Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Onrust ebt weg

Slotcall: Onrust ebt weg

De AEX (-0,2%) blijft vandaag dicht bij huis. Daar kon het Amerikaanse banencijfer geen verandering in brengen. Afgelopen maand kwamen er 49.000 arbeidsplaatsen bij en dat is precies in lijn met de verwachtingen.

De werkloosheid zakte naar 6,3% en dat is wel een grote verrassing. Analisten gingen uit van 6,7%. Wellicht komt dit doordat minder mensen zich opgeven als werkloos. Bijvoorbeeld omdat zij op korte termijn geen perspectief zien. 

Wat verder opvalt, is dat Unilever (-1,8%) wederom terrein moet prijsgeven. Dat terwijl de cijfers van gisteren helemaal niet zo slecht waren. Het bedrijf heeft vooral te kampen met negatieve valuta-effecten. Royal Dutch Shell (+3,0%) daarentegen gaat aan kop. Het olieconcern profiteert van koersdoelverhogingen van diverse zakenbanken. 

Boskalis

Goed nieuws voor Boskalis (+6,1%), want de Denen zijn van plan om een nieuw eiland in de Noordzee te ontwikkelen. Het idee is om er duurzame energie op te wekken, waaronder groene waterstof en windenergie. Het project gaat circa €30 miljard kosten en de markt verwacht dat Boskalis er ook een graantje van meepikt.

Bij de aanleg van kustmatige eiland moet er flink worden gebaggerd en dat is het specialisme van Boskalis. Sowieso gaat het de laatste tijd goed met de maritiem dienstverlener. In december haalde het bedrijf in de Filipijnen nog zijn grootste order ooit binnen.

De onderstaande grafiek laat zien dat Boskalis toch nog een behoorlijke inhaalslag moet maken. Waar de AEX de afgelopen vijf jaar 80% is opgelopen, staat de maritiem dienstverlener nog 20% onder water. 

Boskalis
Klik op de afbeelding voor een grote versie (Bron Reuters) 

IEX-Beleggerspodcast

Het is weer vrijdag en dus is het weer tijd voor een nieuwe podcast. Arend Jan en ik bespreken op luchtige wijze de belangrijkste beursontwikkelingen van de afgelopen week. Ook blikken we alvast vooruit.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Boskalis
  • Gamestop
  • Royal Dutch Shell
  • Unilever
  • TomTom
  • HAL
  • Jeff Bezos
  • ArcelorMittal
  • ABN Amro
  • Flow Traders
  • Unibail Rodamco

De podcast is te vinden onder andere in Spotify, Google Play en iTunes. Ook kunt u gewoon op onderstaande link klikken. 

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +2,5%
  • AEX deze maand: +2,5%
  • AEX dit jaar: +4,5%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +4,6% 

Lagere volatiliteit

De paniekbarometer VIX (-35,8%) maakt als gevolg van het goede sentiment op de financiële markten een duikvlucht. Goud (-2,0%) heeft last van de aantrekkende dollar en de Nasdaq100 (+5,1%) profiteert van de goede kwartaalcijfers van Alphabet. 

Indices

AEX

Adyen (+9,6%) speert er zonder duidelijk aanwijsbare reden vandoor. Komende woensdag presenteert het betaalplatform de jaarcijfers. Unibail Rodamco (-11,5%) staat weer met beide benen op de grond. De shortsqueeze van vorige week is van korte duur gebleken.

AEX

AMX

De lockdown wordt verder verlengd, maar Basic-Fit (+11,5%) gaat aan kop binnen de AMX. Corbion (+9,8%) staat vrijwel nooit in de spotlights maar het aandeel zet deze week wel een all-time high op het bord.

WDP (-1,9%) haalde €200 miljoen op met een flitsemissie. De discount bedroeg 3,3% ten opzichte van de slotkoers van woensdag.

AMX

ASCX

Het is mij een compleet raadsel waarom BAM 13,8% oploopt. TomTom (-16,8%) wordt vanwege tegenvallende vierdekwartaalcijfers afgestraft. Ook de outlook geeft weinig hoop.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bergen 6 februari 2021 01:32
    Koerts: "Afgelopen maand kwamen er 49.000 arbeidsplaatsen bij en dat is precies in lijn met de verwachtingen."
    Elders op IEX (Bloomberg nieuws): "In totaal kwamen er exclusief de landbouw 49.000 arbeidsplaatsen bij, terwijl in doorsnee werd gerekend op zo'n 105.000 extra banen."

    Wie heeft het juist, Koerts of Bloomberg? Ik vermoed de laatste.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links