Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: Slecht nieuws is goed nieuws

Slotcall: Slecht nieuws is goed nieuws

De AEX (+0,4%) weet 'dankzij' een tegenvallend Amerikaans banenrapport op een nieuwe all time high te sluiten. Om 14:30 uur kwam het cijfer uit en daarop volgde een mooie spike omhoog. Dit klinkt misschien vreemd, maar is het niet.

Hoe slechter het cijfer hoe groter de kans dat de stimulering van centrale banken intact blijft. Daar komt bij dat we ons over de Amerikaanse arbeidsmarkt geen zorgen hoeven te maken. Er kwamen in mei 559.000 banen bij daar waar de markt rekende op een plus van 650.000. Tevens zakte de werkloosheid tot 5,8%. 

Het brede beeld is dat de chippers de beurs omhoog stuwen. ASML (+1,6%) kent bijvoorbeeld een weging van 16,4% binnen de AEX. Daarmee zet het de hoofdindex zelfstandig 0,3% hoger. Zonder onze chipgigant waren we in Amsterdam dus vlak gesloten.

De grootste uitschieter is Adyen (+3,4%) zonder dat we extreem belangrijk nieuws tegenkomen. De betaalverwerker is een aandeel met een hoge beta dus maakt het wel vaker gekke sprongen. Dit jaar behoort Adyen met een verlies van 2% echter tot de slechtst presterende aandelen binnen de AEX. Alleen Just Eat Takeaway (-19%) presteert nog beroerder.

Elon Musk weer in opspraak

Zoals we inmiddels gewend zijn, gaat er haast geen dag voorbij zonder dat Tesla-, SpaceX- en memebaas Elon Musk over crypto tweet. Naast een meme over een koppel dat uit elkaar gaat, krijgen zijn 56 miljoen volgers een bitcoin te zien met een gebroken hart.

Cryptoliefhebbers nemen hem deze ongein op Twitter niet in dank af. “Elon denkt dat mensen die hun geld verliezen grappig is”, klinkt een van de reacties. Een ander schrijft: “Als je bitcoin haat, mag je ze naar mij sturen. Het grootste gedeelte van mijn portefeuille staat nu namelijk fors in de min door een tweet die jij plaatste terwijl ik lag te slapen.”

Als u denkt dat het niet kinderachtiger kan, dan heeft u het mis. Musk tweette eerder vandaag ‘Canada, USA, Mexico’ onder elkaar. Het duurde niet lang voordat mensen het onkuise acroniem zagen en gingen zoeken naar een gerelateerde cryptomunt.

IEX-Beleggerspodcast

Het is weer vrijdag dus hebben we voor u een nieuwe podcast in de aanbieding. Deze uitzending hebben we de eer om Robbert Manders te ontvangen. Hij is marktanalist bij IG Markets en zal in de toekomst regelmatig bij ons zijn visie over de markten geven.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Nieuwe all time high op de markten
  • AMC entertainment door het dak. Wat betekent dit?
  • Rendementsschattingen aandelen voor de komende 30 jaar
  • Crypto's nog nooit zo populair bij IEX'ers als nu.
  • Prosus op overnametour.
  • Premiumartikel van de week: Besi naar de €100?
  • Markt rekent op een hoger bod op Hunter Douglas
  • Vier lezersvragen, waaronder één over Just Eat Takeaway
  • Welk aandeel we zouden kiezen als we slechts 1 aandeel in portefeuille mogen hebben.
  • Onze grootste blunders op de beurs.

Beluister de podcast op Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts.

 

Rentes

De rentes gaan in een brede lijn omlaag. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt vier basispunten tot -0,08%.

  • Nederland: -4 basispunten (-0,08%)
  • Duitsland: -3 basispunten (-0,22%)
  • Italië: -3 basispunten (+0,87%)
  • Verenigd Koninkrijk: -4 basispunten (+0,80%)
  • Verenigde Staten: -5 basispunten (+1,57%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +1,0%
  • AEX deze maand: +1,5%
  • AEX dit jaar: +15,4%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +16,7% 

Crypto's herstellen

Ondanks dat bitcoin en Ethereum vandaag een draai om de oren krijgen, eindigen beide crypto's deze week met een mooi plus. Wat verder opvalt, is dat de olieprijs in de lift zit. De prijs voor een vat noordzee-olie bedraagt $71,53. Dit is het hoogste niveau sinds april 2019.

 

AEX

Besi (+7,9%) stoomt op. Begin deze week schreef analist Paul Weeteling er een interessant artikel over. Signify (+5,3%) noteert tegen een hoogste koers ooit en de aandeelhouders van Royal Dutch Shell (+3,6%) trekken zich niets aan van het vernietigende vonnis van de rechter. De koers gaat namelijk alleen maar verder omhoog.

 

AMX

Ik heb de AMX-fondsen weleens harder zien bewegen. De grootste uitschieter is Aperam (+5,0%). Het staalbedrijf profiteert van een koopadvies van Kepler Cheuvreux. Galapagos (-3,0%) zakt verder weg. Het bedrijf onderzoekt of Filgnotinib zou kunnen werken bij patienten met matig tot ernstig active Colitis Ulcerosa. De markt is echter niet onder de indruk.

 

ASCX

Accsys (+7,4%) sluit op €2 en beleggers nemen vooralsnog geen genoegen met het bod van €82 van grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg. De koers van Hunter Douglas (+5,2%) ligt hier nu zo'n 6% boven. Tot slot is Sif (-3,5%) sinds de beursgang in 2016 geen meter opgeschoten. 

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijne avond toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 4 juni 2021 19:07
    Biden gaat nog een stap verder dan Trump en verbiedt Amerikaanse investeringen in 59 Chinese bedrijven

    De Amerikaanse president Biden doet een schep boven op het sanctiebeleid waarmee zijn voorganger Trump vorig jaar de relatie met China op scherp zette. Biden breidt het verbod op Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven die banden hebben met het Chinese leger of technologie ontwikkelen voor digitale surveillance van Chinese staatsburgers verder uit.

    www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
  2. forum rang 4 Housepartyy 4 juni 2021 22:18
    quote:

    Brievenbus schreef op 4 juni 2021 18:57:

    Daar komt bij dat we ons over de Amerikaanse arbeidsmarkt geen zorgen hoeven te maken. Er kwamen in mei 559.000 banen bij daar waar de markt rekende op een plus van 650.000.

    ???
    De beurs is verslaafd aan stimulus en de columnist van dienst volgens mij ook. Een kritische noot ontbreekt al tijden.

    Ben benieuwd hoe diezelfde mensen over 10 jaar op deze periode terugkijken...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.