douche van Koets positief afsluiten. Dit jaar ben ik in contact gekomen met de kennisgroep Verzekeringsproducten. Deze kennisgroep neemt voor de Belastingdienst standpunten in over de uitleg en toepassing van de fiscale wetgeving rond verzekeringsproducten. Zij hebben dit jaar netjes al mijn fiscale vragen beantwoord. De fiscaliteit is erg ingewikkeld geworden. Het is daarom goed dat een kennisgroep wilt meewerken voor meer duidelijkheid. Top!


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Gerelateerd

Avero

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Douche van Koets

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

hypotheek

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
janlan
0
Hallo Jos,

Hoe is het mogelijk dat SNS-bank in geen van de vijf jaren tot de genomineerden behoort?
Jos Koets
0
quote:

janlan schreef op 6 dec 2013 om 13:47:


Hallo Jos,

Hoe is het mogelijk dat SNS-bank in geen van de vijf jaren tot de genomineerden behoort?


Keuzes maken is vaak moeilijk. Vooral als er sprake is van een top 3.

Gr. Jos
voda
0
Jos, bedankt voor je column!

Wat mij betreft mogen er een aantal achter de tralies verdwijnen!!

Stichting eist vervolging fraudeurs Rabo

Gepubliceerd op 6 dec 2013 om 15:49 | Views: 1.685

RIJSWIJK (AFN) - Advocaat Gerard Spong start een klachtenprocedure om het Openbaar Ministerie (OM) alsnog te dwingen de Rabobank en bankiers van deze bank te vervolgen. Het gaat om de bankiers die betrokken waren bij de fraude met de rentetarieven Libor en Euribor. De raadsman doet dat namens de in oprichting zijnde Stichting Justitia Distributiva, meldden Follow The Money en LegalDutch. Spong heeft dit vrijdagmiddag bevestigd.

,,De procedure is gericht tegen de Rabobank en zo nodig tegen betrokken bankiers die daar werken'', kondigt Spong aan. Justitie heeft eerder besloten geen bankiers die nog bij de Rabobank werken en mogelijk een rol in de fraude hadden, te vervolgen. Dit bleek toen de schikking van het OM met de Rabobank voor 70 miljoen euro in deze fraudezaak bekend werd.

Rabobank stelde vrijdag in een reactie dat de actie van Spong een zaak is tussen de advocaat en het OM. ,,Wij gaan hier niet op reageren'', gaf een woordvoerder aan.

Bundelen

De Stichting Justitia Distributiva bundelt de belanghebbenden in de zogenoemde Liborfraude. Het is een initiatief van Joost Hardeman van de Vereniging Cliënten van Financiële instellingen. ,,Wij vinden dat het van groot maatschappelijk belang is als ook banken zich net als burgers en bedrijven moeten verantwoorden voor de rechter als er sprake is van strafbare feiten'', licht Hardeman toe. ,,De duur, de omvang, de financiële schade en de impact van de liborzaak zijn zeer groot.''

Het kabinet verdedigde eerder de ,,historisch hoge'' schikking van 70 miljoen euro die het OM de Rabobank voor de Liborfraude heeft opgelegd. Het bedrag is voor Nederlandse begrippen ,,uitzonderlijk hoog'', stelden de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in november in een Kamerdebat.

Niet afgekocht

Opstelten liet toen ook weten dat het OM niet met de Rabobank heeft onderhandeld over de schikking en dat de Rabobank er ook geen vervolging mee afkocht. Justitie was tot de conclusie gekomen dat er geen aanleiding was voor strafrechtelijke vervolging van individuen die nu nog werken bij de Rabobank. Zij waren geen echte fraudeurs, maar hebben wel steken laten vallen in het toezicht op de handelaren die wél echt hebben gefraudeerd met de Liborrente.

Het OM onderzoekt nog steeds of die fraudeurs die inmiddels niet meer bij de Rabobank in dienst zijn en die vaak in het buitenland werkten, alsnog kunnen worden vervolgd.
easyinvestor
0
Op nummer 1 terecht Rabobank: Diverse fraudezaken (Libor, dochter Athlon Lease enz enz), er worden heel veel kantoren en pin automaten gesloten (weg uit de samenleving), De woorden Integriteit en Coöperatief staan niet meer in het woordenboek. Rabo Ledencertificaten zijn niet meer exclusief voor leden, want die geloven er niet meer in. Echt coöperatieve medewerkers zijn of worden ontslagen, veelal op zeer onwaardige wijze. Als de heer Raifeissen dit toch had geweten ....... Heeft u nog vertrouwen in deze 'nette' bank?
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Jos Koets

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

  1. 21 sep Klagen over makelaars en klagend... 3
  2. 14 sep Kifid, niet altijd voor de consu... 9
  3. 31 aug Onderzoek belangrijk in oververh... 13
Gesponsorde links