Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Geld als water

In onze Quote column bevalen wij eind vorig jaar US Filter (USF) aan en ondanks een mooi herstel namen wij het aandeel kortgeleden op in onze iex modelportefeuille. US Filter is marktleider op het gebied van industriële watervoorziening in de VS. Via haar filiaal Culligan is USF ook marktleider in de consumentenmarkt. Tja, marktleider op een markt die 20% groeit, voor 17 keer de winst van volgend jaar, dat interesseert natuurlijk ook anderen. Drinkwater is in de VS geen overheidszaak en de markt is versnipperd. Water uit de kraan is niet lekker, iedereen moet maar zorgen aan goed drinkbaar water te komen. Daar ligt een markt en USF is de verst gevorderde consolidator. Wij legden daarom al het verband met General Electric. GE was eveneens geïnteresseerd in Culligan en eind vorig jaar kostte USF als geheel nauwelijks meer dan de firma eerder in het jaar voor Culligan had neergeteld. Vervolgens passeerden een paar sobere berichten over gifpilconstructies ons scherm. Vanavond lijkt de bom te barsten. Met vijf keer zoveel volume als normaal schiet USF van $25 naar $29 1/8.

Wij kochten snel wat bij voor onze cliënten. Het is nog niet bekend wie hier achter zit maar het zou, buiten GE, ook een Frans bedrijf kunnen zijn. Vivendi en Suez Lyonnaise zijn marktleiders in watervoorziening. Hun waardering is veel hoger dan die van USF. Zelfs boven de $30 draagt een acquisitie van USF direct bij aan de winst. Morgen meer. Intussen verkopen wij ons aandeel niet.


Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links