Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
De Zaak Pharming

De Zaak Pharming

Don't Look Back in Anger, zo luidt de tekst van een hit van de Britse band Oasis. Een zinsnede die van toepassing is op het voormalige biotechbedrijf Pharming. Ik zeg voormalige biotechbedrijf, want Pharming gaat, of is bezig zichzelf te katapulteren tot een pharmabedrijf. 

Nog geen Big Pharma, nog lang niet, maar toch: het verkoopt een medicijn en het doet dat dit jaar hoogstwaarschijnlijk voor het eerst met winst. 

 

 

Vorige week, op de Hollandse Aandelenavond, werd mij het mes op de keel gezet om drie aandelen te 'tippen'. Met een degelijk vastgoedbedrijf als Eurocommercial Properties kun je je geen buil vallen, TomTom blijft onverminderd populair maar mijn keuze voor Pharming deed hier en daar wel wat wenkbrauwen fronsen.

Toch durf ik het aan, omdat ik er steeds meer van overtuigd raak dat de omzetcijfers in de VS daadwerkelijk naar een hoger niveau getild gaan worden. De eerstekwartaalcijfers waren daarvan al een stille voorbode. 

Het verhaal Pharming is simpel. Vorig jaar kreeg het Leidse biotechbedrijf de kans om de verkooprechten voor de VS, Canada en Mexico terug te kopen.

Die waren via een omweg (Santarus en Salix) in handen gekomen van Valeant, een monsterlijk aan elkaar geknoopte overnamemachine die opeens in moeilijkheden kwam.

Met de pet rond 

Daarvoor was een heleboel geld nodig, liefst 125 miljoen dollar, wat meer was dan de beurswaarde van Pharming op dat moment. Een deel daarvan moest meteen betaald, de rest na het behalen van bepaalde omzetdoelstellingen.

Daarnaast moest Pharming investeren in het marketingapparaat. Zowel in de VS, als in Europa, waar eerder al de verkooprechten voor veel West-Europese landen teruggehaald waren van het Zweedse Sobi. Ook Sobi maakte er verkooptechnisch een potje van, net als Valeant in de VS.

De Vries stond voor de ondankbare taak nogmaals met de pet rond te gaan. Hoongelach was zijn deel, maar hij heeft het gered. Vraag niet hoe, maar via twee converteerbare obligaties, een lening a 8% en een relatief bescheiden claimemissie kwam er 110 miljoen euro op tafel.  

De Vries, een onverbeterlijke optimist, mag deze kapitaalronde wel beschouwen als zijn finest hour. Het geld was er, en de molen kon in gang worden gezet. Vanaf 8 december 2016 kwam de omzet uit de VS, Canada en Mexico volledig toe aan Pharming. 

Omzet schiet omhoog, convertible afgekocht

Die omzet, daar draait het allemaal om. Pharming kwam vorig jaar met wat sigarendoosberekeningen, hoe de cijfers over 2016 eruit hadden gezien als de deal al een jaar eerder gestalte had gekregen.

 

 

De pro forma omzet over de eerste acht maanden van 2016 zou, wanneer Pharming de rechten volledig in haar bezit had, uitkomen op 17,7 miljoen euro. Per maand, gerekend met de cijfers van het eerste halfjaar, werd er 2,06 miljoen euro omgezet.

Onderstaand ziet u nu de omzet over de eerste drie maanden van dit jaar, waarin Pharming het verkoopteam dus zelf aanstuurt. In drie maanden tijd is er een omzet geboekt van 15,2 miljoen euro, gemiddeld ruim 5 miljoen euro per maand.  

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Grote gamechanger

Dát is de grote gamechanger, en als die cijfers zich zo doorzetten, zou Pharming dit jaar uit kunnen komen op een omzet van 60-70 miljoen euro, en wellicht zelfs hoger. Eerst zien dan geloven zullen velen zeggen, maar de koers wacht op niemand, zodat de eerste winst al weer weg is. 

Nog even terug naar de scepsis waarmee Pharming omgeven is. Die komt niet zomaar ergens vandaan. De koersgrafiek uit het filmpje liegt niet, en ook de omzet tot nog toe in Ruconest was zwaar teleurstellend, zowel in Europa, als in de VS: 

 * Omzet Ruconest in Europa

jaar KW 1 KW 2 KW 3 KW 4
2014 - - - 0,5
2015 0,6 0,5 0,5 0,6
2016 0,1 0,6 ? ?

 

Het Zweedse Sobi was verantwoordelijk voor de verkoop in Europa maar sloeg nog geen deuk in een pakje boter. Sinds medio vorig jaar kreeg Pharming de rechten deels weer terug. Sobi doet nu alleen Scandinavie, wat voormalige Russische staten en wat andere kleinere landen. U leest dat rijtje hier.

In de VS was het ook al geen feest. De problemen bij Valeant verlamde het verkoopteam kennelijk. Valeant had uberhaupt het team al teruggebracht van 25 naar 11 mensen en ook daar viel er bitter weinig te oogsten voor Pharming. 

 * Omzet Ruconest in de VS

jaar KW 1 KW 2 KW 3 KW 4
2014 - - - 0,3
2015 0,6 2,4 2,1 1,2
2016 1,5 2 ? ?

 

Deze omzetcijfers zijn gebaseerd op de 30% die Pharming ontving, dus moeten effectief door 0,3 gedeeld worden om uit te komen op de totale omzet behaald met Ruconest.  

Dure herfinanciering

Daags voor de publicatie van de kwartaalcijfers toverde Pharming een nieuwe financiering uit de hoge hoed. Orbimed, een Amerikaanse partij die veel investeert in de biotechsector, leende Pharming 100 miljoen dollar tegen 12%, voor vier jaar lang. 

Dit ter vervanging van de oude financiering. Met name de converteerbare obligatie uitgezet bij Hudson Bay, moest vervangen omdat daar veel verwatering door zou ontstaan. Met een afkoopsom van 16,5 miljoen dollar kon Hudson tevreden gesteld worden. Deze last wordt genomen in het tweede kwartaal, dat daardoor flink verliesgevend zal zijn. 

Duur, duur, duur allemaal, die financiering, en dat blijft voorlopig nog wel even een probleem. Omdat de marges echter behoorlijk hoog zijn, is het betalen van deze hoge rentes geen probleem, als de omzet maar voldoende omhoog gaat. 

Daarop is goede hoop, temeer daar concurrent Shire problemen schijnt te hebben met het leveren van haar product Cinryze, dat gemaakt wordt in Nederland bij bloedbank Sanquin. Gisteren publiceerde De Telegraaf er al over.  

Naar verluidt zou Shire de Europese markt even links laten liggen en artsen zelfs te adviseren over te stappen op Ruconest. Wat hiervan waar is, valt op dit moment nog niet te achterhalen, maar het is niet de eerste keer dat Sanquin problemen heeft.

Conclusie

Dat neemt allemaal niet weg dat Pharming gewoon moet proberen op eigen kracht door te groeien. De markt is groot genoeg in de VS (ca. 700 miljoen dollar), en als het middel straks ook nog preventief gebruikt mag worden komt er nog eens een extra 700 miljoen dollar aan marktpotentieel bij. 

Ruconest is in de VS sowieso beschermd tot juli 2026, en zal ook dan niet direct de generieke medicijnfabrikanten achter zich aan krijgen met deze relatief specialistische markt. 

Soms heb je ook een beetje geluk nodig. De problemen bij Valeant leverden Pharming de kans op om de verkooprechten voor de VS voor een schappelijk bedrag terug te kopen. Als de omzetmotor straks echt gaat lopen, wordt het zowaar nog een aandeel met potentie. 

Nico Inberg heeft een longpositie in Pharming


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. N. Koerts 8 juli 2017 21:43
    Nico,

    Ik ga met je mee (met een relatief bescheiden bedrag uiteraard)

    Nog bedankt voor de ASR tip om in te schrijven voor die 19,50 euro. Die aandeeltjes leggen me geen windeieren.

    Ga vooral door met het schrijven over individuele aandelen. Dat waardeer ik zeer.

    met vriendelijke groet,

    Niels
  2. forum rang 7 wiegveld 9 juli 2017 12:07
    Je vergeet dat sinds kort CSL Behring ook een identiek product heeft.
    www.cslbehring.com/products/hereditar...
    intraveneus en subcutaan. Ruconest is alleen IV toe te passen.

    Verder wordt er op meerdere plaatsen alleen gezegd dat er mogelijk tekorten gaan ontstaan omdat er meer wordt voorgeschreven. Er is nu geen sprake van een tekort.

    Nog een nadeel van Ruconest is dat het (nog?) niet aan kinderen <12 jaar mag worden gegeven.
  3. dmem2 9 juli 2017 22:43
    quote:

    wiegveld schreef op 9 juli 2017 12:07:

    Je vergeet dat sinds kort CSL Behring ook een identiek product heeft.
    www.cslbehring.com/products/hereditar...
    intraveneus en subcutaan. Ruconest is alleen IV toe te passen.

    Verder wordt er op meerdere plaatsen alleen gezegd dat er mogelijk tekorten gaan ontstaan omdat er meer wordt voorgeschreven. Er is nu geen sprake van een tekort.

    Nog een nadeel van Ruconest is dat het (nog?) niet aan kinderen <12 jaar mag worden gegeven.
    dat laatste is onjuist dat mag inmiddels wel!
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 10 juli 2017 13:26
    Zou Pharming dan eindelijk winst gaan maken? Ieder positief berichtje over Ruconest werd door de Pharma believers beloond met een hogere koers om vervolgens weer snel terug te zakken.
    Ik ken Pharming nog van 1998 en heb ook aandelen in Pharming aangehouden maar je wil natuurlijk ook weleens resultaat zien, dat is dan iets wat ik dan nooit zag.
    Ik vraag me af of ze ooit winst gaan maken want ze hebben nu zoveel geld opgehaald bij de beurs en investeerders dat ik me afvraag hoe ze dit ooit moeten terugbetalen inclusief de rente.

    Op basis van 1 medicijn Ruconest waarvan je maar moet afwachten of daar inderdaad zo'n grote markt voor is en men de prijs wil betalen die Pharming daar voor vraagt, ik heb daar m'n grote twijfels over en steek daarom ook geen euro in Pharming.
  5. [verwijderd] 10 juli 2017 17:25
    Ik misschien wel, maar ik wacht denk ik eerst maar even de KW-2 af, om te kijken hoe de kosten zich ontwikkelen, want dat heb ik nu nog niet helemaal helder.

    Omzet- en winststijging is zeer sterk (en begrijpelijk), maar ik las iets over 12% rente en vervolgens zie ik bijna 10 miljoen aan rentelasten in KW1, dus dat klopt niet, dat is dan al bijna 10% rente per kwartaal. Kan zijn dat er herfinancieringskosten in zitten oid, maar dat is me dus niet duidelijk.

    Ik wacht nog wel even tot het kostenplaatje ook iets duidelijker begint te worden.
  6. [verwijderd] 10 juli 2017 21:12
    Een optimistische visie die naar mijn smaak met wat meer slagen om de arm gepresenteerd had mogen worden.

    *Zo is Q1 2017 qua verkopen weliswaar boven verwachting goed maar blijft het vooralsnog afwachten of zich dit ook getransformeert in een positieve trend.

    *Is het de vraag hoe snel het leveringstekort van Cinryze opgelost gaat worden - producent Sanquin meldde zijn best te gaan doen - en in welke mate Pharming er blijvend van kan profiteren. Volgend jaar start Shire overigens eigen produktlocaties in de USA, in Wenen en in Rieti (It)

    *Ik denk niet dat het juist is dat Shire Ruconest zou aanbevelen. Shire Duitsland heeft er op gewezen dat er alternatieve preparaten beschikbaar zijn en de Pharmazeutische Zeitung heeft ze met name genoemd: naast Berinert en Firazyr, ook Ruconest. Dat is wat anders dan dat Shire (alleen) Ruc zou aanbevelen.

    *Dat Ruconest bescherming geniet in de USA tot 2026 is misschien aardig maar niet zo relevant: er is denk geen fabrikant die van plan zou zijn een vergelijkbaar preparaat als Ruc (een biosimilar) op de markt te brengen. De transgene technologie is ook niet echt succesvol gebleken tot nu toe.

    *Verder zou niet onvermeld mogen blijven dat Pharming operationeel dit jaar inderdaad groene cijfers kan gaan schrijven maar netto onder de streep zeer waarschijnlijk behoorlijk rood blijft.

    Op het terrein van de acute medicatie kan Pharming hopelijk scoren - met zeker positieve gevolgen voor de koers uiteraard- maar ik mis in dit artikel van de auteur die LT zegt te gaan een visie over hoe de situatie voor Pharming er over een paar jaar uitziet. Zoals bekend ligt de echt grote hap aan inkomsten in de preventieve toepassing van HAE-medicatie en op dit gebied dreigt Pharming nu een achterstand op te lopen.
    Terwijl een Fase II-onderzoek hiervoor al een jaar geleden is afgesloten, is het vervolgtraject nog altijd niet duidelijk. Ondertussen is recentelijk CSL Behring voor de USA met een preventieve toepassing gekomen en zal de grote concurrent Shire vermoedelijk volgend jaar met haar nieuwe preparaat op de markt komen.

    Het artikel in De Telegraaf had zijn uitwerking vrijdag al niet gemist. En vervolgens waren daar Nico en het FD die het nog een dunnetjes over deden. De koers reageerde stormachtig.
    Als je van traden houdt is Pharming al jaren een heerlijk en behoorlijk voorspelbaar aandeel. Maar als aandeel voor de LT zou ikzelf het ook op dit moment nog niet durven aanbevelen. "Lekker meehobbelen met de meute is ook heel lucratief", blijft voor mij het devies. Of zoals Jip Banaan het zo mooi verwoordde: "Soms moet je ze hebben maar meestal niet".
  7. forum rang 7 Kaviaar 10 juli 2017 22:24
    Zou De Vries nu eindelijk flink aan het konijnen melken geslagen zijn?

    Het zou mooi zijn als het nu echt van de grond komt. In het verleden heb ik Pharming gehad en nu heb ik ze weer. Als Ruconest ter vervanging is van Cinryze en zelfs beter presteert, dan kan dit aandeel nog vleugels krijgen.

  8. [verwijderd] 10 juli 2017 22:42
    quote:

    Kaviaar schreef op 10 juli 2017 22:24:

    Zou De Vries nu eindelijk flink aan het konijnen melken geslagen zijn?

    Het zou mooi zijn als het nu echt van de grond komt. In het verleden heb ik Pharming gehad en nu heb ik ze weer. Als Ruconest ter vervanging is van Cinryze en zelfs beter presteert, dan kan dit aandeel nog vleugels krijgen.

    Het verhaal dat Ruconest beter zou presteren zingt al een tijdje op IEX rond en is vermoedelijk afkomstig van een staatje met vergelijkingen op een paar parameters gemaakt door Roth Capital (dat veel financieringsklusjes doet voor Pharming). Pharming zelf gebruikt dat staatje ook wel in haar presentaties. Een diepgaand vergelijkend onderzoek tussen de verschillende preparaten is er bij mijn weten niet.
  9. [verwijderd] 11 juli 2017 08:01
    quote:

    Beur schreef op 10 juli 2017 22:42:

    [...]Het verhaal dat Ruconest beter zou presteren zingt al een tijdje op IEX rond en is vermoedelijk afkomstig van een staatje met vergelijkingen op een paar parameters gemaakt door Roth Capital (dat veel financieringsklusjes doet voor Pharming). Pharming zelf gebruikt dat staatje ook wel in haar presentaties. Een diepgaand vergelijkend onderzoek tussen de verschillende preparaten is er bij mijn weten niet.
    Bloody Beur,

    Pharming presenteert zelf, vol trots, het vergelijk tussen Cinryze en Ruconest op een conferentie.
    Ruconest the best!!!
    Zelfs op de AVA merk je aan dhr. de Vries dat Ruconest mee kan met Haegarda en Lanadelumab.
    2017 13 nov
    www.pharming.com/wp-content/uploads/2...

    Tekort in Europa,
    Frankrijk brief
    www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document...

    Duitsland brief
    www.pharmazeutische-zeitung.de/index....

    Ergens in 2018(!) kan Shire de productie naast op dit moment enige producent Sanquin weer uitbreiden.
  10. forum rang 6 d' Aandelen ' 11 juli 2017 10:19
    De discussie rond Pharming doet me een beetje denken aan het penny stock aandeel Antonov die beweerde een revolutionaire versnellingsbak die een omwenteling zou betekenen in de auto industrie.
    Steeds nieuwe emissies om geld op te halen en dat alles gebaseerd op slechts 1 product.

    Antonov is al lang van de beurs gehaald en veel beleggers waren hun centjes kwijt.

    Pharming misschien leuk om mee te speculeren maar voor lange termijn geen optie naar mijn idee met 1 product dat zo maar achterhaald kan worden door de medische wetenschap die ook niet stil zit.
  11. [verwijderd] 11 juli 2017 11:34
    Het product is goedkoper en beter dan dat van Shire, dat 85 procent van de markt in handen heeft. Dit geeft aan dat pharming een flink markt aandeel kan bemachtigen. Daarnaast loopt er nog een aanvraag bij FDA voor fase-2 wat zeer aannemelijk is dat deze wordt goed gekeurd. De testen zijn namelijk goed. Kwestie van tijd vandaar mijn conclusie om positie in te nemen voor lange termijn. Dit zijn feiten geen voorspellingen. Het verleden afsluiten en vooruit denken. Veel winst toegewenst en succes
  12. forum rang 6 d' Aandelen ' 11 juli 2017 17:50
    quote:

    Buyknow schreef op 11 juli 2017 11:34:

    <....>

    Dit zijn feiten geen voorspellingen. Het verleden afsluiten en vooruit denken. Veel winst toegewenst en succes
    Dat vind ik wel aardig dat je me succes wenst en dat zal wel lukken met o.a. Ahold, RDS, Unilever, Aegon etc. die allemaal dividend uitkeren en daarmee een beter resultaat geven dan geld op de spaarrekening.
    Succes met Pharming en ik wens je veel winst.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.