Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Race naar een biljoen!

Race naar een biljoen!

Wie vijftien jaar geleden voorspelde dat een techaandeel voor het eerst door een biljoen dollar zou schieten, is komend jaar waarschijnlijk multimiljonair. Het was de periode dat beursgenoteerde techbedrijven keiharde klappen kregen op de beurs, Facebook niet bestond, en niemand nog had gehoord van Alphabet of iPhones.

Maar kijk waar we nu staan: de grootste vijf techgiganten gaan uitmaken wie de 1 biljoen dollar als eerste op het bord zet. Wordt het Apple van Tim Cook, Amazon onder leiding van Jeff Bezos, Alphabet met Larry Page aan het roer, Microsoft onder de hoede van Satya Nadella, of toch het veel besproken Facebook van Mark Zuckerberg? 

Apple aan de leiding 

Apple staat op voorsprong, maar wordt stevig in de nek gehijgd door Amazon. Vlak ook Facebook niet uit dat in 2018 een dipje kende, maar bezig is met een enorme inhaalslag. De outsiders zijn Alphabet en Microsoft die het van de lange adem moeten hebben en niet van de korte sprint.   

vw

Party like it's 1999?

Het is zeer verleidelijk om een vergelijking te maken met de interhype van eind jaren 90, en dat doe ik dan ook. Hieronder wordt de getaxeerde koerswinstverhouding, omzetgroei, verhouding schuld/ebitda en dividendrendement van de big five voor 2018 weergegeven. Deze cijfers komen uit Reuters.  

vw

De overeenkomsten en verschillen ten opzichte van de internetzeepbel zijn duidelijk te zien. Laten we beginnen met de gelijkenissen. De vijf techreuzen betalen, net als de internetbedrijven uit het begin van deze eeuw, niet of nauwelijks dividend. Niet geheel onlogisch, de techsector is zeer dynamisch, waardoor het letterlijk van levensbelang is dat er veel geld wordt gestoken in innovatie en ontwikkeling.

Een tweede gelijkenis is dat de groeiverwachtingen van analisten voor deze vijf aandelen zeer hoog zijn, al gaat het niet om omzettaxaties van 100% per jaar. Eerlijk gezegd houdt het nu wel op met de overeenkomsten tussen het heden en verleden.

Want waar techbedrijven in 2000 overladen met schuld naar de beurs gingen, zien de balansen van de de big five er zeer sterk uit. Het geld klotst tegen de plinten tegenwoordig. In de tabel ziet u de schuld/ebitda-ratio, maar die vertelt niet het hele verhaal. 

Enorme geldberg

Zo vermeldt die ratio niet wat de nettokasposities van de vijf ondernemingen zijn. Die zijn enorm: Apple heeft alleen al een geldberg van $267 miljard. Al neemt die wat af door forsere dividenden en aandeleninkoopprogramma's.

Dat geldt ook voor de andere bedrijven: het zijn stuk voor stuk, Amazon wellicht wat minder, geldmachines die veel cash genereren met hun business en schulden vooral laten staan omdat de rente nu eenmaal zo laag is.  

Tot slot blijkt uit de koerswinstverhouding dat de waardering van de techbedrijven (Amazon uitgezonderd) helemaal zo gek nog niet is. Apple noteert tegen 16,7 keer de winst, terwijl de verwachte omzetgroei 13,9% is. Voor een bedrijf met een uitstekend trackrecord is dit niet duur.

Facebook is weliswaar aan de prijs, maar daar is de groeiverwachting ook naar. Kortom, in tegenstelling tot de internetbubbel, maken de grootste techondernemingen gewoon winst en daarom is er van een bubbel zoals in de jaren 2000 geen sprake.

Maar wie schrijft geschiedenis?

Omdat deze vraag zo moeilijk te beantwoorden is, ga ik de wegstreepmethode gebruiken die (vrijwel) altijd goed werkt voor het behalen van multiple choice-tentamens. Zeker als ik mij weer eens slecht had voorbereid, omdat het zo mooi weer was. 

Als eerste vallen Alphabet en Microsoft af, omdat die meer van de lange adem zijn en geen sprinters. Een snelle jump naar dat biljoen wordt dan een lastige opgave. Verder valt Facebook af, omdat het aandeel door het Cambridge Analytica-schandaal een te grote achterstand heeft opgelopen op de koplopers. 

Nu blijven alleen koploper Apple en achtervolger Amazon over. Eerstgenoemde heeft het voordeel dat het de minste meters naar de eindstreep hoeft te maken, maar heeft weer het nadeel dat het beschikt over de benen van de diesel Laurens ten Dam.

Daarentegen bezit Amazon juist de dikke dijen van Dylan Groenewegen, waardoor ik denk dat Jeff Bezos de sprint zal winnen en met twee handjes in de lucht de finish zal passeren. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 11:40 Airbus profiteert van conflict tussen de VS en China
 2. 08:00 Voorbeurs: meevaller uit China 2
 3. 04 jul Sofina: beroemde shorter krijgt gelijk

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ffff 18 juli 2018 12:31
  Verder valt Facebook af, omdat het aandeel door het Cambridge Analytica schandaal een te grote achterstand heeft opgelopen op de koplopers. ….

  Ik heb de afgelopen weken nu juist precies het tegenovergestelde gelezen en geconstateerd. Er worden zelfs programma's en enquêtes over gehouden: waarom haakt U NIET af bij Facebook.

  Persoonlijk vind ik het dieselschandaal bij Volkswagen en het privacy-schandaal bij Facebook VEEL gelijkenissen vertonen: Iedereen spreekt er schande over, maar zowel Facebook als Volkswagen doen echt prima zaken.

  En dan zwijg ik nog maar over het nieuws van vanmorgen; Miljardenboete door Europa/ Brussel aan Google....

  De Amerikanen pakken de Europeanen ( Fortis en VW moesten miljardenboetes in USA betalen)....

  Nou wij pakken jullie wel terug... ! En als belegger? Bang afwachten wat die politici nu weer gaan uitbroeden en uithalen.....

  Peter
 2. forum rang 4 theo1 18 juli 2018 15:57
  en niemand nog had gehoord van Apple en Amazon.

  Dit is wel een beetje overdreven. Apple bestaat al sinds de jaren '70 en heeft altijd een fanatieke aanhang gehad. Het is wel enorm gegroeid sinds de iPod en alles wat daarna kwam.

  Amazon was rond de millenniumwisseling juist razend populair bij beleggers. En bij boeken- en muziekliefhebbers. De eerste echte internetretailer. En ze hadden gewoon alles (zolang het Engelstalig is). Er waren veel imitaties, in alle mogelijke sectoren, en bijna allemaal zijn vergeten, maar Amazon is gebleven en heeft uitgebreid van boeken en CD's naar alles.
 3. N. Koerts 18 juli 2018 19:39
  Beste Peter,

  Ik probeerde eigenlijk te zeggen dat Facebook nog hoger had gestaan, indien het Cambridge Analytica schandaal niet had plaatsgevonden. Ten opzichte van de overige vier techaandelen, moet Facebook nog een groot verschil goedmaken qua beurswaarde. Het genoemde schandaal helpt daar niet bij

  Uiteraard weet ik als (kleine) aandeelhouder dat de koers van Facebook op een all time high staat. Dat is niet voor niets, aangezien de fundamentals van het bedrijf zeer sterk zijn. Ik denk dat we het daar wel over eens zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Niels Koerts
 4. forum rang 6 holenbeer 18 juli 2018 19:44
  Voor een stagiair die waarschijnlijk nooit zonder Amazon en Apple heeft geleefd een prima artikel. En ook nog eens in prima Nederlands, er zijn stagiairs die zelfs het woord Nederlands fout schrijven.
  Daar kunnen sommige collega’s nog een puntje aan zuigen.

  AJ, geef die jongen een contract, Nick is bijna weg.
 5. Stiefan 19 juli 2018 12:32
  Mooi artikel. Ik ben benieuwd welk bedrijf het wordt.

  Stuk voor stuk zijn dit de bedrijven die gigantische invloed hebben gehad op mijn leven: half '90s de eerste DOS en Windows pc waar ik als klein kind max 1 uur achter elkaar op mocht, Google wat me de mogelijkheid geeft ALLE informatie binnen handbereik te hebben en met Youtube voor mij de tv overbodig maakt, iPhones die mij always connected houden (terwijl ik vroeger niet eens naar huis kon bellen omdat iemand op internet was en de telefoonlijn bezet hield), Facebook die me op de hoogte houdt van mijn middelbare schoolgenoten terwijl ik die al zo lang niet meer heb gezien en Amazon (en andere e-commerce bedrijven) waardoor ik alle boeken op mijn Kindle heb, en waarmee ik alles kan bestellen wat ik maar wil en dus nooit meer naar fysieke winkels ga.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links