Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een reus op de Noordzee: Johan Sverdrup

Een reus op de Noordzee: Johan Sverdrup

Er is een oud gezegde in de olie-industrie dat grote velden steeds groter worden. Men vindt er een dieper zand bij, of een blokje aan de rand dat nog niet ontwikkeld was. Of misschien konden de geologen zich wel niet voorstellen dat het zó groot was.

Écht grote velden worden er niet veel meer gevonden. En al helemaal niet op de Noordzee. Het Johan Sverdrup veld offshore Noorwegen is dan ook een geval apart. Met bewezen reserves van 2,1 miljard barrel (verwacht: 2,5 miljard, mogelijk: 3,1 miljard) komt geen enkele andere Noordzee ontdekking deze eeuw ook maar in de buurt. De op een na grootste ontdekking deze eeuw, Buzzard uit 2001, heeft ongeveer een derde van de reserves van Johan Sverdrup.

Tot nu tot ligt de ontwikkeling van het veld op schema. In juni dit jaar installeerde de Pioneering Spirit van Allseas de drilling platform topsides (de zwaarste single lift installatie ooit; toch iets waar Nederland een beetje trots op mag zijn). Processing platform topsides en het accommodatie gedeelte zullen in 2019 volgen.

De start van de productie is gepland in het laatste kwartaal van 2019, waarna de productie snel kan gaan toenemen totdat de totale capaciteit voor fase 1 van de ontwikkeling van het veld (440.000 vaten per dag) bereikt is. Vervolgens kan men direct door met fase 2 die de totale productie naar 660.000 vaten per dag gaat brengen.

Lage break even kosten

Break even kosten voor de eerste fase van het project zijn nu gedaald tot onder de $15 per vat. Dat is ongekend laag (ter vergelijking: break even kosten zijn ongeveer $40 voor nieuwe deepwater velden in Brazilië, Guyana of de Golf van Mexico, ongeveer $50-60 voor VS schalieolie).

Dat deze kosten hier zo laag zijn ligt aan een aantal factoren. De schaalgrootte die het enorme volume met zich meebrengt helpt. De geologische condities helpen (uitstekend reservoir op niet al te grote diepte van ongeveer 2 km).

De waterdiepte ter plekke van slechts ruim 100 meter helpt. En tenslotte: het project werd aanbesteed en gebouwd in de lage olieprijswereld van de afgelopen jaren wat met de huidige overcapaciteit de kosten in hoge mate omlaag gebracht heeft.

Zijn de bedrijven achter Johan Sverdrup dan ook aantrekkelijke beleggingen?

Operator Equinor (het vroegere Statoil) heeft met ongeveer 40% het grootste aandeel. Grootste partner is het Zweedse Lundin met bijna 23% (het was niet Statoil die dit veld ooit vond maar het veel kleinere Lundin). De Noorse staat neemt via staatsbedrijf Petoro met 17% deel. Tenslotte nemen AkerBP (waarvan de aandelen verhandeld worden op de beurs van Oslo) en Total met respectievelijk ruim en bijna 10% deel. Total verkreeg dit aandeel vorig jaar door de overname van Maersk Oil and Gas.

Hoe aantrekkelijk zijn deze bedrijven als belegging? Twee ervan (Total en Lundin) noemde ik in een column een jaar geleden als aantrekkelijke aandelen. Van de majors blijft Total - net als een jaar geleden - mijn favoriete aandeel. Door geluk of kundigheid hadden zij een goede hand met de timing van investeringen in het laatste decennium. Van 2012 tot 2014 kozen zij er voor het relatief rustig aan te doen qua investeringen.

De afgelopen jaren lieten zij daarentegen de investeringen niet al te zeer terug zakken en deden zij een aantal interessante overnames. Daar plukken zij nu de vruchten van. De cijfers van het afgelopen kwartaal verrasten de markten wederom in positieve zin.

Als enige van de majors heeft Total de bewuste keuze gemaakt om niet in VS schalieolie te investeren. Het argument hierbij is dat de technische sterkte van het bedrijf hier niet ligt en dat de hoeveelheid producenten die hier wat aan verdient tot nu toe zeer klein is gebleken. Het lijkt me een goede keuze. Aandeelhouders van Shell mogen naar mijn inschatting opgelucht adem halen dat BP voor 10 miljard dollar de schalieolie assets van BHP overnam en niet Shell.

Lundin: tijd om winst te nemen

De waarde van Lundin zit voor een groot deel in het aandeel in Johan Sverdrup. Sinds mijn column vorig jaar steeg het aandeel met bijna 70% naar ongeveer 290 Zweedse kronen. Daarmee is naar mijn inschatting het goede nieuws van het afgelopen jaar (stijgende olieprijzen en de lagere break even kosten van Johan Sverdrup) ruimschoots in de koers verdisconteert.

Laten we ons hierbij wel realiseren dat het een schatting van de gemiddelde olieprijs van 2020 tot pakweg 2040 is die de waarde van Johan Sverdrup bepaalt. Is die werkelijk zoveel veranderd in het afgelopen jaar?

Met de huidige koers en een marktwaarde van tegen de €10 miljard begint het aandeel duur te worden. Voor Aker BP lijkt hetzelfde te gelden; het aandeel liet afgelopen jaar een vergelijkbare snelle stijging zien en lijkt nu ook relatief hoog gewaardeerd te worden.

Hoe winstgevend Johan Sverdrup ook zal zijn: de belastingdruk op olie- en gasvelden in Noorwegen is met 78% substantieel. Denken beleggers hier aan een mogelijke overname? Rekent men op een nieuwe grote vondst? Beide mogelijke redenen lijken me erg speculatief. Tijd om winst te nemen.

Disclaimer: Jilles van den Beukel heeft een long positie in Total.


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

 1. 06 jul Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
 2. 07 jun Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
 3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
 1. Jilles van den Beukel 13 augustus 2018 17:27
  quote:

  derf63 schreef op 13 augustus 2018 16:30:

  En dat BP een echt slechte investering heeft gedaan met de aankoop van het schalieveld dus dit aandeel hier uiteindelijk dan onder zal gaan leiden?
  De toekomstige waarde van BP zal van heel veel dingen afhangen. Maar het klopt dat ik meer waarde zie in de overname van Maersk Oil and Gas door Total dan in de overname van de schalieolie assets van BHP door BP.

  Een paar dingen waarom ik niet zo enthousiast ben over de waarde van VS schalieolie:
  de break even kosten stijgen er en liggen nu full cycle op 50-60 dollar per vat (terwijl de break even kosten van deepwater nog steeds dalen en rond of onder de 40 dollar liggen)
  ik verwacht dat we de komende jaren steeds weer infrastructuur bottlenecks zullen zien voor bv de Permian. Dit jaar is het de olie pijpleiding capaciteit tussen West Texas en Cushing/Houston (olie in West Texas is nu rond de 15 dollar minder waard). Volgend jaar de gas pijpleiding capaciteit (je moet ergens heen met dat gas en flaren mag niet meer). Dan de water disposal capaciteit. Enz.
  De technologische vooruitgang heeft steeds meer moeite om het te winnen van de toenemende geologische issues. Het zijn de analisten en de managers die verwachten dat de technologische vooruitgang dat blijft winnen. Het zijn de geologen en de ingenieurs in het veld die daar (bv op de fora van AAPG of SPE) een hard hoofd in hebben.

  Toevallig gisteren de uitstraken van Andy Brown (Shell) in de Financial Times, die neerkwamen op “shale is good; deepwater is better”. Je wilt misschien wat shale in de portfolio - het geeft flexabiliteit voor investeringen - maar niet te veel en niet als je je tegen een te hoge prijs moet inkopen.
 2. Jilles van den Beukel 14 augustus 2018 15:55
  quote:

  Findex schreef op 14 augustus 2018 14:10:

  En wat zou de impact zijn op de olieprijs bij volledige activiteit van een dergelijke bron?
  Uiteindelijk toch vrij klein; elk jaar loopt de productie uit bestaande conventionele velden (buiten de OPEC) met 2,5 - 3 miljoen vaten per dag terug door decline. Dus zolang de vraag naar olie niet terug loopt hebben we die nieuwe olie gewoon nodig.
 3. Jilles van den Beukel 14 augustus 2018 15:57
  quote:

  Ronald Engels schreef op 14 augustus 2018 15:45:

  Jilles,

  Met dank voor je uitstekend artikel en commentaren, long TOTAL en ENI wat te vaak vergeten wordt in de Olie-Wereld.

  M.v.g.
  Bedankt Ronald en inderdaad: de track record van ENI, met name op het gebied van exploratie, is de laatste jaren heel goed.
 4. Jilles van den Beukel 14 augustus 2018 23:23
  quote:

  K. Bouter schreef op 14 augustus 2018 19:22:

  ...weer geen woord over klimaatverandering of verzuring van de oceanen. Allemaal korte termijn denken hier....
  Zonder enige investering neemt de productie in bestaande conventionele velden (buiten OPEC) elk jaar met gemiddeld 8-10% af. In de praktijk weet men dat met een veelheid aan methoden te beperken tot gemiddeld 3-6%.

  Dat betekent dat we nieuwe olie nodig hebben om te voldoen aan de vraag. Ook voor een scenario waarin de gemiddelde opwarming naar verwachting tot 2 graden beperkt wordt.

  Aan oliezanden of aan exploratie in volledig nieuwe gebieden (Arctic) beginnen de grote oliebedrijven als Shell niet meer. En dat heeft wel degelijk met klimaat te maken.
 5. forum rang 6 Ronald Engels 15 augustus 2018 16:02
  K. Bouter,

  Ondanks dat man-made CO2 Global Cooling/Warming helaas een non-discussie is geworden, toch graag de volgende uitspraak, onze planeet aarde zit in een longterm Global Cooling situatie, gebaseerd op de zeer wetenschappelijk bewezen Milankovitch Cycles en op dit moment hebben we 300 jaar Global Warming achter de rug sinds de mini-ijstijd 1700 tot 1830, vanwege stijgende zonneactiviteit, die op zijn maximum was in de EL NINO periode van 1997-1998.

  Onze planeet aarde zit nu in een periode van 300 jaar van afzwakkende tot nul zonneactiviteit en daardoor sterk stijgende kosmische straling nuclei bombardementen, wat wereldwijd meer lichte nevel wolken vorming geeft en dus ook daardoor extra afkoeling van planeet aarde.

  Het hele CO2 Global Warming Broeikasgas verhaal is en blijft voor 99 % onzin en wetenschappelijk onbewezen en is eigenlijk bedrog van onze regeringen, enzv.

  Onze Allmighty Sun geeft in periodes van maximale Global Warming 1670 Watt/M2 aardoppervlak aan energie aan onze planeet en dit is nu in 2018 verminderd naar 1662 Watt/M2 en zakt de komende eeuwen verder terug naar 1640 Watt/M2, dit conform de Milankovitch Cycles.

  Of we er nu happy mee zijn of niet, of we dit nu wetenschappelijk bewezen willen geloven of niet, feit is Global Cooling is daar, zal zich doorzetten reeds in de komende 10 jaar in de winter met voor Nederland een positief uitwerking een Elfstedentocht in de winter van 2022/2023, slechts als Friesland medewerkt en de bruggen omhoog trekt, dit conform de huidige zonneactiviteits trends, die wetenschappelijk door velen gevolgd worden. Bij mijn beste weten is er nu de laatste 42 dagen slechts 3 dagen enige zonneaktiviteit geweest, sinds 2016 juni is onze zon steeds vaker dood, dus niet actief, zonder zonnefluxen richting aarde.

  M.v.g. Ronald Engels, Hulst.
 6. forum rang 6 Ronald Engels 16 augustus 2018 01:07
  DeZwarteRidder,

  Helaas een onzin verhaal van het KNMI, dat bewust niet verder wil kijken als zijn neus lang is.
  Longterm Global Cooling wordt een feit de komende 10 jaren met koudere winters en licht minder warme maar droge zomers met weinig regen. Oorzaak zoals hier boven beschreven, onze almachtige zon beslist het weer en ons klimaat voor zeker 99 %, al de rest zoals CO2 broeikasgas opwarming heeft weinig tot geen invloed op ons klimaat en planeet aarde opwarming, slechts invloed op plant, dier en mensenleven.

  De komende koude winter jaren gaan bewijzen dat het KNMI verhaal niet meer is als slechte marketing en manipulatie van de in principe ongeintereseerde bevolking.

  M.v.g. Ronald Engels, Hulst.
 7. forum rang 6 Ronald Engels 16 augustus 2018 01:19
  DeZwarteRidder,

  Overigens valt het niet op, dat er 2018 slechts een zeer zwak Hurricane jaar is op de Atlantische Oceaan tot nu toe, oorzaak veel koudere noordelijke Atlantische Oceaan en licht kouder oceaan rond de evenaar en nu bovendien nog 550 miljard ton meer ijsvolume op Groenland, dit in vergelijk met het gemiddelde van de periode 1980 - 2010, zie het DMI, Deens Meteorologisch Instituut.

  Het KNMI zou beter informatie uitwisselen met het DMI, wat ze tot mijn verbazing niet doen? Het ijsvolume op Antartica is overigens de laatste 3 jaar met ruim 41 % toegenomen.

  M.v.g. Ronald Engels, Hulst.
 8. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 augustus 2018 07:07
  quote:

  Ronald Engels schreef op 16 augustus 2018 01:19:

  DeZwarteRidder,

  Overigens valt het niet op, dat er 2018 slechts een zeer zwak Hurricane jaar is op de Atlantische Oceaan tot nu toe, oorzaak veel koudere noordelijke Atlantische Oceaan en licht kouder oceaan rond de evenaar en nu bovendien nog 550 miljard ton meer ijsvolume op Groenland, dit in vergelijk met het gemiddelde van de periode 1980 - 2010, zie het DMI, Deens Meteorologisch Instituut.

  Het KNMI zou beter informatie uitwisselen met het DMI, wat ze tot mijn verbazing niet doen? Het ijsvolume op Antartica is overigens de laatste 3 jaar met ruim 41 % toegenomen.

  M.v.g. Ronald Engels, Hulst.
  Ik vermoed dat niemand jou gelooft over die ijsvolumes.
 9. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 augustus 2018 07:10
  quote:

  Ronald Engels schreef op 16 augustus 2018 01:07:

  DeZwarteRidder,

  Helaas een onzin verhaal van het KNMI, dat bewust niet verder wil kijken als zijn neus lang is.
  Longterm Global Cooling wordt een feit de komende 10 jaren met koudere winters en licht minder warme maar droge zomers met weinig regen. Oorzaak zoals hier boven beschreven, onze almachtige zon beslist het weer en ons klimaat voor zeker 99 %, al de rest zoals CO2 broeikasgas opwarming heeft weinig tot geen invloed op ons klimaat en planeet aarde opwarming, slechts invloed op plant, dier en mensenleven.

  De komende koude winter jaren gaan bewijzen dat het KNMI verhaal niet meer is als slechte marketing en manipulatie van de in principe ongeintereseerde bevolking.

  M.v.g. Ronald Engels, Hulst.
  Waarom zou iemand jou geloven en niet het KNMI...??
  Heb jij voorspeld dat we een absurd hete en droge zomer zouden krijgen...??
 10. forum rang 6 Ronald Engels 16 augustus 2018 16:11
  DeZwarteRidder,

  Simpel omdat ik alles zeer langdurig en compleet bestudeerd heb en me niet beperkt tot allen "weer bewegingen", er is onze almachtige zon met meer of minder zonneactiviteit - actueel een dode zon, er is ons sterren en planeten stelsel met zijn kosmische straling bombardementen richting aarde invloeden, er is versterkend zon magnetisme met 230 % sinds minimaal 30 jaar, er is verzwakkend aardmagnetisme met 15 à 30 % sinds minimaal 30 jaar, er zijn El Nino opwarming en Al Nina afkoelings Pacifique Oceaan water en wind stromingen beinvloed door 22-jarige zonne-activiteits cycli, die bovendien opwarming en afkoeling van de Artic en Atlantische oceaan beinvloeden en tevens de Bleaching-afbreuk en koraal-herstel van de Great Barrier Reef Corals beinvloeden.
  De invloed van de continue veranderende aantrekkingskrachten van de maan op onze evenaar waterstromingen en oceaan water hoogtes met zijn sterk wisselende dagelijks getijden, enzv., enzv.

  Kijk b.v. eens naar de de zee en oceaan stijgingen en dalingen, b.v. gewoon bij Vlissingen.
  Dan zul je zien dat het zeeniveau bij Vlissingen in de jaren 1930-1940 net zoals rond 1990-2008 erg hoog was ruwweg 25 cm boven gemiddeld normaal door stijgende aard-atmosfeer en Noordzeewater temperaturen, echter in de jaren 1950-1970 en rond periode 1800 was het zeeniveau bij Vlissingen gemiddeld 25 cm lager als gemiddeld normaal door aanzienlijk koudere temperaturen.

  Dus er is continue over tientallen eeuwen temperatuur, klimaat en oceanen niveaus verandering op onze planeet aarde, niets abnormaals of niets bijzonders, er is dus eeuwigdurende Climate Change, die afwisselend extreme of niet extreme weersomstandigheden genereren, zoals in de komende 5 jaar krijgen wij koudere weers-omstandigheden en koudere oceanen met aanzienlijk minder extreme weersomstandigheden, met minder regen, met meer continue droge licht warme zomers, met minder Hurricanes en minder zware stormen, met lagere zee en oceanen niveaus ruwweg 25 cm lager als gemiddeld normaal, met meer sneeuw en ijsvolumes op Groenland, de Artic en Antartica, met groeiende gletschers alles perfect normale klimaat veranderingen onder hoofdzakelijk 99 % pure invloed van onze zon en van kosmische straling met meer of minder wolkenvorming wereldwijd op onze planeet aarde.

  Dit is wat simpel samen gevat voor 99 % ons klimaat beïnvloed.

  Natuurlijk is er ook een menselijke factor, als volgt:
  - Groeiende wereldbevolking, die energie consumeert en dus zeer veel warmte genereerd en enorme vervuiling veroorzaakt, vervuilingen zoals Warmte-generatie, NOx, SOx, Plastics, Insecticides-Pesticides, Ammonia, enorme Ontbossingen en Branden en andere vervuilingen veroorzaakt.
  CO2 is geen vervuiler maar zeer kostbaar en we zouden blij moeten zijn met meer CO2 in de Atmosfeer, dit maakt onze aarde aanzienlijk groener en genereert gratis meer voedsel voor onze groeiende wereldbevolking en een veel leefbaardere planeet.
  - Steden en hun centra met groeiende bevolking gaan onleefbaar heet worden met temperaturen 3 à 5 graden Celcius of meer hoger als het platteland in alle zomerperiodes, dit door enorme energie consumptie en dus enorme warmte generaties, via b.v. koelkasten, lichten, TV`s, alle typen motorvoertuigen, enzv., enzv.
  Dus minder energie consumeren moet de norm zijn en worden.
  Dus minder zwarte daken en minder zwarte zonnepanelen die enorme hoeveelheden radiatie - warmte genereren en steden onleefbaar opwarmen.
  - We moeten ons puur concentreren op het stoppen van vervuilingen, zoals, Warmteproduktie van consumptie goederen, NOx, SOx, Plastics, Insecticides, Pesticides, Ammonia en Methaan uitstoot, Plastics dus onze troep opruimen, bevolkings groei stoppen, Ontbossingen en Branden stoppen, enzv.
  - We concentreren nu onze aandacht en financien maximaal op het verminderen van CO2, een volslagen zinneloze en nutteloze zeer kostbare bezigheids therapie die de vervuilings situatie van onze planeet aarde nog vele malen doet toenemen en hopeloze basis grondstoffen tekorten gaat genereren binnen nu en 50 jaar, dit is werkelijk complete waanzin van alle wereldwijde politici, IPCC, United Nations, NOAA, NASA en ook onze altijd enthousiaste nederlandse KNMI, die zoals het politiek correcte Nederlanders betaamt wereldwijd altijd voorop willen lopen in dom handelen, zonder eerst hun gezonde verstand te gebruiken en zeer gedegen onderzoek te doen. Nederlanders en ook het KNMI lopen als schapen altijd mak achter de Herder, gevolg ze worden afgeslacht door de niets-ontziende Wolf.

  M.v.g. Ronald Engels, E-mail: ron.engels@planet.nl indien je meer informatie wilt.

  Ter Info: in Maart 2018, voorspeld een droge zomer, iets minder warm, met weinig tot geen regen tot October 2018, daarna natter, met aanzienlijk minder Hurricanes en extreme weer door kouder noordelijk deel van de Noord-Atlantische Oceaan en licht koudere temperaturen rond de evenaar deze zomer, zowel in de Atlantische Oceaan als Pacifique Oceaan.

  In mijn visie is dit voorspellen niet erg gecompliceerd, alle informatie is tegenwoordig probleemloos op het wereldwijde net te vinden, natuurlijk grootte interesse en nieuwsgierigheid en totaal overzicht is daarbij zeer noodzakelijk, dat is waarschijnlijk wat de wetenschappers bij het KNMI ontbreekt, overzicht, nieuwsgierigheid en grootte interesse.

  In mijn
 11. forum rang 6 Ronald Engels 16 augustus 2018 16:18
  DezwarteRidder:

  Overigens, je moet niet geloven, maar naar de waarheid zoeken, alle Informatie b.v. over grotere Ijsvolumes is probleemloos op het internet te vinden, inclusief alle onzin en onwaarheden en bewuste manipulaties / leugens hierover.

  Wordt wakker Nederland, voordat je failliet gaat aan de Nederlandse Energie Transitie, gebaseerd op manipulatie en pure incompetentie door onze Overheid, politici en ambtenaren apparaat.

  M.v.g. Ronald Engels
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links