Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursgangen: Inschrijven of niet?

Beursgangen: Inschrijven of niet?

Eind deze week krijgen drie Nederlandse bedrijven een beursnotering aan het Damrak. Het gaat om Alfen (laadpalenfabrikant), zakenbank NIBC en distributeur/retailer B&S Group.

Hoewel drie totaal verschillende bedrijven, hebben ze één ding gemeen. Bij alledrie de IPO's zijn de bestaande aandeelhouders de verkopende partij en vloeit er geen cent naar het bedrijf zelf.

Dat gezegd hebbende, hoeft een verkoop van een bedrijf door een bestaande aandeelhouder natuurlijk niet meteen een rode vlag te zijn, maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden. Ik zal in dit artikel wat nader ingaan op de beursgang van B&S Group, het minst bekende bedrijf van de drie. 

Onze analyse van zakenbank NIBC vindt u hier: 

En de analyse van laadpalenfabrikant Alfen vindt u hier: 


B&S Group: Minder belastingvrij 

B&S is een internationale groothandel en distributeur van fast-moving consumentengoederen werkzaam in een aantal verschillende nichemarkten. Het gaat dan om tax-free winkels op luchthavens, belevering van schepen en cruiseschepen en van militaire missies in het buitenland.

Het bedrijf combineert als het ware groothandelsactiviteiten met de rol van distributie en retail. Rond het bedrijf hangt een sfeer van ondernemingsgeest, waardoor snel op nieuwe kansen wordt ingesprongen.

Die nichemarkten is natuurlijk de kracht want daar kom je niet zo snel tussen. B&S concurreert vooral lokaal en er is niet echt een andere grote speler die op dit terrein actief is. 

Drie business segmenten 

B&S Group bestaat uit drie business segmenten:

 • HTG
 • B&S Retail
 • Retail

De historie van het concern gaat terug tot 1872, toen de voorlopers van het bedrijf een soort parlevinkers waren, die bootjes die met goederen tussen de grote boten heen en weer voeren in de haven van Rotterdam. Dat deed ook de huidige grootaandeelhouder Willem Blijdorp (geboren in Meedhuizen, Groningen), maar dan in de Eemshaven in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.

Daar liggen eigenlijk de echte roots van B&S: het belastingvrij verkopen van drank, sigaretten en in die tijd ook boter (vandaar de naam Butterfahrten) aan consumenten. Uit een column van Marc Wiers van RTV Noord:

Maanden verheugden ze zich op hun jaarlijkse uitje: de Butterfahrt. En na terugkomst in de Eemshaven werd de groen-metallic VW Derby van opa en oma Keizer oet Sibboern altijd zó volgeladen dat het ding bijna door zijn as zakte.

Liters jenever en kilo's shag werden er tijdens het dagtochtje ingeslagen. Oma berekende elk jaar in een speciaal schriftje hoeveel ze had bespaard. 'Viefteg gulden en datteg ceent' zei ze dan vol trots. Als ik de benzinekosten wilde meerekenen zei ze steevast 'Dat huft nait jonkje. Wie goan toch altied noar Delfziel veur boodschappen'.

Holland Trading Group

Die boottochtenbusiness, uitgevoerd door rederij Kamstra waar de  huidige ceo Willem Blijdorp werkte, resulteerden uiteindelijk in HTG. In het historisch overzicht van B&S komt dit helaas nauwelijks naar voren, er wordt met geen woord over gerept in het historisch overzicht van de groep.  

htg  

Afbeelding: de magazijnen van HG in Delfzijl 

HTG staat voor Holland Trading Group, dat met 500 werknemers vanuit Delfzijl grote (online) retailers bevoorraadt met drank en beautyproducten. Het koopt vooral grote partijen overtollige voorraad op van A-merken en zet dat weg bij discounters als Action en Kruidvat.

B&S en Retail

De andere twee business segmenten zijn B&S en Retail. B&S levert een compleet assortiment aan voedsel en spullen aan allerlei nichemarkten, zoals cruiseschepen en defensiemissies, maar ook compounds van oliebedrijven in Afrika en zelfs een kopermijn in Panama.  

bezettingsgraad wereldhave  


Onder Retail vallen de ca 50 tax-free-winkels op diverse (ca. 13) luchthavens, die electronica en andere spullen aan reizigers verkopen. 

bezettingsgraad wereldhave


Grootaandeelhouder houdt meerderheid

Het maatschappelijk kapitaal bestaat na wat omzettingen uit 84,177.321 aandelen. De grootaandeelhouders van B&S brengen, inclusief de 15% greenshoe, in totaal 27.778.517 aandelen naar de beurs. Oprichter en grootaandeelhouder Willem Blijdorp heeft momenteel 69,5% en gaat terug naar 50,8%.

Blijdorp wil uiteindelijk toe naar een minderheidsbelang en zal op termijn meer gaan verkopen. Hij is daarbij, net als overigens de huidige ceo Bert Meulman en het bedrijf zelf, gehouden aan een lock-up termijn van 360 dagen. 

Meulman heeft nu 25,3% en gaat terug naar 15,9%. Dan is er nog een belang van het personeel, dat goed is voor 5,2%, waarvan merendeels ook verkocht wordt op de beurs. 

bezettingsgraad wereldhave
Klik op het plaatje voor een grote versie

Afbeelding: Bert Meulman en Willem Blijdorp ontvingen in 214 de 'Entrepreneur of the Year'-Award van Ernst & Young.  

B&S heeft het geld niet nodig en de toegang tot de kapitaalmarkt ook niet. De groot- en kleinaandeelhouders willen cashen, en dat is hun goed recht. Ze willen hun bezittingen meer spreiden en dat is natuurlijk niet onverstandig.  

Nu komen grootaandeelhouders die willen cashen vaak met wat wollige redenen waarom ze naar de beurs gaan, zoals naamsbekendheid (is natuurlijk wel zo) en toegang tot de kapitaalmarkt (is ook zo, maar dan wordt vooral de uitgang bedoeld).  

Blijdorp en Meulman zijn wat dat betreft duidelijk en zeggen eerlijk bij dat één van de redenen is dat de bezittingen meer gespreid moeten worden en dat is eigenlijk ook een heel legitieme reden. Het lijkt mij voor iemand die bij Albert Heijn werkt ook niet verstandig om al zijn geld in Ahold te stoppen.

Overigens is Blijdorp de laatste tijd nogal eens in het nieuws omdat hij een zakelijk geschil heeft met een paar Iraniërs over een steengroeve in Iran. Quote publiceert daar met enige regelmaat over.  

Sterke groei

Het bedrijf groeide sterk de voorbije jaren. Tussen 2009 en 2017 steeg de omzet met gemiddeld 12,8% per jaar en de ebitda steeg met 18,9%. Een derde van de omzetgroei was de voorbije jaren extern gedreven. Zo nam het in 2016 Topbrands over, een specialist in de levering wereldwijd van cosmetica en verzorgingsproducten. 

htg  

B&S is aanwezig in meer dan 100 landen. Het bedrijf wil haar aanwezigheid in Azië, meer bepaald in China, verhogen en ook expansie in het Midden-Oosten wordt beoogd. De markt waarin B&S opereert is gefragmenteerd. Er zijn veel concurrenten, maar vaak gaat het om lokale concurrenten. 

Wie verder geïntesseerd is in de cijfermatige waardering van het bedrijf kan via dit artikel een verdere onderbouwing lezen.  

Raadpleeg uw broker of bank voor de exacte tijden waarop uw eventuele inschrijving binnen moet zijn.   


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
 1. BeursJunkie 19 maart 2018 17:16
  En de alcohol die Blijdorp niet slijten kon, ging naar Diergaarde Blijdorp, waarvan giraffe het beste voorbeeld is:

  Ook de oudste netgiraffe van Europa, genaamd Tipsy, liet men vanwege... ik laat de rest even weg voordat ik de Oostvaardersclub straks ineens voor me hut aantref.

  Vraag ik me alleen nog af wat Bokito allemaal naar binnen had gemikt.
 2. Joris Driepinter 20 maart 2018 09:28
  quote:

  keffertje schreef op 20 maart 2018 05:51:

  [...]inderdaad een irritante bijwerking van de nieuwe iex-strategie. Uiteraard hun goed recht om geld te verdienen, maar dit maakt het geheel onoverzichtelijk en onaantrekkelijk.
  Eindelijk eens een beetje kritiek op de nieuwe richting van VanBeleggersVoorBeleggersIEX.nl. Ik dacht dat ik de enige was, maar naar aanleiding van bovenstaande opmerkingen mag ik graag even ranten:

  Het is uiteraard IEX' goed recht om nog meer "geld te verdienen", maar dat neemt niet weg dat het bij mij wel verbijstering wekt, als je dat "geld verdienen" nu pas, opeens, na twintig jaar gaat doen en dan nota bene voor content die je eerst twintig jaar VanBeleggersVoorBeleggers altijd gratis hebt aangeboden (en je twintig jaar lang tevreden was met de advertentie-inkomsten).

  Als je dan ook nog eens als een achterbaks opdringerige Jehova, op bovenstaande sluikse manier je betaalde content probeert te pushen, ben je een beetje vergeten waar je vandaan komt volgens mij.

  Vergeet niet dat IEX natuurlijk altijd al geld verdiende met advertenties, zoals bijna alle online content werkt.

  Ik kan best begrip opbrengen voor de hebberigheid die ook bij sommige online geldwolven is toegeslagen. Zo probeert sinds kort zelfs advertentiekoning GeenStijl 2 EUR per maand van lezers los te krijgen. Lang leve de vrije markt. Maar persoonlijk schrok ik van de 180 EUR per jaar en de waardeloos summiere aanbieding van één maand voor één cent - helemaal als je het vergelijkt met abonnementsprijzen van bijvoorbeeld een zaterdagabonnement op een dikke Nederlandse dode bomen krant, of een dagelijks abonnement zelfs of bijvoorbeeld het wekelijkse Barron's of sommige betaalde nieuwsbrieven of kijk eens hoeveel content je bij Blendle krijgt voor nog geen tientje.

  Daarbij houdt het ook een keer op...naast je mobiele telefoon abonnement en je internet, het zenderpakket met CNBC, nog een Netflix abonnementje, een zaterdagkrant en/of misschien een magazine, sportschool natuurlijk, nog een online abonnementje hier een daar (bijvoorbeeld bij GeenStijl of Barron's of Spotify of Blendle) en dan komt IEX na twintig jaar ook opeens 180 EUR per jaar vragen voor een paar analyses en adviesjes die je altijd gratis kon volgen? Het houdt een keer op...

  Helemaal daar IEX ook altijd schitterend openlijk te volgen modelportefeuilles toonde, die zodoende ook heel leerzaam, knetterhard door het putje konden gaan (zoals bijvoorbeeld die Turbo Trend portefeuille van Van Kleef). Eerst maar eens zien of IEX met die modelportefeuille überhaupt gewoon de MCSI World of de S&P kan verslaan.

  Daarbij had ik persoonlijk veel lagere prijzen, scherpere aanbiedingen en proefabonnementen verwacht. Maar goed, wellicht bewijzen de 5000 betalende leden waarover onlangs gepocht werd, dat ik gewoon een ouwe zuurpruim word.
 3. forum rang 7 rene l 20 maart 2018 10:45
  quote:

  Joris Driepinter schreef op 20 maart 2018 09:28:

  [...]

  Het is uiteraard IEX' goed recht om nog meer "geld te verdienen", maar dat neemt niet weg dat het bij mij wel verbijstering wekt, als je dat "geld verdienen" nu pas, opeens, na twintig jaar gaat doen en dan nota bene voor content die je eerst twintig jaar VanBeleggersVoorBeleggers altijd gratis hebt aangeboden (en je twintig jaar lang tevreden was met de advertentie-inkomsten).

  Het is natuurlijk een logische reactie maar kijk ook eens wat verder dan je neus lang is.

  Voordat er internet was waren we afhankelijk van kranten en beleggingsbladen waarin het nieuws over de beurs geschreven werd.
  Handelen op de beurs ging via de telefoon en de provisies waren heel wat hoger dan nu.
  Het was de normaalste zaak van de wereld dat je voor een abonnement betaalde, het weekblad Beleggingsexpres kostte vorige eeuw volgens mij ergens rond de 200 Gulden per jaar.

  IEX is voor zover ik weet opgericht door een stelletje vak-idioten, er was in het begin weinig nieuws en de forumleden kwamen zelf met de nieuwsfeiten.

  En kijk nu eens naar de huidige redactie, ik vind het behoorlijk professioneel met wat ze berichten, waar vind je dit nog, ik vind het uniek.
  Ga er maar aan staan, vele redacteuren, ook AJK, zijn vaak tot in de late uurtjes en zelfs in de weekenden bezig om analyses te maken of ons te voorzien van het laatste beursnieuws.
  En zie moderator Henk, hij slaapt altijd met één oog open.
  Ik heb geen idee wat een redacteur bij IEX verdient, het zal in ieder geval heel wat minder zijn dan een graaier bij de bank.

  IEX is principe onbetaalbaar, en het enige wat voor niets opkomt is de zon.
 4. NicoInberg 20 maart 2018 10:58
  quote:

  Joris Driepinter schreef op 20 maart 2018 09:28:

  [...]

  Eindelijk eens een beetje kritiek op de nieuwe richting van VanBeleggersVoorBeleggersIEX.nl. Ik dacht dat ik de enige was, maar naar aanleiding van bovenstaande opmerkingen mag ik graag even ranten:

  Het is uiteraard IEX' goed recht om nog meer "geld te verdienen", maar dat neemt niet weg dat het bij mij wel verbijstering wekt, als je dat "geld verdienen" nu pas, opeens, na twintig jaar gaat doen en dan nota bene voor content die je eerst twintig jaar VanBeleggersVoorBeleggers altijd gratis hebt aangeboden (en je twintig jaar lang tevreden was met de advertentie-inkomsten).

  Als je dan ook nog eens als een achterbaks opdringerige Jehova, op bovenstaande sluikse manier je betaalde content probeert te pushen, ben je een beetje vergeten waar je vandaan komt volgens mij.

  Vergeet niet dat IEX natuurlijk altijd al geld verdiende met advertenties, zoals bijna alle online content werkt.

  Ik kan best begrip opbrengen voor de hebberigheid die ook bij sommige online geldwolven is toegeslagen. Zo probeert sinds kort zelfs advertentiekoning GeenStijl 2 EUR per maand van lezers los te krijgen. Lang leve de vrije markt. Maar persoonlijk schrok ik van de 180 EUR per jaar en de waardeloos summiere aanbieding van één maand voor één cent - helemaal als je het vergelijkt met abonnementsprijzen van bijvoorbeeld een zaterdagabonnement op een dikke Nederlandse dode bomen krant, of een dagelijks abonnement zelfs of bijvoorbeeld het wekelijkse Barron's of sommige betaalde nieuwsbrieven of kijk eens hoeveel content je bij Blendle krijgt voor nog geen tientje.

  Daarbij houdt het ook een keer op...naast je mobiele telefoon abonnement en je internet, het zenderpakket met CNBC, nog een Netflix abonnementje, een zaterdagkrant en/of misschien een magazine, sportschool natuurlijk, nog een online abonnementje hier een daar (bijvoorbeeld bij GeenStijl of Barron's of Spotify of Blendle) en dan komt IEX na twintig jaar ook opeens 180 EUR per jaar vragen voor een paar analyses en adviesjes die je altijd gratis kon volgen? Het houdt een keer op...

  Helemaal daar IEX ook altijd schitterend openlijk te volgen modelportefeuilles toonde, die zodoende ook heel leerzaam, knetterhard door het putje konden gaan (zoals bijvoorbeeld die Turbo Trend portefeuille van Van Kleef). Eerst maar eens zien of IEX met die modelportefeuille überhaupt gewoon de MCSI World of de S&P kan verslaan.

  Daarbij had ik persoonlijk veel lagere prijzen, scherpere aanbiedingen en proefabonnementen verwacht. Maar goed, wellicht bewijzen de 5000 betalende leden waarover onlangs gepocht werd, dat ik gewoon een ouwe zuurpruim word.
  Joris,

  Ik vind het jammer dat je er zo over denkt. De content die je kunt vinden op IEX Premium was voordien niet beschikbaar op IEX.nl. Wij hebben een analistenteam die ca 300 aandelen volgt, analyses maakt en een modelportefeuille bijhoudt. Bovendien krijgen de leden twee maal per maand een magazine thuisgestuurd en per mail kooptips als wij een aandeel zien dat in onze ogen koopwaardig is.

  Bovendien is Premium advertentievrij. Dat krijgen de leden allemaal voor €14,95 per maand. Het staat iedereen vrij hier gebruik van te maken. Een lagere prijs verwachten dan deze €14,95 voor de hoeveelheid informatie die we over de schutting gooien vind ik persoonlijk vrij bizar.

 5. forum rang 4 lanciared 20 maart 2018 11:12
  Hallo Nico, Bedankt wederom voor je gedegen, goed geschreven posting, en antwoord (want je hebt gelijk)
  Maar ook daarnet een AB-tje gegeven aan Joris en aan Rene.
  15 euro per maand is niet duur. Neen, helemaal niet , maar had liever toch graag wat mooiere promties gezien voor ik inteken.
  (vb. ik zeg maar iets 3 maanden eerst vrijblijvend kijken voor halve prijs)

  15 euro per maand is zeker niet te duur. Gelijk heb je.
  Maar onlangs ergens gelezen dat verscheidene auteurs van IEX in Altrice belegt waren / ingesapt waren.
  Ik hou hier zo niet van. ( Zo veel schulden, hierin beleg ik niet)
  En ben dus bang dat een aantal leden niet in mijn gedachtengang zitten, en ik nog even vrijblijvend blijf wachten langs de zijlijn.
  LR
 6. NicoInberg 20 maart 2018 12:48
  quote:

  lanciared schreef op 20 maart 2018 11:12:

  Hallo Nico, Bedankt wederom voor je gedegen, goed geschreven posting, en antwoord (want je hebt gelijk)
  Maar ook daarnet een AB-tje gegeven aan Joris en aan Rene.
  15 euro per maand is niet duur. Neen, helemaal niet , maar had liever toch graag wat mooiere promties gezien voor ik inteken.
  (vb. ik zeg maar iets 3 maanden eerst vrijblijvend kijken voor halve prijs)

  15 euro per maand is zeker niet te duur. Gelijk heb je.
  Maar onlangs ergens gelezen dat verscheidene auteurs van IEX in Altrice belegt waren / ingesapt waren.
  Ik hou hier zo niet van. ( Zo veel schulden, hierin beleg ik niet)
  En ben dus bang dat een aantal leden niet in mijn gedachtengang zitten, en ik nog even vrijblijvend blijf wachten langs de zijlijn.
  LR
  Jongens, het staat iedereen vrij onze adviezen op te volgen of niet. Klachten over de prijszetting (waar ik overigens niet over ga), vind ik absurd. Een reactie van een van onze leden was de volgende:

  “9 maanden geleden begonnen met beleggen en al enkele maande iex premium in gebruik, tot nu toe ongeveer 15 aandelen gekocht en verkocht met adviezen van de iex. en heb in deze 9 maanden nu een gemiddelde plus van 12,5% per aandeel. adviezen goed en duidelijk uitgelegd. dus ik kan geen slecht woord bedenken. aanrader! ”
 7. Joris Driepinter 20 maart 2018 17:22
  Had binnen een half uur alweer spijt van m'n rant, maar zag dat ik 'm niet meer kon deleten.

  Hoe dan ook, tegen bovenstaande punten en argumenten van rene en NicoInberg kan of wil ik weinig inbrengen. Ook op de enkele verdwaalde drogreden, zal ik geen zout leggen.

  "Voor niets gaat de zon op" inderdaad, zei m'n moeder ook altijd en "IEX is in principe onbetaalbaar" inderdaad. Werknemers die brood op de plank willen begrijp ik ook allemaal. Zodoende ook mijn vergelijking met bijvoorbeeld een abonnement op een ouderwetse krant of de content van Barron's - neem aan dat er bij Barron's of de Telegraaf/DFT minstens net zo veel mensen "tot in de late uurtjes en zelfs in de weekenden bezig" zijn. En er is geen enkele journalist of redacteur die net zo veel verdient als "een graaier bij de bank" (met Jeremy Clarkson wellicht als uitzondering die die regel bevestigt). Een ander mooi voorbeeld ter vergelijking zou bijvoorbeeld Morningstar Premium kunnen zijn, voor 199 USD per jaar (meer dan 10% goedkoper dan IEX Premium met de huidige koers). Zodoende kan ik ook niet wachten op de eerste onafhankelijke reviews van IEX Premium en (prijs-kwaliteit) vergelijkingen met bijvoorbeeld de content van Morningstar.

  Desalniettemin wil ik nogmaals benadrukken dat het merendeel van bovenstaande punten en argumenten van rene en NicoInberg zeer billijk zijn!

  Toch mis ik persoonlijk wel een beetje het IEX van vroeger, met de vele verschillende modelportefeuilles van allerhande columnisten (Turbo's, SNS Fundcoach, Van Dongen/Smit) incluis motivaties van aan- en verkopen en ook bijvoorbeeld de snoeiharde polemieken zoals de legendarische polemiek tussen Van Zeijl en Middelkoop.

  Maar zoals ik ook al eerder meldde, IEX' Premium succes met 5000 leden, bewijst wellicht dat ik gewoon een verwende ouwe zuurpruim geworden ben. Ongeacht dat, heb ik uiteraard geen probleem met agreeing to disagree! Evenwel wil ik ook graag nog even benadrukken dat ik IEX nog steeds een ontzettend warm hart toedraag! "IEX is in principe onbetaalbaar" inderdaad.

  Zodoende wil ik hierbij graag afsluiten met mijn welgemeende excuses voor mijn eerdere ietwat gestrekte been!
 8. Martin-Jan Crum 20 maart 2018 19:46
  @ Joris Driepinter,

  laat mij een bescheiden duit in het zakje doen op basis van uw eerste rant:

  - die "paar analyses" waar u over spreekt: IEX analyseert momenteel circa 300 aandelen. nu is "een paar" weliswaar een rekkelijk begrip, maar ik vermoed dat u het toch wel met mij eens zult zijn dat een aantal van 300 onmogelijk te betitelen valt als "een paar."

  - die 300 fondsen komen met kwartaalcijfers, halfjaarcijfers, jaarcijfers en persberichten over zaken als overnames, winstwaarschuwingen etc. u kunt zelf wel uitrekenen gok ik hoeveel output dat vanuit de Beleggersdesk oplevert.

  - verder had u een "proefabonnement" verwacht: ik kan u blij maken, Premium heeft een proefabonnement waarmee u voor een luttele 1 eurocent (€0,01) het een maand lang kunt uitproberen. dat u die mogelijkheid gemist hebt, welnu: u kunt dit overal op IEX terugvinden dus ik durf de stelling in deze wel aan dat dat toch een beetje aan uzelf ligt.

  - tot slot nog even dit: Nico heeft een mail van een zeer tevreden Premium klant bijgevoegd hierboven. deze klant stelt zélf dat hij 15x een advies heeft opgevolgd en dat dit gemiddeld 12,5% rendement heeft opgeleverd, per advies inderdaad. één advies had, bij een inleg van slechts €2500 ruim méér opgeleverd dan een jaarabonnement van Premium kost. u krijgt geen één advies per jaar, u krijgt er vele.
 9. Stiefan 21 maart 2018 10:17
  Wat betreft de IPO's: Die laat ik voorbij schieten. Ik heb enkel cash in dollars en die ga ik nu niet ruilen voor euro's.

  De stap naar IEX premium vind ik niet heel vreemd. Sinds een paar jaar is er een transitie waarin het beeld "alles op internet is gratis" wordt omgevormd naar "betaal voor gemak". Voor muziek (spotify) en film (netflix) blijkt dit allang geen probleem meer te zijn. Waarom zou dit dan niet ook moeten gelden voor gedegen advies en achtergrond info?

  De reden waarom ik alleen geen abbo heb is dat ik bang ben het dan 2-3 maanden te lezen en vervolgens een stuk minder, puur omdat ik beleg met een horizon van minimaal een jaar. Dus zou ik het echt uit interesse lezen. Dan is 15eu pm best veel geld. En ja, dat het niet goedkoper kan snap ik ook. Hierbij geld de economies of scale niet echt: Gedegen content is evenredig aan manuren.
 10. forum rang 4 lanciared 21 maart 2018 13:40
  Ook mijn excuses Nico , Je hebt groot gelijk.
  Je bent een verstandige man.
  Maar zag onlangs wel een proefabonnement van Beleggers Belangen voor 3 maanden (digitaal) voor 10 euro (Aldus, haalde ik het even aan)

  Ik hou van IEX , maar Premium zal aan mij niet besteed zijn, om nog veel aandelen te leren kennen
  (Volg de Amsterdamse beurs héél intensief sinds 1983.
  Heb er steeds veel kleinere lokale waarden weten uit te halen (Wie kent deze nog : Wijers, Palthe, Welna, Otra, Riva, Wolff, Proost en Brandt , Twijnstra en Gudde, Frans Maes, CSS , UCC, Avalix, Astra Informatica, LCI, Knp, Vendex en nog vele anderen - was er steeds in belegt)

  Hou dus nog van IEX, echt waar, maar ben momenteel voor 96,5 % belegt in 1 fonds : AMG. En ga er geen verandering in brengen. Koop elke maand bij trouwens.
  We zien wel waar het ons brengt in 2020/2021
  (want dat is zo even bezien mijn horizon)
  LR uit Vlaanderen
 11. forum rang 7 jonas 21 maart 2018 19:18

  Hier van Pro Belegger over Alfen. Hoop dat ze het een beetje als reclame zien. Enfin stond op Twitter.

  Beursgang Alfen: waarde in de aandelen of een hype?
  Albert Jellema - dinsdag, 20 maart 2018
  Deel dit item:

  Plaats een reactie

  2
  Deze week proberen drie bedrijven een notering op de Amsterdamse beurs te bemachtigen. Alfen bijt in deze aanstaande donderdag de spits af. Private equity bedrijf Infestos uit Enschede wil tot 49% van de aandelen verkopen tegen een prijs van €11,25 tot €15 wat Alfen een waarde aan de onderkant van de bandbreedte moet geven van €225 miljoen.

  In deze korte analyse geef ik mijn mening over de beursgang en licht ik mijn besluit toe om niet in te schrijven op de aandelen. Je moet als belegger je eigen huiswerk doen en je eigen mening vormen. Dit is slechts mijn opinie.
  Wat doet Alfen?
  Alfen is actief op de energiemarkt met transformatorstations, energieopslagsystemen en laadpalen voor elektrische auto’s. Op de eigen website geeft de onderneming aan dat de transformatorstations van Alfen miljoenen huishoudens en bedrijven van energie voorziet en dat met de laadpalen dagelijks vele duizenden elektrische auto’s worden opgeladen. Naast de transformatorstations legt Alfen complete elektriciteitsnetwerken aan bij klanten in de glastuinbouw en in de industriële sector. Verder is de Alfen actief in duurzame projecten als energieopslag en aansluiting van zonneparken en windmolens.

  Toegevoegde waarde
  Doet Alfen nu ook echt iets bijzonders of kun je de onderneming het beste vergelijken met een installatiebedrijf. Gezien de waardering (hier direct meer over) zou ik verwachten dat de onderneming technologisch iets heel bijzonders doet. De cijfers en de eigen website van Alfen vertellen mij wat dat betreft een ander verhaal. Kijk wat dat betreft ook eens rond op de website van Alfen en oordeel zelf.

  Uit het prospectus komt volgens mij naar voren dat de onderneming alle onderdelen die men gebruikt in de eindproducten inkoopt. Het lijkt dus meer op een assemblage / installatiebedrijf in mijn beleving. Zie hieronder een stukje uit de prospectus. Klik hier om het gehele prospectus te raadplegen.

  Uit bovenstaande tabel (rode vakje) blijkt dat Alfen in 2017 voor €49.854 miljoen materialen inkocht en daarbij voor €2.852 miljoen aan werk uitbesteed. Dit op een omzet van €74.336 miljoen. De brutowinst komt na de zogenaamde COGS (cost of goods sold) uit op €21.630 miljoen. Brutomarge van 29%. Kijk ik dan verder in de winst en verliesrekening dan komt Alfen in 2017 tot een nettowinst van €1,7 miljoen. Zie hieronder ook de tweet van een onafhankelijk analist.

  Het beoordelen van de toegevoegde waarde van Alfen is voor mij niet goed te duiden. Ik loop in ieder geval niet over van enthousiasme.
  In het hart van de energie transitie
  De eindmarkten van Alfen zijn ‘hot’. De energietransitie in Europa moet zorgen voor stevige reductie van CO2 uitstoot. Een sterke trend waar Alfen van wil en kan profiteren. De onderneming groeide in over de laatste twee jaar met gemiddeld 22%.
  Omzet Alfen 2015: €50,5 miljoen
  Omzet Alfen 2016: €61,5 miljoen
  Omzet Alfen 2017: €74,3 miljoen

  Voor 2018 verwacht Alfen een omzet van €99 miljoen. Pagina 7 in het prospectus. De onderneming wil de omzet dus met 33% laten groeien. Trek ik dit lijntje door naar 2019 dan ligt de omzet in dat jaar op €132 miljoen. De brutowinst komt dan uit op circa €29.7 miljoen en €39,5 miljoen uitgaande van een lichte verbetering van de brutomarge. De overige kosten lopen zoals uit de winst en verliesrekening blijkt ook op bij een stijgende omzet. In 2017 lagen de totale operationele kosten €12 miljoen hoger dan in 2016 op een omzetstijging van €12,8 miljoen. De overige operationele kosten liepen op met een kleine €4 miljoen.
  Uitgaande van een stabiele verdere stijging van de operationele kosten in 2018 en 2019 kom ik tot een operationele winstverwachting van respectievelijk €6,5 miljoen in 2018 en €12,4 miljoen. Ik ben dan zeker niet bescheiden qua groeiverwachting. Na wat belasting resteert dan een nettowinst van circa €5,2 miljoen en €9,3 miljoen.
  Reden beursgang

  Opvallend aan de beursgang vind ik dat de onderneming geen groeikapitaal nodig heeft. Het kan de groei schijnbaar financieren uit de eigen activiteiten. De onderneming geeft aan dat de beursgang bijdraagt aan de zichtbaarheid van de onderneming en toekomstige groei. Het kan helpen, maar om dit als voornaamste reden te zien vind ik ver gaan. Ik zou het beestje liever bij de naam noemen en zie als voornaamste reden voor de beursgang dat private equity aandeelhouder Infestos wil cashen. Hun goed recht natuurlijk. Lukt de plaatsing dan maakt Infestos een homerun. De private equity partij betaalde in 2014 en 2015 namelijk maar een fractie van de huidige waarde.
  Waardering & conclusie
  Wellicht ben ik veel te negatief en met het verkeerde been uit bed gestapt, maar ik zie niet in waarom dit bedrijf meer dan €225 miljoen waard moet zijn. Je betaalt minimaal 24x de winst voor 2019 op basis van mijn taxaties. In mijn taxaties laat ik de winst met 547% oplopen wat zeker niet bescheiden is. De verkoper wil simpelweg, in mijn beleving, van de hype rondom duurzaam beleggen profiteren. Daarbij heb ik vraagtekens bij de toegevoegde waarde van Alfen. Doet dit bedrijf nu echt iets heel bijzonders wat de waardering kan verklaren? Onzekerheid over de groei, toegevoegde waarde van het bedrijf en de waarde explosie in slechts enkele jaren maken mij uiterst voorzichtig. Vragen staat natuurlijk vrij, maar van deze waardering word ik niet blij. Ik doe dus niet mee aan deze beursgang.

  Wil je ook mijn analyse lezen over de beursgang van NIBC en B&S group? Meld je dan HIER aan als lid bij ProBeleggen en lees direct mijn analyses over deze bedrijven.
  Deze analyse is gepubliceerd op 20 maart 2018 om 10.50 uur.
  Albert Jellema
  Albert is als gepassioneerd belegger al bijna twintig jaar actief op de aandelenmarkten. Hij begon zijn carrière bij ABN AMRO na de afronding van zijn studie bedrijfseconomie aan de Rijks Universiteit Groningen. Hier beheerde hij mede het dividend aandelenfonds. Vervolgens werkte Albert als partner acht jaar bij hedgefund GO Capital. Hier specialiseerde hij zich in beleggingen gericht op de Nederlandse aandelenmarkt. In 2014 stond Albert aan de wieg van ProBeleggen en startte hij 1Vermogensbeheer. Twitter: @AlbertJellema. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jellema kan posities innemen op de financiële markten.
  Deel dit item:

  Groet, Jonas

20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links