Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Verkoopdruk door coronavirus neemt toe

TA: Verkoopdruk door coronavirus neemt toe

Update technische positie AEX (27 januari, 12.45 uur):

AEX-index valt nipt uit opwaartse trendkanaal

De Nederlandse beurs komt verder onder druk te taan. Nu de stijgende trend intraday wordt verlaten, treedt een verzwakking op in het technische plaatje.

Van belang is nu of de steun van 602,37 punten (de bodem van 19 november 2019) weet stand te houden.

Bij een overtuigende daling onder dit vangnet zou de verkoopdruk bevestigd worden. In dat geval komt het volgende neerwaartse koersdoel rond de bodem van 6 december 2019 te liggen op 581,02 punten.

 

Vinger aan de pols

De aandelenmarkten hielden afgelopen week wereldwijd de adem in na de uitbraak van het coronavirus in China. In eerste instantie daalden de koersen. Maar eind vorige week veerden beurzen weer wat op, na acties van de Chinese regering om de verspreiding in te dammen. De Chinese beurs blijft de komende dagen gesloten in verband met de viering van Chinees Nieuwjaar.

Het leed is echter nog niet geleden, nu het besmettelijke virus ook in Frankrijk en Canada is opgedoken.

Overigens vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het nog te vroeg om de uitbraak van het virus uit te roepen tot internationale noodsituatie. Wel spreekt de WHO van een noodtoestand voor China.

De beurzen houden de vinger aan de pols en volgen de ontwikkelingen van dag tot dag en soms zelfs van minuut tot minuut.

Gematigde eerste reactie op Chinese beurzen

De Chinese beurzen hebben per saldo gematigd negatief gereageerd op de uitbraak van het virus, dat 2019-nCoV is gedoopt. De China Shanghai Composite index verloor 5%, maar is daarna weer iets opgeveerd. De Hang Seng index werd na een daling van 4,5% opgevangen door de bodem van begin van dit jaar.

Op beide Chinese aandelenmarkten is de technische schade beperkt gebleven. Tot nu toe is het echte 'verkoopvirus' op de aandelenbeurzen uitgebleven. Wellicht dat na het Chinees Nieuwjaar de steunniveaus alsnog opnieuw worden getest.

In de Chinese samenleving is geen sprake van de gebruikelijke euforie naar aanleiding van het Chinese nieuwjaar en de start van het jaar van de Rat. Een goede reden om op beide aandelenbeurzen te kijken waar de kritieke grenzen liggen.

De beurs van Hong Kong test steun 27.857,73

Op de Hang Seng-index is het technische plaatje licht verzwakt. Op korte termijn houden we rekening met uitslagen in de trading range tussen de steun van 27.857,73 (de bodem van 8 januari) en de weerstand van 29.174,92 punten (gevormd op 20 januari).

Een uitbraak buiten deze bandbreedte zal de nieuwe richting bepalen. Na een doorbraak onder de steun van 27.857,73 punten wordt de bodem van 4 december vorig jaar, van rond de 25.995,15 punten, het volgende neerwaartse koersdoel.Chinese beurs door steun 2.960,44 opgevangen

De recente koersdip bracht de China Shanghai Composite index weer terug onder de voorgaande toppen, waardoor het technische beeld iets verzwakte.

Deze zogeheten 'false move' breekt bovendien de herstelfase naar onderen af, hetgeen de lichte verkoopdruk bevestigt.

De steun rond 2.960,44 heeft de correctie overigens goed opgevangen. De Chinese beurs blijft vooralsnog zijwaarts fluctueren tussen deze steun van 2.960,44 (de bodem van 23 december 2019) en de weerstand van 3.127,17 (gevormd op 14 januari).

Pas na een doorbraak onder de steun van 2.960,44 gaat het luik open en wordt 2.849,24 het volgende neerwaartse koersdoel.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 De rente breekt een belangrijke barrière 70
 2. 19 jan De olieprijs ligt op ramkoers 268
 3. 18 jan Koopscenario Philips 2

Reacties

421 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 'd Aandelen 27 januari 2020 08:18
  Goedemorgen,

  de FDAX stond vrijdag bijna 200 punten hoger en nu weer 200 punten lager, tov vrijdag in de oversold modus op laagste punt 13361.

  Vrijdag ging het direct omhoog bij opening DAX nu een tegenovergestelde beweging of wordt er eerst winst gepakt op de shorts en gaat het omhoog?

  Het wordt wachten op opening DAX.
 2. Matthijs1975 27 januari 2020 08:23
  Het enige waarom de Chinese beurzen niet door hun sreun breken is omdat ze dicht zijn anders hadden ze vandaag ook fors in het rood gestaan net als de Nikkei. Zo ie zo snapte ik vrijdag de euforie op de europese markten niet terwijl er nog zoveel onzekerheid was omtrent het coronavirus deed men alsof het al was opgelost. Anyway, het was voor mij een goed moment om wat put opties aan te schaffen die zo dik in the money staan. Veel succes vandaag
 3. forum rang 6 'd Aandelen 27 januari 2020 08:33
  quote:

  antiflow schreef op 27 januari 2020 08:24:


  Vrijdag een hele smerige 10 punten omhoog waarvan 6 punten voorbeurs.
  Nu meteen voorbeurs 8 eraf, smerige praktijken weer.


  Wanneer je vrijdag op het hoogste punt een paar putjes had gekocht zou je wel anders reageren denk ik, de futures reageren op de toestand in de wereld en dat gebeurt nu eenmaal 's nachts.
421 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links