Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Record- en ploeterbeurzen

Technische analyse: Record- en ploeterbeurzen

Bas Heijink is drie weken op vakantie, maar er valt evengoed wat te melden over de AEX. Vandaar dat we inmiddels vaste invalkracht Royce Tostrams hebben gevraagd voor de dagelijks technische analyse.

Hij staat u de komende drie weken lang iedere beursdag terzijde met grafiek en lineaal. De ene technisch analist heeft een andere visie dan de ander; de kijk van Royce hoeft dan ook niet overeen te komen met die van Bas. 


IEX heeft mij gevraagd om tijdens de vakantie van collega Bas Heijink de honneurs waar te nemen. Uiteraard voldoe ik gaarne aan dit verzoek. Ik zal me vooral richten op de Nederlandse beurs maar soms zal ik, zoals vandaag bij deze eerste bijdrage, ook technische plaatjes doornemen van Wall Street en Europa.

Want terwijl op Wall Street het ene na het andere koersrecord wordt gebroken, blijven de Europese beurzen ploeteren. Zal deze afwijking aanhouden of komt er nog een inhaalslag uit Europa? Ik denk dat de Eurostoxx50 op dit moment aan het voorsorteren is op een zomerrally, maar thans de juiste afslag nog niet heeft gevonden.

Het kan dus nog even duren. De Eurostoxx50 geeft een bredere indruk van het sentiment dan de AEX, de laatste doet het overigens niet slecht. Is het sentiment in staat om de Brexit-uitslag, de Turkse coup, de twijfel over de Federal Reserve-rente en Italiaanse banken financiële markten te overwinnen?

Nederland

Ik begin met het verloop van de Nederlandse beurs. Opvallend is dat de AEX in het forse herstel van de laatste weken haar vorige toppen rond 453,07 (nipt) heeft gebroken. Daarmee loopt de AEX iets vooruit op het verloop van de rest van Europa.

Na de uitbraak boven 453,07 is er de volgende horde rond 458,02 (top van medio april). Mocht deze zone gebroken worden dan springen de korte termijn signalen weer op groen en kan de AEX hogere regionen opzoeken.

De kans op een uitbraak boven 458,02 is groter dan 70%, maar zal niet op korte termijn plaatsvinden, daarvoor is het sentiment in Europa nog onvoldoende uitgehard. Maar na een uitbraak (boven 458,02) zal de korte uptrend worden vervolgd, in eerste instantie richting 474,78 en tweede instantie richting 510,55, waar de top van begin vorig jaar ligt.

Zoals gezegd loopt de Nederlandse beurs technisch vooruit op haar Europese collega beurzen die nog niet zover zijn. Het ontbreken van een gezamenlijk beeld op de Europese beurzen maakt het lastig om op korte termijn de markt te bespelen.

Voorlopig blijf ik bij de visie dat een opwaartse uitbraak het meest waarschijnlijke scenario is met kans op een klassieke zomerrally. Bij een uitbraak boven de zone 453-458 wordt een solide bodempatroon opwaarts voltooid. Dit zou dan het signaal zijn dat de correctie, die in februari 2015 is gestart, tot het verleden behoort.

Europa

Op basis van het technische verloop van de Eurostoxx50 is er nu een tweede bodem gevormd rond 2.672,73, waar eerder de bodem van 12 februari lag. Dit is een positief teken, want het vormt een potentiele double bottom pattern, de W-formatie. W's komen vaak voor aan het einde van een substantiële daling.

Vooralsnog wordt hiermee de correctieve fase, die vorig jaar in april is ingezet, stilgelegd. Deze dalende trend wordt pas bij een uitbraak boven 3000 verlaten, maar een hard signaal treedt pas op bij een uitbraak boven weerstand 3.156,86 (top van 22 april 2016).

VS Dow Jones

De Dow Jones index heeft de weg omhoog gekozen nu de voormalige barrière rond de top van voorjaar 2015 werd gebroken. Hierbij is een verbetering opgetreden in eerste instantie richting weerstand 19.000, in tweede instantie biedt het plaatje ruimte tot 21.350.

Beide niveaus zijn berekende koersdoelen, omdat we geen referentiepunten uit het verleden hebben, gezien de all-time-highs. Steun zien we rond 17.713,45 (gevormd op 6 juli).

VS Nasdaq

Het technische plaatje van de Nasdaq 100 index is verbeterd nadat de voormalige weerstand 4574 (topje april) is gebroken. De neutrale range is aan de bovenkant verlaten. Hierdoor komt er opwaarts ruimte vrij richting weerstand 4.739,75 (top van 2 december 2015).

Vlak daarboven ligt de historische weerstand 4.816,35, gevormd op 24 maart 2000. Steun ligt op 4.375,72 (gevormd op 6 juli).

 

Kortom, het sentiment is, bezien vanuit het wereldwijde perspectief, nog niet definitief gedraaid. Ik zie wel wat voorzichtige positieve signalen, bijvoorbeeld een potentiele double bottom pattern in Europa, all-time-highs op Wall Street en bij ons het breken van recente topjes.

In mineur zijn de lange termijn correctieve fases van de meeste Europese beurzen. Desalniettemin blijf ik gematigd positief. Mocht er aanleiding toe zijn, op Twitter blijf ik de markten ook intraday volgen.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 03 dec Spannend, nog zoveel kopers aan de kant 308
 2. 01 dec AEX nog in correctiestand: aantal dalers groter dan aantal stijgers 257
 3. 30 nov Mind the gap bij de AEX 211

Gerelateerd

Reacties

251 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 25 juli 2016 09:11
  Zelf denk ik dat de Fed de rente niet gaat verhogen en dat zelfs niet meer voor dit jaar. Daarnaast denk ik dat italie, maar ook Spaanse banken vet in de problemen zitten, dat geldt natuurlijk ook voor deutsche bank. Conclusie ik voorzie geen spectaculaire hogere toppen op de Europese beurzen voor de komende maanden.
 2. [verwijderd] 25 juli 2016 09:11
  quote:

  MickBe schreef op 25 juli 2016 08:59:


  eerst vrijdag de topman van Unilever die waarschuwt voor de zware marktomstandigheden. Vandaag de topman van Philips: "bezorgd over de grote onrust op de financiële markten".

  ja ja het loopt allemaal op rolletjes...


  Niet kletsen;


  25-7-2016 07:03:28

  *Philips handhaaft outlook 2016


  (END) Dow Jones Newswires

  July 25, 2016 01:03 ET (05:03 GMT)


 3. [verwijderd] 25 juli 2016 09:15
  quote:

  Alex XNL schreef op 25 juli 2016 09:11:


  [...]

  Niet kletsen;


  25-7-2016 07:03:28

  *Philips handhaaft outlook 2016


  (END) Dow Jones Newswires

  July 25, 2016 01:03 ET (05:03 GMT)

  Niet verdraaien!! Daar ben jij goed in.

  "Philips verwacht dat zijn resultaten de komende maanden verbeteren, maar is daarbij bezorgd over de grote onrust op de financiële markten. Dat meldde het technologiebedrijf maandag bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten".
 4. [verwijderd] 25 juli 2016 09:19
  quote:

  MickBe schreef op 25 juli 2016 09:15:


  [...]

  Niet verdraaien!! Daar ben jij goed in.

  "Philips verwacht dat zijn resultaten de komende maanden verbeteren, maar is daarbij bezorgd over de grote onrust op de financiële markten. Dat meldde het technologiebedrijf maandag bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten".


  Men is bezig met verkoop van onderdelen en wil graag de hoofdprijs vangen.

  Het bedrijf Philips draait meer dan behoorlijk. En daar gaat het toch in principe om. Geo oogkleppen afzetten. (En jij bent goed in uitroeptekens. Al die beren doen dat, zo grappig:))251 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

772,22 03 dec
+772,22 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links