Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Lekker gaan vissen

U weet wellicht dat ik, hoewel ik niet in al zijn filosofieën geloof, een fan ben van oud beursman Jesse Livermore. Hij deed een uitspraak waar ik het helemaal mee eens ben: Er is een tijd van long gaan (kopen). Er is een tijd om short te gaan (verkopen) en er is een tijd om te gaan vissen. (Time to go long, Time to go short and a time to go fishing.)

De markt is reeds hard opgelopen en ja officieel is mijn koersdoel de oude high (lees recente) in de AEX van 372 maar om nu nog kopen of vol long blijven; ik zou niet durven. Nu houd ik helemaal niet van vissen maar ik begrijp wel dat het nog te vroeg is om short te gaan en dus zit er weinig anders op.

We moeten dus even niks doen. Nu maar kijken of ik nog ergens een ritje kan maken want het is moeilijk om een paar weken op je handen te zitten. Vorige week maakte ik een ritje in wat staalbedrijven vooruitlopend op Alcoa. De cijfers  vielen mee, maar ik heb niet genoeg zitvlees om te blijven zitten.

Ik heb met bijna 10% winst mijn Arcelor Mittal-aandelen ook weggedaan. Dit is een mooi voorbeeld waarin ik verschil van Jesse Livermore. Hij zou een goed lopende positie vergroten. Dat is leuk als het goed blijft gaan maar als het een beetje terugvalt zit je meteen in het verlies omdat je de gemiddelde prijs verhoogd heb door op hogere niveaus bij te kopen.

Een aandeel dat ik nog wel durf bij te kopen is Apple. Forrest Gump noemde het al een fruit company, dus laten we het daar maar op houden. Technisch hebben we eindelijk sinds lange tijd koopsignalen. Gezien de rit die de koers omlaag heeft gehad durf ik dit aandeel wel te vergroten.

Microsoft mijn shortkandidaat heeft in de Twindicator een koopsignaal gegeven. Maar ik wacht nog even tot ook de 35,80 dollar sneuvelt voor ik vermoedelijk helemaal uitgetikt wordt uit deze short. Ik blijf negatief over dit bedrijf.

Een bedrijf waar ik nog wel positief over ben, maar wel de vinger aan de pols heb is KPN. Als ze onder de 1,55 euro sluiten, hebben we een verkoopsignaal. Maar daar geloof ik vooralsnog niet in.

Time to go long? Veel hedgefunds zaten short in Imtech, maar er kan nu (gezien vanaf vrijdag) nog maar 2,30 vanaf en ze staan nul en dat is iets te enthousiast van de beren. Het is overigens fundamenteel een koop volgens Syb van Slingerlandt en dat vind ik persoonlijk een heel goede analist.

Ik zit ze long en wordt door traders erop gewezen dat er een discount zit in de claims. Die zou je dus moeten uitoefenen.

Dan nog een laatste tip van mijn zoon. Hij wees me op de gameplay trailer van GTA5, dit moet zeker met de introductie van de nieuwe playstation helemaal toppie worden. Nu is Rockstar een onderdeel van een beursgenoteerd bedrijf.

Ik moest het zelf ook even checken maar Rockstar is een onderdeel van Take Two Interactive Software. Het symbool is TTWO. Op korte termijn ziet de grafiek er goed uit maar op lange termijn is het helemaal een leuk gokje.

Het fonds staat flink onder de oude hoogtepunten en dus wil ik wel een gokje wagen. Maar wie er niet in gelooft moet wellicht gewoon het advies van lekker gaan vissen opvolgen. Na een vakantie zie je vanzelf weer een hoop andere leuke dingen. Helemaal nu het cijferseizoen de komende weken verder los gaat.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.