Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Uw stem graag!

U mag als lezer vandaag uw stem uitbrengen over de hypotheekrenteaftrek. Hierbij is een extra toelichting van uw keuze misschien nog wel belangrijker. Ik heb alle standpunten van de politieke partijen van de websites gekopieerd. Hieronder dus de letterlijke tekst. Uw stem en reactie zie ik graag onder mijn column verschijnen.

Het CDA wil geen aanpassing van de hypotheekrenteaftrek, want dat zorgt voor te veel onrust op de woningmarkt. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat mensen wachten met het kopen van een huis. Hierdoor wordt het voor starters moeilijker om een huis te kopen omdat er geen doorstroming is. Ook zullen de huizenprijzen dalen.

Bij de VVD staat de hypotheekrenteaftrek als een huis. We zijn voor verantwoorde stimulering van eigenwoningbezit, de hypotheekrenteaftrek is daar een goed instrument voor. Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek is niets anders dan een verkapte belastingverhoging. 

De PVV is glashelder: handen af van de hypotheekrenteaftrek. Deze zekerheid moet de Nederlandse huizenbezitter niet ontnomen worden.

De PVDA komt met de volgende oplossing / beperking.

  • Wij maximeren de aftrek op 52%, ook als we het toptarief van 60% invoeren. Anders zouden de hoogste inkomens nog extra aftrek krijgen, dat willen wij niet.
  • Vervolgens bouwen we de aftrek vanaf 2015 af. We beginnen bij het 52% tarief, dat daalt van 2015 tot 2025 met 1% per jaar. Dan is het tarief van 42% bereikt. Pas vanaf 2025 gaat het tarief voor iemand die nu tegen 42% aftrekt met 1% omlaag. Dat duurt dan nog twaalf jaar. Voor iedereen is dus in 2037 het aftrektarief van 30% bereikt.
  • Het is dus niet zo dat voor mensen met lagere inkomens het tarief sneller wordt afgebouwd of dat zij eerder het 30%-tarief hebben; als je nu tegen 42% aftrekt, verandert er pas in 2025 iets. Voor de hoogste inkomens is dat tien jaar eerder.
  • Naast het gelijktrekken van het aftrektarief voor iedereen, maximeren we ook de hypotheekschuld waarover je aftrek krijgt. Deze maximeren we in 2015 op één miljoen euro. Daarna verlagen we dit maximum heel geleidelijk in 30 jaar tot de gemiddelde woningwaarde.
  • Dit betekent dat in de eindsituatie voor iedereen de hypotheekrente aftrekbaar is tegen 30%, en dat de hypotheekrente van een gewone, gemiddelde woning volledig aftrekbaar is. Dit is eerlijk en sociaal; we helpen mensen met het kopen van een woning, maar villa’s worden niet langer gesubsidieerd. Het geld dat hiermee bespaard wordt gebruiken we om de belasting op arbeid te verlagen, zodat werken loont.

De SP wil de renteaftrek voor alle huishoudens garanderen tot de rente over de eerste 350.000 euro hypotheekschuld, tegen een maximale belastingaftrek van 42%. De SP wil daarnaast dat het aflossen van de hypotheekschuld fiscaal het voordeligst wordt. Concreet betekenen de voorstellen van de SP dat er voor een huishouden met een inkomen van 50.000 euro en een hypotheek van 300.000 euro niets verandert.

Een huishouden met een inkomen van 100.000 euro en een hypotheek van 500.000 euro zal ook de rente over de eerste 350.000 euro hypotheekschuld tegen 42% mogen aftrekken. Dit laatste wil de SP binnen tien jaar bereiken zodat de woningmarkt de fiscale veranderingen rustig kan verwerken.

D66 stelt een geleidelijke hervorming van de hypotheekrenteaftrek voor. Uitmondend tenslotte in een stelsel waarbij we fiscaal uitgaan van een aflossing van elke hypotheek in 30 jaar en waarbij alle inkomensgroepen tegen hetzelfde percentage van 30% de hypotheekrente mogen aftrekken.

GroenLinks wil dat vanaf 2016 de eigenaren van de duurste huizen vanaf één miljoen euro niet meer gesubsidieerd. In 2030 is het plafond 500.000 euro. Alle hypotheekschulden boven een 500.000 euro vallen niet meer onder de hypotheekrenteaftrek. Mensen met een huis van bijvoorbeeld 300.000  euro  krijgen pas vanaf 2035 te maken met het nieuwe systeem.

Voor die tijd kunnen zij rekening houden met de komende veranderingen en bijvoorbeeld besluiten af te gaan lossen, waardoor ze de rente wat langer af kunnen trekken. Door de ruime periode waarin de aftrek wordt afgebouwd krijgen huiseigenaren de gelegenheid om hierop te anticiperen. Zo krijgt iedereen tussen 2015 en 2040 de mogelijkheid om door aflossing van zijn hypotheek mee te bewegen met de nieuwe regeling.

De ChristenUnie komt met de volgende oplossing / beperking:

  • De ChristenUnie wil aflossen bevorderen en is daarom voorstander van een systeem waarin een annuïtaire belastingaftrek gedurende 30 jaar wordt gehanteerd. Deze maatregel gaat gelden voor nieuwe gevallen.
  • De hypotheekrente wordt aftrekbaar tot een woningschuld van maximaal 750.000 euro
  • De hypotheekrenteaftrek wordt in een periode van 22 jaar met jaarlijks 1% afgebouwd, totdat een voor iedere woningeigenaar gelijke hypotheekrenteaftrek is bereikt van 30%. Dit is gelijk aan het belastingpercentage van box 3.
  • Voor nieuwe gevallen wordt de hypotheekrenteaftrek gelijk beperkt tot 42% (belastingpercentage derde schijf van box 1). Vervolgens start vanaf 2020 de afbouw van dit percentage met 1% per jaar; dit loopt mee met de hiervoor beschreven geleidelijke beperking van de hypotheekrenteaftrek, totdat een aftrek van 30% is bereikt.

Gelet op de economische crisis wil de SGP de hypotheekrenteaftrek de komende jaren handhaven. Wel wil de SGP in de komende periode onderzocht zien of een sociale vlaktaks tegelijkertijd kan worden ingevoerd met een belastingherziening wat betreft de eigen woning. Er mag alleen iets veranderen aan de hypotheekrenteaftrek als de gemiddelde huizenbezitter per saldo niet inlevert.

Dat kan alleen als er sprake is van een gelijktijdige afschaffing van de overdrachtsbelasting en het eigen woningforfait, de invoering van een vlaktaks met een laag belastingtarief en een hervorming van de huurwoningmarkt. Daarom zijn geleidelijkheid en zorgvuldigheid cruciaal.

De Partij voor de Dieren wil dat de aftrek van hypotheekrente blijft, maar op korte termijn wordt beperkt tot een hypotheekschuld van maximaal 750.000 euro en geleidelijk verder teruggebracht tot 500.000 euro. Iedereen heeft 30 jaar recht op aftrek van een annuïtair dalend percentage van de hypotheekrente. Via een geleidelijke invoering wordt het aftrekpercentage afgetopt op 42%. Dit levert uiteindelijk een jaarlijkse besparing van 4,1 miljard euro.

Verplichte aflossing
Tot slot de opmerking dat het komende (Brussel)voorstel van de verplichte aflossing (lineair en / of annuitair) van hypotheken vanaf 1 januari 2013 akkoord is bevonden door VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA. Nieuwe huizenbezitters moeten vanaf deze datum dus verplicht aflossen om nog renteaftrek te genieten.

Mijn bril is erg gekleurd maar ik zie dit niet terug komen bij deze politieke partijen. Het voorstel is vorige week naar de Eerste Kamer doorgestuurd. Bovendien ziet het er naar uit dat Brussel (EU) bepaalt wat we moeten gaan doen!

 

 

Jos Koets leert zijn collega's  alles over de bijleenregeling. Via de link alle info waar adviseurs zich kunnen inschrijven.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

82 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juni 2012 11:01
    Gelukkig is er nog een EU waar we lidstaat van zijn. Aflossen en wel voor een ieder vanaf 01-01-2013. De wijze waarop is arbitrair want schuld verminderen betekent ook meer geld per maand uiteindelijk overhouden. Niks stemmen afkopen zoals men dat al jaren doet. Al sedert mid jaren negentig waarschuw(t)de de Nederlandse bank voor de huizenmarkt en weer weigert den Haag er iets aan te doen en dus zijn er externe krachten, b.v. financiële markten en de EU, nodig om van koers te veranderen.
  2. [verwijderd] 1 juni 2012 11:18
    Het voorstel van de Pvda lijkt mij te ingewikkeld. Het voorstel van de SP is eenvoudig en treft alleen de hoge inkomstengroepen. Ik vraag mij alleen af hoeveel er daadwerkelijk bespaard wordt met deze plannen? Niet zo veel lijkt mij. Daar moet ook niet de focus liggen. Het gaat om het herstellen van de woningmarkt en het vertrouwen voor de toekomst. Niks doen geeft iig geen vertrouwen dus PVV/CDA/VVD vallen af.
  3. Jean 1 juni 2012 11:26
    Ondanks dat ik echt helemaal niets met de PVDA heb vind ik hun voorstel betreffende de HRA uitstekend. Dat de HRA als een huis overeind moet blijven staan in je verkiezingsprogramma zetten heeft totaal geen zin want dan heb je een houdbaarheid tot na het komende kabinet. Onzekerheid blijft troef en de huizenmarkt blijft op slot. Het plan van de PVDA geeft LT zekerheid aan de koper en de bank die de hypotheek moet nemen. Nu moet alleen een andere partij dit plan nog even opperen want de PVDA zal ik simpelweg nooit mijn stem geven.
  4. [verwijderd] 1 juni 2012 11:28
    Als VVD-er ben ik van mening dat je niet de aftrek van de woning moet stimuleren, maar juist het onderhoud. Maar goed, ik zit niet een van de bestuurslagen van deze partij.

    Tevens ben ik van mening dat de HRA dient te worden afgetopt op een bedrag van max. 400.000,00 per object en dit bedrag mag niet de waarde van het object op het moment van aankoop overschrijden.

    Tevens ben ik voor om de IB te verhogen i.c.m. een beperking HRA-aftrek, en ten compensatie hiervan zou een onderhoudsaftrek aan de burgers terug te geven dienen te worden. Dit laatste stimuleert de werkgelegenheid in alle facetten van de bouwwereld.

    Ooit een uitgewerkt plan van het voorgaande opgestuurd aan Rutte, maar de VVD vond het niet interessant genoeg om het op te pakken (Een plan van 6 kantjes met uitwerking van de werkegelegenheidsvoordelen.)

    Jammer, maar eerst moet er meer kapot dan nodig is. Ik heb geen hoge verwachtingen van de komende verkiezingen die de woningmarkt uit het slop kunnen halen.

  5. [verwijderd] 1 juni 2012 11:28
    De EU heeft nog altijd niets te vertellen over de binnenlandse belastingheffingen. Qua voorstel is dat van de SP het beste maar absoluut geen reden om die partij te stemmen.

    Persoonlijk (wel huis + hypotheek) interesseert wel/geen HRA mij weinig en mag het per direct voor iedereen worden afgeschaft. Maar dan wel graag met een executieverbod voor de banken!

  6. [verwijderd] 1 juni 2012 11:34
    quote:

    LBR schreef op 1 juni 2012 11:28:

    De EU heeft nog altijd niets te vertellen over de binnenlandse belastingheffingen. Qua voorstel is dat van de SP het beste maar absoluut geen reden om die partij te stemmen.

    Persoonlijk (wel huis + hypotheek) interesseert wel/geen HRA mij weinig en mag het per direct voor iedereen worden afgeschaft. Maar dan wel graag met een executieverbod voor de banken!



    Executieverbod is onzinnig, daarmee zet je de deur wagenwijd open voor kwaadwillende...
  7. [verwijderd] 1 juni 2012 11:37
    quote:

    Jean schreef op 1 juni 2012 11:34:

    Pareltjeszoeker, IB verhogen, is die niet hoog genoeg zo? Groot onderhoud aan de woning aftrekbaar maken zou ik ook een voorstander van zijn. Of maak het vrij van BTW.


    Geen groot onderhoud, maar juist de kleine reparaties. Deze laten nu veel 'eigenwoning'bezitters achterweg. Een vorm van uitstel van executie, terwijl het wel noodzakelijk is. Vele eenpitter (zzp-ers) zullen weer fatsoenlijk werk krijgen.

    Ik heb uitgerekend, dat men hier ongeveer 200.000 banen mee kan creeren, dan wel instandhouden.
  8. [verwijderd] 1 juni 2012 11:37
    Het gaat hier om lange termijn verbeteringen (tientallen jaren). Korte termijn stimuleren van de huizenmarkt vind ik in deze context niet belangrijk. Als de staat zich al wil bezighouden met het stimuleren van eigenwoningbezit (je moet eerst beslissen of je die bemoeienis wilt...), dan lijkt het me logisch dat dat alleen geldt voor mensen die die stimulans nodig hebben (en dient die dan eeuwig dezelfde hoogte te hebben). Dat betekent naar mijn mening dat de volgende elementen terug moeten komen :
    - inkomensgrens
    - hoogte van de hypotheek
    - aflossing
    Om te grote schokken te voorkomen zou eea geleidelijk (maar niet te langzaam...) ingevoerd moeten worden.
    Ik kan me dus niet vinden in de 'oplossingen' van CDA/VVD/PVV. Oplossingen van die andere partijen zijn variaties op het thema (tel ze op en deel door pi ;-)).

    Off-topic :
    Ik verdien 3x modaal (stem geen VVD...), alleenverdiener met gezin en heb ervoor gekozen om m'n geld niet in stenen te stoppen maar te genieten van belangrijke dingen (oh ja en rij een Skoda ;-)). Dat advies zou ik iedereen willen geven die erover denkt om een tophypotheek te nemen op basis van 2 inkomens en dan ieder dubbeltje om moeten draaien. Sorry, kon het niet laten.
  9. forum rang 5 theo1 1 juni 2012 11:46
    Hoi Jos,

    Ik las laatst in de krant dat je serieus overweegt de pijp aan Maarten te geven als hypotheekboer. Ik kan je geen ongelijk geven, het wordt je de laatste tijd wel heel moeilijk gemaakt om op een fatsoenlijke manier je brood te verdienen. Wat je ook doet, heel veel succes gewenst.

    Wat betreft de vraag: voor mij persoonlijk eigenlijk lood om oud ijzer. Het pvda systeem raakt me niet: mijn hypo loopt in 2030 af dus als dat actueel wordt, heb ik al geen hypotheek meer. Zelfs de SP raakt me niet (hypo < 2 ton). Bovendien ben ik de discussie behoorlijk moe. Deze kwestie zal mijn stemgedrag niet bepalen.
  10. [verwijderd] 1 juni 2012 11:57
    quote:

    De Pareltjeszoeker schreef op 1 juni 2012 11:34:

    [...]

    Executieverbod is onzinnig, daarmee zet je de deur wagenwijd open voor kwaadwillende...
    En als dat er niet komt dan is ook iedere goedwillende burger de klos. Weg huis en rest van je leven een onafbetaalbare schuld.

    Niet iedereen heeft een 100% aflossingsvrije hypotheek. Ook degenen met een 'normale' hypotheek gaan de klos worden.
  11. [verwijderd] 1 juni 2012 12:00
    Ik mis een beetje de partij die het als geheel wil afschaffen,....

    Waarom de vermindering niet koppelen aan de loon ontwikkeling?

    Stel dat dit jaar is de maximale aftrek 52% is, en de loonontwikkeling 1%, dan volgend jaar de maximale aftrek 51%. Zolang het slecht gaat.... weinig vermindering.... en zodra het weer goed gaat wat meer vermindering. Dus stel dat we weer een prachtige tijd krijgen zoals net voor 2000.... dan kan het hard gaan.

  12. [verwijderd] 1 juni 2012 12:10
    Het CDA wil geen aanpassing van de hypotheekrenteaftrek, want dat zorgt voor te veel onrust op de woningmarkt. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat mensen wachten met het kopen van een huis. Hierdoor wordt het voor starters moeilijker om een huis te kopen omdat er geen doorstroming is. Ook zullen de huizenprijzen dalen.

    Het CDA wil ontslagversoepeling beperking van de ww periode en het minimumloon verlagen met 10%. Om een huis te kopen heb je een vast inkomen nodig. Dat zit er bij het CDA niet echt in een goeie reden om maar geen huis te kopen waardoor de prijzen nog verder zakken.
  13. QED 1 juni 2012 12:15
    Even ten principale. Als ik goed ben geïnformeerd is de HRA indertijd uitgevonden omdat de belastingdruk in dit land zo hoog was dat anders niemand zich een eigen woning kon permitteren. Daarin is wel iets veranderd: de lastendruk is nóg hoger geworden. Elk nieuw kabinet peikert zich suf over nieuwe trucs om ons armer te maken. Van elke verdiende € betalen wij pakweg 0,85 aan JKdJ. En het wordt nóg erger dankzij Grexit en Spexit.
    Ik mis in alle standpunten de relativering van de noodzaak tot lastenverzwaring. HRA is geen heilig huisje, maar doe dan tegelijk wat wat aan de totale lastendruk.

    @ Jean + Pareltjeszoeker, Géén lasten verzwaren dus. Elk onderhoud aan de woning aftrekbaar maken: goed idee. Vrij van BTW? Zeker zeker.
    Dat trekt de woning(onderhoud) markt beslist aan en schept banen.
    Goed idee. (Maar politici zullen het geld elders vandaan halen. De schobbejakken.)
  14. [verwijderd] 1 juni 2012 12:18
    Goedenmiddag Jos,

    ik heb een anti-politieke oplossing voor het geheel.
    1. de hele hypotheek business naar deens model inrichten. los van elke bank maar een staatsbank.
    2. de rente kan dan naar een nivo van euribor + opslag of misschien beter de staatsrente, nu 4%.
    voordeel
    1. geen machtsmiddel meer mogelijk op een burger van een zg. privé bank.
    2. er zal weer veel ruimte komen om te kunnen verhuizen in de portemonnaie van de mensen(iedereen dezefde voorwaarden)
    3. dezelfde voorwaarden: aflossingstruc hetzelfde voor alle kopers en bewoners.
    4. de woz kan dan worden afgeschaft.
    5. weer veel werk voor mensen in de opknapsfeer, nieuwbouw, meubelindustrie etc
    6. de eu kunnen wij wel vergeten in deze oplossing en dat scheelt een hoop commotie
    7. er is winst voor de staat te behalen en controle op de betalingen van de hyp rente kan dan goed worden geregeld.
    nadeel:
    1. de zg. politici hebben dan eindelijk niets meer te roeptoeteren.
    2. geen uitzonderingen meer voor de burgers.

    ik zou het jammer vinden als je geen commentaren meer maakt in deze iex en andere media. veel succes.
    groet
    Cees
    Driebergen

  15. Ole In het Berenbos 1 juni 2012 12:22
    Het afschaffen van de hypotheekrente aftrek is niets anders dan contractbreuk. Het achteraf wijzigen van voorwaarden betekend een schadeloosstelling. Dus resterende looptijd schadeloos stellen door eenmalig bedrag in mindering te bergen op de totale hypotheek.

    gr.
  16. MRK1 1 juni 2012 12:24
    Alle partijen hebben een waardeloos voorstel. Zachte heelmeesters.

    Te revolutionair denken kan blijkbaar niet als je lekker op het pluche wil blijven plakken.

    Oplossing is zo simpel: HRA per direct afschaffen en onderste belastingschijf met (min) 10% verlagen. Op zo'n manier dat het voor gezinnen met een gezinsinkomen van 50k en een hypotheek van 250k budgetneutraal is.

    Heb je een hypotheek van ietsje meer, bijv 400k, dan ga je er een paar honderd euro per maand op achteruit. Dan maar een jaartje langer doen met je iPad2... breedste schouders.
  17. Henk Snaph 1 juni 2012 12:27
    Winner, je slaat de spijker op de kop. Ik wilde juist in mijn bijdrage naar voren brengen de banken te dwingen de risico-opaslag te laten verlagen zoals in Duitsland een 10jarige hypotheek 3,45% kost en de hra helemaal te schrappen. Komt er niemand iets aan te kort. De WOZ kan dan ook vervallen.

    henks
82 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.