Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Hoe brutomarges voordelen kunnen opleveren voor beleggers, volgens Fisher Investments Nederland

Hoe brutomarges voordelen kunnen opleveren voor beleggers, volgens Fisher Investments Nederland

De onderzoeksanalisten van Fisher Investments Nederland zien financiële deskundigen vaak goochelen met allerlei bedrijfscijfers om te bepalen welke aandelen ze het beste kunnen kopen. De meest relevante maatstaven zijn veelal gebaseerd op de winst, zoals de koers-winstverhouding. Maar als we de financiële krantenkoppen erop naslaan, krijgt één maatstaf niet veel aandacht: de brutobedrijfswinstmarge (BBWM). Volgens ons biedt dit gebrek aan aandacht troeven voor de BBWM en kan ze een nuttige maatstaf zijn voor beleggers. Laten we dat nader toelichten.

De BBWM is eenvoudig gezegd een maatstaf voor de winstgevendheid van een bedrijf vóór belastingen, rente en andere boekhoudtechnieken. Het is geen nieuw cijfer, en in vergelijking met vele andere bedrijfsmaatstaven die we al hebben bestudeerd, redelijk eenvoudig.

Om de BBWM te berekenen trekt u de kostprijs van de verkopen af van de omzet. Deel dat getal vervolgens door de omzet. Het uiteindelijke resultaat - uitgedrukt als percentage - is de BBWM.

Volgens ons is de BBWM belangrijk omdat deze iets zegt over het vermogen van een bedrijf om hogere kosten te absorberen en winstgevend te blijven, of zelfs om investeringen in toekomstige groei zelf te financieren.

Bedrijven met een hoge BBWM hebben de ruimte om hun expansie te financieren zonder geld te hoeven te lenen van banken en investeerders. Met deze marges kunnen marketing, onderzoek & ontwikkeling en fusies & overnames worden gefinancierd, zonder dat dit het belang van de aandeelhouder in het bedrijf laat verwateren omdat er nieuwe aandelen en schulden worden uitgegeven.

De BBWM doet ook dienst als buffer, en helpt de winstgevendheid van bedrijven in stand te houden, zelfs wanneer de kosten stijgen of de economie in een recessie belandt. Bedrijven met kleinere marges zijn daarentegen afhankelijker van krediet om slechte tijden te doorstaan.

Op basis van ons onderzoek zijn bedrijven met een hoge BBWM meestal op groei gerichte bedrijven. Deze bedrijven herinvesteren winsten over het algemeen in hun kernactiviteiten om groei te financieren. Hun winsten vloeien doorgaans ook voort uit technologische of maatschappelijke trends op lange termijn, waardoor ze minder gevoelig zijn voor economische groeicijfers.

Daarentegen hebben op waarde gerichte ondernemingen - die meestal een lagere kredietwaardigheid hebben en waarvan de winstcijfers redelijk gevoelig zijn voor de economische conjunctuur - doorgaans een lagere BBWM en doen deze vaak een beroep op vreemd vermogen (schulden).

Tijdens recessies toont onderzoek van Fisher Investments Nederland aan dat de omzet van waarde-ondernemingen vaak sterker krimpt en hun winstcijfers sterker geraakt worden dan hun op groei gerichte tegenhangers, aangezien eerstgenoemden een minder grote buffer hebben die ze kunnen aanspreken.  

Wij denken dat deze informatie waardevol kan zijn voor beleggers bij de samenstelling van hun portefeuille. Volgens onderzoek van Fisher Investments Nederland naar de markthistorie doen groeiaandelen het doorgaans beter in de latere fases van de bullmarkt (langdurige periode van meestal stijgende aandelenkoersen).

In die periodes stellen we vast dat de economische groei vertraagt, terwijl de inflatie stijgt, en beleggers gaan vaak op zoek naar bedrijven die stabiliteit bieden, constante groei laten zien, in staat zijn om hogere kosten te absorberen en minder conjunctuurgevoelig zijn. Kwaliteiten die we aantreffen bij bedrijven met een hoge BBWM.

Geografisch bekeken bedraagt de BBWM van Amerikaanse aandelen gemiddeld 34,0%. Dat is meer dan het gemiddelde van de ontwikkelde markten van 30,7% en beduidend meer dan het VK (24,9%) en de eurozone (23,5%).i

De redelijk hoge BBWM in de VS is te danken aan het grote gewicht van zijn IT- en communicatiedienstensector. Wereldwijd hebben deze twee sectoren de hoogste BBWM (respectievelijk 46,9% en 42,5%).

Maar ook de Europese en Britse markten hebben enkele segmenten met een hoge BBWM. De BBWM van de gezondheidszorgsector in de eurozone bedraagt 48,7%, terwijl de farmaceutische industrie, biotechnologie en biowetenschappen gezamenlijk een BBWM van 59,8% kennen.iiiDe BBWM van de Britse gezondheidszorg en farmaceutische bedrijven is zelfs nog hoger: respectievelijk 66,8% en 69,7%.iv

De BBWM’s van de op waarde gerichte sectoren wereldwijd, onder meer energie (16,1%), nutsdiensten (16,6%), de industrie (22,2%) en materialen (27,1%), liggen daarentegen allemaal onder het algemene gemiddelde van de ontwikkelde markten.v

Voor beleggers die op zoek zijn naar kwalitatieve groeiaandelen, zowel in Europa als in de VS, kan de BBWM volgens ons een handig hulpmiddel zijn. Bovendien denken we dat BBWM’s een rol kunnen spelen bij het beleggen omdat de meeste analisten het nut er niet van inzien, afgaand op de financiële publicaties die wij volgen.

Wij zien regelmatig hoe analisten de BBWM wegzetten als simpel, voorbijgestreefd of niet meer actueel – een overblijfsel uit het verleden in de zogenaamd complexere, door data en algoritmes gestuurde wereld van vandaag. Dit gaat voorbij aan hoe beleggers BBWM’s kunnen gebruiken om een bepaalde beleggingsstijl te identificeren – in dit geval groeiaandelen, die erg in trek zijn in dit marktklimaat.

De ervaring van Fisher Investments Nederland leert dat een belangrijk beginsel voor succesvol beleggen eruit bestaat om de zaken anders te bekijken dan de consensus van de markt. Als de consensus denkt dat BBWM’s geen belang hebben, denken we dat dit een voordeel kan zijn voor beleggers die het nut van hun eenvoud wel inzien.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
•    Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsNederland
•    Twitter: https://twitter.com/FisherInvestNL
•    LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-nederland

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

__________________________________________

i Bron: FactSet, per 11-01-2022. Brutobedrijfswinstmarges van de MSCI USA Index, MSCI World Index, MSCI European Monetary Union Index en de MSCI United Kingdom Investable Market Index.

ii Ibid. Op basis van de brutobedrijfswinstmarges van de sectoren van de MSCI World Index.

iii Ibid. Op basis van de brutobedrijfswinstmarges van de MSCI European Monetary Union Index, sectoren gezondheidszorg en farmaceutische bedrijven, biotechnologie en biowetenschappen.

iv Ibid. Op basis van de brutobedrijfswinstmarges van de MSCI United Kingdom Index, sectoren gezondheidszorg en farmaceutische bedrijven, biotechnologie en biowetenschappen.

v Ibid. Op basis van de brutobedrijfswinstmarges van de sectoren van de MSCI World Index.

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten. Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg (onder het nummer: B228486) die ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“Fisher Investments Europe”). Fisher Investments Europe is gereguleerd door de CSSF. Het geregistreerde adres van Fisher Investments Europe is: K2 Building, Troisième étage, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg.

Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen. Meer specifiek zal de voorbereiding van rapporten met betrekking tot de geschiktheid van de beleggingen gedeeltelijk uitgevoerd worden door Fisher Investments Europe Limited, handelend onder de naam Fisher Investments UK ("Fisher Investments UK"), en zal de dagelijkse besluitvorming over de portefeuillestrategie uitgevoerd worden door Fisher Asset Management, LLC, handelend onder de naam Fisher Investments ("Fisher Investments"). Portefeuillehandelingen kunnen worden verricht door Fisher Investments Europe, Fisher Investments UK of andere gelieerde ondernemingen.

Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links