Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Rentespook doemt weer op

Slotcall: Rentespook doemt weer op

De AEX (-0,9%) doet vandaag een stap terug. Wat met name opvalt is dat de groeibedrijven in de uitverkoop gaan, terwijl de waarde-aandelen in populariteit winnen.

Dit zit hem vermoedelijk in de stijgende rentes. Vandaag stijgt de Nederlandse tienjaarsrente met liefst 14 basispunten tot 1,53%. De Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier klimt zelfs naar de 3%. 

Hoe hoger de rente hoe aantrekkelijker obligaties worden als alternatief voor aandelen. De markt is daarom bereid om een minder hoge prijs voor aandelen te betalen en daardoor staan de koersen onder druk. 

Als analist verwerk ik de rentestand in mijn discount cash flow model. Op het moment dat de rente stijgt, heeft dit direct een negatieve impact op mijn koersdoelen van aandelen. Mocht de rente verder stijgen dan mag u de klok erop gelijk zetten dat de koersdoelen neerwaarts bijgesteld worden.

Just Eat Takeaway

Ondanks dat de beurs er vandaag geen zin heeft, zijn er weldegelijk winnaars. De grootste uitschieter is Just Eat Takeaway (+25,8%). De maaltijdbezorger verkoopt zijn belang van 33% in het Braziliaanse iFood voor circa €1,5 miljard aan Prosus (-1,3%). Dit bedrag kan oplopen tot €1,8 miljard

Ter vergelijking: de totale beurswaarde van Just Eat Takeaway bedroeg gisteren zo'n €3,5 miljard. Er stroomt door deze transactie een enorme berg met cash naar de aandeelhouders van Just Eat Takeaway en dus is het niet zo vreemd de markt euforisch reageert.

Toch is analist Martin Crum een tikje minder enthousiast over de deal. Hoe dit precies zit, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes speren omhoog. De Nederlandse vergoeding dikt 14 basispunten aan tot 1,53%. Dit zijn echt ongekende bewegingen.

  • Nederland: +14 basispunten (+1,53%)
  • Duitsland:+14 basispunten (+1,23%)
  • Italië: +17 basispunten (+3,49%)
  • Verenigd Koninkrijk: +14 basispunten (+2,45%)
  • Verenigde Staten: +11 basispunten (+2,99%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: -0,9%
  • AEX deze maand: -0,9%
  • AEX dit jaar: -9,4%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -7,8% 

Lauwe week

De brede markt kleurt deze week rood, al moeten we de uitslagen ook weer niet overdrijven. De AEX verliest 0,9% en daarmee houdt het de schade een tikje beter binnen de perken dan de DAX (-1,6%).

De zwakste schakel is de AMX (-2,7%), al kent deze index een bovengemiddelde beta. Hierin zitten immers veel aandelen met een bovengemiddeld risicoprofiel en dan gaat het extra hard omlaag als de beurs er zwak bij ligt. 

 

AEX

De beursdag van vandaag vertelt het verhaal van de gehele week. Just Eat Takeaway (+19,7%) en Ahold (+4,4%) noteren bovenaan het lijstje stijgers, terwijl Adyen (-12,4%) als gevolg van de tegenvallende halfjaarcijfers terrein moet prijsgeven. Met name de marge-ontwikkeling was teleurstellend.

 

AMX

Alfen (-9,1%) werd een week voor de publicatie van de halfjaarcijfers van de kooplijst van Berenberg geschrapt. Flow Traders (-5,9%) ging ex-dividend al kan dat het volledige verlies niet verklaren.

Fugro (+4,3%) ligt er daarentegen wel goed bij. De bodemonderzoeker is wat mij betreft een aantrekkelijk overnamekandidaat voor investeringsmaatschappij HAL. Zeker op het moment dat Boskalis definitief is overgenomen.

 

ASCX

Pharming (+13,3%) dendert door. Mijn complimenten voor de zittenblijvers. Een fantasie-aandeel als Fastned (-15,0%) doet daarentegen een grote stap terug. Dit is een voorbeeld van een aandeel dat zeer gevoelig is voor de rente dus komt deze forse koersdaling niet als een volslagen verrassing.

 

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links