Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De 17 Hollandse aandelentips van 2016

Hollandse Aandelenavond 2016

Met welke Hollandse aandelen kunnen beleggers het komende jaar de beste rendementen behalen? Dat was dé vraag waar het gisteravond tijdens de Hollandse Aandelenavond allemaal om draaide.

Tijdens alweer de zesde Hollandse Aandelenavond, georganiseerd door BNP Paribas Markets en IEX, spraken dit jaar zes beursexperts over hun favoriete Hollandse aandelen voor komend jaar.

Met drie analisten uit de fundamentele, en drie analisten uit de technische hoek, werd het een avond vol stockpicks en verhitte discussies. Voor wie er niet bij kon zijn of live heeft mee kunnen kijken: alle tips op een rij. 

De Hollandse favorieten van Corné van Zeijl van Actiam voor komend jaar: 

 • ING: Redenen voor deze tip: o.a. het dividendrendement van ongeveer 6,5% en de verkoop van NN. 
 • Wereldhave: Ook hier is het dividendrendement van zo'n 6,7% van belang. Daarnaast geeft het nieuwe management een boost. Anderzijds kan de mogelijke Finse verkoop zorgen voor tijdelijke druk op de resultaten.
 • Air France-KLM: Naar eigen zeggen zijn meest enge tip van de avond. "Niemand houdt van Air France-KLM, maar dat zijn meestal de mooie aandelen." Ook maakt het bedrijf langzaam stappen naar meer efficiëntie, denkt Van Zeijl. Daarnaast geeft de lagere olieprijs de winst een boost. Al met al "kan dit wel eens het jaar van Air France-KLM worden".

Technisch analist Royce Tostrams (Tostrams Groep) week met zijn tips af van de rest doordat hij geen drie, maar twee Hollandse aandelen selecteerde voor de avond. "Ik ben wel belegd in de markt, maar ga naast twee aandelen voor een turbo long op de Europese VIX om mijn aandelenposities af te dekken."

 • Turbo long op Europese VIX.
 • Wolters Kluwer: Zit volgens Tostrams in een stijgende trend en is al een paar jaar een outperformer ten opzichte van de AEX. Het 12-maands koersdoel van Tostrams staat op 42 euro. Schiet de koers onder 32 euro dan raadt hij aan posities af te bouwen. 
 • Unilever: "Een beauty met een prachtig mooie opwaartse trend". Een sterk aandeel met een goed dividendrendement om aan vast te houden, aldus de analist. 


Net als vorig jaar was Jim Tehupuring (ProBeleggen) weer van de partij. Een van zijn favoriete aandelen tipte hij gisteravond overigens niet omdat hij het vorig jaar ook al tipte: Aperam. Dit zijn de Hollandse aandelen die hij wel selecteerde voor deze editie: 

 • Flow Traders: Het bedrijf bevindt zich in een groeimarkt en heeft daarin een leidende positie. Hoewel de eerstekwartaalcijfers tegenvielen, kan de omzet gaan stijgen wanneer de uitbreiding naar de VS doorgaat. Daarnaast noemt hij het aandeel qua dividendrendement interessant. "Ook de waardering is in mijn beleving goedkoop."
 • Altice: Een aandeel dat volgens Tehupuring nu een stuk aantrekkelijker is dan een jaar geleden. Onder andere vanwege de aantrekkelijke waardering. De analist voorziet een koersstijging voor Altice tot 17 euro. 
 • TomTom: "Als ik één aandeel moet noemen dat kansrijk is, dan is het wel TomTom." In onderstaande sheet licht hij zijn keuze toe. 

Ook technisch analist Edward Loef (Loef Technische Analyse) was er weer bij deze editie. Los van zijn aandelentips voor komend jaar sprak Loef zich toch wel zeer pessimistisch uit over de AEX. Een daling tot 330 dit jaar zou hem niets verbazen. Hij tipte daarom tussen neus en lippen door een turbo short op de AEX met een stoploss op 460 punten. 

 • Galapagos: "Zit in een stijgende trend waar opwaarts is uitgebroken en dat betekent een plus." 

 

 • Ahold: "Een relatieve outperformer ten opzichte van de AEX."
 • Delta Lloyd: Aangezien hij naar eigen zeggen niet zo'n trendvolgende belegger is en het haast niet lager kan. "Iedereen is er al uit en Delta Lloyd is echt oversold. Een aandeel om nu dus vast te houden."

 

 

Aandelenanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen tipte ook zijn favorieten. En hoewel hij gecharmeerd is van aandelen zoals Ahold en Unilever, heeft Versteeg speciaal voor de gelegenheid toch een wat meer speculatieve aandelenselectie gemaakt. 

 • ASMI: "De semiproductenmarkt kan behalve profiteren van structurele verbeteringen, ook profiteren van een conjunctureel herstel." Verder wijst Versteeg op de hoge vrije kasstroom, ijzersterke balans en de winstgevendheid die enorm verbeterd is. Hij hanteert een koersdoel van 50 euro en verwacht dat het bedrijf de komende jaren in staat moet zijn dividend uit te keren en eigen aandelen in te kopen.
 • Galapagos: "Een uiterst speculatief maar wel heel leuk aandeel", waarvoor de analist een koersdoel heeft staan op 75 euro. "Ze maken voorlopig nog geen winst, maar gaan op termijn wel geld verdienen en hebben een sterke cashpositie." Hoewel eigenlijk niet is uit te rekenen wat het waard is, is Versteeg erg enthousiast over de verschillende medicijnen die in de pijplijn van het bedrijf zitten.
   

 

 • BAM Groep: "De koers van BAM is de laatste tijd sterk achtergebleven. Dit heeft onder andere te maken met de kans op Brexit. Ik maak me daar weinig zorgen over en zie een beperkt effect hiervan op BAM", vertelt de analist die een koersdoel van 5,40 euro hanteert voor de bouwer. 

Natuurlijk was ook technisch analist Nico Bakker weer van de partij tijdens deze editie van de Hollandse Aandelenavond. Wat de aandelenmarkten algemeen betreft is volgens Bakker de ondertoon nog altijd positief. Voor de AEX is het niveau van 458 punten belangrijk volgens de technisch analist. 

"Zakt de AEX tot onder de 426 punten, dan gaat het luik open. Zakken we vervolgens onder de 380, dan kunnen we naar 330. Stijgt de index tot boven de 458 punten dan is er ruimte tot 510. Tot die tijd blijven we zigzaggen tussen 426 en 458." 

 • Ahold: Bakker tipte als favoriete longkansen van eigen bodem, net als Loef, Ahold. "Ahold staat opnieuw aan de vooravond van een significante beweging."

  

 • Wolters Kluwer: Voor dit aandeel constateert Bakker een hervatting van de trend. "Het is recent aan het zakken maar binnen de langetermijnuptrend. Het is een sterk trenderend fonds en zolang het boven de 33 euro staat, mogen we ons opmaken voor een ritje naar 36 euro. Breken we daar doorheen, dan zeg ik: verdubbel de posities, want dan kunnen we op naar 45 euro."
 • Aperam: Kan volgens Bakker best eens van 33 euro naar 40 euro. Toch is het een aandeel met een "licht speculatief randje". De koers van Aperam kan volgens Bakker dus naar de 40 euro, maar zakt het onder 31 euro dan raadt hij aan longposities te sluiten. 

 

Tot slot kregen de analisten ook dit jaar de gelegenheid hun favoriete shortkansen te tippen: 

 • Nico Bakker: Fugro
 • Royce Tostrams: Koos voor de verkapte short: VIX long
 • Jos Versteeg: Air France-KLM
 • Edward Loef: Wereldhave 
 • Corné van Zeijl: Fugro
 • Jim Tehupuring: Heineken 


Terugkijken of meer tips?

Bent u benieuwd naar de paneldiscussie tussen de zes sprekers of op zoek naar meer toelichting bij de specifieke tips? Klik dan hier om de Hollandse Aandelenavond terug te kijken (dit kan per spreker). U hoort dan ook wat de koersdoelen van de analisten zijn voor de AEX voor eind 2016.

De technisch analisten die gisteravond aanwezig waren, kunt u overigens de komende weken op de voet volgen in de Turbo TA Battle. U kunt tijdens deze battle bij een van hen in het team plaatsnemen en dagelijks meekijken hoe zij hun beleggingsbeslissingen maken.

U ontvangt in de battle niet alleen concrete tips maar maakt ook gelijk kans op verschillende mooie prijzen zoals de hoofdprijs van 5.000 euro. U kunt zich hier aanmelden voor deze spannende beleggingscompetitie. 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 26 mei Vijf vragen aan Martine Hafkamp
 2. 25 mei Dit waren de tips van de Hollandse Aandelenavond 2022
 3. 24 mei IEX Beleggersdag: bekijk nu het programma!

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links