Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lekker geen boeterente

Een hypotheekvorm kiezen is al moeilijk, maar hoe lang de -rente moet worden vastgezet al helemaal. Een juist advies bestaat niet. Koos u voor een rentevaste periode, dan is het nooit leuk dat de prijs voor geld daalt.

Twijfel slaat dan weer toe en voor u het weet ligt u nachtenlang wakker, of het niet verstandig is om uw hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente. Als u een overwaarde hebt, is het mogelijk intern over te sluiten.

Er moet dan wel sprake zijn van een hogere inschrijving van de hypotheek. Ik geef u maar gauw even een voorbeeld ter verduidelijking hiervan:

 • Hypotheek 200.000 euro tegen 6% rente,
 • Inschrijving hypotheek: 240.000 euro,
 • Boetevrij in te lossen 20% van het hypotheekbedrag (40.000 euro),
 • Waarde woning via het taxatierapport 240.000 euro.

  Geen notaris
  Om de hogere inschrijving van 40.000 euro op te kunnen nemen, moet niet alleen uit het taxatierapport blijken dat de overwaarde er is, maar moet ook uw inkomen weer aantonen. Het voordeel is dat u niet meer naar de notaris hoeft, omdat bij hem of haar de hypotheek al voor 240.000 euro is ingeschreven.

  Met de opname van 40.000 euro tegen de dan geldende rente kan de hypotheek voor 20% worden ingelost. In het voorbeeld betaalt u nog 6% over 160.000 euro. Een jaar later kunt u hetzelfde doen, zolang de rente aantrekkelijk laag is gebleven. Jaarlijkse kosten? Afsluitprovisie van 1% en om de twee jaar een taxatierapport.

  Deze kosten zijn voor uw rekening en eenmalig aftrekbaar. Bij het meefinancieren hiervan in de nieuwe hypotheek is de rente over dit bedrag niet fiscaal aftrekbaar - over naar box 3. Het hypotheekbedrag wordt trouwens dan iets hoger. Het oversluiten van de lening (zonder verhoging) ziet er dan zo uit:

  Kosten
  Eemalig aftrekbaar
  Meegefinacierd in hypotheek
  Taxatie
  Ja
  Nee
  Hypotheekakte
  Ja
  Nee
  Afsluitkosten
  Ja
  Nee

  De Belastindienst doet in ieder geval niet moeilijk, zolang het hypotheekbedrag hetzelfde blijft. De dienst profiteert ook mee omdat u een lagere hypotheekrente betaalt, waardoor uw teruggave ook minder is. Helaas bedenken de geldverstrekkers zich twee keer om hieraan mee te werken, want zij verdienen er niets aan.

  Tweede hypotheek en NHG
  Misschien hebt u geen hogere inschrijving, of uw financier werkt niet mee. Het is dan mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten en met dit bedrag de eerste gedeeltelijk af te lossen. De kosten zijn nu wel beduidend hoger. Aangezien de tweede hypotheek niet wordt afgesloten bij de eerste geldgever, rekent de tweede een opslag van meestal 0,5%.

  U krijgt nu ook te maken met de notaris die u moet betalen. Het is verstandig om een krediethypotheek af te sluiten met direct een hogere inschrijving tot aan het bedrag van de eerste. Het is mogelijk om in vijf jaar de eerste volledig af te lossen, als 20% het percentage is. De meeste geldgevers hanteren 10%, zodat het in dit geval tien jaar duurt.

  Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, krijgt u alleen een tweede lening als u een symbolisch bedrag aan verbouwing meefinanciert. De totale hypotheek wordt dan iets hoger. Vermeld dit in het taxatierapport en onderteken een verbouwingslijst. Kiest u niet voor NHG, dan is de rente gemiddeld 0,4% hoger.

  Het kost soms wat moeite…
  U ziet het, al met al hebt u met een overwaarde op uw huis de mogelijkheid uw bestaande hypotheek met een hogere rente geruisloos om te zetten naar een met een lagere. Als u geen overwaarde hebt, wordt het moeilijker. Het is mogelijk een lening (doorlopend krediet) te nemen, maar die rente is meestal veel hoger.

  Als u nu al een krediethypotheek hebt en geen overwaarde is een beroep op een buitenstaander een oplossing. Deze kan namelijk het bedrag eerst lenen, waarna een gedeelte van de eerste hypotheek kan worden afgelost. Hierna moet u natuurlijk direct het bedrag weer opnemen in de huidige hypotheek tegen een lagere rente.

  Het kost soms moeite, maar misschien is het ook voor u de moeite waard om de vaak hoge boeterentes bij het oversluiten te omzeilen. U kunt trouwens ook eens vragen aan uw huidige geldgever of rentemiddeling mogelijk is. U profiteert dan minder van de huidige, lage rente, maar de administratiekosten zijn meestal maar 250 euro.

  Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
  Klik hier om Jos Koets' boek Hoe koop ik een huis? te bestellen
  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z'n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaart Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan. Uw reactie is welkom op koets@iex.nl


 • Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
  Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

  Auteur: Jos Koets

  In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

  Meer over Jos Koets

  Recente artikelen van Jos Koets

  1. 20 jan Uw te koop staande woning verhuren: dit zijn de mogelijkheden 10
  2. 06 jan Geen hypotheekrenteaftrek door fout staatssecretaris 18
  3. 30 dec Hypotheekadviseurs spelen makelaar 3

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links