Goedemiddag, ik waarschuw u alvast, het artikel is een beetje uit de klauwen gelopen. U vindt onderstaand o.a.:
- Uitleg IEX-Premium
- E.ON
- L'Oréal
- Michelin
- GBL
- Stemverzoek
- Agenda
Aan mij de taak om u voor te bereiden op de komende beursweek. We gaan het cijferseizoen verder in en deze week zijn o.a. Randstad, Philips, Heineken, Flow Traders en Binckbank aan de beurt.
De beurs is lekker opgelopen dit jaar en dat betekent dat de bedrijven toch wel met iets betere vooruitzichten moeten komen om de opgelopen waarderingen te staven. Dat dat niet altijd gemakkelijk is, zagen we afgelopen week.
Niet meteen een ramp, maar uiteindelijk moeten de beurskoersen niet alleen gedreven worden door de lage rente, maar onderliggend ook kunnen steunen op een fundament van bedrijfswinsten en cashflows.
Rare tijden..
Het zijn rare tijden. De beurzen zetten record na record neer. Het gevoel overheerst bij velen dat het elk moment mis kan gaan. Krachroepers aller tijden schreeuwen zich de longen al twee jaar uit hun lijf en krijgen nu zelfs bijval van instanties als het IMF en DNB bij monde van Klaas Knot.
Al die Europese verkiezingen, Pipo de Clown in het Witte Huis, geopolitieke spanningen overal. Net weer verkiezingen in Oostenrijk en momenteel dreigt Spanje, of eigenlijk Catalonië, een brandhaard te worden. De markten trekken zich nergens wat van aan.
Nog even over Catalonië: dit weekend heeft premier Rajoy van Spanje de Catalaanse regering afgezet. Binnen zes maanden zullen waarschijnlijk nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. Kleine moeite om dan ook even te vragen wie nou wel en wie niet voor een afscheiding is.
En wat voor de ene regio bittere ernst is, is voor een andere inmiddels verworden tot een stukje folklore:
Het gaat gewoon beter...
Maar: ondanks alles gaat het gewoon beter. We geven weer meer uit, de banenmarkt loeit en straks gaan de lonen ook omhoog. (Memo aan mijzelf: directie informeren). Dat is ook de reden van de afbouw van de centrale banken: de rente mág omhoog, want het gaat de goede kant op.
De angst is natuurlijk dat de rente te hard omhoog doorschiet, want dan is Leiden in last. De Zuid-Europese landen kunnen een hogere rente totaal niet gebruiken en dat geldt in zekere zin voor alle landen natuurlijk, want dan moet je je budgetten aanpassen.
Daarom, en nu waag ik me op glad ijs, vermoed ik dat de centrale banken de rente slechts heel geleidelijk laten oplopen, in functie van het herstel van de economische bedrijvigheid. Op het moment dat de ECB of de Fed ook maar de geringste aanwijzing krijgen dat het tij keert, zullen ze meteen weer op de rem trappen.
Europe First!
Laat ik er verder niet teveel tijd aan besteden op deze regenachtige zondag. Eerst iets anders. Zoals u weet zijn we bij IEX begonnen met IEX Premium. Met Premium willen we beleggers in Nederland bijstaan bij hun beleggingsbeslissingen.
Niet dat wij, of ik, de wijsheid in pacht heb, geenszins. Maar wij kunnen wel, omdat we de hele dag met onze snufferd op de beurs zitten, goed zien waar de actie is en waar niet. Wat is er dan leuker om kansen en bedreigingen, ideeën en dingen die je juist niet moet doen, door te geven aan onze lezers?
We doen dat via een nieuw gedeelte van de website en via het IEX Magazine, die gisteren (tweewekelijks) bij de leden in de bus viel.
Meer buitenlandse aandelen
Eén van de leukere dingen daarbij is dat we op IEX veel meer aandacht willen besteden aan buitenlandse aandelen. Ik heb me daar zelf ook schuldig aan gemaakt door te lang te blijven hangen bij de bekende namen in Nederland.
Je kan wel zeggen: wat de boer niet kent, dat vreet hij niet, maar de wereld is groter dan alleen Nederland en wie een goed gespreide portefeuille wil aanhouden, doet er goed aan om ook eens in Duitsland, Frankrijk of iets verder in Europa te kijken.
Belangrijk is wel de informatievoorziening: het is toch iets verder weg dan normaal waardoor je moet oppassen met de kleinere buitenlandse spul. Maar onder de large caps zijn zulke mooie, degelijke en winstgevende bedrijven die ook vooral via hun gevoerde merken ontzettend bekend in uw oren zullen klinken.
Daarnaast hebben we contacten met lokale analisten, zodat we ons verzekerd weten van kwalitatief goede informatie. Wie zou er nou meer van Michelin of L'Oreal weten, ikzelf of de Franse Nico Inberg?
Ik maak daarom van deze vooruitblik gebruik om alvast een aantal Europese grootmachten alvast aan u voor te stellen. We gaan via Duitsland naar Frankrijk en terug door België.
Geen verstoppertje
Maar eerst even dit: het is NIET de bedoeling dat de IEX-site zoals u die kende deels achter de betaalmuur wordt gestopt. IEX Premium is een verrijking, en geen verarming van de website. Vandaar ook even mijn reactie op Rambo77:

Klik op het plaatje voor een grote versie
Geloof mij: IEX Premium wordt een fantastische toevoeging waarin we alles bij elkaar brengen om de Nederlandse belegger van de juiste informatie te voorzien. Ik ben verder niet van de marketing of zo, maar ik denk oprecht dat het voor iedereen een geweldige meerwaarde kan zijn.
En kom me niet aan met de opmerking dat het te duur is, want dat slaat helemaal nergens op. 15 euro per maand is eerder te laag dan te hoog: één goede tip en je hebt je kosten eruit. Alhoewel sommigen ook kunnen overdrijven natuurlijk:

Ik weet niet hoe groot onze parelvisser in Refresco zat, maar kennelijk groot genoeg. Dat was ook een fantastische showcase, en eerlijk is eerlijk, een beetje geluk zat er wel bij. Ik had ook niet gedacht dat die Fransen zo snel terug zouden komen.
Neemt niet weg dat de grote overname die Refresco deed in de VS wat mij betreft écht een enorme gamechanger was en na enig rekenwerk kwamen we erop uit dat Refresco in 2020 en verder gewoon 1,65-1,70 euro per aandeel zou kunnen verdienen.
Voor een vrij zekere business met een hoge vrije kasstroom betaalt men met liefde 14-15 keer de winst. Dan zit je al op 23-25 euro. Moet nog wel allemaal waargemaakt worden natuurlijk. In ieder geval leuk om te horen van de pareltjeszoeker, en een stimulans om verder te spitten en te graven.
Goed, back to business. Op naar Europa. Hieronder stel ik u een aantal aandelen voor uit de ons omringende landen die we bij IEX Premium gaan volgen. Een deel ervan is al aan onze leden gepresenteerd afgelopen week, en een deel is nieuw.
We beginnen in het land van de schlagerkoningin boven op de foto, Duitsland. Duitsland is het motorblok van Europa en heeft een bijzondere aandelenbeurs. De Duitsers bezitten een aantal absolute wereldspelers op vooral industrieel gebied, maar de Duitse beurs herbergt ook veel mooie familiebedrijven die nog relatief laag gewaardeerd staan. Ook daarnaar gaan we binnen Premium op zoek.
Duitsland: E.ON
Maar laten we beginnen bij een voormalig hoofdpijndossier in Duitsland, E.ON. Energieconcern E.ON is vooral actief op het gebied van de groene energie en distributie van elektriciteit bij onze oosterburen. Net als RWE heeft het bedrijf sterk te lijden gehad van de Energiewende.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Zowel E.ON als RWE hebben veel last gehad van de EnergieWende, de beslissing van de Duitse regering om veel geld te investeren in wind- en zonne-energie. E.ON heeft momenteel nog een marktkapitalisatie van 21 miljard euro.
Een deel daarvan bestaat uit het belang in Uniper. Uniper is de afgesplitste dochter van E.ON met zeg maar alle vervuilende energie, de kolen- en gascentrales. Hierdoor kan E.ON nu door het leven gaan als leverancier van groene energie.
Uniper is op 12 september 2016 naar de beurs gebracht voor een tientje per aandeel. E.ON heet 53,35% van de aandelen verkocht en nu nog krap 47% over.

Klik op het plaatje voor een grote versie
De beurskoers van Uniper heeft het aardig gedaan het afgelopen jaar, wat heet, en is de laatste maand in een stroomversnelling terechtgekomen door de belangstelling van het Finse energiebedrijf Fortum.
Dat wil het hele bedrijf kopen voor 22 per aandeel, in totaal ruim 8 miljard euro. Het bod bedraagt 21,31 euro, en bestaande aandeelhouders mogen het dividend van 0,69 euro ook nog in hun kontzak steken.
Openbaar bod
Fortum doet een openbaar bod, en heeft tegelijkertijd een deal met E.ON gesloten voor haar 47%. Die deal is best apart: E.ON mág haar belang aanlappen voor 22 euro, maar als het dat niet doet, dan mag Fortum de door de Finnen opgeviste publieke aandelen bij E.ON aanlappen voor 22 euro, plus een schadevergoeding.
Enfin, het brengt bij E.ON wat geld in het laatje, en daarvan kan de schuld van inmiddels nog 21 miljard euro verder worden afgebouwd. U ziet op het plaatje hieronder hoe men denkt naar een nettoschuld/Ebitda van 4 denkt te komen en dat gaat wel lukken nu de opbrengst van Uniper geen 3,1 maar 3,8 miljard euro wordt.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Eerder al dit jaar betaalde E.On de rekening van 10 miljard euro voor het ontmantelen van de kerncentrales in Duitsland. Dan was er ook nog een mooie meevaller: al tussen 2011 en 2016 moesten de energiebedrijven een soort belasting betalen aan Mutti Merkel. Dat is nu achteraf door het Hooggerechtshof illegaal verklaard: Merkel ging daar helemaal niet over. Het geld is voor het leeuwendeel (2,85 miljard euro) al weer bij E.ON op de rekening gezet.
Uniper voor muziek uit
Nu is de beurskoers van Uniper wat op de muziek vooruitgelopen, en het is dan ook niet uitgesloten dat de Finnen nog een miljardje moeten bijpassen om alle schapen over de dam te trekken. Wat E.ON betreft betekent dat wel dat de toekomst er nu een stuk zonniger (en winderiger?) uitziet.
Dan de cijfertjes: de wpa-taxatie ligt op 0,62 euro waarvan naar verwachting 0,30 per aandeel aan dividend zal worden uitgekeerd. Dat maakt E.ON niet direct goedkoop, maar gezien de huidige stevige waarderingen op de beurs ook niet heel duur.
De halfjaarcijfers lieten al een behoorlijke verbetering zien, al kunnen we eigenlijk beter spreken van minder verslechtering. De omzet liep nog met 'slechts' 3% terug en het bedrijfsresultaat daalde ook nog, met 6%.
E.ON heeft inmiddels met die schuld van nog 21 miljard euro een tamelijk solide financiële positie, een redelijk aantrekkelijk dividendrendement van 3%, en stijgend, en volop kansen om verder te groeien in de groene energiesector.
Ook leuk om even met een technische blik naar E.ON te kijken: Royce stond deze week voor het eerst met een eigen TA-pagina in het IEX-magazine en toevallig besprak hij ook E.ON. Conclusie volgens Royce: boven 10,15 euro springen de seinen op groen. Het koersdoel van 14,84 euro creëert voldoende opwaarts potentieel om deze bevestiging af te wachten.
Michelin: banden en nog wat...

Klik op het plaatje voor een grote versie
Michelin kent u ongetwijfeld van de banden, en wellicht ook van de Michelingids, waarin de beste restaurants ter wereld worden opgedist. Er is ook nog een navigatietakje, maar het draait natuurlijk om de banden. Michelin, Goodyear (VS), Bridgestone (Japan) en Continental (Duitsland) zijn de grote vier.
Daar achter komt Pirelli en vervolgend een heel contingent kleinere spelers, waaronder een aantal Chinese bedrijven. Michelin bestaat al sinds 1889. Michelin staat bekend om zijn verticale integratie (alles in eigen huis) en de patentering van de radiaalband in 1946. Daarnaast is Michelin sterk in een aantal nichemarkten zoals speciale banden voor luchtvaart en mijnbouw.
De prijs van rubber
De vooruitzichten zijn eigenlijk heel erg goed, maar onlangs wat vertroebeld doordat de prijs van rubber aan het jojo-en is. Michelin is druk bezig met een kostenbesparingsprogramma (tegen 2020 1,2 mrd euro) maar dan moet de rubberrekening niet te hard oplopen. Zal zo'n Yab Yum (bestaat dat nog eigenlijk?) ook niet blij mee zijn.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Als premiumproducent kan Michelin de prijsverhogingen van rubber wel relatief eenvoudig doorgeven. Dat bleek uit eerdere periodes van hogere grondstoffenprijzen.
Michelin is goed voor zijn aandeelhouders en betaalt een aardig dividend van bijna 3% en koopt ook regelmatig een zwikje aandelen in, laatstelijk nog voor 750 mln euro.
De balans van Michelin is dan ook, zeker voor een Frans bedrijf, ongezond gezond, de ratio nettoschuld/Ebitda bedraagt een luttele 0,23.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Afbeelding: dividend Michelin 210-2016 (bron: Michelin)
Recordjaar 2016
Michelin kende in 2016 een recordjaar door o.a. lage rubberprijzen, de lage olieprijs en een aantrekkende economie. Ook 2017 begon goed: de bandenproducent rekende al vanaf het begin van dit jaar op hogere volumes om een minstens gelijk bedrijfsresultaat van 2,69 mrd euro.
Bijkomend effect van de prijsverhogingen van rubber was wel dat klanten hun banden vast vooruit bestelden, om verdere prijsverhogingen voor te zijn. Dit deed de volumes in het eerste kwartaal fors stijgen, met 7,3% stijgen en de omzet nam zelfs met 10% toe.
Door verdere prijsstijgingen van rubber kwam de winst over het eerste halfjaar wel in de verdrukking: onder de streep bleef 2,1% minder over.
De KW3-cijfers van de week vielen echter niet mee: er was weliswaar een omzetgroei van 3% maar de volumes stegen slechts met 1%. alleen doorberekening van de hogere rubberprijzen aan klanten kan de winstgevendheid doen toenemen.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Afbeelding: karakteristieken 5 grootste bandenproducenten
Goedkoper dan Continental, duurder dan Goodyear
De market cap van Bridgestone lijkt erg hoog, met 4300 miljard, maar dat is uitgedrukt in de Japanse yen. Omgerekend dus 38 mrd dollar. De bandenjongens trekken op de beurs natuurlijk redelijk gelijk op, maar Michelin wordt toch minder gewaardeerd dan Continental.
Goodyear lijkt erg goedkoop: de meeste market caps gaan gelijk op met de omzet: bij Goodyear is de beurswaarde net de helft van de omzet. Goodyear wordt geacht dit jaar de winst van vorig jaar niet te kunnen evenaren. Daarnaast is er een hogere schuldgraad (nettoschuld/Ebitda van 2,4) en een bak, weliswaar beheersbare pensioenlasten.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Afbeelding: koersontwikkeling vier grote bandenproducenten
Winstdrijvers bandensector
De bandensector zit nu misschien wel op de top van de cyclus maar er zijn nog wel wat redenen waardoor de winst verder omhoog kan. Grondstofprijzen zijn natuurlijk belangrijk, die bepalen de marges, maar ook efficiencymaatregelen, de momenteel sterkere economische groei en de lage olieprijs werken in haar voordeel.
Daarnaast moeten de Westerse bandenproducenten zich wapenen tegen de Chinese concurrenten door zich verder te specialiseren in Premiumbanden, waar dan ook hogere marges op zitten.
De EU helpt hierbij door strengere eisen te stellen aan de banden, zodat de Chinezen voorlopig buiten de deur kunnen worden gehouden. Ook dat is protectionisme.
In de trading update van donderdag (nabeurs) herhaalde Michelin dat de winst dit jaar hoger gaat uitkomen dan vorig jaar. Koerstriggers ontbreken dit jaar voorlopig, maar de waardering van het aandeel blijft laag met een k/w van 12/13 en een EV/Ebitda die rond de 5 schommelt.
De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd rooskleurig, maar de stijgende grondstoffenprijzen kunnen roet in het eten gooien.
L'Oreal: is it worth it?

Klik op het plaatje voor een grote versie
Ik zat te twijfelen of ik hier L'Oréal of LVMH zou bespreken, beiden hebben we in Premium staam.. LVMH is wat goedkoper en heeft de wind enorm in de zeilen. L'Oréal, de Franse cosmeticareus, is echter de beauty queen.
U kent het bedrijf ongetwijfeld van de vele cosmetische merken en de beroemde advertentiecampagne Because I'm worth it, die al loopt vanaf 1973. Met een k/w van 28 behoort het tot de duurdere in de sector.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Redenen voor die hoge waardering zijn de aandeelhoudersstructuur, de sterke merken en de groeivooruitzichten. Het eerste halfjaar viel echter wat tegen. De omzet groeide autonoom met 4,3% tot 13,4 mrd euro (13,7 mrd euro verwacht). De prognoses voor het gehele jaar liet het bedrijf wat in het midden.
Wel beloofde het onder aanvoering van een sterk doorgroeiende markt de komende jaren harder te groeien dan de sector. En die sector groeit gemiddeld gezien met 3-5%.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Omzetgroei beauty markt. (bron: L'Oreal)
Beauty business
Wat voor bedrijf is L'Oréal? In 1907 ontdekte de Franse Eugene Schueller een middel om haar te verven. Hij verkocht dat in Parijs, aan kapperszaken en richtte twee jaar daarna de voorloper van L'Oréal op. In 1933 kwam er een magazine bij, terwijl in de jaren '40 de naam L'Oréal werd ingevoerd, als afgeleide van het eerste product, L'aureole. De beursnotering kreeg men in 1963.
De torenhoge waardering doet vermoeden dat we met een exceptioneel business model te maken hebben. Dat is ook zo, en zelfs redelijk vrij van conjunctuurgevoeligheid. Kijk naar de omzetontwikkeling van de totale beauty market. Zelfs in de rampjaren 2008/2009 steeg de omzet.
Wat maakt die markt zo sterk? L'Oréal onderscheidt een aantal redenen waarom schoonheidsartikelen altijd gevraagd zullen blijven. Het digitale tijdperk, waar we ons inmiddels in bevinden, vraagt om meer zelf-expressie. We moeten er dus mooi uitzien.
Daarnaast is de toenemende verstedelijking (in 2030 wonen vijf miljard mensen in de stad) en vooral de gap tussen de uitgaven aan schoonheidsproducten tussen de nieuwe markten en de volwassen markten een aanjager voor toekomstige omzetgroei.
In de volwassen markten besteed men gemiddeld 182 dollar per jaar aan schoonheidsartikelen, in de nieuwe markten slechts 33 dollar. Doordat men in 2030 verwacht dat de middenklasse groeit naar 5,5 miljard mensen, valt er nog een wereld te winnen.
Marktleider
Sterke merken, daar gaat het om. L'Oréal bezit tientallen merken, u ziet ze hieronder staan. Loop de badkamer er maar eens op na. De bekendste merken zijn o.a. Vichy, L'Oréal Paris, Garnier, Maybelline en Lancome.

Klik op het plaatje voor een grote versie
L'Oréal is marktleider in de mature regio's, alleen in Japan wil het niet zo lukken, die hebben kennelijk een andere perceptie van schoonheid.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Afbeelding: marktpositie in verschillende regio's (bron: L'Oréal)
Aandeelhoudersstructuur
Interessant is het om te kijken naar de grootaandeelhouders. Daar zit op dit moment wat beweging in. Twee partijen maken daar de dienst uit: Nestlé heeft een belang van 23% in handen. Nestlé stond onder druk van een activistische aandeelhouder (Daniel Loeb van Third Point) die de marges omhoog wil zien bij de Zwitsers en eiste dat men het belang in L'Oréal (waarde ca. €25 mrd) te gelde zou maken.
Met dat geld zou Nestlé eigen aandelen in moeten kopen. Nestlé heeft weinig zin om aan de oproep van Loeb gehoor te geven, en gaf daarbij aan dat verkoop alleen al om belastingtechnische redenen niet interessant is. Nestlé begon wel alvast met een aandeleninkoopprogramma, om Loeb wat gras voor zijn voeten weg te maaien.
De andere grootaandeelhouder was Liliane Bettencourt, dochter van oprichter Eugene Schueller. Was, want zij overleed eind september, op 94-jarige leeftijd. Ze hield nog een belang van 33% in L'Oréal. Nestlé en de erfgenamen van Liliane hebben afgesproken de komende zes maanden hun belang niet uit te breiden.
Er zijn straks verschillende scenario's mogelijk, waaronder zelfs een totale overname van L'Oréal door Nestlé. L'Oréal bezit ook nog 9,3% (goed voor ca. €10 mrd) van de Franse farmagroep Sanofi.
Dividend
L'Oréal is inmiddels een behoorlijke dividendbetaler. De afgelopen jaren is het pay-outratio opgetrokken naar boven de 50% en langetermijnaandeelhouders krijgen straks zelfs nog meer: een bonus van 10%. Dat is in april op de aandeelhoudersvergadering goedgekeurd.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Dividend per aandeel bij L'Oréal (bron: L'Oréal)
Dat leek me niet zo'n lastige stemming, met twee langetermijn grootaandeehouders die samen meer dan 50% hebben. Aandeelhouders die zich registreren bij L'Oréal, en vanaf 31 december 2017 hun stukken vasthouden, krijgen vanaf 2020 10% extra dividend.
De komende tijd wordt het interessant om te kijken hoe de eigendomsverhoudingen zich gaan ontwikkelen. Gaat Nestlé zich terugtrekken om haar belang te gelde te maken, of willen de Zwitsers juist een stap naar voren maken? En wat willen de erfgenamen van Liliane Bettencourt met de miljarden doen?
Waardering en peers
Voor de aandeelhouders is L'Oréal een mooie belegging geweest. Sinds 2007 (pré-crisis) is het aandeel met 100% gestegen, en heeft het consequent het dividend opgetrokken. Je had inderdaad beter L'Oréal dan E.ON kunnen hebben...Een trackrecord om vous tegen te zeggen.
Momenteel noteert het aandeel tegen een k/w van ca. 28. Of het dat waard is? Veel hangt af van de groeivooruitzichten. Concurrent LVMH kwam vorige week met fantastische groeicijfers (organisch 12%) over het derde kwartaal. Zo hard gaat het niet bij L'Oréal, maar getuige de marktgroei valt er genoeg te doen de komende jaren.
Voorlopig maakt L'Oréal de ambities redelijk waar. De lange termijn vooruitzichten zijn goed en de merkenportfolio bijzonder sterk. Dus mag het wat kosten.
België: GBL

Klik op het plaatje voor een grote versie
Wie moe is mag gerust stoppen met lezen. Nog eentje te gaan: in België. Ik beloofde vrijdag in de slotcall al een Belgisch pareltje onder de loep te nemen.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Mijn vriend Blowvis rekende op Euronav, maar dat is een ander paar mouwen, alhoewel de Euronavjes het goed doen de laatste tijd. Het verschil in olieprijs tussen Brent en WTI speelt daarin een rol. Maar we gaan eerst kijken naar GBL, Groupe Bruxelles Lambert.
GBL is beursgenoteerd sinds 1956. Grote man was tot voor kort Albert Frére, inmiddels 89 jaar oud, die dit voorjaar de leidsels overdroeg aan zijn opvolgers. De portefeuille was op 30 juni van dit jaar 18,1 miljard euro waard maar was op de beurs te verkrijgen tegen 13,6 miljard euro, een décoté, zoals de Belgen zeggen, van 23%.
Bij de halfjaarcijfers was dat zelfs 24,9%, inmiddels is dat, het staat wekelijks op de website van GBL, 22,9%. Dat lijkt op een laag vertrouwen in het management, maar in mei dit jaar zette GBL nog een 7-jaarsobligatie in de markt met een rente van 1,375%. Nu is het wel zo dat een aantal van de deelnemingen de laatste maanden loeihard zijn opgelopen waardoor beleggers in de holding het tempo misschien niet helemaal durven bijbenen.
Briljante move
GBL heeft namelijk een briljante move gemaakt een aantal jaren geleden. Men heeft de portefeuille op veel plaatsen drastisch gewijzigd. Twee thema's kwamen daarbij naar voren: Europese aandelen en weg uit energie.
Voordat onze rossige vriend in het Witte Huis met zijn goedkope slogan "America First' kwam had GBL namelijk al 'Europe First' gemunt. Daarnaast wilde GBL af van haar overkill aan energiebedrijven in de portefeuille. GBL zat in Engie, Total, Suez en Iberdrola.
Momenteel heeft GBL 7 zware participaties in portefeuille, wat men eigenlijk te weinig vindt. Qua spreiding zou 10 beter uitkomen. In die zin mogen we wat afbouw verwachten bij de grotere, flink opgelopen deelnemingen zoals Umicore (+40% dit jaar) en Adidas (+27%).

Klik op het plaatje voor een grote versie
Daarnaast heeft men een aantal kweekvijver- investeringen: Ontex, Burberry en de Spaanse uitbater van recreatieparken Parques Reunidos, waar men begin dit jaar instapte. Daarnaast is er nog Sienna Capital, de dochteronderneming waar voor bijna 900 miljoen euro aan private equity investeringen in zit.
Ik zal later deze week uitgebreider terugkomen op GBL en haar portefeuillewaarden. Eentje is alvast leuk om er uit te lichten: Adidas. Het Duitse sportmerk is hard opgelopen de afgelopen jaren maar de winst per aandeel groeit ook redelijk mee. Momenteel staat er 187 euro op het bord, nog steeds een k/w van 30 wat natuurlijk erg hoog is en alleen gestaafd kan worden met flinke omzet- en winstgroei.

Klik op het plaatje voor een grote versie
Maar: het WK Voetbal komt eraan en Adidas is momenteel erg hot, ook onder jongeren. Niet alleen het aandeel, ook het merk wordt steeds hipper en met het WK in Rusland op de agenda zal het in 2018 waarschijnlijk helemaal hallelujah worden.
Van de week zal ik verder ingaan op GBL en de aandelen die de Belgen in portefeuille hebben. Wij gaan u in IEX Premium aan een aantal soortgelijke bedrijven, holdings, of houdstermaatschappijen voorstellen.
Voor beginners én gevorderden
Wie begint met beleggen doet er goed aan eerst eens een teentje in het water te steken met een goedkope ETF. Wilt u wat meer zelf doen, en/of meekijken met anderen, is een holding een prima keuze. Doorgaans worden ze verhandeld met een korting ten opzichte van de intrinsieke waarde.
Die onderwaardering is wel een mysterie in die zin, dat die nooit goed helemaal valt uit te leggen. Genoemd wordt wel een vergoeding voor het management als ook de vaak beperkte liquiditeit, en onzekerheid over de waardering van de niet-beursgenoteerde beleggingen, maar veelal is het toch het trackrecord en het vertrouwen in het management dat de doorslag geeft.
Als men alleen belegt in beursgenoteerde aandelen, valt die intrinsieke waarde (de waarde van de beleggingen dus) gemakkelijk te berekenen. In Nederland kennen we natuurlijk HAL Trust. Dat werd juist vaak met een premie verhandeld.
GrandVision te goedkoop in boeken
Dat kwam jaren geleden doordat GrandVision veel te laag in de boeken stond (voor 800 mln euro terwijl het bij de beursgang meer dan 5 mrd euro waard bleek) maar ook het afgelopen jaar stond HAL steevast fors boven de NAV, tot wel 25 euro per aandeel. HAL is goed geweest voor haar aandeelhouders maar de koers was echt te ver doorgeschoten.
Reden waarom we in Premium een negatief oordeel velden over HAL. Momenteel is die overwaardering overigens bijna weg.

Klik op het plaatje voor een grote versie
De koers is namelijk behoorlijk gedaald, en de individuele titels in de portfolio zijn behoorlijk opgelopen. GrandVision (3%), Boskalis (10%) en SBM Offshore (9%) zijn daarvoor verantwoordelijk. Later deze week kom ik daar op terug in Premium want het wordt daarom tijd om het oordeel over HAL te wijzigen.
U ziet wel dat door de jaren heen HAL het veel beter heeft gedaan dan GBL. De onder/overwaardering eruithalend blijft er nog steeds een verschil van pakweg 70% over in rendement. Een aantal andere houdstermaatschappijen in Europa ziet u hieronder:
Holding |
Land |
Market cap (mrd. euro) |
Dividendrendement |
Belegt in: |
HAL |
Nederland |
12,1 |
4,5% |
Vopak, SBM, GrandVision, Boskalis |
Ackermans &vHaaren |
Belgie |
3,6 |
1,8% |
CFE, DEME, Bank Delen |
Investor AB |
Zweden |
33 |
3,3% |
ABB, AtlasCopco, AstraZenica |
GBL |
België |
14,6 |
3,3% |
Adidas, Imérys, LafargeHolcim |
Eurazeo |
Frankrijk |
5,5 |
1,5% |
AccorHotels, Europcar |
BB Biotech |
Zwitserland |
3,4 |
4,75% |
Celgene, Incyte, Gilead |
We zullen deze bedrijven gaan volgen en u met enige regelmaat bijpraten over hun situatie. Dit zijn over het algemeen meesterbeleggers die met een korting te krijgen zijn op de beurs. Best een mooie anomalie eigenlijk.
Ik hoop dat ik u een mooi voorschotje heb kunnen geven van wat u in Premium kunt verwachten. We gaan daarbij nog een stap verder door naast deze analyses ook een rating mee te geven: Koop, Positief, Neutraal, Negatief en Verkoop, om zo duidelijk mogelijk te zijn.
En mochten we een absolute koopkandidaat ontdekken, zoals Refesco of Ahold eerder, dan sturen we dat onverwijld per mail op. Dus geen 50 tips uit Duitsland of iets dergelijks, maar alleen keiharde, duidelijke en stevig onderbouwde kooptips zonder vaag geleuter. Amen!
Tot slot nog dit; tot morgen kunt u stemmen voor de verkiezingen voor de Gouden Stier. Doet u mij (of Jos, Martine, Corné en Cees) een plezier en breng een stemmetje uit:
Ik dank u vriendelijk voor de aandacht, knap dat u het tot hier gered heeft. Een fijne zondag verder. Ik ga even het bos in en installeer me om half drie voor de beeldbuis. Veel plezier straks met de klassieker, en bedenk, ook voor de Brabo's onder ons, het seizoen is nog lang. Hieronder vindt u nog de agenda voor de komende week.
maandag 23 oktober
- 08:00 Philips KW3-cijfers
- 08:00 Binck KW3-cijfers
- 14:30 VS Chicago national activity sep
- 16:00 EU consumentenvertrouwen okt
dinsdag 24 oktober
- 08:00 Randstad KW3-cijfers
- 08:00 Wessanen KW3-cijfers
- 08:00 Wereldhave ex-dividend 0,77 euro
- 08:00 Flow Traders KW3-cijfers
- 08:00 BASF KW3-cijfers
- 08:00 Saipem KW3-cijfers
- 08:00 Novartis KW3-cijfers
- 09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI okt55,5
- 09:00 Frankrijk flash services PMI okt54,8
- 09:30 Duitsland flash manufacturing PMI okt
- 09:30 Duitsland flash services PMI okt53,8
- 10:00 EU flash manufacturing PMI okt
- 10:00 EU flash services PMI okt
- 14:00 Caterpillar KW3-cijfers
- 14:00 General Motors KW3-cijfers
- 14:00 Lockheed Martin KW3-cijfers
- 14:00 3M KW3-cijfers
- 14:00 United Technologies KW3-cijfers
- 14:00 McDonald's KW3-cijfers
- 15:45 VS flash manufacturing PMI okt53,5
- 15:45 VS flash services PMI okt
- 22:00Tesla KW3-cijfers
- 22:00Texas Instruments KW3-cijfers
woensdag 25 oktober
- 08:00 Heineken KW3-cijfers
- 08:00 ICT Group KW3-cijfers
- 08:00 Arcadis KW3-cijfers
- 08:00 Lufthansa KW3-cijfers
- 08:00 GlaxoSmithKline KW3-cijfers
- 08:00 Peugeot KW3-cijfers
- 08:00 Besi KW3-cijfers
- 10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima okt
- 14:00 Coca Cola KW3-cijfers
- 14:00 Boeing KW3-cijfers
- 14:00 Visa KW3-cijfers
- 14:30 VS orders duurzame goederen sep0,5% MoM
- 16:00 VS verkopen nieuwe woningen sep550K
- 16:30 VS weekrapport olievoorraden
- 22:00 Amgen KW3-cijfers
- 22:00 NXP Semiconductors KW3-cijfers
- 22:00 Barrick Gold KW3-cijfers
donderdag 26 oktober
- 08:00 RELX KW3-cijfers
- 08:00 KPN KW3-cijfers
- 08:00 NSI KW3-cijfers
- 08:00 Holland Colours KW3-cijfers
- 08:00 Pharming KW3-cijfers
- 08:00 AB Inbev KW3-cijfers
- 08:00 Nokia KW3-cijfers
- 08:00 Telenet KW3-cijfers
- 08:00 Statoil KW3-cijfers
- 08:00 Bayer KW3-cijfers
- 08:00 Beiersdorf KW3-cijfers
- 08:00 Barclays KW3-cijfers
- 08:00 Banco Santander KW3-cijfers
- 08:00 Orange KW3-cijfers
- 08:00 Telefonica KW3-cijfers
- 08:00 Deutsche Bank KW3-cijfers
- 08:00 Duitsland GfK consumentenvertrouwen nov11,0
- 11:00 EU M3 geldhoeveelheid
- 13:45 ECB rentebesluit
- 14:00 Twitter KW3-cijfers
- 14:00 Ford KW3-cijfers
- 14:30 ECB persconferentie met Mario Draghi
- 14:30 VS handelsbalans goederen sep
- 14:30 VS jobless claims
- 16:00 VS pending home sales sep
- 18:00 Unibail-Rodamco KW3-cijfers
- 22:00 Galapagos KW3-cijfers
- 22:00 Amazon KW3-cijfers
- 22:00 Alphabet/Google KW3-cijfers
- 22:00 Microsoft KW3-cijfers
- 22:00 Baidu KW3-cijfers
- 22:00 Intel KW3-cijfers
vrijdag 27 oktober
- 08:00 Gemalto omzetcijfers KW3
- 08:00 Corbion KW3-cijfers
- 08:00 Eni KW3-cijfers
- 08:00 Total KW3-cijfers
- 08:00 Volkswagen KW3-cijfers
- 08:00 BBVA KW3-cijfers
- 08:00 Banca Monte dei Paschi di Siena KW3-cijfers
- 08:00 UBS KW3-cijfers
- 14:00 Merck & Co KW3-cijfers
- 14:00 ExxonMobil KW3-cijfers
- 14:00 Chevron KW3-cijfers
- 14:30 VS BBP KW32,5% QoQ
- 16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan okt96,0