Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Markt, quo vadis?

Markt, quo vadis?

De markt lijkt wel een zalm: fier en krachtig zwemt die tegen de stroom in. De beren langs de route interesseren hem maar weinig. Gedreven door een oerdrift, waardoor de zalm niet meer met zijn hoofd nadenkt maar met een ander orgaan, gaat die de reis van zijn leven aan. Onverschrokken het paradijs tegemoet.

Het bordje steep learning curve ahead wordt in alle heisa over het hoofd gezien.

Olie boost

Een van de redenen voor de positieve stemming is de rebound in de olieprijs. Na wat stuiteren in de bandbreedte tussen 30 en 40 dollar, lijkt olie nu de bandbreedte aan de bovenkant verlaten te hebben.

Sommige marktvorsers halen opgelucht adem en zien hierin een normalisatie van omstandigheden, iets waar de beurs in dezen naar snakte. De kansen op een deal tussen OPEC en de andere olieproducerende landen om tot een productieplafond te komen, worden optimistisch geschat.

Chinese storm geluwd

De kapitaalvlucht uit China was een hot item eind 2015. De yuan bleef maar devalueren, de beurs bleef maar dalen en verhalen over verzurende leningen deed beleggers naar de nooduitgang rennen. De eerste paniek lijkt nu voorbij en de kapitaalvlucht is afgenomen.

De beurs lijkt zich te herstellen en met monetaire maatregelen heeft China het gevaar van slechte schulden weten te bezweren. De groei van de export zag er ook nog eens redelijk uit, dus de seinen staan weer op groen voor veel beleggers.

De Fed pauzeert

Een andere positieve ontwikkeling is de verdere afzwakking in de taal van de Fed betreffende het te volgen rentepad. De meeste geluiden uit de Fed-board wijzen op een langzamer tempo van verhogingen.

Buiten de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, is de Fed nu ook bereidt de wereldwijde economische ontwikkelingen mee te laten wegen in haar beslissingen om de rente wel of niet te verhogen. Dit is positief voor aandelenmarkten omdat het monetaire beleid dan ruimer is dan voorzien (begin dit jaar).

De koersontwikkeling in de euro-dollar onderschrijft dit ook.

Olie short covering

Het eerstgenoemde fundament van deze beursrally lijkt mij uiterst wankel. Er is nog steeds geen olieakkoord en als er al één komt dan betreft het een afspraak om de olieproductie op het huidige recordniveau te houden. Nou niet bepaald omstandigheden waar een krachtig prijsherstel op zijn plaats is.

Verder moet een dergelijke afspraak met een enorme bak zout worden genomen, want OPEC heeft zich nauwelijks aan haar eigen afspraken weten te houden, laat staan bij een deal tussen OPEC en andere olieproducerende landen.

Gezien het geopolitieke spel tussen Saoedi-Arabië en Qatar aan de ene kant en Rusland, Iran en Syrië aan de andere kant, lijkt het mij te vroeg om de bodembel in olie te laten rinkelen. Naar mijn mening vindt hier een short covering plaats op nieuwsflow die erg dun is (lange termijn ben ik een olie-bull, mind you!).

Het Chinese sprookje

De exportcijfers van China waren OK, maar dat lag met name aan de vergelijkingsbasis. Weinig marktvorsers hadden het hierover en de meesten prefereerden dan ook om de cijfers positief te ontvangen. Dat de kapitaalvlucht is afgenomen, betekent nog niet dat dit is opgehouden.

Het vertrouwen is dus nog steeds niet daar. Verder kan de belegger zich afvragen hoe de stand van zaken zou zijn als de Chinese overheid niet allerlei extreme maatregelen had getroffen (strafbaar maken van verkopen van aandelen, forceren van investeringen, en zo verder).

Daarnaast heeft de Chinese overheid de kredietverschaffing nog verder aangemoedigd, waardoor mensen en bedrijven in schuldproblemen hun schulden weer konden doorrollen. Dit zijn allemaal kunstgrepen die de ware oorzaken niet aanpakken.

De slechte schulden in China blijven groeien, de exportmarkt ligt er zwak bij en de concurrentiepositie van de Chinese exportsector is niet meer wat het was. Dit schreeuwt dus om een verdere verzwakking van de yuan om deze sector en banenmotor op de been te houden. Niet positief voor markten.

Fed zit gevangen

Dat de Fed haar ferme taal wat heeft afgezwakt valt natuurlijk niet te ontkennen. De vraag is echter of we daar als belegger nu zo blij mee moeten zijn. De wereldwijde ontwikkelingen zijn dus zodanig dat de Fed zich genegen voelt om haar beleid af te zwakken.

Zij zien dus wereldwijde economische problemen en afzwakking. Binnen de Verenigde Staten is het economische beeld ook niet florissant. Op het eerste gezicht ziet het er OK uit, met name de werkgelegenheid, maar wie wat dieper graaft zal zien dat het allemaal low quality jobs betreft en dat de participatiegraad enorm is gedaald.

Dat de aanspraak op foodstamps op een all time high staat is immers niet voor niets het geval. Intussen staan de beurzen in de Verenigde Staten nabij hun all time high.

Breken

De discrepantie tussen de economische werkelijkheid en het door de centrale banken gecreëerde beursfeest zal ooit worden teniet gedaan. De eerste zet heeft naar mijn mening in augustus 2015 plaatsgevonden en ik denk dan ook dat dit niet meer is dan een rebound.

De technische experts die ik hoog heb zitten zoals Gokhan Erem en Geert Jan Nikken zeggen dat de systemen op groen staan, dus wie weet heeft de rally nog een weg te gaan, maar net zoals bij de zalm, eindigt dit feest uiteindelijk op de bodem in een nietszeggend riviertje.

Intussen ga ik long overnamekandidaten en andere special situations, short ik de markt en wacht af.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. fritscrach 21 april 2016 10:48
    ¨Buiten de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, is de Fed nu ook bereid de wereldwijde economische ontwikkelingen mee te laten wegen in haar beslissingen om de rente wel of niet te verhogen¨.
    Ze gaan steeds meer buiten hun boekje. Je vraagt je af voor wie de FED eigenlijk nog bestaat. Natuurlijk kunnen ze zo weer met een smoes de rente laag houden en hun vrienden van haast gratis geld blijven voorzien.
    De spaarder is de dupe en de waardering van effecten is een janboel.
    Je kan dit niet eindeloos volhouden. De FED heeft er lak aan.
  2. forum rang 7 handyman6 21 april 2016 11:16
    Prima samenvatting.Kunstgrepen in China zijn imo wel lang vol te houden :zie Japan 30 jaar.En met digitaal geld raken de nullen nooit op.Rente op geld wordt steeds meer vervangen door simpel meer geld in omloop te brengen,voor de Banken.Dat is hun nieuwe verdienmodel:QE ipv uitlenen aan 3den.
    Maar mooi beeld die zalm tegen de stroom in de Beren ontwijkend!
    H6
  3. forum rang 7 handyman6 23 april 2016 13:28
    quote:

    Henk Snaph schreef op 22 april 2016 15:09:

    De eerste paniek lijkt nu voorbij en de kapitaalvlucht is afgenomen.

    De chinezen kopen daarvoor alles wat los en vast zit buiten china en betalen daarvoor meer dan de hoofdprijs. Is dat geen kapitaalvlucht?
    Hmm...zagen we de Japanners dat ook niet doen ,in de 90ger jaren ?
    1/2 Australie,havens in USA,1/2 London etcetc.gekocht ,om het ff later,door overmatige schuldenlast, voor een appel en een ei weer te moeten verschaggeren.
    Ook een manier on een rijk geworden land van zijn assets aftehelpen ,moet de US gedacht hebben.
    GrH6
  4. Maan Arkenbosch 23 april 2016 20:46
    De grote klap komt als de rente omhoog gaat en producenten en grondstoffen landen het drukpersgeld niet meer willen, waardoor mede de schuldenberg doorgestreept gaat worden en er een gigantische wanorde en chaos ontstaat. Dat zie je nu aan de grote goud en zilver aankopen door Rusland en China en het dreigement van Saudi Arabië om de $ obligaties te lozen.De 0% rente vergoeding met daarop vermogensbelasting en afstempelen van pensioenen wordt mede de trigger. Daarbovenop komt de last van de miljoenen gelukzoekers en mogelijk stijging van criminaliteit en het niet willen integreren van de moslims, welke een eigen kaste gaan vormen.De E.U. kan niet eeuwig blijven manipuleren om de failliete boedel boven water te houden.
  5. forum rang 7 handyman6 25 april 2016 18:58
    Tja,elders lees ik dan dat de markt voor vrachtschepen volledig op zijn gat ligt en bv de Fa Goldenport 6 van de 8 supertransporters voor zegge en schrijve $1 van de hand moet doen.Aandeel is van $100 nog $0,02 waard.
    Door gebrek aan vervoer ,de handel met,oje!,China bestaat niet meer!
    Ja QE ook in China ,zet ons op het verkeerde been:6% groei zogenaamd....
    Grh6
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.