Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Is de trend jouw vriend?

Trendvolgend vs. contrair handelen

In mijn eerste column toonde ik aan dat op korte termijn contrair handelen te prefereren is boven trendvolgend handelen. Maar geldt deze conclusie ook op lange termijn?

Wat is een trend?

Daarvoor is het allereerst belangrijk om de trend te definiëren. Belangrijk daarbij is het KISS-principe: Keep It Simple, Stupid. Bij korte termijn handelen wordt gekeken naar het verschil van twee opeenvolgende slotkoersen, maar dat kan ook op lange termijn.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde kan dan worden gebruikt om de trend te bepalen. Bevindt de koers zich boven dit gemiddelde, dan is er sprake van een positieve trend. Daaronder is de trend negatief.

Backtest

Er wordt getest met data van de Eurostoxx 50 future (ESTX50). De ticksize is een punt en de tickwaarde bedraagt 10 euro per punt. Er zal worden afgezien van kosten voor commissie en slippage. Handelstijden: 08.00 uur tot 22.00 uur.

Op dagbasis, dus uitsluitend op basis van slotkoersen, zal het volgende worden getest:

Trendvolgend:

 • Als de huidige slotkoers hoger is dan de slotkoers 200 dagen geleden, dan wordt de slotkoers gekocht. De positie wordt na x handelsdagen gesloten.
 • Als de huidige slotkoers lager is dan de slotkoers 200 dagen geleden, dan wordt de slotkoers verkocht. De positie wordt na x handelsdagen gesloten.

Contrair:

 • Als de huidige slotkoers lager is dan de slotkoers 200 dagen geleden, dan wordt de slotkoers gekocht. De positie wordt na x handelsdagen gesloten.
 • Als de huidige slotkoers hoger is dan de slotkoers 200 dagen geleden, dan wordt de slotkoers verkocht. De positie wordt na x handelsdagen gesloten.


Posities

Iedere keer als aan bovengenoemde voorwaarde wordt voldaan, wordt er een positie geopend. Ook als er al een positie is geopend. Omdat ik ook naar langlopende posities van 20, 50, 100 en 200 dagen kijk, is het theoretisch mogelijk dat er maximaal 200 posities open staan.

Dit wil ik vermijden. Dit heeft namelijk een enorme invloed op de benodigde margin en het uiteindelijke kapitaal. Daarom heb ik het aantal open posities begrensd op maximaal vijf. Daarmee is de test volledig vergelijkbaar met de backtest uit mijn eerste column.

Ik test dit keer ook de gevolgen op het eindresultaat als ik de positie weken of zelfs maanden laat lopen. Idee hierachter is dat ik op lange termijn handel. In dat licht wil ik de posities ook langer open houden om zo eventueel volledig te kunnen profiteren van de mogelijkheden die dit mij biedt.

Resultaten

De resultaten zijn als volgt:

Kijk in mijn vorige column voor een korte uitleg van de gehanteerde begrippen.


The trend is your friend

Uit de resultaten over de geselecteerde periode blijkt onder andere dat:

 • Trendvolgend handelen lucratiever is dan contrair handelen.
 • De winstgevendheid (profit factor) toeneemt bij trendvolgend handelen naarmate de positie langer wordt aangehouden. Bij contrair handelen neemt juist de profit factor af naarmate de positie langer openstaat.
 • De drawdown in het algemeen toeneemt naarmate de positie langer loopt. De drawdown neemt in dit voorbeeld uiteindelijk wel af bij 200 handelsdagen, maar dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat er ook veel minder wordt gehandeld.
 • De gemiddelde winst per trade bij trendvolgend handelen groter is naarmate de trade langer wordt aangehouden.
 • Een goede exit-strategie minstens zo belangrijk is als een goede entry. Het sluiten van de positie bij de first profitable close of na maximaal vijf handelsdagen zorgt ervoor dat zelfs contrair handelen op lange termijn een kleine plus oplevert. Een goede exit-strategie kan een slecht handelssysteem niet beter maken, maar kan je wel redden.


Inzoomen

Ik ben erg gecharmeerd van een exitstrategie op basis van first profitable close. Ik pas dit ook veel toe bij mijn eigen handelssystemen. Vandaar dat ik iets meer wil inzoomen op deze strategie in combinatie met trendvolgend handelen.

De equity curve behorend bij dit systeem (startkapitaal 100.000 euro) sinds 1 januari 2000 tot 1 juli 2017 ziet er als volgt uit:


De winst wordt voornamelijk gegenereerd in de jaren 2000 tot 2010. De jaren 2010 en 2011 waren slecht. De winsten en verliezen uitgesplitst per jaar:


Conclusies

De winst tot 2010 bedraagt 236.690 euro. In de jaren daarna komt er slechts 12.720 euro bij. Opvallend is verder dat het extreem slechte beursjaar 2008 wordt afgesloten met een positief resultaat van 15%. De ESTX50 eindigde datzelfde jaar bijna 45% lager.

Als ik deze column eind 2009 had geschreven en aan de hand van de uitgevoerde backtest had besloten om dit systeem te gaan handelen, dan was het geen vetpot geworden. Daarom is het belangrijk om meerdere tests uit te voeren.

Wat gebeurt er als ik niet 200 dagen selecteer, maar bijvoorbeeld 150 of 250 dagen. Wat is de invloed van verschillende factoren op het eindresultaat? Hoe ziet de equity curve eruit? Zijn de resultaten redelijk gelijkmatig over de jaren verdeeld? Ook is het aan te raden om de uiteindelijke keuze van het handelssysteem te testen op data, waarop niet eerder is getest.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Hans van der Helm

Hans van der Helm is oprichter en eigenaar van Quantmania. Deze onderneming biedt verschillende diensten op het gebied van algorithmic trading. Hij is in 1997 begonnen als optiehandelaar op de Amsterdamse optiebeurs en heeft gestaan in de crowds van ING, ASML en Philips. In 2006 is hij gaan werken als Sales Manager voor RTS R...

Meer over Hans van der Helm

Recente artikelen van Hans van der Helm

 1. aug '20 Oliedomme aandelen 3
 2. mei '20 “Sell in June and take your poen” 13
 3. apr '20 Veilige havens ten tijde van beurscrises 6

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. Met Effekt 27 juli 2017 07:22
  "Wat gebeurt er als ik niet 200 dagen selecteer, maar bijvoorbeeld 150 of 250 dagen."
  Als je een script hebt voor de backtest dan is het makkelijk om d=200 te varieren. Als ik naar de AEX grafiek kijk dan zijn dalingen vaak veel sneller dan herstel; d=200 voor contrair handelen lijkt een vreemde keuze, ik zou als optimaal een erg kleine d verwachten 2..10.
 2. goeruh 27 juli 2017 10:06
  @ met effect; idd als je contrair handelt is het wel scherp aan de wind zeilen in een poging de meestens kortdurende pull-backs te pakken. Quantmania biedt tegen niet geringe abbo-kosten zijn dienst aan om mee te draaien in dit handelssysteem. In zijn backtests zitten wel een paar momenten waarop je wordt getest op je stalen zenuwen met een rapppe terugkeer naar je startniveau en een halfjaar profit "down the drain" ziet gaan.

  Overigens altijd voorzichtig met je geld inleveren bij handelssystemen die op %%-basis van de verdiende €€ werken. "Pas als u wint verdienen wij ook meneer" is dan het mantra. Vaak komt het neer op provisiefuiken. Veel handelen en maar transactieprovisie aftikken. Ben er in het verleden een aantal keren ingetuind en gefrusteerd afgehaakt en doe inmiddels alles zelf. Wil de eerste aanbieder die ook meedraait als de klant verliest zich melden graag.
 3. Quantmania 27 juli 2017 22:14
  quote:

  Met Effekt schreef op 27 juli 2017 07:22:


  "Wat gebeurt er als ik niet 200 dagen selecteer, maar bijvoorbeeld 150 of 250 dagen."
  Als je een script hebt voor de backtest dan is het makkelijk om d=200 te varieren. Als ik naar de AEX grafiek kijk dan zijn dalingen vaak veel sneller dan herstel; d=200 voor contrair handelen lijkt een vreemde keuze, ik zou als optimaal een erg kleine d verwachten 2..10.

  Beste Effekt,

  Ik weet niet of 200 dagen optimaal is. Zeer waarschijnlijk niet. Doel is ook niet op het optimum te vinden. De periode is wel bewust lang genomen. Ik wil in lijn handelen met de lange termijn trend. In mijn ogen voldoen waarden van 10 of lager niet daaraan.

  Met vriendelijke groet,

  Hans van der Helm
 4. Quantmania 27 juli 2017 22:19
  quote:

  goeruh schreef op 27 juli 2017 10:06:


  Quantmania biedt tegen niet geringe abbo-kosten zijn dienst aan om mee te draaien in dit handelssysteem.

  Beste goeruh,

  Ik bied inderdaad de mogelijkheid om met een aantal handelssystemen mee te draaien. Die zijn wel degelijk anders dan de voorbeelden die ik bespreek en totaal niet vergelijkbaar. Ik zou besproken "systemen" niet willen aanraden. Laat staan dat ik ze zou willen aanbieden aan mijn abonnees.

  Groet,

  Hans van der Helm
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links