Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
TA: Stagnatie

TA: Stagnatie

Technisch stagneren wereldwijde aandelenbeurzen synchroon met elkaar, met horizontaal koersverloop.

Er is maandagochtend, aan de start van een nieuwe beursweek, nog geen akkoord over een gezamenlijk Europees herstelplan. De stroeve gesprekken over het Europese herstelfonds van 750 miljard euro zijn opgeschort tot maandagmiddag. Ingewijden verwachten een compromisachtig besluit, waarin Nederland slechts deels zijn zin krijgt.

Onzekerheden stapelen zich op

Van premier Mark Rutte, die als Nederlandse regeringsleider het blok van 'zuinige landen' aanvoert lijken niet al zijn eisen haalbaar. Voor de financiële markten is dit geen goed nieuws. De onzekerheid duurt voort en daar houden beleggers niet van.

Daarnaast stapelen aan de zijlijn ook andere 'onzekerheden' zich op:

  • De nieuwe recordcijfers aan coronabesmettingen in de VS
  • Steeds meer landen in Europa starten nieuwe coronamaatregelen, waarmee eerdere versoepelingen ongedaan gemaakt worden
  • Ook in de VS worden in steeds meer staten en grote steden de coronamaatregelen verscherpt

Daar staan een paar pluspuntjes tegenover:

  • Beleggers in de VS rekenen op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de overheid
  • Verder rekent het IMF voor de VS  op een krimp van 6,6 procent, wat minder is dan de neergang van 8 procent die eerder was verwacht

Stagnerende koerspatronen

Kortom, beleggers hebben het lastig om in te schatten waar het met de koersen heen kan gaan. De vlakke plaatjes van de afgelopen weken getuigen daarvan.

Voor de technisch analist zijn de grafieken leidend. Die verdisconteren alle bovenstaande, soms tegenstrijdige, omgevingsfactoren. En zonder uitzondering, zien we overal in de wereld stagnerende, dus onbesliste, koerspatronen. Zowel op de beursplaatjes van Europa, Azië, Australië en de VS is het koersverloop vooral zijwaarts, consoliderend dus onbeslist.

Ook het feit dat alle aandelenmarkten volledig synchroon met elkaar bewegen, geeft aan dat beleggers de adem inhouden. Er vindt geen kapitaaloverheveling van de ene regio naar de andere plaats, dus geen rotatie. Iedereen houdt het geld op zak, daar staat wel tegenover dat aandelen ook niet massaal worden gedumpt. Kortom, pas op de plaats.

Daarom laat ik vandaag 4 regio's zien die zonder uitzondering een vlak verloop laten zien:  Europa, Azië, Australië en de VS. Maar ik begin met de AEX.

Nederlandse beurs stabiliseert binnen het stijgende trendkanaal

De AEX-index consolideert binnen de opwaartse trend. Toppen en bodems blijven in elkaar overlopen, wat aangeeft dat beleggers de weg even kwijt zijn. De laatste topjes suggereren dat er tussen 573,46 (high van 5 juni) 582,43 (high van 15 juli) steeds wat aanbod in de markt komt.

Heel erg schadelijk is dit nog niet. Maar het geeft wel te denken dat er dus lichte verkoopdruk boven de markt hangt. Echter pas onder steun 549,88 (bodem van 25 juni) loopt het technische plaatje schade op. Conclusie: Technisch verliest de AEX-index iets aan kracht, maar de schade is vooralsnog beperkt.


Europese beursgemiddelde laat wat hapering zien

De Euro Stoxx 50 index maakt al een paar weken pas op de plaats.  Pas met een doorbraak en slotstand boven de koerspiek van begin juni rond  3.399,71 kan de oude stijgende trend worden hervat. De volgende horde daarna ligt rond de top van februari op 3.867,28.

Japan stagneert

De Nikkei 225 index weerspeigelt het zelfde neutrale patroon als de beurzen elders. De Japanse beurs beweegt al wekenlang onder de top  en weerstand 23.185,85,  van 9 juni.  Voor een volgende verbetering is een doorbraak hierboven noodzakelijk.

Er zal dan meer opwaarts potentieel vrijkomen. Het volgende ijkpunt ligt op de toppen van begin 2020 rond 24.115,95.




De S&P 500 index stabiliseert onder de weerstand 3.233,10

De S&P 500 index maakt pas op de plaats. Net als op alle andere aandelenmarkten ontbreekt het momenteel aan overtuiging. Van belang is dat de S&P index zich weet te handhaven boven steun 2.938,39 (bodem van 15 juni). De hogere bodems sinds februari wijzen nog wel op een opwaartse onderliggend trendbeeld.

Enkel na een uitbraak boven de top van 12 juni rond 3.233,10 wordt de opmars voortgezet. Daarna wordt het all time high rond 3.393,97 het volgende opwaartse koersdoel.


All Ordinaries-index  beweegt neutraal

Net als alle andere aandelenbeurzen consolideert ook de ASX index in Sydney. Nog wel  binnen de stijgende trend, maar het ontbreekt momenteel aan kracht.  Voor een hervatting van de stijgende trend dient de All Ordinaries-index boven de laatste top op 6.314,60 (gevormd op 9 juni) zien te breken.

Het volgende opwaartse koersdoel ligt daarna rond de toppen van begin van dit jaar op 7289,70.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Reacties

177 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 PietKeizer 20 juli 2020 09:13
    quote:

    ren-je-dement schreef op 20 juli 2020 08:53:

    Er is geen trend in WTI, Piet.

    invst.ly/rhxgd

    Ik kan met moeite een gekunsteld trendkanaal tekenen. En een steunlijn.
    Verder is het horizontaal gehannes rond niveaus die je links in de grafiek vindt, daar zie je die 40.40 horizontaal terug.
    oh, dat geloof ik meteen. maar omdat buster t (tenzij ik t verkeerd begreep) kort speelt keek ik niet verder dan 1 dag, vandaar mn inschatting obv afgelopen handelsweek + qualitate qua ultrakort trendje. dus hebben we wrsch. langs elkaar heen getekend:)
  2. forum rang 7 PietKeizer 20 juli 2020 09:15
    quote:

    Valse beer schreef op 20 juli 2020 09:10:

    Ben loeivast iedere dip kopen met name airliners,flauw op edel metaal alle goud,zilver eruit
    landbouwgrond er ook uit ,callspreads kopen.Fijne week
    ja, ja. goed, voor de nieuwkomers hier, om te weten.
    en waar koop jij die airliners dan mee, helicoptergeld? :))
177 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.