Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Geldwolf terug in Nederland

Met spanning werd naar de persconferentie uitgekeken. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot en minister van Binnenlandse zaken Ronald Plasterk kwamen met de langverwachte verklaring. Dijsselbloem nam het woord. "Ik ben er voor 98% zeker van: de geldwolf is terug."

Vorige week waren er al sterke aanwijzingen dat een flink aantal exemplaren zich schuilhield in een Rotterdams kantorencomplex. Die vermoedens bleken juist. Door een truc werd een omvangrijke roedel gedetecteerd. Klaas Knot vertelt. "Als leider van het team gaf ik toestemming om 33 miljoen euro aan bankbiljetten in het Rotterdamse pand uit te strooien. Natuurlijk betaalde DNB dat niet zelf. Onze partner, Rabobank, financierde de gehele operatie. En ja hoor, al snel was het bingo."Robeco, eh, Eureka!, was de eerste reactie na de ontdekking van de geldwolven."

"Overigens", zo verduidelijkte Ronald Plasterk, "het gaat zeker niet om zeldzame exemplaren. Het betreft een soort die tot voor kort veelvuldig werd gesignaleerd: de canis lupus bonus bancus." Die geldwolf heeft geen goede reputatie. Nog niet eens zo lang geleden trok niemand zich wat van het verschijnsel aan. Natuurlijk werd er wel gemord als er weer eens vele miljoenen werden geïncasseerd na het leveren van een wanprestatie. Maar ach, dat hoorde er kennelijk bij.

Toen echter de financiële sector kopje onder ging en alleen staatssteun het systeem draaiende kon houden, veranderde die houding. Hoe kunnen mensen die verantwoordelijk zijn voor het creëren van chaos, toch nog in weelde blijven leven en zichzelf hoge beloningen laten toekennen? Dan moet je toch wel een gewetenloze graaier zijn. Gewetenloos misschien, maar het probleem ligt waarschijnlijk dieper. Het is niet uitgesloten dat de canis lupus bonus bancus van zichzelf denkt onmisbaar door zijn fantastische prestaties.

Votron maakte géén fouten
Neem bijvoorbeeld Jean-Paul Votron. Dat was de topman van Fortis, de Belgische bank die de succesvolle overname van ABN Amro op zijn naam heeft staan. Succesvol althans volgens Votron zelf. Dat wordt geïllustreerd met enkele citaten uit het interview dat het FD met de man had:

  • "Toon mij aan welke fundamentele fouten Fortis of zijn toplui toen hebben gemaakt."
  • "We hebben de complexe situatie zo goed mogelijk beheerd."
  • En over de overname: "Niemand heeft ooit aangetoond dat het een slecht idee was."

Zit deze man nog steeds in de ontkenningsfase, denkt hij echt dat er geen fouten zijn gemaakt, of heeft deze onbegrijpelijke opvatting een juridische insteek? De stelling dat de Fortis top geen fouten heeft gemaakt, is alsof de piloot van het ongelukkige Asiana Airlines vliegtuig zou verklaren dat de landing van zijn Boeing 777 vlekkeloos was verlopen. Votron heeft de gave de rokende puinhopen van de eens succesvolle Belgische bank en zijn nog grotere Nederlandse evenknie compleet te negeren.

Toch is de opvatting van de ex-Fortisbaas ook weer niet zo verrassend. De man vond zichzelf destijds zo goed functioneren dat hij in 2008 bij de Raad van Commissarissen een bonus van 2,5 miljoen aanvroeg en toebedeeld kreeg. De echte geldwolf in optima forma. Ik gun iedereen een topsalaris en een nog hogere bonus. Maar daarbij moet aan minstens één van de volgende twee voorwaarden worden voldaan.

Twee bonusvoorwaarden
1) Ten eerste moet tegenover een riante beloning een even zo grootse prestatie zijn geleverd. Dat is in het geval van Votron uiteraard volstrekt niet aan de orde. Als na zijn ontslag de Belgische en Nederlandsche belastingbetaler met een verliespost van vele miljarden is opgezadeld en het ingelegde vermogen van de veelal kleine aandeelhouders nagenoeg geheel verdampt is, mogen we toch spreken van een wanprestatie van formaat.

Tegenover een mooie beloning aan topbestuurders behoort een navenant financieel risico te bestaan in geval van een negatieve prestatie. De bonus van 2,5 mln had bijvoorbeeld best uitgekeerd mogen worden, maar dan wel in combinatie met 5.000 geschreven 5-jarig put opties op het aandeel Fortis met uitoefenprijs van bijvoorbeeld 10 euro. Deze opties zouden vandaag een negatieve waarde van maximaal 5 mln euro hebben.

Dan mag de heer Votron in elke krant roepen dat hij geen fouten heeft gemaakt, de financiële consequenties van zijn verplicht in bezit zijnde geschreven put opties zal hij gewoon moeten dragen. En dat is waar de canis lupus bonus bancus een hekel aan heeft.

2) Een tweede argument voor een zeer hoge beloning is als er sprake is van onmisbaarheid. Dan gaat het om mensen met een uniek talent waar een mogelijk vertrek het bedrijf of de organisatie grote schade zou toebrengen. Ik betwijfel zeer of dat in het geval van de Robeco vermogensbeheerders het geval was. Zo ja, dan is Robeco gezegend dat het in het bezit is van 53 onmisbare toptalenten. Zo niet, dan is het zeer vreemd dat DNB toestemming voor die bonusactie heeft gegeven.

Of hoopt Knot hiermee een voorbeeld te geven aan Plasterk. Die gaat de salarissen in de publieke sector beperken tot maximaal dat van de Minister-president. In het geval van Knot zou dat veel meer dan een halvering van zijn beloning betekenen. Plasterk liet echter weten dat goed beargumenteerde uitzonderingen altijd mogelijk zijn, en hintte daarbij op het salaris van de DNB president. Uiteindelijk geloof ik niet dat dit de achterliggende reden voor de bonusmisstap van DNB is.

Klaas Knot zal toch zeker niet bekend willen staan als geldwolf in schaapskleren? Dat is immers een nog minder geliefd exemplaar dan de canis lupus bonus bancus.

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. retsok 11 juli 2013 12:04
    Tja politici re.a.geren op de korte termijn. dat weten we... maar bestuurders en ceo s kijken toch lange termijn. althans dat hebben ze ons altijd wijs gemaakt... of zijn het ook gewoon prutsers die geluk hebben gehad dat het economisch zo lang meezat... dit WAS en IS een prutser/BEDRIEGER 1e klas
  2. fausto1 11 juli 2013 12:21
    Politici en bestuurders hebbengemeen dat als ze op een hoge positie komen vaak gaan leiden aan grootheidswaanzin. Ze willen iets in de geschiedenis neerzetten en kijken niet naar de risico's. Voorbeelden van miskleunen zijn er te over: betuweroute, HSL. Gelukkig lijkt het Feynoord stadion niet door te gaan. Anders had de gemeente (lees wij de burgers) weer met een grote strop gezeten.

  3. candide 11 juli 2013 13:01
    Leuke vergelijking Marcel.
    Vanuit de filosofie kennen we het gezegde: "de mens is de mens een wolf" en verder het gezegde waarmee mijn opa vaak schermde: "je moet huilen met de wolven in het bos".
    Kortom erger je niet ,maar verbaas je alleen maar; per slot van rekening zijn alle opgevoerde personen "net mensen".
    Maar inmiddels is wel duidelijk dat veel CEO's mentale afwijkingen hebben waar ze zelf toch geen last van hebben. Dat zijn de anderen; wij dus kennelijk.
  4. joebeatt 11 juli 2013 13:14
    Prima column. Helaas zal er weinig veranderen. We blijven met z'n allen bankieren en beleggen bij graaibanken en graaifondsen. De politiek doet ondertussen niets en laat wetgeving bestaan die eist dat graaibanken door graai-accountantskantoren gecontroleerd moeten worden. Ik ben naar aanleiding van het Robeco-verhaal overigens overgestapt van de Rabobank naar Lynx. Tot nu toe bevalt dat erg goed.
  5. retsok 11 juli 2013 13:31
    btw ik vaag me af of Klaas Knot dommer zou worden als tie minder verdient...hmmm oh hij zou het werk niet goed doen voor 140.000..hmm in het bedrijfsleven of ergens anders als centrale bankier gaan werken voor meer geld.. ohhh zijn er dan zoveel jobs.. ach ja onmisbaar toptalent natuurlijk.. laat me niet lachen...... nou misschien kunnen we hem dan ontslaan en parttime weer aannemen das veel goedkoper en anders vragen we votron die heeft het voor zichzelf alwel bewezen.. waarom denkt Klaas Knot zelf niet ik doe het wel voor 140.000... tja goed voorbeeld doet goed volgen Klaas
  6. [verwijderd] 11 juli 2013 13:39
    Crisis door de banken die nu zelfs nog hoge bonussen aan zichzelf geven.
    De staat moet de banken redden. De belastingbetaler moet voor de schade opdraaien.
    Waar haalt de staat het geld vandaan? Die leent het bij de centrale bank.
    Vroeger drukte de staat zelf geld maar sinds 1999 is het in handen van de centrale bank.
    De centrale bank eigendom van dezelfde bank personen.
    De staat leent van de veroorzaker van de crisis (om te redden) die zelf aan de leningen verdient.
    Dus je buurman maakt schuld waarop jij geld van hem leent om zijn schuld te betalen en als filantroop betaal je hem daar nog rente over.

  7. retsok 11 juli 2013 13:40
    btw jeroen, jan kees vraagt hoe met met de miljarden van de grieken gaat... ze doen het goed he die grieken net weer 8 miljard gekregen eehh geleend natuurlijk... nou jeroen ik hoop dat jij je 8 miljard wel trugkrijgt... kheb er een hard hoofd in.... maar Nederland is me toch al vergeten.. groetjes jan kees
  8. [verwijderd] 11 juli 2013 14:18
    Dank Marcel. Een mooi ironisch verhaal, met een excellente uitsmijter: verbindt bonussen aan een neerwaarts risico down the line. Geen reden overigens om het neerwaards risico te maximeren op het bedrag van de bonus: het mag best ietsje meer zijn. Ik denk dat het een uitstekende manier is "to concentrate the mind wonderfully" (om Boswell over Johnson te parafraseren).
  9. Bas2012 11 juli 2013 14:45
    quote:

    Da Freeze schreef op 11 juli 2013 12:54:

    Waarom wordt de bonus dan niet bepaald op een x percentage van de winst of het verlies? Dan zijn vele CEO` s wellicht een stuk voorzichtiger.
    Bedenk goed dat juist de bonussen die gekoppeld zijn aan een aandelenkoers en of V&W heerlijk te manipuleren zijn door bijvoorbeeld de CEO. Een bonuspakket moet een uitgebalanceerd geheel zijn dat gericht is op bevorderen van korte en lange termijn doelstellingen. De voorwaarden en beoordeling moet daarop gericht zijn, een neerwaarts risico klinkt in mijn oren een beetje dat je onderaan de streep moet bijleggen om ergens nog te kunnen werken (klinkt leuk maar praktijk wordt waarschijnlijk een drama). Want het neerwaartse risico moet niet de incentive geven aan een CEO om op zeker te spelen en risico-avers worden, dit werkt uiteindelijk contraproductief. Een relatief lage basisbeloning met aanvullingen voor korte termijn opslagen op basis van resultaat en langere termijn incentives door middel van opties/aandelen op basis van lange(re) termijn resultaten etc is volgens mij een prima structuur.
  10. [verwijderd] 11 juli 2013 15:02
    En in dezelfde week maken verzekeraars bekend misschien 170 miljoen financiering aan het MKB beschikbaar te stellen.

    Jeutje 170 miljoen maar liefst, voor 1.247.445 ondernemingen. Dat is toch gouw € 136 per onderneming.

    Nee, dan is € 622.641 per onmisbaar talent volledig rechtvaardig. Die zijn namelijk makkelijk 4,5 duizend keer waardevoller per persoon dan de gemiddelde MKB onderneming. Sterker nog kunnen we niet gewoon alle MKB bedrijven sluiten en nog 100 van die toptalenten binnenhalen.
  11. [verwijderd] 11 juli 2013 15:16
    Een prachtig onderwerp en geniaal beschreven Marcel!

    Marktconform kan-, wil en/of durft nog geen koper of verkoper van dit soort luchtkastelen, hieraan zijn of haar vingers te branden. Er is geen DNB-, AMF-, of politicus die hierop enige zinvolle invloed kan uitoefenen.

    Publiceer echter vooral openlijk de namen van deze fantastische medewerkers! Ik geloof dat die meest onverzadigbare geldwolven op enig moment tóch (veel) last zullen krijgen van een geweten dat steeds ernstiger zal gaan knagen... Daar waar men ooit voor 'God en/of Vaderland's eer' iets in het belang van een toekomstgerichte samenleving zou overwegen, graait- en grijpt- een beperkt aantal HiPo's er nog gretig op los. Los van jouw eed of gelofte, dit is een aanfluiting voor elk democratisch principe in onze consensusdenkende rechtstaat. Jouw column is goed genoeg om ons parlement te gaan inspireren! Ik zou zeggen; Copy/Paste en forward het naar ons voltallige Parlement. Direct ná het zomerreces hebben ze weer eens een toekomstgericht hamerstuk.

    Google maar eens op 'givingpledge' en zie dat miljardairs reeds uit (diepe) schaamte over exorbitant vermogen, vrijwillig volop schenken.
  12. [verwijderd] 11 juli 2013 19:29
    China 80 % van de bedrijven die via reverse mergers link: www.goingpublicexperts.com/reversemer... op de beurs kwamen in 2007 en 2008 fraudeerden voor rond de 200 miljard.

    Waar het geld is en de verantwoordelijken?????

    Schijnt toch makkelijk in China en US want die liet deze bedrijven op de beurs toe.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.