Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Banken opnieuw onder druk

TA: Banken opnieuw onder druk

Mede door de politieke onrust in Italië drijft de verkoopdruk boven Europese bankensector maar niet weg. Brussel vindt dat de Italiaanse regering de begrotingsdiscipline te veel uit de hand laat lopen.

De groeiende spanningen tussen de Italiaanse regering en Brussel hierover zorgt voor zwakte bij ING en andere Europese banken zoals Deutsche Bank en Credit Agricole, maar ook bij Amerikaanse banken zoals Citigroup. Vandaag loop ik deze financials langs, ik zie nog geen koopsignalen.

Correctieve fase AEX

De Nederlandse beurs zet het herstel niet door. De AEX-index blijft sinds begin augustus lagere koerspieken vormen, de correctieve fase is intact, de verkoopdruk is blijkbaar nog niet weg.

Het feit dat bodems en de koerstoppen elkaar overlappen, geeft wel aan dat de verkoopdruk in de AEX-index beperkt is. Eerste steunzone zien wij op 543,87 (bodem van juni). Na een doorbraak van deze steunzone verzwakt het technische plaatje en komt er neerwaarts ruimte vrij richting 512,82.


Koersdruk ING

ING verloor afgelopen vrijdag 3,8%, over de gehele maand september 4%, over heel 2018 bedraagt de schade 27%. ING blijft de gebeten hond op de Nederlandse beurs, door de megaschikking en de perikelen in Italië is er voor miljarden van de beurswaarde verdampt.

Technisch blijft het aandeel in een neerwaartse trend. Het enige wat ING-beleggers nog wat houvast kan geven, is ING een eerste steunniveau nadert, te weten de septemberbodem van 2016.

Belangrijke steun

ING blijft nog even uit de gratie en totdat we duidelijk bodemvorming zien, adviseert de TA-desk voorzichtig te blijven. De daling van ING onder de koersbodems van juli en augustus maakt technisch ruim baan naar onderen, met neerwaarts ruimte richting steun 10,35 (bodem van 30 september 2016), waarmee het korte termijn risico nog circa 7,5% bedraagt.

Enkel boven weerstand 12,06 (de bodem van 2 juli) verbetert het beeld. Sinds begin dit jaar is er sprake van een dalende money, die aangeeft dat er geld aan de markt wordt onttrokken.

De moneyflow (geldstroom indicator) wordt van de beursomzetten afgeleid. Zolang beleggers geld aan het aandeel onttrekken, weten we dat het sentiment negatief is.


Relatief bezien blijft ING achterlopen

Wij handhaven een positie aan de zijlijn. De dalende relatieve sterktelijn (blauwe doorlopende lijn) geeft aan dat ING minder goed blijft presteren, vergeleken met de rest van de markt. Deze underperformance is al heel 2018 aan de gang.
https://www.tostrams.nl/grafieken/82120-ob.gif


Lange termijn ING

Ook op lange termijn blijven verkopers domineren. Het patroon van lagere toppen op de lange termijn grafiek is een duidelijk teken dat verkopers op steeds lagere niveaus afscheid nemen van hun stukken.

Op de lange termijn ligt er pas steun rond 8,30 (bodem van 24 juni 2016). ING heeft weerstand rond 13,28 (gevormd op 2 augustus).


Deutsche Bank

De trend van Deutsche Bank is wel neerwaarts gericht, maar toppen en bodems lopen in elkaar over. Dit duidt op een gematigd dalende trend.

We zien steun rond 8,77 (bodem van 29 juni). Deutsche Bank wordt pas weer interessant wanneer weerstand 11,33 (top van 3 augustus) wordt gebroken.


BNP Paribas

BNP Paribas beweegt binnen een dalende trend. De lagere toppen op de grafiek signaleren verkoopdruk boven de markt. Zolang de dalende trend intact blijft, mogen verdere koersdalingen in BNP Paribas worden verwacht.

De steun bevindt zich rond 43,24 (bodem van 30 september 2016). BNP Paribas heeft weerstand rond 56,94 (top van 3 augustus).

 


Citigroup

Citigroup stampt steun 64,38 (bodem van 29 juni) steeds meer aan. Nu Citigroup de correctieve fase breekt, verbetert het beeld verder.

Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven weerstand 80,70 (top van 2 februari) noodzakelijk. Wacht op nadere technische signalen. Onder de steun 64,38 zou het beeld verzwakken.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec AEX nog in correctiestand: aantal dalers groter dan aantal stijgers 252
 2. 30 nov Mind the gap bij de AEX 211
 3. 29 nov Volgt na Black Friday een Red Monday? 211

Gerelateerd

Reacties

203 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
203 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 18:05
  778,80
  0,00% +778,80
 2. BNP Paribas 17:36
  56,450
  0,00% +56,450
 3. Citigroup 22:02
  63,810
  0,00% +63,810
 4. Deutsche Bank 01 dec
  10,886
  0,00% +10,886

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links