Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slot: Krachtige markt

Slot: Krachtige markt

De AEX (+1,2%) zet met dank aan ASML (+3,0%) de stijgende lijn door. De chipgigant kent een indexgewicht van ongeveer 17% en zet de hoofdindex zelfstandig 0,5% hoger.

Voor de rest is het op het macrofront rustig. We zien echter het aantal coronabesmettingen in Zuid Amerika fors oplopen, maar dat heeft nauwelijks impact op de koersen. Ook in de VS komen er nog altijd duizenden coronapatiënten bij, maar het is gelukkig te weinig om de versoepelingsmaatregelen terug te draaien.

Kijkend naar de opgelopen koersen, lijken de markten er vanuit te gaan dat een stricte lockdown, zoals we die in maart hadden, niet meer terug komt. Hier valt iets voor te zeggen, aangezien de economische schade van een nieuwe lockdown dusdanig groot is, dat het middel weleens erger kan zijn dan de kwaal.

Zeker met de Presidentsverkiezingen op komst zit President Donald Trump er niet op te wachten om de boel opnieuw dicht te gooien. Hij weet als de beste dat de aantrekkende werkgelegenheidscijfers dan als sneeuw voor de zon verdwijnen.

PostNL

Hoewel het een rustige beursdag was, viel er nog voldoende te beleven. Vooral PostNL (+18,0%) had er zin in vandaag. De post- en pakketbezorger kwam voor het eerst in de geschiedenis langs met een positieve winstwaarschuwing.

Ok, misschien overdrijf ik wat, maar ik kan mij alleen al die vervelende winstwaarschuwingen herinneren. PostNL profiteert van de coronacrisis, aangezien mensen steeds meer online bestellingen doen. Hierdoor stijgt het aantal geleverde pakketten in april en mei met 25% op jaarbasis.

Dat zijn cijfers die we niet van PostNL gewend zijn. De brievenpost is nog een drama, maar dat kan niet voorkomen dat de ebit-verwachting wordt verhoogd. Eerder ging PostNL uit van een ebit van €110 a 130 miljoen, maar deze zou nu 'sterk hoger' worden.

Pakken we de fameuze schaal van Mock erbij dan mogen beleggers uitgaan van een plus van 20 a 30%. Dit betekent dat een ebit van €150 tot de mogelijkheden behoort.  

 

Zware tijden kantorenvastgoed

Het aandeel NSI (-0,6%) wordt door de coronacrisis keihard geraakt. Nu bedrijven zien dat hun personeel prima thuis kan werken, zal een deel ervoor kiezen om dit zo te houden. Facebook had bijvoorbeeld eerder al gemeld dat werknemers permanent thuis mogen werken.

Zelfs bij Petrobras mag de helft van het personeel permanent vanuit huis werken. Het is een manier om de kosten te verlagen. Toch valt het niet uit te sluiten dat deze bedrijven weer bij draaien. Het werken op kantoor kent namelijk belangrijke voordelen.

Stel u bent stagiair dan is het wel zo prettig dat er iemand op kantoor is. Het wordt anders wel heel lastig om snel nieuwe dingen te leren. Op CNBC werd vanmiddag een ander voorbeeld genoemd. Stel, u bent een beginnend advocaat, welke rechtszaak gaat u bezoeken? Een digitale of een fysieke. De keuze is denk ik snel gemaakt.

Rentes

Over de rentemarkt kunnen we vandaag heel kort zijn: er gebeurde praktisch niets. De 'grote' uitschieter is de Spaanse rente met een plus van twee basispunten. 

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,2% omhoog en daarmee presteren een tikje beter dan de Duitsers (+0,5%) en Fransen (+0,9%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 2,5% omlaag en noteert 33,2 punten. 
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De S&P500 (-0,1%) en Dow Jones (-0,1%) koersen in het rood, terwijl de Nasdaq (+0,5%) verder oploopt.
  • De euro verliest 0,4% en noteert 1,122 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,2%) blijft aardig liggen.
  • Olie: WTI (+0,1%) en Brent (+0,0%) komen per saldo niet van hun plek.
  • De bitcoin (-1,0%) blijft ook dicht bij huis.

Het Damrak

  • Een eervolle vermelding gaat uit naar de beleggers die de gehele rit in ASML (+3,0%) en Adyen (+3,4%) hebben meegepikt. Beide fondsen sluiten vandaag op een all time high.
  • Royal Dutch Shell (-1,1%) valt daarentegen vies tegen. De olie- en gasprijzen blijven dicht bij huis en branchegenoot Total (+0,4%) vindt de weg omhoog. Dan zou Koninklijke olie niet ruim 1% lager mogen sluiten. Sowieso blijft het olie- en gasconcern dit jaar ver achter ten opzichte van sectorgenoten.
  • Prosus (+1,6%) profiteert van een koopadvies van HSBC. Het koersdoel wordt verhoogd van €71 naar €93.
  • Het is niet de dag van de verzekeraars. Aegon (-1,3%), ASR (-0,7%) en NN Group (-1,5%) vallen allemaal wat tegen. Een duidelijke trigger kan ik echter niet vinden.
  • Sanford & Bernstein ziet het weer zitten in Air France-KLM (-3,9%), maar daar denken beleggers duidelijk anders over. Ook Lufthansa (-1,5%) ligt vandaag slecht.
  • Gisteren werd bekend dat Signify (+2,1%) denkt dat UV-licht weleens kan helpen tegen de bestrijding van het coronavirus. Dat zorgt voor de nodige fantasie in het aandeel.
  • De chippers liggen er de gehele dag goed bij. ASMI (+1,4%) en Besi (+2,3%) kleurden de gehele dag groen.
  • In het laatste handelsuur loopt de koers van Nedap (+5,7%) ineens stevig op. Het bedrijf verwacht dat de omzet en winst als gevolg van de coronacrisis in de eerste jaarhelft zal dalen. 

Adviezen

  • Air France-KLM: naar kopen van houden en naar €6,70 van €5 - Sanford & Bernstein
  • Euronext: naar €95 van €92 en kopen - Jefferies
  • Just Eat Takeaway: naar €101,55 en kopen - JPMorgan Cazenove
  • PostNL: naar €2,80 van €2,75 en kopen - ING
  • PostNL: naar kopen van houden en €2 - Bank Degroof
  • Prosus: naar kopen van houden en naar €93 van €71 - HSBC
  • Unilever: naar €52 van €50 en houden - Independent Research
  • Wereldhave: naar verkopen van houden en €10 - Bank Degroof

Agenda

18 jun Event Consensus
08:00   TKH tradingupdate  
13:00   BoE rentebesluit 0,10%
13:00   Kroger Q1-cijfers  
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
14:30   VS Philadelphia Fed Index jun -25,0
15:00   Randstad AvA
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juni 2020 19:14
    Hoewel het een rustige beursdag was, viel er nog voldoende te beleven. Vooral PostNL (+18,0%) had er zin in vandaag. De post- en pakketbezorger kwam voor het eerst in de geschiedenis langs met een positieve winstwaarschuwing.

    Ok, misschien overdrijf ik wat, maar ik kan mij alleen al die vervelende winstwaarschuwingen herinneren. PostNL profiteert van de coronacrisis, aangezien mensen steeds meer online bestellingen doen. Hierdoor stijgt het aantal geleverde pakketten in april en mei met 25% op jaarbasis.

    Dat zijn cijfers die we niet van PostNL gewend zijn. De brievenpost is nog een drama, maar dat kan niet voorkomen dat de ebit-verwachting wordt verhoogd. Eerder ging PostNL uit van een ebit van €110 a 130 miljoen, maar deze zou nu 'sterk hoger' worden.

    Dan zou je denken, misschien nu eens een keer een blij bericht van ome Briefbeppie, maar nee.

    Klopt het dan misschien niet? Had het dan eigenlijk +36% moeten zijn brievenkleppert? :D lol
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.