Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Sentiment niet kapot te krijgen

Slotcall: Sentiment niet kapot te krijgen

Het sentiment is de laatste weken goed en ook vandaag hebben we niets te klagen. De gehele dag noteerde de AEX (+0,0%) in het rood, maar op het slot weet de hoofdindex het gehele verlies goed te maken.

Daarmee presteren we overigens aanzienlijk slechter dan de overige Europese indices. De DAX wint bijvoorbeeld 0,9%. De agenda was vandaag grotendeels leeg. Alleen om 16:00 kwam er een cijfer door van het Amerikaanse consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

Joe Sixpack blijft pessimistisch gestemd

Er kwam een stand van 55,1 uit de bus. Dit is weliswaar beter dan de 52,5 waarop economen rekenden, maar feit blijft dat Joe sixpack somber is. Ik geef hem geen ongelijk, want de inflatie is nog altijd hoog. 

Op het inflatiecijfer van 8,5% van woensdag werd door de markt positief gereageerd, maar toch is het geen cijfer om trots op te zijn. De verwachting is wel dat de inflatie de komende maanden verder af zal nemen. Wellicht trekt dan ook het consumentenvertrouwen weer aan.

Het brede beeld is dat de uitslagen vandaag relatief beperkt zijn. Wat opvalt is dat Ahold (-2,9%) wederom een deel van zijn cijferwinst moet prijsgeven. Verder zijn er geen bewegingen waarneembaar waar nog jaren over zal worden nagepraat.

De chippers vinden de weg omhoog en de twee bleeders van dit jaar - Just Eat Takeaway (-1,8%) en Philips (-0,6%) - moeten weer terrein prijsgeven. De onzekerheid over eventuele schadeclaims en de tegenvallende bedrijfspresaties houden de koers van de procent van hoogwaardige medische apparaten laag.

Ontex

Eind vorige maand rapporteerde Ontex (+2,4%) zijn halfjaarcijfers. Het aandeel is populair onder IEX-Premium leden waardoor het niet verkeerd is om het aandeel een keer in deze slotcall te behandelen. 

De Belgische luierfabrikant is een typisch voorbeeld van een turnaroundkandidaat. Vijf jaar geleden noteerde het aandeel nog tegen €30, maar inmiddels is daar nog iets meer dan €6 van over. Het grootste pijnpunt is de winstontwikkeling

Veel interesse ondanks problemen

Dit bleek ook uit de eerstehalfjaarcijfers. De omzet dikte weliswaar met 17% aan tot €1,15 miljard, maar het bedrijfsresultaat halveerde tot €49,4 miljoen. Ontex heeft te lijden onder de hoge kosteninflatie. De markt voor babyluiers is hoog concurrerend en partijen als Procter & Gamble en Kimberly Clark hebben een lange adem.

Daar komt bij dat de schuldenlast als een molensteen om de nek van Ontex hangt. Hierdoor moet het bedrijf een deel van zijn niet-kernactiviteiten verkopen. Onder andere is het bedrijf met de Braziliaanse luierfabrikant Flora in gesprek over de verkoop van zijn Braziliaanse activiteiten.

Kijk er ook niet gek van op dat wanneer de schuldpositie op orde is de gehele onderneming wordt overgenomen. Het is reeds bevestigd dat AIP Partners interesse heeft. Hoe de IEX-Beleggersdesk over het aandeel oordeelt, leest u in het onderstaande artikel.

Disney

Een veel kapitaalkrachtigere partij is Disney (+2,5%). Het bedrijf is aardig bezig om marktaandeel bij Netflix in te pikken, zo groeiden de online streamingsdiensten in het tweede kwartaal met 19% op jaarbasis.

Dit heeft zijn prijs, want het operationele verlies van deze divisie kwam uit op $1 miljard. De overige activiteiten van Disney - waaronder de pretparken - moeten dit compenseren. 

Disney noteert tegen 20 keer de verwachte winst over 2023. Dit is een stevige prijs al is het aandeel historisch gezien bovengemiddeld gewaardeerd. Dit komt door het sterke trackrecord en de gunstige groeivooruitzichten. Of u de aandelen kunt kopen, leest u in het onderstaande artikel. 

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier lopen vandaag in een brede lijn op. Uitzondering op de regels is de Amerikaanse rente.

 • Nederland: +2 basispunten (+1,29%)
 • Duitsland:+2 basispunten (+0,99%)
 • Italië: +7 basispunten (+3,09%)
 • Verenigd Koninkrijk: +6 basispunten (+2,12%)
 • Verenigde Staten: -4 basispunten (+2,85%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: +0,3%
 • AEX deze maand: -0,6%
 • AEX dit jaar: -9,1%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -7,3% 

Herstel zet door

De beurzen hebben er wereldwijd zin in en dan valt het plusje van 0,4% voor de AEX eigenlijk een beetje tegen. Op Wall Street variëren de winsten van 2,0% voor de Nasdaq tot 2,5% voor de S&P500.

Zelfs de Duitse beurs (+1,7%) vindt de weg omhoog. Over een wat langere periode ziet het beeld er heel anders uit. De DAX noteert namelijk op hetzelfde niveau als in november 2017. Dit is inclusief het dividend. Kortom, in 5 jaar hebben Duitse aandelen geen waarde geschept. 

 

AEX

Aegon (+12,7%) wordt beloond voor zijn sterke tweedekwartaalcijfers. Zowel de kapitaalgeneratie als de solvabiliteitsratio vielen aanmerkelijk hoger uit dan verwacht. Met de cijfers van NN Group (-4,5%) was niets mis, maar de markt rekende stiekem op een outlookverhoging. Die bleef achterwege.

 

AMX

PostNL (-8,6%) ging deze week weliswaar ex-dividend, maar feit blijft dat de tweedekwartaalcijfers ronduit dramatisch waren. De omzet staat onder druk en het bedrijfsresultaat kelderde met liefst 80%. CTP (+12,8%) zag de winst in het eerste halfjaar met 20% stijgen en de waarde van zijn vastgoedportefeuille werd met 5% opwaarts bijgesteld. 

ASCX

Fastned (+31,4%) blaast alles en iedereen weg op het Damrak. Maandag probeer ik met een analyse over de cijfers van het snellaadbedrijf te komen. Pharming (+13,5%) is sinds deze week penny stock af. 

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 30 sep Slotcall: Rentedaling helpt AEX omhoog 2
 2. 30 sep Aedifica: ongekende koersafstraffing
 3. 29 sep Ajax balanceert op dun koord

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 jan de vakman 12 augustus 2022 20:55
  Grote vriend Dividend Collector, nu tik je Niels toch ten onrechte op de vingers, naast het scheppen in de zandbak, betekent het zelfde woord ook; uit het niets, iets maken, GOD schiep uit het niets in 6 dagen de Hemel en de aarde, op de beurs kan dit natuurlijk niet, uit het niets, iets maken, toch is het woordgebruik in die zin er wel!!
 2. gn69 12 augustus 2022 21:31
  quote:

  jan de vakman schreef op 12 augustus 2022 20:55:

  Grote vriend Dividend Collector, nu tik je Niels toch ten onrechte op de vingers, naast het scheppen in de zandbak, betekent het zelfde woord ook; uit het niets, iets maken, GOD schiep uit het niets in 6 dagen de Hemel en de aarde, op de beurs kan dit natuurlijk niet, uit het niets, iets maken, toch is het woordgebruik in die zin er wel!!
  Grote vriend jan de vakman, nu tik je Dividend Collector ten onrechte op de vingers. Uit het niets iets maken is creëren en bij scheppen in die betekenis (de enige juiste betekenis in deze context) is "schiep" de verleden tijd en "geschapen" het voltooid deelwoord. "Geschept" bestaat wel, maar waarde schep je niet op met een schep. Dividend Collector heeft dus gewoon gelijk.
 3. The Big Short 12 augustus 2022 22:31
  Dat Ontex populair is onder IEX-Premium leden, daar gelooft toch werkelijk niemand iets van. Ontex wordt de lezers en luisteraars alhier al jaren door de strot geduwd, ik ben benieuwd hoeveel analisten en redactieleden long zitten in Ontex. Niels, niemand is geïnteresseerd in die hele luierfabrikant uit België, laten we er gewoon mee stoppen om er ook nog maar één woord aan vuil te maken.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links