Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Politiek te vertrouwen?

Waarom is de politiek nu zo belangrijk voor iedereen in het algemeen en voor beleggers in het bijzonder? Het antwoord ligt natuurlijk voor de hand: de politici bepalen het beleid en via wetten, reguleringen en overheidsingrijpen bepalen zij wat de koers van ons allen gaat zijn.

De huidige crisis is, zoals ik al vaker betoogd heb, in eerste instantie de schuld van politici. Het zijn de politici die:

 • de eurozone fout hebben ontworpen, fout hebben ingevoerd en niet na hebben geleefd
 • de boekhoudregels, bankregulering, belastingen, subsidies, accijnzen, importheffingen, de nationale schuld, et cetera bepalen

En begrijpt u me niet verkeerd, de overheid heeft veel medeplichtigen (banken en verzekeraars bijvoorbeeld) maar die zijn in de meeste gevallen uitvoerders van het beleid. Zij hebben wel degelijk (op zijn minst een morele) verantwoording af te leggen voor een deel van de misstanden, maar met goed politiek beleid had dit allemaal voorkomen kunnen worden.

Jubelstemming
Met de beurzen weer in jubelstemming zou je denken dat beleggers geloven dat de crisis zeer binnenkort wordt opgelost. Impliciet zeggen beleggers dus weer vertrouwen te hebben in de politiek. De vraag is nu of dat wel verstandig is. Als ik de eerste weken van 2012 bekijk en de laatste maanden van 2011, dan zie ik alleen maar reden tot wanhoop. Hieronder volgt een kleine opsomming:

 • Jan Kees de Jager heeft in 2011 meerdere keren verzekerd dat we al ons geld terugkrijgen van Griekenland. Nu zegt hij dat een Grieks bankroet wellicht mogelijk is... Verder wil hij dat banken nog meer “vrijwillig” Griekse schulden kwijtschelden zodat in 2020 de Griekse staatsschuld weer draagbaar wordt. Maar bedoelt de beste man nu dat als de Griekse schuld van 160% van bruto binnenlands product (bbp) naar 120% van het bbp gaat (en dan neem ik de über-positieve bbp-ramingen van de politiek over) de schuld ineens draagbaar zal zijn? Dat is natuurlijk quatsch. Griekenland is al failliet en De Jager weet niet waarover hij het heeft of hij tracht de waarheid te verdoezelen.
 • De gehele Europese politiek heeft besloten, in haar oneindige wijsheid, om een olie-embargo op te leggen aangaande Iranese olie. Hiermee willen ze Iran straffen voor hun spielerei met uranium voor militaire doeleinden. Het embargo gaat, volgens de Europese Unie, ervoor zorgen dat Iran minder geld verdient om een nucleair programma te bekostigen. Als ik naar de feiten kijk kom ik op precies tot de tegenovergestelde conclusie want het embargo op Iranese olie zal nooit door iedereen gesteund worden dus het enige wat de Europese Unie bereikt is dat de olieprijs omhoogschiet door de spanningen. Iran verkoopt dan olie tegen een hogere prijs aan andere kopers (er zijn genoeg landen die niet meedoen aan een embargo) en verdient dus méér geld. Zijn zij nou zo dom of is dit gewoon de eerste akte in een toneelstuk met als climax een oorlog tegen Iran?
 • Duitse en Franse politici willen de nieuwe bankregels (Basel III) verzwakken want de arme bankjes zouden anders minder kredieten uitgeven om zo hun kapitaalbuffer-ratio’s te verbeteren. Duh-uh! Dat is nu precies wat er nodig is; banken moeten krimpen want ze hebben te veel (slechte) leningen uitstaan. Banken moeten krimpen, veiliger worden en in dienst staan van de economie en niet omgekeerd. Maar de politiek is bang voor de broekriem aanhalen en te biechten dat ze fouten hebben gemaakt; (her)verkiezingen is wat hun het meeste bezighoudt. Het ligt ze dus zeer aan het hart om de status quo te handhaven.
 • De eurozone heeft nu een begrotingspact gesloten waar alle euroknuffelaars erg blij mee zijn. Het gekke is dat het plan dat er eerst lag al slap was en dat deze nu verder is verwaterd tot een flutpact dat nagenoeg overeenkomt met het originele begrotingspact van Maastricht van 1992! Kortom, alle eurotoppen hebben niets opgeleverd behalve recordomzetten voor hotels, restaurants, cateraars en escortbedrijven.
 • De Nederlandse politiek heeft verder uitgeblonken door de hoofddoek van koningin Beatrix te bespreken, Laura Dekkers te betuttelen en een verzoek tot een nieuw (door belastingcenten gefinancierd) onderzoek te doen naar wijlen Prins Bernhard inzake affaire Lockheed van 1976. Who cares? Wat een onzin, wat een charade en wat een schande.

Misdaad van de eeuw
Enfin, als belegger kun je maar beter niet rekenen op de kunde en visie van politici. Je kunt beter je eigen plan trekken en van alle anomalieën gebruikmaken (zie vorige columns). Maar één ding blijft mij dwars zitten: hoe komen die politici toch aan de macht? Het antwoord ligt in de tekst van dit briljante nummer van Supertramp en dat geeft te denken...


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 24 januari 2012 15:09
  Ik heb alle vertrouwen in de domheid en kwaadwillendheid van de politici. Het is mij ook een raadsel waarom ze aan de macht komen, waarschijnlijk een combinatie van elitebelangen en concurrende politici van de macht weghouden.

  Het stukje over de banken begreep ik niet helemaal. Was het immoreel om Griekse obligaties te kopen voor een lage rente? Leg eens uit? Was het immoreel om tophypotheken te verstrekken aan Nederlanders? Leg eens uit?

  Banken hebben zeker lelijke dingen gedaan, zoals nepverzekeringen aansmeren en financiele producten verkopen die expres zo ingewikkeld gemaakt worden, dat klanten het niet kunnen begrijpen. Dat is immoreel, maar met de huidige crisis heeft dat niets van doen.
 2. forum rang 4 theo1 24 januari 2012 16:24
  Inderdaad ontluisterend hoe het parlement zich met de ene na de andere futiliteit bezighoudt terwijl er intussen wel iets wezenlijkers op het spel staat. Geen wonder dat de kiezer cynisch wordt.

  Misschien wel net zo verontrustend is de vertoning rond het CDA (en tegenwoordig iets meer in de luwte ook de pvda) die intussen op zoek zijn naar ideeën. Hoe verzin je het, een politieke partij die 4 keer de verkiezingen moet verliezen om tot het inzicht te komen dat ideeën ook wel handig zijn. In de normale wereld begin je met ideeën en richt je daarna een partij op om die te realiseren, in de vaderlandsche politiek begin je met een partij en zoek je daar achteraf nog eens ideeën bij. De verdwazing ten top.
 3. [verwijderd] 24 januari 2012 16:26
  Ze komen aan de macht omdat wij ze kiezen! "Elk volk krijgt de regering die het verdient"
  Het is niet immoreel om obligaties te kopen tegen een lage rente en het is niet immoreel om tophypotheken te verstrekken. Daarnaast is het dan ook niet immoreel om Griekenland failliet te laten gaan en iemand die zijn tophypotheek niet kan betalen uit zijn huis te zetten. Dat zijn de regels van de vrije markt. Alleen politici buigen deze regels maar al te graag om als het hun uitkomt. Ik heb liever een tophypotheek waarmee ik mijn droom kan verwezenlijken, het daarbij behorende risico van uitzetting neem ik voor lief ipv hypocriete betutteling door politici en de AFM. Op het niveau van Europa gelden geen wetten meer, alles kan met de dag veranderen! Chaos!
 4. [verwijderd] 24 januari 2012 16:28
  Weer een lekker stuk om er tegen in te gaan. Bedankt. Dat Nederlandse politici zich bezig hielden met hoofddoeken, pro-joods èn anti-moslim is overduidelijk. Ik zou zo zeggen 'de verkwanselarij van Rutte' is aan de macht en straks die van de SP. M.i. komt die crisis voort uit het neoliberale gedachtegoed dat de 'de markt alles regelt, dus ook Uw ondergang' aangehangen door het merendeel van de europees-amerikaans-angelsaksische bevolking, kortom de helft van het noordelijk halfrond. Min. de jager is een politiek acteur handelend in geldzaken.
 5. [verwijderd] 24 januari 2012 16:31
  Ieder volk krijgt de politici die 't verdient. In ons geval hebben wij ze zelf mogen kiezen. Net als de vergrijzing is ook de Euro niet zomaar uit de lucht komen vallen. Blijkbaar laat het hele volk zich dan toch de hele tijd in de maling nemen. Wellicht dat de heer Sassen zich beter met de politiek bezig kan gaan houden. Dan komt het met zijn short posities vanzelf wel goed.
 6. biopro 24 januari 2012 16:32
  Als part-time politicus (gemeenteraadslid) erger ik me groen en geel aan uw gebral. Ik ben niet kwaadwillend, net zoals de meeste politici, en politici zijn ook niet dom. De allermeesten proberen naar beste vermogen te werken. Ik zit daar, en zij zitten daar omdat U ons gekozen hebt. U hebt alle vrijheid iemand anders te kiezen. Zolang ik er zit zal ik beslissingen moeten nemen.

  Soms is er een grote crisis. Dan moeten we naar bevind van zaken handelen. Iedereen weet het ondertussen beter, maar niemand steekt een poot uit. Ik pas er in elk geval voor me aan de lopende band te laten beledigen, en zal de volgende verkiezingen niet meer mee maken.

  Als U zulke goede ideeen hebt, steek de handen dan eens uit de mouwen in plaats van te katten.
 7. [verwijderd] 24 januari 2012 16:46
  Ik heb een goed idee? Investeer meer in zonnepanelen! Daarmee wordt het laatste grote machtsbolwerk aangevallen, namelijk de olie industrie die met behulp van banken en politici oorlogen financiert en in gang zet waardoor de elite zich verder verrijkt doormiddel van wapenverkopen en veel te dure wederopbouw projecten. Het milieu, gezondheid en werkgelegenheid gaan er allemaal op vooruit. The green new deal, nu ook te implementeren op gemeentelijk niveau!
 8. [verwijderd] 24 januari 2012 16:56
  quote biopro: zal de volgende verkiezingen niet meer mee maken.
  mijnheer voorspel uw einde niet, dat is deze keer niet waar.
  of bent u bang dat u weggeveegd wordt?
  ik ben het gedeeltelijk met u eens, maar het gros van de gemeenteraadsleden hebben een megalomaan ego, bv. zie maar wat voor panden ze neerzetten ipv. aan de burger te denken die het moet ophoesten. ze komen altijd achteraan in de tijd met beslissingen,en hebben bijna altijd dubbele agenda's, en maar janken. kom op, blijf werken aan een goede gemeenschap! dat meen ik echt.
 9. [verwijderd] 24 januari 2012 17:20
  ethisch dilemma:

  17 vrienden zitten bij elkaar. 1 van hen heeft een probleem: "ik kan mijn schulden niet terugbetalen". "Nou", zeggen de 16 anderen in koor, "dan zeggen we gewoon tegen jouw schuldeisers dat ze maar wat van hun vordering af moeten halen - opgelost"
  "Ja, maar ik ben ook iets aan jullie schuldig" zie de probleemvriend.
  "ons moet je wel alles terugbelaten" zeiden de 16 in koor, "maar wij zullen alle anderen het mes op de keel zetten. Dan ben jij uit de zorgen, je moet natuurlijk voortaan wel in armoede leven en werk hebben we ook niet voor je".

  Vraag: zijn deze 17 vrienden op een ethisch verantwoorde manier bezig?
 10. [verwijderd] 24 januari 2012 18:19
  quote:

  biopro schreef op 24 januari 2012 17:55:

  ik ben bioloog, geen makelaar of aannemer. Ik zi nu juist in de gemeenteraad om dit soort dingen te voorkomen. Maar maak U geen zorgen, ik stap eruit.
  Begrijp ik hier dat u persoonlijk directe ervaring heeft van kwade wil bij 'collega' politici? Zo ja, waarom zou ik dat dan niet mogen schrijven?

  Vindt u het van goede wil getuigen om een ernstig probleem expres niet op te lossen, hele landen en volkeren te laten barsten, zodat je een onzinnige constructie van maatregelen kunt optuigen, die je als breekijzer gebruikt om een verborgen agenda te realiseren?
 11. forum rang 4 nobahamas 24 januari 2012 20:15
  In het jargon van Laura:
  De beste stuurlui staan (nu) aan lagerwal maar dat hebben ze nog steeds niet door.
  Het zou goed zijn als de dames en heren in het kielzog treden van Laura; voor een jaartje je eigen roer in handen, en directe verantwoordelijkheid nemen voor je eigen handelen.
  Ondertussen laten we het besturen van Europa over aan de Laura´s onder ons!
 12. forum rang 4 Henk Snaph 24 januari 2012 21:10
  De politiek maakt ongetwjfeld grote fouten. Ons bsteedbaar inkomen daalt omdat de griekse ambtenaren betaald moeten worden.

  Overal waar we ellende zien komt steeds weer de zelfde naam opduiken:

  Goldman Sachs. Of ze hebben het spel in handen of de mensen die de fouten maken komen van Goldman Sachs Toeval????????

  henks
 13. Marconosto 24 januari 2012 22:17
  quote:

  Henk Snaph schreef op 24 januari 2012 21:10:

  De politiek maakt ongetwjfeld grote fouten. Ons bsteedbaar inkomen daalt omdat de griekse ambtenaren betaald moeten worden.

  Overal waar we ellende zien komt steeds weer de zelfde naam opduiken:

  Goldman Sachs. Of ze hebben het spel in handen of de mensen die de fouten maken komen van Goldman Sachs Toeval????????

  henks
  Kijk eens goed naar dit plaatje waar ze vandaan komen
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links