Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nobelprijswinnaars en doemdenkers

TA: Nobelprijswinnaars en doemdenkers

De AEX-index kan weer omhoog, nu het topje van 5 oktober rond 542,88 is gepasseerd. Het koersdoel voor de komende maanden handhaven we in de range 557-564.

De RSI, afgebeeld in de onderste helft van de grafiek, staat hoog. Dat betekent dat een lichte overbought-conditie is bereikt. Maar afgezien van tussentijdse dips kan de beurs op wat langere termijn (voorjaar 2018) naar 600+. Technisch bezien mag u dus in de markt blijven zitten.
Gouden Stier

Steeds meer Nederlanders beleggen. Sommigen simpelweg omdat ze het spel op de beurs leuk vinden, anderen om hun financiële doelen te kunnen realiseren. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet eenvoudig is om de juiste beleggingskeuzes te maken, technische analyse helpt u daarbij. 

Binnenkort wordt de Beste Technisch Analist van Nederland gekozen. Ik ben een van de genomineerden. Komt de Gouden Stier op mijn nachtkastje te staan? U bepaalt het, want de winnaar wordt gekozen in een openbare stemming. Hier kunt u uw stem uitbrengen.

Nobelprijswinnaar, crashes en doemdenkers

Volgens de nieuwe Nobelprijswinnaar economie Richard Thaler is de volatiliteit op de aandelenmarkt zo laag, dat de kans op een flash crash is bijzonder groot is. Het onderzoeksterrein van Thaler, Behavioral Economics, heeft overigens opvallend veel raakvlakken met mijn terrein technische analyse, daarover een andere keer meer.

Ook Bank of America (BOA) waarschuwt dat het nu extreem dreigend wordt op Wall Street, omdat beleggers geen gevaren meer zien. Volgens BOA blijkt dat onder andere uit de extreem lage stand van de VIX, Amerika’s paniekbarometer. De lijst met doemdenkers, van hen die op afzienbare tijd een aandelencrash voorspellen, lijkt met de dag groter te worden. 

Contra-indicator

Technisch zie ik dit juist als een gigantische contra-indicatie, want een crash komt altijd als een dief in de nacht, dus wanneer niemand het verwacht. Bovendien mag  je toch aannemen dat elke vermogensbeheerder die een crash ziet aankomen niet meer vol in de markt zit en zijn aandeeltjes heeft verkocht? De verkoopdruk uit die hoek zal dus wel weg zijn.

Ik denk dat de soep niet zo heet wordt gegeten en haal nogmaals een oud gezegde uit de kast: every rally climbs a wall of worry. Tenslotte zien we wekelijks het ene na het andere koersrecord voorbijkomen, met steeds meer all-time-highs. Wat is er nog meer nodig om te bewijzen dat we in een bullmarkt zitten?

Nieuwe all-time-highs

Behalve de AEX-index laat ook de AEX Total Return index (Nederlandse herbeleggingsindex) een zeer krachtig technisch plaatje zien, met zelfs nieuwe all-time-highs.

De AEX Total Return index is een variant van de AEX-index waarbij dividenden worden herbelegd.  Deze index heeft in januari 2015 een zeer zware horizontale weerstandsbarrière (punt X op de grafiek hieronder) gebroken, waarmee een lastige en hectische 14-jarige periode wordt afgesloten.

In eerste instantie houden we 1.830 als koersdoel aan, op langere termijn kan de Nederlandse herbeleggingsindex) naar 3000-3200. Volgens de pendulum swing berekenen we een koersdoel van 3.465, dus 115% opwaarts potentieel (inclusief dividend).

Alle positieve signalen op een rij:

 • Op de grafiek onderaan deze blog is goed te zien dat de Nederlandse herbeleggingsindex tussen 2000 en 2013 in een langdurige zijwaartse fase heeft vastgezeten, grofweg tussen de bodems 417/465 aan de onderkant en de toppen 1269-1270 aan de bovenkant.  Hiermee weerspiegelt het koersgedrag van de herbeleggingsindex een zeer turbulent en dynamisch decennium. In dit per saldo zijwaartse koersverloop trad de dotcom-crisis in 2000 (1272) op, alsmede de start van de financiële crisis in 2007 (1269). Let op hoe die 2 koerstoppen qua niveau dicht bij elkaar liggen, ondanks de afstand van ruim 7 jaar.  
 • In 2013 werden de toppen van 2000 en 2007 opwaarts gebroken, wat een serieus langetermijn-koopsignaal opleverde.
 • Vervolgens trad in 2016 de pullback op (bodem B op de grafiek hieronder), die het einde van de 2007-crisis aangaf, alsmede de start van de wederopstanding van de aandelenmarkt. Omdat deze pullback rond de toppen van 2000 en 2007 lag, is hiermee de uitbraak bij X, dus het sterke koopsignaal, gevalideerd.
 • Eind vorig jaar brak de index boven de koerstop  van juli 2015 rond 1503 (A), waarmee een serie nieuw koersrecords werd ingezet.
 • Tenslotte werd rond 1606 een hogere bodem (T) gevormd, die de opmars heeft gevalideerd.
 • Volgens de pendulum swing kan de afstand tussen A en B geprojecteerd worden boven weerstand B, want een koersdoel van 3000-3200 aangeeft. Het kortetermijn-koersdoel 1830 wordt overigens genaderd.  

Uitleg pullback

Wellicht ten overvloede, opnieuw de uitleg over de pullback, dit fenomenaal sterke koopsignaal. Een geldige pullback kan alleen in liquide markten als richtinggevend koerspatroon optreden. Op onderstaande voorbeeldgrafiek is in drie stappen de overgang van een zijwaarts naar een stijgend koersverloop weergegeven.

De zijwaartse fase op de AEX Total Return index heeft ruim dertien jaar geduurd. Vanuit dit perspectief staat de nieuwe opgaande fase nog maar aan het begin. Op de voorbeeldgrafiek beweegt de koers eerst een tijdlang tussen 80 en 100. In de aanloop naar een pullback scenario zijn de toppen altijd belangrijk, want deze vertegenwoordigen verkoopdruk.

In de voorbeeldgrafiek wordt bij de lijn rond 100 blijkbaar steeds winst genomen, want de koers valt een aantal keer terug. Op het moment dat deze weerstand wordt gebroken is deze verkoopdruk weg. Technisch treedt hiermee een koopsignaal op.

Verkopers worden kopers

Dit is de eerste stap, de nieuwe richting (omhoog) wordt hiermee bepaald. Nadat de eerste euforie wegebt zullen vaak winstnemingen optreden, waarna de koersen terugvallen. In 80% van alle gevallen zal zo’n correctie opgevangen worden door de voormalige toppen en weerstand rond 100. Feitelijk start met dit proces de pullback.

Een geldige pullback ontstaat indien de voormalige verkopers (rond a en b =100) nu als kopers (bij 2) in de markt terugkeren. De rolwisseling van verkoper naar koper vormt de pullback.

De pullback wordt voltooid zodra de correctieve fase (uitbraak boven c bij 3) wordt afgerond. Onderzoek toont aan dat een koersdoel berekend kan worden, door de afstand tussen A en B te projecteren boven het uitbraakpunt. In dit voorbeeld kunnen we een koersdoel van 120 berekenen.

 


 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 06 jul Business cycle deel 3: Vastgoed heeft de bodem nog niet bereikt 200
 2. 05 jul Business cycle deel 2: is de inflatie voorbij? 266
 3. 04 jul Er komen kansen aan

Gerelateerd

Reacties

103 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 handyman6 16 oktober 2017 09:38
  Doen alsof de markt rationeel is,alsof de risico’s meetbaar zijn,alsof het dit keer allemaal anders is: nieuwe economie etcetera .Datzelfde sprookje hoorde je rond 2000 ook veel.
  Er is natuurlijk helemaal niet zoiets als een Markt ,die altijd gelijk heeft.Er zijn hebberige mensen,die elkaar ,skyhigh,gek maken,vervolgens in paniek raken ,hun wonden krabben ,ontnuchterd.
  Lees er Jade Chang:de Wangs vs,de wereld,maar es op na.
  GrH6
 2. Ricktrader 16 oktober 2017 09:58
  quote:

  Formule1-Fan schreef op 16 oktober 2017 09:42:

  Dax grootste zwaarste en moeilijkheidsgraad om de juiste punt sh te kunnen is bezig niemand mag genieten van shorts.
  Genieten van shorts in een uptrend is nu eenmaal een zeldzaamheid. Is natuurlijk niet handig dat je het blijft proberen, kun je net zo goed je geld gewoon weggeven.
103 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links