Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: Coronagevoelige aandelen in de lift

Slotcall: Coronagevoelige aandelen in de lift

De AEX (-0,1%) is vandaag niet vooruit te branden, maar toch hebben we een gedenkwaardige beursdag achter de rug. Het grote nieuws is dat Pfizer een coronapil heeft ontwikkeld dat zeer effectief is voor kwetsbare groepen. Het leidt zelfs tot een ziekenhuisafname van 89%.

Als er door paxlovid, zoals deze coronapil heet, minder coronapatiënten in het ziekenhuis belanden, neemt de druk op de zorg af en zijn er minder overheidsmaatregelen nodig. In principe zou de veelbesproken QR-code er dan af kunnen. Dit betekent onder andere goed nieuws voor Unibail Rodamco (+5,1%). 

In Frankrijk komen ongevaccineerden grote winkelcentra niet binnen en daar hebben de huurders van het winkelvastgoedfonds last van. Laat Frankrijk nou net een belangrijke markt voor Unibail Rodamco zijn. Ik denk trouwens ook dat Basic-Fit (+3,2%) CEO Rene Moos vandaag een vreugdedansje heeft gedaan.

In diverse tradingupdates heeft hij corona meermaals vergelijken met het griepvirus dus vermoed ik zo dat de beste man niet zit te wachten op QR-codes voor sportscholen. Daar komt bij dat deze overheidsmaatregel ten koste gaat van het aantal leden. Dit geldt met name voor Frankrijk waar de vaccinatiegraad laag is.

+531.000 banen

Vandaag heeft helemaal niemand het over het Amerikaanse banenrapport. Dat terwijl het traditioneel het belangrijkste cijfer van de maand is. In de Verenigde Staten kwamen er in oktober 531.000 arbeidsplaatsen bij en dat is aanmerkelijk beter dan de 450.000 waarop de markt rekende.

Ook het werkloosheidspercentage van 4,6% viel iets gunstiger uit dan verwacht. De loongroei (+0,4% MoM) was echter precies in de prik en dat zorgde er mede voor dat de markt nauwelijks op het rapport reageerde. Sinds centrale banken met dollars strooien heeft het Payroll Report in belang moeten inboeten. Immers, hoe meer banen erbij komen hoe meer centrale bankiers geneigd zijn om hun voeten van het gaspedaal te halen.

Eurocommerical Properties

Ook Eurocommerial Properties (+2,0%) vindt de weg omhoog, maar dat komt uiteraard niet door de derdekwartaalcijfers. Deze vielen een klein beetje tegen, zo daalde het directe resultaat per aandeel in de eerste negen maanden naar €1,57. Positief is wel dat het bedrijf in het derde kwartaal 89% van zijn huren heeft ontvangen. Dat was in de eerste jaarhelft nog 82%.

De huidige koers van ECP noteert bijna 50% onder de netto intrinsieke waarde van €39,20. Daarmee geeft de markt aan dat de waarde van het vastgoed te hoog is getaxeerd. De huidige schuldgraad van 43% lijkt op het eerste oog in orde, maar deze is gebaseerd op de officiële waarde van het vastgoed.

Als de waarde van het vastgoed de komende jaren inderdaad naar beneden wordt bijgesteld, loopt de schuldgraad op. Dit is een van de redenen waarom het aandeel op de beurs zo'n lage waardering kent. Of het aandeel koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Sif

Sif (-4,4%) heeft sinds de beursgang in 2016 voor zijn aandeelhouders nog geen stuiver aan waarde gecreëerd. De introductiekoers lag zo rond de €14 en daar staat het aandeel nog steeds op. Dat terwijl de beurs in die periode zowat is verdubbeld. Ook de derdekwartaalcijfers waren niet om over naar huis te schrijven.

De zogenaamde contribution (omzet minus projectkosten) kwam uit op €24,8 miljoen en dat betekent slechts een lichte stijging ten opzichte van een jaar geleden. Dat terwijl 2020 bepaald geen goed jaar was voor de fabrikant van monopiles voor windmolens op zee. Ook de ebitda van €7,8 miljoen viel tegen.

Het aandeel noteert momenteel tegen 14 keer de getaxeerde winst over 2022 en kent een dividendrendement van ruim 2%. Of dit voldoende is voor een koopadvies leest u in het onderstaande artikel. 

Rentes

De vergoedingen op tienjaar staatspapier maken een duikvlucht. De Nederlandse rente zakt zes basispunten en noteert 0,16% negatief.

  • Nederland: -6 basispunten (-0,16%)
  • Duitsland: -7 basispunten (-0,28%)
  • Italië: -7 basispunten (+0,88%)
  • Verenigd Koninkrijk: -10 basispunten (+0,84%)
  • Verenigde Staten: -7 basispunten (+1,45%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +1,1%
  • AEX deze maand: +1,1%
  • AEX dit jaar: +31,2%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +33,9% 

Chippers stuwen AEX

De AEX (+1,1%) blijft duidelijk achter ten opzichte van de overige Europese indices en dat komt vooral door de tegenvallende prestaties van Royal Dutch Shell (-1,1%) en Unilever (-1,6%). Wat met name opvalt, is dat de Chinese beurzen het weer eens laten afweten. De Hang Seng index daalt circa 2%. De Nasdaq100 (+3,6%) is daarentegen on fire.

 

AEX

ASMI (+7,4%) en ASML (+5,3%) lijken te profiteren van de goede cijfers van Qualcomm. Besi (-1,0%) doet deze week niet mee met het feestje. Wolters Kluwer (+3,8%) stelde deze week wederom zijn outlook naar boven bij en Prosus (-4,3%) heeft last van het slechte sentiment onder Chinese technologie-aandelen.

 

AMX

Het is mij werkelijk een raadsel waarom Inpost (+19,1%) ineens zo hard omhoog gaat. Basic-Fit (+10,8%) laat er geen gras over groeien en verwacht dat het ledenaantal volgend jaar met ruim 40% oploopt. Ook de ebitdaverwachting van €240 miljoen voor 2022 is ambitieus. PostNL (+5,7%) publiceert maandag zijn derdekwartaalcijfers. Ik ben benieuwd.

 

ASCX

Heijmans (+21,1%) straalt op prachtige derdekwartaalcijfers daar waar ForFarmers (-6,2%) weer eens een pak rammel krijgt. Het veevoederbedrijf heeft last van de oplopende energieprijzen. 

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan als vanouds de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Another day @ the terrace 6 november 2021 11:40
    Wat een makkelijke en zure verdachtmaking. Ik denk dat een individuele analist weinig tot geen invloed heeft op de koers. Als je er last van hebt, kijk dan niet op deze site. Ik vind het juist van overtuiging blijken als aandelen koopt als je daarvan overtuigd bent. Vindt Niels een kundig analist die het heel vaak juist ziet. Bovendien met humor en goede redenen analyseert.

    Ik snap gewoon niet waarom mensen die zonder enige omkleden van redenen mensen de grond inboren.
    Probeer eens wat aardiger zijn, is voor jezelf ook prettig.
  2. Zijwaarts 6 november 2021 19:09
    Je hebt een beetje gelijk….maar kritiek mag toch wel? Niemand reageert op mijn verzoek om Mittal te duiden, vooral jouw bevriende analisten niet.
    Mittal stond stijf onderaan, maar er werd geneuzeld over aandelen rond de middellijn. Veilig en niets zeggend….
    Als ik Niels zou zijn zou ik zeggen: Staal maken kost giga veel energie, energie is duur dus onderaan de streep minder opbrengst, Corona speelt weer op, meer mensen thuis, dalende aankopen op alles, mensen bang. Chips tekorten, minder nieuwe auto’s, 2e hands floreert en de prijzen gaan door het dak, enz enz, maar moet ik dat dan zeggen??? En dan nog: verschillende banken geven een advies voor Mittal van € 35 - 42
  3. Zijwaarts 6 november 2021 19:17
    Wat een onzin Kees om mijn bericht te verwijderen, lijkt D66 wel…..kritiek mag niet??? Ik heb geen scheldwoorden gebruikt, maar prima jongen dan kap ik toch weer mee. Have fun en bescherm je collega’s met verve!!!

    Verzoek: verwijder mijn account, gebeurde 2 jaar geleden ook al op twijfelachtige gronden. Schakel mijn advocaat niet niet in, dus no worries, sleep tight
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.